Kako se odbraniti od sekti?

Размере и те како одлучују. Лаж коју прихвате милиони људи - постаје истина.

Узмимо за пример јеховине сведоке. Када би милијарду људи припадало јеховиним сведоцима, да ли би то и даље важило за секту или за једну од највећих светских религија?
Definitivno da bi bilo koja, tzv. sekta sa brojem sledbenika od preko nekoliko stotina miliona ili miljardu vernika bila velika "svetska" religija. Medjutim, etimoloski, sekta je manja grupa koja se odvojila od maticne, vece religiozne grupe ili manje udruzenje koje se odvojilo od neke vece vladajuce verske stranke; jeres.

Opste je poznato da i hriscanstvo i islam poticu iz judaizma kao osnovnog ucenja (veruju u istog boga), te samim tim su se smatrale i smatraju se sektma koje isticu iz osnovnog judaistickog ucenja. Dalje, ako posmatramo nastank brojnih hriscanskih denominacija, onda bi se moglo zakljuciti da su sve one potekle od jedne bazicne i brojno preovladavajuce hriscanske religijske crkve - rimokatolicke sa preko 1,5 milijarde vernika.

sect (sekt) n.

1. A group of people forming a distinct unit within a larger group by virtue of certain refinements or distinctions of belief or practice.
2. A religious body, especially one that has separated from a larger denomination.
3. A faction united by common interests or beliefs.
(www.DictionaryBoss.com)

Middle English secte, from Old French, from Latin secta, course, school of thought, from feminine past participle of sequ
C:%5CDOCUME%7E1%5CTomaD%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_image002.gif
, to follow; see sek[SUP]w[/SUP]-[SUP]1[/SUP] in Indo-European roots.]

(The American Heritage® Dictionary of the English Language)

sect [sɛkt] n

1. (Christian Churches, other) a subdivision of a larger religious group (esp the Christian Church as a whole) the members of which have to some extent diverged from the rest by developing deviating beliefs, practices, etc.

2. (Non-Christian Religions / Other Non-Christian Religions) Often disparaging
a. a schismatic religious body characterized by an attitude of exclusivity in contrast to the more inclusive religious groups called denominations or Churches
b. a religious group regarded as extreme or heretical
3. a group of people with a common interest, doctrine, etc.; faction

[from Latin secta faction, following, from the stem of sequī to follow]
(Collins English Dictionary – Complete and Unabridged)

Treba naglalsiti da termin “sekta” ima negativnu konotaciju kod mnogih, posebno kod neobrazovanih i neupucenih pojedinaca i nizih slojeva drustva, pa cak i kod nekriticnih intelektualaca. Potrebno je naglasiti da u jednom broju zemljama (i u nasoj, takodje), pod jakim uticajem dominantne religije, termin “sekta” ima izrazito negativnu konotaciju i poistovecuju se sa pojmom “kulta”. Zapravo smatraju se sinonimima. Razne negativne definicije o znacenju ovog pojma indoktriniraju se posredstvom masmedija, pamfleta, rekla-kazala, itd. ali ne i iz naucnih izvora. Posebno je jak uticaj vlaldajuce crkve (kod nas SPC) kojoj je omoguceno indoktriniranje omaladine kroz njihovo prisustvo u skolskom programu.
Danas, u drustvima sa razvijenom formalnom demokratijom (zapadne demokratije) strogo se preporucuje da se termin “sekta” ne koristi u sredstvima javnog informisanja, u javnim raspravama, zvanicnim govorima, esejima, ceremonijama, itd. osima ako se unapred pazljivo (“naucno”) ovaj pojam definise. Me|utim, ni tada se ne preporucuje njegovo korisceneje, vec da se ove religiozne grupe, bez obzira na njihovu velicinu, snagu, uticaj, itd. nazivaju njihovim formalnim imenima ili, pak, kao novi religiozni pokreti.
N.B. Interesantno je napomenuti da se u politickom zargonu koristi termin “sektastvo” i “sektas”, kao sinonim za politicko frakcionastvo.

P.S. JS su prosle godine registrovana kao religijska organizacija i od tada se vise ne smatra sektom, vec religioznom organizacijom. Kakva religiozna hipokrizija.

Ja sam za. Pravoslavlje treba proglasiti zvanicnom religijom, uvesti ortodoksnu teokratiju. Ostali mogu da vjeruju u sta hoce u svojoj kuci, ali javno djelovanje zabranjeno. Sta mislis?
Znam da si za. Sva sreca pa su tvoji istomisljenici malobrojni, tako da nikada necete moci da dodjete na vlast.
Sta mislim? Mislim da ne biste opstali na vlasti vise od dva meseca.
Ateisti propovijedaju evolucionizam, stvaraju udruzenja protiv dogmi itd... sta je to ako ne sekta?
Udruzenje, kao sto i sma naziv kaze.

Jer Isus je rekao da ce se propovedati jevandjelje po celom svetu i poslao je svoje sledbenike da to rade
Nije ih poslao da idu od kuce do kuce nego bi dosli u neki grad i drzali propovedi u crkvi, sinagogi i slicno.

Samo lepo pitaju ako zelim i odu
A ti zelis? :manikir:

Jesi me video da to radim ?
Klanjas se i zenskom polnom organu. Prava paganska idolopoklonicka praksa.

Decko ..ja sam slobodan covek ..mogu verovati u sta ocu ..nisam slepo verujuci kao ti u Vavilonsku Crkvu
Da ti nisu obecali web sex?

ali obozavanje ikona, zar tu ne postoji malo problem sa drugom Bozijom zapovescu.
A ko to obozava ikone?
a Slava, Preslava is sl. izmisljotine, gde je to u Bibliji?
Ima u predanju. Već u "Stradanju sv. Polikarpa", hrišćanskoj poslanici iz II vijeka, hrišćani iz grada Smirne pišu kako su se svake godine na dan mučeništva svog učitelja "okupljali u radosti i veselju".
ali zar to predanje nije izmisljotina obicnih ljudi.
Ne, to je predanje koje su nam ostavili apostoli.

„ Tako dakle, braćo, stojte čvrsto i držite predanja, kojima ste naučeni, bilo našom riječju, bilo poslanicom “ (2 Sol. 2:15)

„Hvalim vas pak, braćo, što sve moje pamtite, i držite predanja kao što vam predadoh “ (1 Kor. 11:2)

Kako je to osvecena vodica? Sta je to?
Osvecenje satora od sastanka i predmeta u njemu. Sta je to?

„I od toga načini ulje za sveto pomazanje, ulje najbolje veštinom apotekarskom; to da bude ulje svetog pomazanja. I njim pomaži šator od sastanka i kovčeg od svedočanstva, i sto i sve sprave njegove, i svećnjak i sprave njegove, i oltar kadioni, i oltar na kome se prinosi žrtva paljenica, i sve sprave njegove, i umivaonicu i podnožje njeno. Tako ćeš ih osvetiti, te će biti svetinja nad svetinjom, i šta ih se god dotakne biće sveto ... I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i sve stvari u njemu, i osveti ih. “ (2 Mojs. 30:25-29; 3 Mojs. 8:10)

Back