Ozimane, još uvek nisi ništa objasnio. Dobro si počeo, sa kauzalitetom, ali nisi sa kauzalitetom isterao stvar do kraja, jer u prirodi je sve uzročno-posledično povezano. Sve što postoji ili se dešava je uzrokovano. I kad znamo uzrok nečega što postoji ili se dešava, mi ujedno znamo i logiku po kojoj nešto postoji ili se dešava, bez koje nema znanja, ni razumevanja kako i zašto nešto postoji ili se dešava.
Kant i Šopenhauer, na primer, koriste pojmove i termine "stvar po sebi", "pojava", predstava" itd i pomoću njih pokušavaju da objasne sve, a niti i jedan od ova tri pojma ne umeju da objasne. To je isto kao kad vernici uz pomoć Boga pokušavaju sve da objasne, a Boga, ne samo da ne umeju da objasne, već čak ne znaju ni da li postoji, već samo veruju. Isto je tako i sa pojmovima "stvar po sebi", "pojava" i "predstava". Prvo ta tri pojma treba objasniti do kraja, pa tek onda terati dalje.
Postavlja se pitanje kako ih objasniti?
Objasnićemo ih tako što ćemo prvo konkretno da odgovorimo na pitanje šta su "stvar po sebi", "pojava" i "predstava", da možemo iskustveno da to proverimo i uverimo se u njihovo postojanje. A zatim ćemo da postavimo pitanje, kako je moguće da postoji "stvar po sebi", "pojava" i "predstava".
Odgovor na to pitanje "kako postoje", dobićemo kad otkrijemo šta ih uzrokuje, jer, rekli smo, bez uzroka ništa ne može ni da postoji, ni da se desi, što važi i za "stvar po sebi" i za "pojavu" i za "predstavu".
Idemo redom. Prvo ćemo ova tri pojma da nazovemo njihovim pravim imenom, da možemo da se uverimo da to troje - "stvar po sebi", "pojava" i "predstava" uistin u postoje. To ni Kant, ni Šopenhauer nisu znali, što je i razumljivo, jer u njihovo vreme prirodne nauke i psihologija nisu bile dovoljno razvijene da su znale odgovor na ta pitanja. Danas mi konkretno znamo šta su "stvar po sebi", "pojava" i "predstava". "Stvar po sebi je ono što zvemo imenom "Svest" koja sebe zove imenom "JA". "Pojava" je ono što se u fizici podrazumeva pod imenom "energija-materija", koja se fizički manifestuje kao svetlost i elektricitet, odnosno, kao elektromagnetno polje koje vibrira i od toga je sagrađen celi Univerzum, koji je zakođe "pojava". A "predstava" je ono što se u fizici i biologiji zove imenom "informacija", a u psihologiji "znanje".
I sada kada konkretno znamo šta su "stvar po sebi", "pojava" i "predstava", zvaćemo ih njihovim pravim imenom, bez potrebe da svako te pojmove zamišlja onako kako mu se prohte. I ubuduće više nećemo da se pitamo šta su i kako postoje "stvar po sebi", "pojava" i "predstava", već šta su i kako postoje" Svest", "energija-materija" i "informacija"? Imajući na umu da fizičari danas tvrde da samo energija i informacija postoje i ništa drugo. I pokušaćemo da odgovorimo na ta pitanja tako što ćemo pokušati da otkrijemo šta ih uzrokuje, jer rekli smo da ništa ne može ni postojati, ni desiti se bez uzroka, niti se išta može objasniti i razumeti bez znanja uzroka, Što važi i za Svest i energiju, odnosno, materiju i za informaciju, tj. znanje.
Ja sam u mojih desetinu i više hiljada postova na raznim forumima filozofije u proteklih dvadesetak i više godina dao ispravne odgovre na pitanja šta je uzrok i Svesti i Materije i Informacije ("stvari po sebi", "pojave" i "predstave") i tako otkrio logiku i do kraja objasnio kako i zašto oni postoje i sada nema potrebe da to ponavljam. Sada mogu samo da dam link mog 20 minutnog videa na kojem sam to objasnio da kraja, pa koga interesuje neka odgleda.
Ovo tek toliko, Ozimane, da ti stavim do znanja da treba konačno da se odlepiš od Kanta, Šopenhauera i drugih starkelja koji nisu objasnili apsolutno ništa. Treba konačno da osavremeniš svoja poimanja stvarnosti i uskladiš ih sa naukom. Za početak, stvari počni da zoveš njihovoim pravim imenom - "Svest", "Materija" i "Informacija", jer sem to troje ničeg drugog nema. Pa tek onda možeš da pokušaš da ih objasniš, tj, da odgovoriš na pitanja kako i čime su oni uzrokovani, s obzirom da takvi odgovori u svetskoj naučnoj, filozofskoj, teološkoj i drugoj literaturi, ne postoje. Ako ne uspeš, koristi moj priloženi video. Tu je sve objašnjeno do kraja - i uzrok Svesti i Materije i Informacije. To važi i za druge koje zanimaju odgovori na pitanja kako i zašto postoji Materija, Život i Univerzum. Sve je to do kraja objašnjeno na mom videu i nemojte da ga zaobilazite kao "kiša oko Kragujevca"! Boljih odgovora od ovih koje sam ja dao nikada i nigdje nećete naći, niti nekih drugih i boljih odgovora od ovih uopšte i ima. Oni imaju značenje Konačne i Večite Istine u vezi postojanja Materije, Života, tj. Svesti i Prirode.