Kako se odbraniti od sekti?

Opet gresis. Religja, recimo Hriscanstvo ima svoja pravila i nacela. Svaka pravila su tu da kontrolisu vernike. Kontrola ti je nacin na koji se krstis, drzis post, seces cesnicu, farbas jaja... Sve je to kontrola. Kako nije kontrola kada imas milijardu ljudi koji isti dan rade jednu te istu stvar? Ne ne mislim. Svemir je ogroman a ako je cika E=mc^2 bio u pravu onda tesko da ce ikada sleteti na zemlju ili mozda u nase vreme. A ko kaze da mozda vec nisu sleteli? Zamisli ispostavi se da su oni "zasejali" prvi zivot na zemlji? Po cemu je verovanje u zivot van zemlje bajka a vera/religija nije. Imas li neki adekvatan dokaz za postojanje Boga? JEsi l ga video? Jel ga neko snimio? Kako moze biti ispravno dobijanje vernka na osnovu iskoriscavanja slabosti? Ako je tako onda je religija veoma licimerna. Ne kazem da je strah slabost al pitanje je i dalje na mestu. Tesko da se takve stvari nalaze u religiji koja plasi pokolenja pricama o genocidu i istrebljenju celokupne populacije, brisanje gradova sa lica zemlje... Kako to moze iole biti odlika necega u cemu treba da pronadjes ljubav? Sama prica o potopu je toliko katastrofalna i glorifikuje incest ( jel jbbg ipak je bio dva para svega ) da to nije normalno. Da je neko napise scenario po tome ( pod uslovom da to nije vec napisano ) takav scenario bi bio klasifikovan kao horor prica.
Opet nije bas sve tako. Ako se religija zasniva na postulatima a ostro kaznjava ( vecnom patnjom u Paklu ) svakog ko odstupi od njih kako onda moze da bude pomoc? I ko kaze da su ta pravila ispravna?
Kao sto vec rekoh problem je u tome sto ljudi tumace religiju prema spostvenom nahodjenju...pa je vremenom religija za neke postala kao politika,za koga si,u sta si poverovao od obecanja...To sto navodis nije kontrola vec odavanje pocasti i pokazatelj postovanja.Tebe ako su roditelji odgajili pa onda ti njih gledas kad ostare jel i to kontrola ili je prirodan proces koji moze biti a i ne mora uslovljen jedan drugim...Nema nameru da te ubedjujem pokusavam da ti priblizim nesto,a ti ako to ne zelis onda je dzabe ovo sto pisem,a jeste tako.Ti nemas dokaz,ma ni mrvu dokaza za to sto govoris,a govoris kao da si deo toga,potpuno si ubedjen,ali ne znam jel ubedjujes mene ili sebe??? Vanzemaljci,ista prica kao i deda mraz,hoces reci da je deda mraz losa laz?!To je nesto dobronamerno sto pruzis detetu da bar uziva dok je malo i dok nije svesno KO SU LJUDI!

Sekte:

Pseudohrišćanske (evioniti, montanisti, apokrifi, arijci, nestorijanci, gnostici, monofiziti, bogumili, staroverci, baptisti, nazareni, adventisti, Jehovini svedoci, mormoni, pentakostalci, Božja deca)

Pseudohinduističke i dalekoistočne (transcendentalna meditacija, karma centar, Sai baba, Čandrasvami, Meher baba, Hare Krišna, Falung Gong)

Sinkretističke (rozenkrojceri, Zlatna zora, masoni, iluminati, teozofska društva, Novo doba, Red istočnog hrama, sajentologija, Šinrikjo)

Satanističke sekte (Satanina crkva, slobodni spiritisti, Hram naroda, Belo bratstvo, Loza Davidova, Vrata raja...)

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere? Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi (sekti)? Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija? Da li Udruženje ateista postaje sekta?

Da li mozes da objasnis sta znaci sekta ?
Tvoja podela sekti je potpuno pogresna. Crkva LDS, pentakosna,Jehovini svedoci...su upisane u verski registar Republike Srbije ( isto je je upisana i SPC ) I deluju legalno, dok neke druge koje su na spisku deluju iliegalno.
Ako gledamo iz tvog ugla SPC je takodje sekta. Posto deluje i u Americi, za Amerikance SPC je vrlo cudna crkva sa cudnim ritualima,svestenicima,ikonama,zadnja se pojavila...nesto sto je potuno strano za taj kontinent. Posto postoje religijske slobode, ima pravo da deluje i da propoveda i niko ne zeli da je zabrani i niko nema potrebu da se odbrani od njenog delovanja.
Ti ako hoces da pokrenes zabranu verski zajednica u Srbiji, kreni sa peticijom....da menjas zakon.
Hipoteticki gledano ako se zabrani delovanje u Srbiji crkava koje nisu SPC, po toj logici moze da dodje i do zabrane SPC u Americi i drugim drzavama.

Osnovni uzrok prelaska na sekte je nedovoljno jaka vera, usled nedovoljnog hrišćanskog znanja. Mnogi u Srbiji imaju potpuno pogrešno shvatanje pravoslavne vere. Znanje prosečnog srpskog pravoslavca o Hristu ravno je znanju ateista.

To je rezultat pogrešnog verskog učenja koje sprovode ultradesničarske organizacije svojom propagandom koja je toliko očigledna i dostupna nam je sa svih strana. Mnogi se ovde o veri informišu preko prijatelja, komšija, kolega, taksista, i naravno interneta.

Rezultat ultradesničarke propagande:

Mnogi mirni ljudi u Srbiji reč "pravoslavlje" tesno povezuju sa grupama agresivnih momaka u crnim majcama, zbog kojih često menjamo stranu ulice. Običan građanin, koji nema dovoljno znanja o pravoslavnoj veri, počinje polako da je zapostavlja, videvši negativno ponašanje onih koji "govore u ime pravoslavlja". Često sebi postavlja pitanje: kakva je to vera koju zastupaju razbojnici i delikventi? Zašto naša crkva ne osuđuje takvo ponašanje?

Mislim da bi SPC trebala da se javno "ogradi" od svih onih koji se predstavljaju imenom "pravoslavan/na/no/ni", a zastupaju šovinističko učenje, učenje protiv hrišćanske crkve. Pod time ne smatram jenu najobičniju blagu i formalnu izjavu, nego javnu osudu u štampi i medijima.

Nije ih poslao da idu od kuce do kuce nego bi dosli u neki grad i drzali propovedi u crkvi, sinagogi i slicno.

A ti zelis? :manikir:

Klanjas se i zenskom polnom organu. Prava paganska idolopoklonicka praksa.

Da ti nisu obecali web sex?

A ko to obozava ikone?
Ima u predanju. Već u "Stradanju sv. Polikarpa", hrišćanskoj poslanici iz II vijeka, hrišćani iz grada Smirne pišu kako su se svake godine na dan mučeništva svog učitelja "okupljali u radosti i veselju".

Ne, to je predanje koje su nam ostavili apostoli.

„ Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15)

„Hvalim vas pak, braćo, što sve moje pamtite, i držite predanja kao što vam predadoh “ (1 Kor. 11:2)

Osvecenje satora od sastanka i predmeta u njemu. Sta je to?

„I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje veštinom apotekarskom; to da bude ulje svetog pomazanja. I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svedočanstva, i sto i sve sprave njegove, i svećnjak i sprave njegove, i oltar kadioni, i oltar na kome se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njeno. Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i šta ih se god dotakne biće sveto ... I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i sve stvari u njemu, i osveti ih. “ (2 Mojs. 30:25-29; 3 Mojs. 8:10)

Kažeš : ˝ Nije ih poslao da idu od kuce do kuce nego bi dosli u neki grad i drzali propovedi u crkvi, sinagogi i slicno. ˝

Matej 10:12-14 - Kad ulazite u kuću, pozdravite ukućane. Ako je kuća dostojna, neka na nju dođe mir koji joj želite, ali ako nije dostojna, neka se mir vaš vrati k vama. Gdje vas nitko ne primi ili ne posluša riječi vaše, izlazeći iz te kuće ili iz toga grada otresite prašinu s nogu svojih.

Biblija govori nešto drugačije nego ti, zar ne ?

Zbog čega Jehovine Svjedoke povezuješ sa sektom, i da li znaš što je sekta ( sljedba ) ?

kao sto vidis rec sekta sam stavila pod navodnike. za mene su sva ucenja koja tvrde da je jedino njihov put istiit i jedino njihov put garantuje "spasenje" pri tom diskriminisu sve ostale koji imaju drugacije misljenje neprimereno ih nazivajuci sataistima, djavoljim slugama iako je jasno da neki uopste ne veruju ni u boga ni u sotonu pa tako i ne moze da bude satanista. sekta je svako ucenje koje ogranicava ljudski um, svako ucenje koje ukalupljuje pri cemu covek nikako ne moze duhovno da napreduje. po mom skromnom misljenju.
da li ti znas sta je sekta?

kao sto vidis rec sekta sam stavila pod navodnike. za mene su sva ucenja koja tvrde da je jedino njihov put istiit i jedino njihov put garantuje "spasenje" pri tom diskriminisu sve ostale koji imaju drugacije misljenje neprimereno ih nazivajuci sataistima, djavoljim slugama iako je jasno da neki uopste ne veruju ni u boga ni u sotonu pa tako i ne moze da bude satanista. sekta je svako ucenje koje ogranicava ljudski um, svako ucenje koje ukalupljuje pri cemu covek nikako ne moze duhovno da napreduje. po mom skromnom misljenju.
da li ti znas sta je sekta?

U redu, no da li vjeruješ da postoji samo jedna istina, i jedan put do Boga koji je ispravan, ili misliš da svaki put vodi do Boga, nevezano za tvoje uvjerenje o ne/postojanju Boga ?

Postoji općeprihvaćena definicija sekte, da se radi o organizaciji koja slijedi određenu osobu koja se odvojila od matične religije, te je načinila svoju denominaciju.

U redu, no da li vjeruješ da postoji samo jedna istina, i jedan put do Boga koji je ispravan, ili misliš da svaki put vodi do Boga, nevezano za tvoje uvjerenje o ne/postojanju Boga ?

Postoji općeprihvaćena definicija sekte, da se radi o organizaciji koja slijedi određenu osobu koja se odvojila od matične religije, te je načinila svoju denominaciju.
ja mislim da covek koji ide tudjim utabanim stazama ne moze stici do boga. do boga covek mozedoci sledeci svoje unutrasnje bice a ne neka puka pravila koja vladaju sada i ovde i kojima bog ne podleze. ali to je moje verovanje, moj osecaj i ne optuzujem svakoga ko ne oseca i ne misli kao ja da je osudjen na pakao.

Ne, vec premalo ultra zatucanih.

Sekta je verska grupa, a ateisti to nikako nisu.

Bolje reci, previse ultra-nemoralnih.

Bore se protiv dogmi. Isto kao sekte.

Tvoja podela sekti je potpuno pogresna. Crkva LDS, pentakosna,Jehovini svedoci...su upisane u verski registar Republike Srbije ( isto je je upisana i SPC ) I deluju legalno, dok neke druge koje su na spisku deluju iliegalno.
Nazalost. U SAD su cak i satanisti legalizovani.

sta ti podrazumevas pod sektom?
Tvoje vece na primjer.

meni osim js niko od pripadnika ostalih "sekti" nije bio na vratima.
Nece grom u koprive.

Matej 10:12-14 - Kad ulazite u kuću, pozdravite ukućane. Ako je kuća dostojna, neka na nju dođe mir koji joj želite, ali ako nije dostojna, neka se mir vaš vrati k vama. Gdje vas nitko ne primi ili ne posluša riječi vaše, izlazeći iz te kuće ili iz toga grada otresite prašinu s nogu svojih.
Hoces da kazes da apostoli nisu mogli da svrate kod nekog u goste? Ili da nisu mogli da izaberu kucu nekog covjeka da tu drze prpovedi, kao sto je bio obicaj?

Prva takva osoba u rišćanstvu bio je Isus. :kafa:

Nije ih poslao da idu od kuce do kuce nego bi dosli u neki grad i drzali propovedi u crkvi, sinagogi i slicno.

A ti zelis? :manikir:

Klanjas se i zenskom polnom organu. Prava paganska idolopoklonicka praksa.

Da ti nisu obecali web sex?

A ko to obozava ikone?
Ima u predanju. Već u "Stradanju sv. Polikarpa", hrišćanskoj poslanici iz II vijeka, hrišćani iz grada Smirne pišu kako su se svake godine na dan mučeništva svog učitelja "okupljali u radosti i veselju".

Ne, to je predanje koje su nam ostavili apostoli.

„ Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15)

„Hvalim vas pak, braćo, što sve moje pamtite, i držite predanja kao što vam predadoh “ (1 Kor. 11:2)

Osvecenje satora od sastanka i predmeta u njemu. Sta je to?

„I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje veštinom apotekarskom; to da bude ulje svetog pomazanja. I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svedočanstva, i sto i sve sprave njegove, i svećnjak i sprave njegove, i oltar kadioni, i oltar na kome se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njeno. Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i šta ih se god dotakne biće sveto ... I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i sve stvari u njemu, i osveti ih. “ (2 Mojs. 30:25-29; 3 Mojs. 8:10)
Propovedanje, osvecenje satora, sveta vodica, sveto pomazanje svetim uljem, sve su to okultisticki rituali za zaludjivanje glupe i neuke pucine od strane organizovane religije, tj. magova organizovanih u, tzv. crkvama. Narod, kako ga priroda glupog stvorila, placa i ne razmislja da li ga neko otvorenih ociju laze i maze. Zakoni zemlje zabranjuju gatanje, vracanje, varanje, lazno predstavljanje, itd. ali crkvu ne zabranjuju. Sta vise, cirkvi izdvaja znacajna sredstva iz budzeta koji se puni nametima na ovu nasu srspsku sirotinju. Nazalost, glupa pucina ne shvata da je zaludjena i prevarena.

N.B. Klanjanje zenskom polnom organu nije najprikladnije, nije "svetinja". Ali, da ga treba obozavati, treba. Bez pogovora.

Bolje reci, previse ultra-nemoralnih.
Ultra nemoralnih ... kojih ...? Hriscana.

Bore se protiv dogmi. Isto kao sekte.
Bore se protiv nemorala i parazitizma.

Nazalost. U SAD su cak i satanisti legalizovani.
Na zalost, nista bolja situacija nije ni u RS.

Hoces da kazes da apostoli nisu mogli da svrate kod nekog u goste? Ili da nisu mogli da izaberu kucu nekog covjeka da tu drze prpovedi, kao sto je bio obicaj?
Da svrate u goste???? Nemoj reci? Apostoli su bili neka vrsta propovednika za parce hleba i sira ili mesa. To su bili pravi paraziti, nista nisu radili, vec lutali, "propovedali" i prosili palestinskom pustarom. Od tada su svi svestenici nasledili lenjost, kao genom.

Back