Како прихватате старење?

Ali se ništa ne prodaje lako kao šansa sa večitu mladost.
takoe
al za populaciju koja bi svee i odma bez trunke napora

medjutim ima i osvescenijih koji su vec skapirali da su bolesti ali i dinamika starenja posledica stila zivota

bila sam proslog meseca na predavanju Imunometabolicki aspekti starenja, i suma sumarum - ljudi jednostavno previse jedu; prosta cinjenica al su i naucno dokali benefite smanjenja kalorijskig unosa na dinamiku starenja

3AF2569F-E087-46B9-B65D-87FA5AF93BA4.jpeg
tema starenja i eliksira mladosti oduvek i jest bila interesantna,
DAD57532-0B62-476D-B65E-EBBB5DA1F622.jpeg

znali ili ne molekularne mehanizme na joji nacin salo podstice sve zivo proinflamatorno zdrava seljacka pamet kaze probusi kasiku i bices zdav i dugovecan 🤩

takoe

medjutim ima i osvescenijih koji su vec skapirali da su bolesti ali i dinamika starenja posledica stila zivota

bila sam proslog meseca na predavanju Imunometabolicki aspekti starenja, i suma sumarum - ljudi jednostavno previse jedu; prosta cinjenica al su i naucno dokali benefite smanjenja kalorijskig unosa na dinamiku starenja

Pogledajte prilog 1572151tema starenja i eliksira mladosti oduvek i jest bila interesantna, Pogledajte prilog 1572152

znali ili ne molekularne mehanizme na joji nacin salo podstice sve zivo proinflamatorno zdrava seljacka pamet kaze probusi kasiku i bices zdav i dugovecan 🤩
Na papiru sve deluje baš jednostavno i lako i zagarantovan je uspeh. U stvarnom životu imamo razne druge strane, kao, da je nezdrava hrana jeftinija nego zdrava, pa šta sa genetikom, pa gde je emotivno prejedanje, pa anksioznost i depresija i apatija i hrana kao uteha, pa brz stil života gde odeš u mrak i vratiš se u mrak, ko da kuva i sprema, pojedeš nešto s nogu, nešto ili sve, pa u krevet da odmoriš otekle noge i zategnute živce, jer sutra je novi dan, treba biti budan, produktivan i opet na nogama do mraka, itd. itd. itd... I sad će skočiti neki i reći, kad ja mogu može svako, kad ja stižem mogao bi da stigne svako, kad ja imam sigurno ima svako.... Ali da li je tako? Jer svako živi u svojim cipelama i zna dobro šta ga žulja i gde, a nekad i stare iznenade, pa naprave žulj na novom mestu, čisto da ne bude dosadno.
Možda sam promašila temu, ali možda je sve to siguran način da ne doživi čovek starost, a nekad je to možda i najbolje.

takoe

Pogledajte prilog 1572151tema starenja i eliksira mladosti oduvek i jest bila interesantna, Pogledajte prilog 1572152

За то не треба бити доктор, само слушати организам.
Старији људи једу мање количине, мање масно, мање меса, више млечних производа, јер се мање и крећу, тело не троши као раније, слабије вари тешку храну...ко је имао у кући старије људе зна о чему пишем.

Mene zanima kad prestaje mladost? Kad navršiš 30? Ili kad dođeš u srednje godine (40)? I ako mladost prestaje sa 30 (ili ranije), kako se zove period između mladosti i srednjih godina (zrelog doba)?

Znam da se mnogo ljudi oseća mlađim nego što po godinama jesu, ali me ne zanima to, već ovo tehničko pitanje - kada prestaje mladost?

Mene zanima kad prestaje mladost? Kad navršiš 30? Ili kad dođeš u srednje godine (40)? I ako mladost prestaje sa 30 (ili ranije), kako se zove period između mladosti i srednjih godina (zrelog doba)?

Znam da se mnogo ljudi oseća mlađim nego što po godinama jesu, ali me ne zanima to, već ovo tehničko pitanje - kada prestaje mladost?
Msm kome je bitno da se definise picis svoj zivot kako hoces zabole te za opis i predrasude

• Podržavam
Reactions: Red

Кад почну да стагнирају и опадају животне функције.
Сваки организам за себе, али после 30. нико више није млад, да се не лажемо.
Назив не знам, мислим да није ни дефинисан тај период после 30.

Кад почну да стагнирају и опадају животне функције.
Сваки организам за себе, али после 30. нико више није млад, да се не лажемо.
Назив не знам, мислим да није ни дефинисан тај период после 30.
Према СЗО младост траје до 65. године тј. старост почиње од 65.:lol: Некада смо делили на три доба.
До 25 год. - младост.
Од 25-50 год. - средње доба.
50+ год. - старост.
Мислим да је реално да кажемо да старост креће од 65. године.
Из мог посла знам да организам не атрофира пре 75. године живота. Органи су и даље ок.
После 75. године примећујемо некако смањивање органа.
И са више колега сам причала о томе и сви имамо исти субјективни доживљај.

Према СЗО младост траје до 65. године тј. старост почиње од 65.:lol: Некада смо делили на три доба.
До 25 год. - младост.
Од 25-50 год. - средње доба.
50+ год. - старост.
Мислим да је реално да кажемо да старост креће од 65. године.
Из мог посла знам да организам не атрофира пре 75. године живота. Органи су и даље ок.
После 75. године примећујемо некако смањивање органа.
И са више колега сам причала о томе и сви имамо исти субјективни доживљај.
Е, баш, младост до 65.
Треба им да повећају радни век до 75.
Нема случајности код СЗО.

Е, баш, младост до 65.
Треба им да повећају радни век до 75.
Нема случајности код СЗО.
Нисам проверавала али ми се допало па сам сачувала. 😉

Велика америчка студија показала је да:

▪ Најпродуктивнија старост особе је од 60 до 70 година
▪ 2. најпродуктивнија фаза особе је старост од 70 до 80 година
▪ 3. најпродуктивнија фаза од 50 до 60 година
▪ Пре тога човек још није достигао свој врхунац
▪ Просечна старост добитника Нобелове награде је 62 године
▪ Просечна старост председника 100 највећих светских компанија је 63 године
▪ Просечна старост пастора у 100 највећих цркава у САД је 71
Просечна старост очева је 76 година
▪ Ово потврђује да најбоље и најпродуктивније године човека падају између 60 и 80 година.
▪ Ову студију је објавио тим лекара и психолога у *The New England Journal of Medicine*.
▪ Открили су да са 60 година достижете врхунац свог емоционалног и менталног потенцијала, а то траје до 80. године.
▪Дакле, ако имате 60, 70 или 80 година, ви сте на најбољем нивоу свог живота.

ИЗВОР: *The New England Journal of Medicine* .

Пошаљите ове информације како би ваша породица и пријатељи у својим 60-им, 70-им и 80-им годинама могли бити поносни на своје године.

Предности старости од 60 и више година:
(коментари)

Никада не бих мењао своје велике пријатеље, свој диван живот, своју вољену породицу за мање седе косе или равнији стомак.
Како сам старио, постајао сам пријатељски расположен и мање критичан према себи.
Постао сам мој пријатељ.
Не кривим себе што сам појео додатне колаче, нисам намештао кревет или купио нешто глупо што ми није требало.
Имам право на неред и екстраваганцију.
Видео сам много драгих пријатеља како напуштају овај свет прерано пре него што су схватили велику слободу старења.
Ко ће ми замерити ако одлучим да читам или играм на компјутеру до четири и спавам до поднева?
Ко ће ме усрећити ако останем у кревету или пред ТВ-ом колико год желим?
Плесаћу уз ове дивне хитове из 70-их и 80-их, а истовремено ћу хтети да плачем због изгубљене љубави.
Ја идем.
Ако хоћу, прошетаћу плажом у шорцу преуским на свом млохавом телу и заронити у таласе безвољно, упркос осуђујућим
погледима других.
И они старе.
Знам да понекад заборавим ствари, али постоје неке ствари у животу које једноставно морате заборавити!
Сећам се важних ствари. Наравно, током година моје срце је много пута сломљено. Али сломљена срца нам дају снагу, разумевање и саосећање.
Срце које никада није патило је беспрекорно и неплодно и никада неће спознати радост што је несавршено.
Имао сам среће што сам живео довољно дуго да су ми седа коса и младалачки смех заувек остали на мом лицу.
Многи се никада нису смејали, многи су умрли пре него што им је коса постала сребрна.
Како старите, лакше вам је да будете позитивни.
Мање вам је стало до тога шта други мисле о вама.
Више не сумњам у себе.
Заслужио сам право да погрешим. Дакле, на ваше питање, да ли волим да сам стар, одговорићу:

„Свиђа ми се особа каква сам постао.
Нећу живети заувек, али све док сам још овде, нећу губити време жалећи за оним што је могло бити или бринући шта ће бити.
А ако хоћу, сваки дан ћу јести десерт.
Разумеш⁉
Нека наше пријатељство никада не престане, јер оно долази из срца‼"

Поделите ово са људима старијим од 60 година. Биће им драго да прочитају!

Ja mislim da covek zivi dok je ziv i da treba da pravi dobre izbore za sebe sve dok je ziv.

Meni je nebitno do koje godine sam nesto.
Nebitno mi je i da li imam neku liniju na licu, smejalice sam imala vec u gimnaziji a tada fakat nisam bila stara.

Uostalom, stara za sta tacno? Bojim se da iza cele te price o starosti stoji seksualna privlacnost i da se ljudi boje gubitka mladosti u tom smislu.
U bilo kojim godinama se moze toliko toga raditi i uzivati u tome.

Iz tog razloga ne vidim poentu obnavljanja mladosti. Ne verujem da ce gladovanja pojacati mladolikost. Mislim da ce ugadjanje sebi pojacati harizmu.
U nasim godinama, normalni muskarci ipak traze nesto drugo.

Prosle godine sam na plazi gledala nas par od 55+. Ocigledno je da su neki partneri a ne roditelji, ugadjali su sebi citav dan, uvece je zena bila doteranija od mene. Delovali su vrlo sretno iako niko od njih, ni ponasanjem, ni dostignucima a ni izgledom, nije dokazivao da je mlad duhom...bili su uocljivo zadovoljni.

I tome bih ja licno stremila. Pila dobru kafu, nosila lepe haljine, bila u dobrom drustvu...

Divno pišete drage žene i slaźem se sa puno argumenata koje ste iznele
I sad želim nešto da napišem iz srca
U detinjstvu u mladosti i sada to sam ista ja nevezano za godine i bore koje me stižu.
Kad mi je prosle godine umro muž sa njim je umrlo pola mene
Ali ja sam sigurna da on ne bi voleo da umre i ona druga polovina u koju se on zaljubio koju je toliko voleo
A to je taj jak životni impuls, ljubav i vedrina koju širim oko sebe
Njemu u spomen ostaću vako blesava i smešna dok i ja ne zatvorim oči zauvek i odem da ga opet nadjem
Za B.G. koji je jedva prešao pedesetu
Tvoja Perfi

U detinjstvu u mladosti i sada to sam ista ja nevezano za godine i bore koje me stižu.
Ali ja sam sigurna da on ne bi voleo da umre i ona druga polovina u koju se on zaljubio koju je toliko voleo
Njemu u spomen ostaću vako blesava i smešna dok i ja ne zatvorim oči zauvek i odem da ga opet nadjem
Tvoja Perfi
И ми те волимо тако блесаву и згодну до те мере да би креснула саму себе :heart:

Na papiru sve deluje baš jednostavno i lako i zagarantovan je uspeh. U stvarnom životu imamo razne druge strane, kao, da je nezdrava hrana jeftinija nego zdrava, pa šta sa genetikom, pa gde je emotivno prejedanje, pa anksioznost i depresija i apatija i hrana kao uteha, pa brz stil života gde odeš u mrak i vratiš se u mrak, ko da kuva i sprema, pojedeš nešto s nogu, nešto ili sve, pa u krevet da odmoriš otekle noge i zategnute živce, jer sutra je novi dan, treba biti budan, produktivan i opet na nogama do mraka, itd. itd. itd... I sad će skočiti neki i reći, kad ja mogu može svako, kad ja stižem mogao bi da stigne svako, kad ja imam sigurno ima svako.... Ali da li je tako? Jer svako živi u svojim cipelama i zna dobro šta ga žulja i gde, a nekad i stare iznenade, pa naprave žulj na novom mestu, čisto da ne bude dosadno.
Možda sam promašila temu, ali možda je sve to siguran način da ne doživi čovek starost, a nekad je to možda i najbolje.
ne da nisi promasila temu nego si ubola sustinu
i opisala koliko je izluzorna jednodimenziona percepcija iskljucivo materijalnog, tj tela
a zapadna medicina tako naopako i funkcionise; samo udri po brojkama i zaboravi duh i dushu

E, da i kupio sam džip, jer ne mogu da puzim da uđem, jerbo sam visok, pa imam onda problem i da izađem iz niskih vozila. Hebiga sad!
Добро си се сетио тога...ја се намучим у таксију, једва уђем, још теже изађем.
Или сам навикла на свој џип или сам оматорела...а врв и једно и друго :rotf:

Tvoja Perfi

Dozivi mnogooo toga sasavog, slatkog i carobnog i daj sebi puno avantura, pa da sve potanko preneses decenijama, decenijama kasnije:).

Moje saucesce.

P.S. I neka padnu neki snegovi Kilimandzara, a za bore - lako cemo!

Back