minutus
Aktivan član
- Poruka
- 1.633
čuj, zoro, kak to kod tebe bez mozga nema svijesti?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Meni je to jasno, ali i ta apriorna saznanja dolaze vremenski tek posle iskustva uopšte. Ja iznosim zamerku na ono što si naveo u prvom postu, samo sam ga gore postavio u vidu pitanja
Dakle, do svih pravila kojima praviš sintetičke sudove apriori si došao empirijski prvo. Ne bi moglo kontra, te nije deo samog razuma.
znatizeljni mislilac
Muče te kvantne misli Timi? Nem da brineš-svejedno neće proći...Je li moguce da neko ovo napise na pdf фilozoфija???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Е мој Кантовићу!!!!!
Toliko, mislim o tome, O SVATOVIMA, mislim na nauku i filozofiju, hammm, BEŠ nauku, život je pučina plava... more, BRE!!!!
Beš život bez ракије i Драже! "Umal' " zaboravih i Радоша!!!
Ozi, to nije dokazano, koliko god tebi izgledalo tako.
ti ne možeš garantovati da bilo koja predstava o sudovima dobijenim sintetički iz uslova prostora i vremena nije dobijena korišćenjem tih istih principa empirijskog postojanja posle doživljenog iskustva, te da se razum samo koristi njome a da nije njegov deo.
To se čak ni ne može proveriti.
Upravo je zato cela ova tema besmislena.
da li je tacno da macka ima 28 zuba ?
U redu. A da li je tacno da nije moguce napraviti jednakostranican pravougli trougao.
Sta to kazuje?
i da bih ti odgovorio moram potraziti macku, uloviti je i izbrojati joj zube
Ne možeš mu to objasniti,a nije mogao ni Kant...Mada je to što zovešПостојање синтетичких судова априри је нешто најдоказаније у филозофији. Овај Крептоман очито још увек није то разумео јер на много тема враћа се на ово.
Па да му појасним:
.
Poklapanje s matricama!
A kako nastaju matrice?
Pravilna je Kantova kontemplacija da je u pitanju sintetički proces (naslutio!)
tj.da je dejstvo mnoštva sličnih događaja napravilo trag-vagaš u umu-mozgu!
Pa kad krene "razgovor" vagaša-imamo fenomene...Ili apriorije apriorija..
Могу гарантовати , ја и било ко....
Tvoja imaginacija dolazi posle iskustva. Ono što ti znaš o prostoru/vremenu dolazi spolja, a ne iznutra. Ne možeš garantovati da bi bio sposoban da konstruišeš bilo kakve trouglove u glavi pre nego što spoznaš prostor onakav kakav jeste u iskustvu. Da je prostor drugačiji i tvoji "a priori" sudovi bi bili drugačiji
Kao onaj primer sa slepim ljudima koji posle kojekakvih terapija progledaju pa iako su ceo život koristili viljušku kada je vide ne znaju da je to to već moraju da je opipaju. Dakle, nije bio sposoban da prostorno predstavi sebi bilo kakav oblik očigledno.
Niko od vas dosad nije uspeo da dokaže da su prostor i vreme uslov iskustva i da ne postoje van subjekta. Veruj u to slobodno, ali tu nema ničeg apodiktičkog.
Sva pravila prostora i geometrije ti dobijaš u iskustvu, a projekcijom iskustva na mentalnoj ravni SPOZNAJEŠ pravila. Jel to toliko teško skopčati?
Или још једно питање за Крептомана и његовоу проницљивост којој ни Кантова није била равна..
Како неко знање, неки суд добивен из искуства може важити за свако могуће исксутво?
Како неки човек , ако је до знања да је најкраћи пут у равни права линија дошао искуством, експериментом, псоматрањем спољашњег света, може апсолутно сигурно, аподиктички, тврдити после тога да то што је он искуством открио мора важити за свако наредно искуство, било где и било када. Овде или на крају свемира,. САДА У ПРОШЛОСТИ иЛИ БУДУЋНОСТИ?
Како неко може тврдити тако нешто ако је то знање добио из искуства? Шта му даје то право?
a šta je imaginacija - projektovanje elemenata iskustva na mentalnom nivou, a nijedan od tih pojmova koje si naveo nisu ti dati izdvojeni od svega ostalog, samostalno, već je u prvom predmetu koje dete vidi sve to već sadržano. Sam prostor i predmeti u njemu ti već pruža sve na tacni, a ti zapravo analizom toga (simplifikacijom) dolaziš do pojedinačnih pravila.
Kontempliraj nad ovim.
ti možeš kreirati apodiktički sud za sve, ja mogu reći "u identičnim okolnostima ova jabuka će uvek pasti na zemlju, ako su te okolnosti bile, ako se ponove, bilo kad, u identičnim okolnostima kao sad kad je pala na zemlju, jabuka će uvek pasti na zemlju."
Eto apodiktičkog suda iz iskustva.
Za svaki konkretan slučaj, kao kad uzmeš i kažeš "euklidska ravan 2 tačke itd.", ti ograničiš uslove i stvoriš apodiktički sud. Nisu to bog zna kakve istine realno, s obzirom i da je prostor podložan promeni, i vreme i sve, nisi daleko dogurao.
Moraš da kontempliraš da bi razumeo, ovako samo trabunjaš i dalje.
Majke ti, nije apodiktički a?![]()
Koliko si neozbiljan sagovornik.
Ne, ne verujem da će sutra, ja znam da će u identičnim okolnostima akt imati identične posledice. Apodiktička istina.
Onog momenta kad to ne bude tako, ni tvoje 2 tačke neće imati liniju između njih kao najkraći put.