Kako se nosite sa starenjem?

• Začetnik teme Začetnik teme lapsi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa jedan prijatelj sa Fejsbuka mi je čestitao rođendan sad ovaj 50-ti sa rečima sličnim značenju "Memento mori" i toliko me obradovao da mi je to buk. najbolja čestitka ikad :D

Ne šminkam se (sa 35 jesam ful), farbam kosu u plavo i to je sve. Ne mogu da se odreknem plave kose, nosim jako kratku i deluje pomalo punkerski za moje godine, ali šta kad volim, a i ljudi mi lakše prilaze, kada mi se desi da idem peške po gradu pa sednem usput na neku klupu, od kad sam plava delujem pristupačnije, ljudi oba pola mi prilaze da sednu i da proćaskamo, da se nasmejem, eto tako se ja nosim sa svojim godinama mada se začudim nekad, ono "je l' moguće, 50?"
Pa da, niko u svoje godine ne veruje. Nekad mi se cini da sam prekjuce izasao iz srednje skole. Ali znas sta je dobro i jedino utesno? Sto svi ljudi oko tebe izgledaju nekako isto, ne vidis nikome sustinski starost vec kao da su oduvek takvi bili, inace da zaista primecujemo starost verujem da bi samoubistva bila u rangu kaslja.

Imam 37 godina, i kako vreme ide sve vise covek postaje svestan svoje smrtnosti i svog neminovnog kraja. Nije me strah, to je deo zivota, ali imam neki osecaj tuge kad o tome razmisljam malo duze. A onda ima nesto jos gore, a to je da sam svestan jos jedne katastrofalnije cinjenice a to je da ce jednoga dana i moja deca biti stara i mrtva. Sada ih gledam, deca, jos uvek mali, lepi, srecni, mladi, zdravi, a doci ce momenat kada ce to biti baba i deda na samrti. Stravicno

Koliko godina imaju tvoja deca? I da li često razmišljaš o tome kako će i oni ostariti?

prvo što se sećam je bila fotografija druga Tita na zidu iznad boksa u sali za porođaj

Da li si to nesvesno otkrio koje si godište? 🙂

Koliko godina imaju tvoja deca? I da li često razmišljaš o tome kako će i oni ostariti?

Da li si to nesvesno otkrio koje si godište? 🙂
6 i 3, a razmisljam veoma cesto o toj nekoj prolaznosti i besmislu. Vera u Boga naravno odrzava, daje neku nadu ne shvagti me pogresno, ali kakav sam zapravo i vernik ako sam u ovakvom ocajanju sgto se tice tih stvari? Je li sa tobom isti slucaj?

Pa vidi moras sve de relativizujes i da shvatis da je sve prolazno a da zivot pocinje onoga momenta kada se trudis da stvoris nesto neprolazno a ako stvoris onda si ostvario smisao.Bog nas salje na ovu planetu da ostavimo neki trag u vremenu, broj zena sa kojima je neko spavao,sniclci koje je neko pojeo to sve je prolazno,100 godina nakon tebe niko te nece pamtiti kao pastuva ili merakliju,sem ako nisi Kazanova e onda to mijenja stvar.Sustinski svakog covjeka koji shvati zivot kao smisao Bog posalje da zivi zivot na ovoj planeti tako je Djokovic smisao tenis,Mocartov muzika,Al Pacinov gluma,Teslin nauka itd,ti ljudi nisu poslati da zive srecan nego smislen zivot,sa tom svrhom smo svi mi stvoreni
Jel sam ja vama sektašima reko da ne zvonite na ova vrata?
Šta bre da stvoriš neprolazno kad će eksplodira Sunce i sve spali do prašine?
Pozvoni još jednom sa tim tvojim brošurama i imaćeš neprolazne posledice.

6 i 3, a razmisljam veoma cesto o toj nekoj prolaznosti i besmislu. Vera u Boga naravno odrzava, daje neku nadu ne shvagti me pogresno, ali kakav sam zapravo i vernik ako sam u ovakvom ocajanju sgto se tice tih stvari? Je li sa tobom isti slucaj?

Ja nažalost nemam decu. Ali imam sestrića i sestričinu, decu moje rođene sestre. Ne razmišljam o tome kako će i oni umreti, ali razmišljam o tome kako će njihova deca živeti i deca njihove dece.
Razmišljam o tome da li će i oni živeti u turbulentnim vremenima kao što mi sada živimo. Da li će raditi, ako Al roboti preuzmu da rade brojne poslove...
Želela bih da žive u nekim lepšim i mirnijim vremenima.

Bold: Te misli su ti verovatno nametnute, neželjenje i zato si i dalje dobar vernik.

Da li te ta razmišljanja o smrti tvoje dece ometaju u svakodnevnom funkcionisanju?

Никако. Губим сваку наду у даљи живот а нисам чак ни почео да живим, ништа нећу моћи да надокнадим и долазим у време када само чекам смрт.
Ako je ovo tačno onda si ti u teškoj depresiji. Da li si probao da potražiš stručnu pomoć?

Никако. Губим сваку наду у даљи живот а нисам чак ни почео да живим, ништа нећу моћи да надокнадим и долазим у време када само чекам смрт.
Nemoguće je čekati smrt, jer to nije trenutak već proces.
Ne znam tačno ko od filozofa je rekao da je svaka sekunda koja je prošla mrtva, znači za minut umro si već 60 puta ako uzmemo sekundama da računamo i još je dodao na to: "I, je li bolelo?"
;)

Starenje kao dio života, koji uključuje početak, sredinu i kraj, je nezaustavljiv proces kod svakoga čovjeka. Starenje počinje već sa 30 godina, kada se pojavljuju prvi znakovi fizičkih promjena, koje naravno u tim godinama još uvijek nisu očigledne, ali za par godina...
Neko od najranije dobi vodi računa da starenje uspori, prikrije ili odgodi. Neko i pretjeruje.
Kako se vi nosite sa starenjem?
Као што рекох о старости не размишљам и не плашим се старости.
Једино шта ми даје неку нелагоду, када помислим на старост, је могућност да се дочека старост у којој нећу моћи сам себи да одрадим основне потребе: да одем до вц-а, да контролишем своје физиолошке потребе, да једем сам, да нешто мумлам уместо да причам.
У таквој старости нема достојанства уопште.

Као што рекох о старости не размишљам и не плашим се старости.
Једино шта ми даје неку нелагоду, када помислим на старост, је могућност да се дочека старост у којој нећу моћи сам себи да одрадим основне потребе: да одем до вц-а, да контролишем своје физиолошке потребе, да једем сам, да нешто мумлам уместо да причам.
У таквој старости нема достојанства уопште.
Da, o tome svi krenu da misle kada se starost približi. Ali, tu smo nemoćni. Ne možemo da biramo kakvu ćemo starost imati, dostojanstvenu ili onu ponižavajuću , u pelenama.

Da, o tome svi krenu da misle kada se starost približi. Ali, tu smo nemoćni. Ne možemo da biramo kakvu ćemo starost imati, dostojanstvenu ili onu ponižavajuću , u pelenama.
Знам и слажем се са тобом. Мени је ту језиво и старост у пеленама или колицима али ми је исто толико језиво јер ће у свему томе да ми помаже неко млад (или бар млађи) коме живот буја, који треба да живи живот а не да гледа неког уср.а.ног и у.п.и.шаног старца који нешто звоца, џангриза и с.еренда о животу и дели лекције неких минулих времена, знаш већ стари људи какви знају да буду.
Чини ми се да ми је већи страх да некоме не будем терет него сама старост у пеленама и болести.

Знам и слажем се са тобом. Мени је ту језиво и старост у пеленама или колицима али ми је исто толико језиво јер ће у свему томе да ми помаже неко млад (или бар млађи) коме живот буја, који треба да живи живот а не да гледа неког уср.а.ног и у.п.и.шаног старца који нешто звоца, џангриза и с.еренда о животу и дели лекције неких минулих времена, знаш већ стари људи какви знају да буду.
Чини ми се да ми је већи страх да некоме не будем терет него сама старост у пеленама и болести.
Ja sam sto puta pomislila da li drugi ljudi o tome misle, gde god se okrenem viđam trudnice, dakle ljudi se čak preterano bezbrižno upuštaju u donošenje "još jednog života u ovaj haos" - nisu moje reči - dakle, pišem ono što gledam...
Slušam...
A radi se suprotno.
Bila je ovde jedna žena koja je otvorila temu koja je dugo bila aktivna "Ima li smisla imati decu" ili tako nešto, baš je bila iskrena, i mnogo ljudi je reklo, napominjalo da "deca nisu kredit za starost", pa onda tek filozofi - od pre nove ere i devize da je "najveća sreća ne roditi se" pa do Siorana da je rođenje najveća katastrofa...itd.

Ne znam i iskreno ne razumem "tako treba" ljude, ja lično nemam decu jer sam se baš bavila razmišljanjem od detinjstva, nije imanje deteta ono što ja ne shvatam nego razloge za imanje deteta , nije valjda da je samo "to tako treba", i još plus i kada treba...ne znam, meni je TO neshvatljivo.

P.S. Upoznala sam mnoge samohrane majke, jedna od njih mi je priznala da je pogrešila i svaka joj čast na priznanju, ona barem neće upropastiti svoje dete jer je osvešćena, pa eto, kaže: bila je usamljena. I tako postade majka.

Pa evo meni kažu "Ti nemaš decu, ti si slobodna" - obratite pažnju na izbor reči..."slobodna".

Sve je pogrešno utemeljeno, trebaće vekovi da se tu išta promeni...

Ne može kraće ovo da se kaže, tek sam zapravo zagrebala po površini...

Ja sam sto puta pomislila da li drugi ljudi o tome misle, gde god se okrenem viđam trudnice, dakle ljudi se čak preterano bezbrižno upuštaju u donošenje "još jednog života u ovaj haos" - nisu moje reči - dakle, pišem ono što gledam...
Slušam...
A radi se suprotno.
Bila je ovde jedna žena koja je otvorila temu koja je dugo bila aktivna "Ima li smisla imati decu" ili tako nešto, baš je bila iskrena, i mnogo ljudi je reklo, napominjalo da "deca nisu kredit za starost", pa onda tek filozofi - od pre nove ere i devize da je "najveća sreća ne roditi se" pa do Siorana da je rođenje najveća katastrofa...itd.

Ne znam i iskreno ne razumem "tako treba" ljude, ja lično nemam decu jer sam se baš bavila razmišljanjem od detinjstva, nije imanje deteta ono što ja ne shvatam nego razloge za imanje deteta , nije valjda da je samo "to tako treba", i još plus i kada treba...ne znam, meni je TO neshvatljivo.

P.S. Upoznala sam mnoge samohrane majke, jedna od njih mi je priznala da je pogrešila i svaka joj čast na priznanju, ona barem neće upropastiti svoje dete jer je osvešćena, pa eto, kaže: bila je usamljena. I tako postade majka.

Pa evo meni kažu "Ti nemaš decu, ti si slobodna" - obratite pažnju na izbor reči..."slobodna".

Sve je pogrešno utemeljeno, trebaće vekovi da se tu išta promeni...

Ne može kraće ovo da se kaže, tek sam zapravo zagrebala po površini...
Amerikanci bi rekli, djeca su promasena investicija!

Back