Kako je nastala generacija Z?

Kod nas se moze uglavnom onim koji imaju veze,da se ne lazemo.
Najcesce politicke.
Ili kojima posao i nije toliko bitan pa mogu da cekaju ili biraju,a neko drugi ih,zapravo,izdrzava.
Rijetki su slucajevi u kojima presudjuje znanje i iskustvo.A tek da budes primljen na posao putem konkursa je misaona imenica.
Pa zapravo ne, u pitanju je IT sektor i gradjevinski sektor najčešće, oni jednostavno imaju (jos uvek) veliku ponudu poslova na tržištu i ne rade tu nikakve veze i kao što kazah ne izdrzava ih niko jer odmah prelaze sa jednog na drugi posao i to je na zapadu potpuno normalna praksa, a samo ovde se indentifikuje kao nekakav problem. Problem je u našem mentalitetu koji nadam se pocinje da poprimava obrise nečeg boljeg.
Takodje, problem je što se na ljude, pre svega zaposlene ne gleda kao na ljude, već ti si samo jedan broj, nebitan, nebitni su tvoje potrebe, uslovi, problemi.
Ali nastaje problem kad ti zaposleni pocnu da razmisljaju recipročno " aha, čekaj, ja sam njima samo šraf, samo broj, oke onda i ja ima da gledam samo i isključivo svoju zadnjicu".
A i taj famozni HR ništa nije popravio stanje, samo pokusava da proda priču neku da su svi bitni , ali jbg nisu ljudi glupi.

Што се мене тиче, ја бих овог запослио, бар не кeњa у CV-у као остали. :mrgreen:

Pogledajte prilog 1588037
Huntedau GIF by Hunted Australia

Pa zapravo ne, u pitanju je IT sektor i gradjevinski sektor najčešće, oni jednostavno imaju (jos uvek) veliku ponudu poslova na tržištu i ne rade tu nikakve veze i kao što kazah ne izdrzava ih niko jer odmah prelaze sa jednog na drugi posao i to je na zapadu potpuno normalna praksa, a samo ovde se indentifikuje kao nekakav problem. Problem je u našem mentalitetu koji

Што се мене тиче, ја бих овог запослио, бар не кeњa у CV-у као остали. :mrgreen:

Pogledajte prilog 1588037
Mozda je brutalno iskren,ali ja ga ne bih zaposlila.😂
Sad ozbiljno,iako je tacno sve sto je rekao, da sam ja poslodavac ne bih ga zaposlila iz razloga sto je nadobudan bez pokrica.
I on bi mogai biti brutalno iskren i reci mu ovo:
Da,radis za platu...ali ti trazis posao kod mene,ne ja kod tebe.I,svidjalo se to tebi ili ne,ja sam gazda,a ne ti.
Ja brinem o poslu,osnivam firmu,ulazem,dizem kredite,da bi ti imao gdje da radis i primas platu.
Ako mislis da je to lako,izvoli pa osnuj svoju.
Onda ces imati i dobit.
Mene ne interesuje tvoj privatni zivot i sta je tebi smisao zivota,ja te placam da radis svoj posao,ali kako ja kazem.
Mozes da ne ides na tim bilding,ali mogu i ja da te ne pustim da ides tetki da odneses lek u petak u tri,a radno vrijeme je do cetiri.😂
I tako dalje,i tako blize...
Svaka medalja moze da ima dvije strane.
Ali,svidjalo nam se ili ne,ako mi trazimo posao negdje,mi smo u toj prici u podredjenom polozaju.

Pa zapravo ne, u pitanju je IT sektor i gradjevinski sektor najčešće, oni jednostavno imaju (jos uvek) veliku ponudu poslova na tržištu i ne rade tu nikakve veze i kao što kazah ne izdrzava ih niko jer odmah prelaze sa jednog na drugi posao i to je na zapadu potpuno normalna praksa, a samo ovde se indentifikuje kao nekakav problem. Problem je u našem mentalitetu koji nadam se pocinje da poprimava obrise nečeg boljeg.
Takodje, problem je što se na ljude, pre svega zaposlene ne gleda kao na ljude, već ti si samo jedan broj, nebitan, nebitni su tvoje potrebe, uslovi, problemi.
Ali nastaje problem kad ti zaposleni pocnu da razmisljaju recipročno " aha, čekaj, ja sam njima samo šraf, samo broj, oke onda i ja ima da gledam samo i isključivo svoju zadnjicu".
A i taj famozni HR ništa nije popravio stanje, samo pokusava da proda priču neku da su svi bitni , ali jbg nisu ljudi glupi.
IT je druga prica.Sad je u ekspanziji i njima se moze da mijenjaju posao lako.Ali vjerovatno ni to nece trajati zauvijek.
Ostale branse nisu bas u takvoj mogucnosti.

Sad ozbiljno,iako je tacno sve sto je rekao, da sam ja poslodavac ne bih ga zaposlila iz razloga sto je nadobudan bez pokrica.
I on bi mogai biti brutalno iskren i reci mu ovo:
Da,radis za platu...ali ti trazis posao kod mene,ne ja kod tebe.I,svidjalo se to tebi ili ne,ja sam gazda,a ne ti.
Ja brinem o poslu,osnivam firmu,ulazem,dizem kredite,da bi ti imao gdje da radis i primas platu.
Ako mislis da je to lako,izvoli pa osnuj svoju.
Onda ces imati i dobit.
Mene ne interesuje tvoj privatni zivot i sta je tebi smisao zivota,ja te placam da radis svoj posao,ali kako ja kazem.
Mozes da ne ides na tim bilding,ali mogu i ja da te ne pustim da ides tetki da odneses lek u petak u tri,a radno vrijeme je do cetiri.😂
I tako dalje,i tako blize...
Svaka medalja moze da ima dvije strane.
Ali,svidjalo nam se ili ne,ako mi trazimo posao negdje,mi smo u toj prici u podredjenom polozaju.

Zato covek i promeni gazdu.

Ne znam, ljudi. Dobar radnik se retko nalazi i ne treba bas mnogo potezati tu pricu "JA sam GAZDA, samo sto ne kazu jel znas ti ko sam JA".
Moj otac je bio gazda i nikada ali nikada nije tako razgovarao sa zaposlenima.
Uvek ali uvek je bio primer. Uvek je potezao najvise, rizikovao najvise, ostao zauvek skroman. Tako je malo trazio od zivota i u svom zivotu nisam videla da je nekog ponizio. Prema ljudima je imao stav da sednes na guzu.

A ima ne jednu vec tri konkurentne profesije, edukaciju i zvanje trenera vrlo skupog sporta i direktor/osnivac sopstvenog privatnog biznisa.
I sa svima je bio lestvicu nize, pun molim, hvala ti mnogo si mi pomogao.

Zato me i sokiraju ovakve teme, JA sam GAZDA. Ako nece da rade kod tog gazde, to nesto govori...ne razumem, zelimo mladjima da budu ocajni pa da prihvate bilo sta?
Zao nam je sto nisu ocajni?

Bukvalno tako zvuci.
Meni bi kao gazdarici bilo milo da neko zeli da radi kod mene. Zato sto mu je prijatno i nije mrsko. Tako sam u svojoj kuci naucila.
Ne govorim o velikim kompanijama, tu je gotovo svako staff number. Umro staff taj i taj broj, zovi zamenu! To je tretman.
Radila sam u kompaniji sa 15000 zaposlenih i da se ne lazemo, svi tu cekamo plan rada i...platu.

Ali to je jedna od najvecih kuca u bransi na svetu.
Mali preduzetnik ne bi trebalo da ima toliki problem sa kadrom, ako ima, valja malo da promeni ton.

Meni kada se neko zali na poslodavca uvek savetujem - nauci deficitarnu vestinu. Novi program, novi jezik, novo staaa god, nemoj da dopustis da te neko ugnjetava jer nemas gde.
Secam se da sam italijanski naucila sama, bez dinara, iz inata...svako samo jedan zivot ima, ima nacina, nadje se put. Stvarno verujem u to, verovatno zbog oca i ne bih htela da mi dete sutra trpi jer valja gazdu da slusa bez pogovora.
Jer - nema kud.

Zato covek i promeni gazdu.

Ne znam, ljudi. Dobar radnik se retko nalazi i ne treba bas mnogo potezati tu pricu "JA sam GAZDA, samo sto ne kazu jel znas ti ko sam JA".
Moj otac je bio gazda i nikada ali nikada nije tako razgovarao sa zaposlenima.
Uvek ali uvek je bio primer. Uvek je potezao najvise, rizikovao najvise, ostao zauvek skroman. Tako je malo trazio od zivota i u svom zivotu nisam videla da je nekog ponizio. Prema ljudima je imao stav da sednes na guzu.

A ima ne jednu vec tri konkurentne profesije, edukaciju i zvanje trenera vrlo skupog sporta i direktor/osnivac sopstvenog privatnog biznisa.
I sa svima je bio lestvicu nize, pun molim, hvala ti mnogo si mi pomogao.

Zato me i sokiraju ovakve teme, JA sam GAZDA. Ako nece da rade kod tog gazde, to nesto govori...ne razumem, zelimo mladjima da budu ocajni pa da prihvate bilo sta?
Zao nam je sto nisu ocajni?

Bukvalno tako zvuci.
Meni bi kao gazdarici bilo milo da neko zeli da radi kod mene. Zato sto mu je prijatno i nije mrsko. Tako sam u svojoj kuci naucila.
Ne govorim o velikim kompanijama, tu je gotovo svako staff number. Umro staff taj i taj broj, zovi zamenu! To je tretman.
Radila sam u kompaniji sa 15000 zaposlenih i da se ne lazemo, svi tu cekamo plan rada i...platu.

Ali to je jedna od najvecih kuca u bransi na svetu.
Mali preduzetnik ne bi trebalo da ima toliki problem sa kadrom, ako ima, valja malo da promeni ton.

Meni kada se neko zali na poslodavca uvek savetujem - nauci deficitarnu vestinu. Novi program, novi jezik, novo staaa god, nemoj da dopustis da te neko ugnjetava jer nemas gde.
Secam se da sam italijanski naucila sama, bez dinara, iz inata...svako samo jedan zivot ima, ima nacina, nadje se put. Stvarno verujem u to, verovatno zbog oca i ne bih htela da mi dete sutra trpi jer valja gazdu da slusa bez pogovora.
Jer - nema kud.
Naravno da ne treba.Ali ja pokazujem da je to samo druga strana medalje "ja radim za platu i bas me briga za sve."I ovaj trazilac posla je bahat i bio bi isti i kao poslodavac,samo da se zamijene mjesta.
U poslu se mora biti fleksibilan...i gazde i radnici,da bi posao funkcionisao i svi bili zadovoljni.Zvuci sad kao klise,ali sve je timski rad.Poslodavac ne moze bez radnika,a ni radnik bez poslodavca.
Mozda tebi zvuci da sam ja za robovlasnistvo,ali ne,naprotiv!
Ja sam za medjusobno postovanje.Gazda treba da postuje radnika,ali postovanje treba da bude i u obrnutom smjeru.
Zato ja ne bih zaposlila onog gore u primjeru.
Moze on da tako razmislja,moze i da bude u pravu,ali ne moze tako da kaze, ako postuje prije svega tu firmu koja mu ipak omogucuje da tu zaradi platu i gdje se javio na konkurs da radi.
Ako se radi o manjim preduzetnicima,oni mudriji ce teziti da zadrze dobrog radnika,ponasace se prema njemu ljudski i korektno.
Radnik ce biti zadovoljan i lojalan.
Svi bahati poslodavci mogu biti bahati samo na kratke staze,dugorocno nece opstati.

IT je druga prica.Sad je u ekspanziji i njima se moze da mijenjaju posao lako.Ali vjerovatno ni to nece trajati zauvijek.
Ostale branse nisu bas u takvoj mogucnosti.
Uskoro se niko neće ničime drugim ni baviti sem IT, pa će i drugi imati problem, to se već i dešava, živi bili pa videli. Zanatlije već ne mogu da se nadju. Druga stvar, mnogi gledaju da krenu da rade za sebe, a ne za druge, u raznim branšama.

Jutros sam se iznervirala, iskreno recheno oko nove Generacije Z stalno se nerviram i mogu reci da nemam vise zivaca!

Ušla sam u sobu instruktora za učenike i vidim da jedan učenik lezi na kauču u ruci flasica vode i mobilni a cipele je izuo, pitam ga da li je sve ok kazuje “yes”

Odem do kuhinje i pitam “zašto dečko leži” kazuje mi instruktor nemoj se nervirati sutra hvala Bogu odlaze

Realno tri mjeseca su bili ovde i nemam pojma odakle da počnem spisak bi bio dugačak

Uglavnom u udruženju sam poslodavaca iz iste branše pa delimo i mišljenje o Generaciji Z pa i o apliciranjem za posao

CV uglavnom katastrofa za katastrofom i ako pozoveš na razgovor “zamišljam platu 4500 bruto na 50% rada, vikend ne želim raditi kao ni svecanim danima , samo prvu smenu drugu ne, auto na privatno raspolaganje “

Pitam a šta donosite meni kao poslodavcu sem diplome …. Kazuje “dolaziti ću na posao”

Tu većinom i prekidam “hvala sto ste dosli na razgovor javiti ću se “

Čim izadje sjednem za kompjuter i otvorim word doc promenim datum print , CV i pismo u kovertu markica na kovertu i cao

Ko je kriv ? Gde su radne navike? Gde je snaga i volja ? Respekt? Lep odgoj ? Komunikacija ?

nastavljam sa intervjuom koji chitam

>>Ima mnogo slobodnih radnih mesta, ali mladih koji traže posao, sa ili bez obuke, nedostaju. Iznova i iznova se nađu pred novim šefom koji kaže: „Hej, trebaš nam, dođi kod nas. To je zaista sjajno za nas.” Možete sebi priuštiti da kažete: „Voleo bih da radim taj posao, ali zimi je hladno pa ne mogu da radim.“ To se desilo maloj vodovodnoj kompaniji. Šef je bio potpuno šokiran. Ako im nešto ne odgovara i nađu nešto bolje, idu dalje.<<

----------------------------------------------------------------------------------

ovde zhelim da pitam da li nama u zhivotu uvek bash sve mora da odgovara? i gde je nestalo ono stisni zube ?
Zasto da stiskaju zube? Da bi poslodavcu punili kresu? Kad se nadje bolji posao no sta no se ide dalje

Мало сам се нашалио, мада, сви тако мисле само то не пишу, цијеним кад бар неко иа муда да то тако и напише. Јбт, имаш посебне курсеве „како се понашати на разговору за посао”, како се обући, како се понашати, како дисати, куд гледати... Јбт како не волим та ХР просеравања...

Мало сам се нашалио, мада, сви тако мисле само то не пишу, цијеним кад бар неко иа муда да то тако и напише. Јбт, имаш посебне курсеве „како се понашати на разговору за посао”, како се обући, како се понашати, како дисати, куд гледати... Јбт како не волим та ХР просеравања...
Ma,kapiram,ne volim ni ja.A narocito ne volim timbildinge.😂
Ali covjek ne moze uvijek reci sta misli,narocito kad trazi posao.🙂

Back