Kako se odbraniti od sekti?

Ateizam je takodje ispiranje mozga... mantra nema Boga se vidim uselila u mozgovima i srcima mnogih....
Reci mi da li ne razumeš šta je ateizam ili ti nije jasno šta je dogma?

Ateisti ne veruju u bogove jer bogovi, barem onakvi kakve ih opisuju hiljade religija i mitologija - evidentno ne postoje. Kada se bude pokazalo da postoje, barem jedan ili više njih, ateisti će prestati da budu ateisti. Tu nema nikakve dogme niti ispiranja mozga, samo čekanje na malo bolje dokaze od mitoloških knjiga pisanih u vreme kada ni Krokobabić nije bio rođen...

Reci mi da li ne razumeš šta je ateizam ili ti nije jasno šta je dogma?

Ateisti ne veruju u bogove jer bogovi, barem onakvi kakve ih opisuju hiljade religija i mitologija - evidentno ne postoje. Kada se bude pokazalo da postoje, barem jedan ili više njih, ateisti će prestati da budu ateisti. Tu nema nikakve dogme niti ispiranja mozga, samo čekanje na malo bolje dokaze od mitoloških knjiga pisanih u vreme kada ni Krokobabić nije bio rođen...

Ateizam je dogma takodje, jer je iskljuciv, dok agnosticizam vec nije. ;)

Vi prenosite Kulinu "istinu".

Ma nemoj?

Jovan 21,25. А има и друго много што учини Исус, које кад би се редом пописало, ни у сами свет, мислим, не би могле стати написане књиге. Амин.

Sektašice, kako ide gatanje?

Tako je, lutko pametna.

Pa i satanisti u SAD djeluju legalno. Nažalost. :aha:

Mi prenosimo biblijsku istinu, a ti slobodno možeš postaviti dokaze na temelju Pisma koji to pobijaju.

The Oxford English Dictionary suvremenog cinika opisuje kao ”osobu koja je sklona druge grditi ili im pronalaziti mane. (...) Sklona je sumnjati u iskrenost ili dobrotu ljudskih motiva i postupaka, što obično daje do znanja izrugivanjem i sarkazmom; to je izrugivač koji drugima stalno pronalazi mane.“

Što misliš, da li je cinizam spojiv sa kršćanstvom ?

The Oxford English Dictionary suvremenog cinika opisuje kao ”osobu koja je sklona druge grditi ili im pronalaziti mane. (...) Sklona je sumnjati u iskrenost ili dobrotu ljudskih motiva i postupaka, što obično daje do znanja izrugivanjem i sarkazmom; to je izrugivač koji drugima stalno pronalazi mane.“

Što misliš, da li je cinizam spojiv sa kršćanstvom ?
Ako prihvatimo tu definiciju, onda je cinizam neodvojiv od rišćanstva. :lol:

Ako prihvatimo tu definiciju, onda je cinizam neodvojiv od rišćanstva. :lol:

Pa ne baš, jer se po definiciji radi o osobnom nastupu prema drugoj osobi.

Matej 7:1 - Ne sudite, da vam se ne sudi.

Jehovini Svjedoci nikad ne iskazuju cinizam prema osobi, nego uvijek skrećemo pažnju na to kako Bog gleda na određene postupke.

Mi jednostavno ne bi mogli propovjedati ljudima i činiti od njih Kristove učenike kada bi bili cinički nastrojeni.

Pa ne baš, jer se po definiciji radi o osobnom nastupu prema drugoj osobi.

Matej 7:1 - Ne sudite, da vam se ne sudi.

Jehovini Svjedoci nikad ne iskazuju cinizam prema osobi, nego uvijek skrećemo pažnju na to kako Bog gleda na određene postupke.

Mi jednostavno ne bi mogli propovjedati ljudima i činiti od njih Kristove učenike kada bi bili cinički nastrojeni.
Onda moraš naći neku drug definciju cinizma. :kafa:

Uzgred, kakve veze uopšte imaju Jehovini svedoci sa rišćanstvom?! :eek:

Da je hriscanstvo prava religija,tj da ima istine u njenom ucenju,ne bi postojala milion i jedna struja.A najsmesnije je sto se svi drze jedne knjige,a tumaci je kako ko hoce!

Da, no to ti nije argument, pošto u svemu imaš različito tumačenje - od pogleda kako je sve nastalo bez Boga do toga kako je sve nastalo sa Bogom.

Prema tome, trenutno postoji mnoštvo teorija i razmišljanja o nastanku i razvoju makro i mikro svijeta, svemira ili života, i to kod onih koji ne vjeruju u postojanje Stvoritelja.

Isto tako, postoji mnoštvo pravaca o nastanku i razvoju, te prihvaćanju određenih ljudi ili cijelih naroda od strane Stvoritelja, na način kako svi ti svojataju istinu.

Ja vjerujem da postoji Stvoritelj koji se objavio kroz pisanu riječ Bibliju, te u njoj se može razumijeti smisao života, i dobiti odgovore na sva važna pitanja.

Do sada sam se najviše uvjerio u taj pravac, i on mi je trenutno najlogičniji i najprihvatljiviji, a to što tu istinu svatko razvodnjava i tumači na svoj način, nije problem u objavi.

Problem je u ljudima, međutim postoji izjava da je najbolje tumačenje kada Biblija sama sebe tumači.

Navest ću primjer :

Mi, Jehovini Svjedoci, vjerujemo da je Isus različit od svoga Oca, koji je i njemu samome Bog.

Dok ostali takozvani kršćani vjeruju da je Bog trojstvo, i po definiranju tvrde da je Sin Isus u svemu jednak sa svojim Ocem Jehovom.

Matej 24:36 - A o tom danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski ni Sin, nego samo Otac.

Ovaj biblijski citat sam postavio da se jasno vidi razlika između Oca i Sina, na način da Isus nije Sveznajući kao njegov Otac, koji je ponavljam - i njemu samome Bog.

1. Korinćanima 15:24 - Potom će (Isus), na kraju, nakon što uništi svaku upravu i svaku vlast i silu, predati kraljevstvo svojem Bogu i Ocu.

E sad, svi takozvani kršćani koji po običaju vjeruju u trojstvo odgovaraju na taj biblijski stih iz Mateja 24:36 na način da Isus nije znao pošto je tada bio čovijek.

No, bez obzira na tu tvrdnju i dalje ostaju pri svome, da je na Zemlji u istom trenutku bio i potpuni Bog i potpuni čovijek.

I malo dijete bi u toj izjavi prijetilo kontradikciju, i nelogičnost.

Ovo je samo jedan mali primjer izvrtanja biblijske istine, kroz tumačenje sa željom da se ne dira u dokrtinu koja je nastala prije nekih 1700 godina.

Upravo se po toj matrici ili temelju - a to je Biblija - može vrlo jasno vidjeti tko je u pravu a tko u krivu.

ti si pomalo cudan tip ja ne znam ko sta misli, gledam ko sta pise i ako se ne slazem, a proziva mene i moju spc ja se oglasavam (naravno ono sto vidim). kakve su to predrasude to samo izgleda ti znas, ako me vec pratis video bi da izbegavam predrasude.

А ко не помиње уопште СПЦ као такву, осим пребацивања паганских обичаја, али те зато богоугодно саветује да се одрекнеш Бадњака и да прихватиш учење Мирољуба Петровића, шта онда?!? :think:

п.с. Ево антиципирам твој одговор да се савет не мора послушати, не мораш се сложити... То јесте тако. Међутим, сама СПЦ у својим брошурама стално нешто упозорава вернике да не улазе у расправе јер лако могу бити преварени ;)
миц по миц :lol:

Zapadno hriscanstvo (katolici i protestanti) i pravoslavlje su kao nebo i zemlja.

Па није баш тако сестро. У символу вере разлика је у две речи.
Осим тога, нађи ми православног Еволу, који ће објаснити конкретну декаденцију у источним земљама. Ни ја некако не саосећам са тиме да је Барбаросин идеал изневерен... Да је нешто са примером у Русији било би ми занимљиво, само ја не нађох такве мислиоце који ће тако кристално јасно видети ствари.

krst i mac ( GENOCID) zajedno ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Кажу Република Шумска... пардон Српска (мада мени ни оно Шумска није лоше, ја у шуми не видим ништа лоше... :roll: ) настала на геноциду.
А ја кажем - која држава у Европи није!? Монако? Ту је било довољно неколико циљаних убистава, уосталом одакле Малицији Грималди такво име:think:

Осим тога, нађи ми православног Еволу, који ће објаснити конкретну декаденцију у источним земљама. Ни ја некако не саосећам са тиме да је Барбаросин идеал изневерен... Да је нешто са примером у Русији било би ми занимљиво, само ја не нађох такве мислиоце који ће тако кристално јасно видети ствари.

Nemoj joj te stranjske reči.:mrgreen:

Ma neka je koliko hoce razlika u simvolu vere, u sustini ( i sprovodjenju) vere ove su lake, dok pravoslavlje je tesko, jer ortodoksno tumaci Bibliju (bez 'popusta").

Poslednja izmena:
Lako je vidjeti da je vaša biblija drugačija. Biblija koja ne priznaje križ je kao kuharica u kojoj se ne pominje kruh.
:mrgreen:

Riječ “križ” potječe od latinske riječi crux.

Grčka riječ koja je u mnogim suvremenim prijevodima Biblije prevedena imenicom “križ” glasi staurós.

U klasičnom grčkom jeziku ta se riječ odnosila na uspravnu gredu ili kolac.

Kasnije se počela koristiti i za stup za pogubljenje koji je imao poprečnu gredu.

Back