oziman
Veoma poznat
- Poruka
- 11.960
Promena i jeste na nivou volje, a ne ponašanja. Nemoguće je promeniti karakter promenom ponašanja. Kod puke promene ponašanja nešto privlačnije nastupa kao motiv i preorijentiše volju ka sebi. To nije stvarna promena, nije stvarno gašenje impulsa, već njegova preorijentacija.
Već odavno se i u psihologiji zna da se manipulacijom ponašanja ne dolazi do stvarne unutrašnje promene. I uopšte, rezultati terapija koje se bave manipulacijom ponašanja su loši i kratkotrajni.
Ponašanje je poslednja karika lanca čije je početak duboko u sferi volje.
Ali impuls je moguće ugasiti zaista, negacijom volje u njegovoj osnovi.
Da su promene na nivou volje nemoguće, da je čovek zauvek okovan lancima svoje nepromenljive volje, niko nikad nikad ne bi mogao apsolutno ništa da uradi drugačije od onoga kako je uradio milion puta do sada, bio bi drvena lutka potpuno u milosti sila van njegovog domašaja (iako su njegove sopstvene), samim tim ne bi postojao temelj za odgovornost. Pa opet, svi osećamo odgovornost.
Ti (i Šopenhauer) mislite da bi takva promena volje (negacija) značila potpunu novu objektivaciju volje.
Zašto?
Volja je reka sa bezbroj rukavaca. Postoji glavni tok reke, ali svaki specifični impuls, želja, ukus je drugačiji rukavac te reke. Neki mi se dopadaju, neki ne.
I mogu negirati volju u osnovi svakog od tih rukavaca koji mi se ne dopadaju.
Pre sam mrzela supu od pečuraka, a onda sam je zavolela jer su me vezivale lepe uspomene za nju. Je li to promena mog inteligibilnog karaktera? Ako nije, šta je onda? Kako je došlo do te promene?
Ako ti smeta reč mozak jer je mozak slika u svesti, može ovako: šta god to bilo što se objektiviše kao mozak, je plastično.
Negacija volje nije samo jedna velika ultimativna negacija volje koje bi dovela do objektivacije potpunog drugačijeg sveta. Postoje sitne negacije, koje se dešavaju svaki dan. To je biblijsko obrezivanje grana koje ne daju plodove, i dešava se neprestano.
Moguće su i velike promene, iako su retke. Život čoveka koji je doživeo takvu promenu (metanoju) bi i bio potpuno novi život, a njegova prošlost se više ne bi mogla smatrati njegovim životom jer je objektivacija nečega što više ne postoji. I taj čovek, iako u istom telu, je ponovo rođeni čovek.
To je temelj i za stvarni oprost toj osobi.
Карактер је непромењив док смо у оваквој врсти егзистенције, док смо индивидуе везане у простор и опросторено време. Као што ће трешња следеће године родити трешње, а не крушке, тако ћемо и ми следеће године пред истим мотивима радити оно што смо радили ове. Нема ту промене осим у нечијем заваравању.
Често замишљам себе у ситуацији о којој је писао Успенски у свом роману "Чудан живот Ивана Осокина" а у коме се главни лик враћа у своју прошлост (конкретно у основну школу при чему задржава сво искуство, знање, сећања које је кроз живот стекао). На крају романа он схвата да је проживео потпуно идентичан живот уз сву своју жељу да га промени.
Као што рекох, често замишљам себе у тој ситуацији, и констатујем исто, да бих пред истим мотивима и тада реаговао идентично. Слободе нема у емпиријском свету, има је у интелигибилном.
Сада, можемо ми размишљати шта смо у том интелигибилном свету, али то је трансцендентно питање. Осим неких увида интуиције, једноставно не знамо шта смо изван појаве. То не може ући у форме наше сазнајуће свести, не може ући у представу да бисмо га разумели.
Можемо се само попут Шопенхауера запитати:
Koje su to fatalnosti koje leže sa one strane svakog iskustva, a koje su volju stavile u tu krajnje nezgodnu alternativu da se javlja kao svet u kome vladaju patnja i smrt, to jest kako je mogla volja izvan saznanja zapasti u ovako jadno stanje u kome je sada?"
Sopenhauer "Epifilozofija".
Poslednja izmena: