Kako je nastala generacija Z?

Јадним капиталистичким израбљивачима ништа не преостаје него да сачекају да стаса Генерација Алфа, они ће сигурно скакати у ватру због неког буржујчића.
Bog je izrabljivacima ostavio inflaciju i slicne metode da se radni ljudi motivisu da rade za stvarno manji platu. U isto vrijeme , prihodi bogatih su indeksirani a barijere za ulazak u biznis podizu stalno. Za zadnje primjer, sirotinja se ponadala da ce legalizacijom marihuane moci da legalizuje svoj biznis kad ne lezi vraze- dozvole i slicno kostaju i milion dolara, tako da je sirotinja efektivno skrajnuta iz tog biznisa.

Naravno da ne treba.Ali ja pokazujem da je to samo druga strana medalje "ja radim za platu i bas me briga za sve."I ovaj trazilac posla je bahat i bio bi isti i kao poslodavac,samo da se zamijene mjesta.
U poslu se mora biti fleksibilan...i gazde i radnici,da bi posao funkcionisao i svi bili zadovoljni.Zvuci sad kao klise,ali sve je timski rad.Poslodavac ne moze bez radnika,a ni radnik bez poslodavca.
Mozda tebi zvuci da sam ja za robovlasnistvo,ali ne,naprotiv!
Ja sam za medjusobno postovanje.Gazda treba da postuje radnika,ali postovanje treba da bude i u obrnutom smjeru.
Zato ja ne bih zaposlila onog gore u primjeru.
Moze on da tako razmislja,moze i da bude u pravu,ali ne moze tako da kaze, ako postuje prije svega tu firmu koja mu ipak omogucuje da tu zaradi platu i gdje se javio na konkurs da radi.
Ako se radi o manjim preduzetnicima,oni mudriji ce teziti da zadrze dobrog radnika,ponasace se prema njemu ljudski i korektno.
Radnik ce biti zadovoljan i lojalan.
Svi bahati poslodavci mogu biti bahati samo na kratke staze,dugorocno nece opstati.
Ovo i ja pricam da je tako
Radnici imaju odnos prema poslodavcima takav da dozvoljava poslodavcima da ih okrecu kako zele

Ja mislim da je rešenje da se tim mladim ljudima da plata sa kojom će moći normalno da žive, da jednoga dana mogu i nekretninu sebi da prijušte, a ne samo da mogu o njoj da maštaju, zatim da mogu jednom godišnje da sebi uplate more i da mogu prosečnu potrošačku korpu da prijušte.
Zatim, da mogu da se edukuju kroz to radno mesto.
Zatim da se mladi ljudi pravilno i postepeno integrišu u poslovanje a ne da se očekuje od njih da kao početnici sve znaju i sve umeju.
Da im se pošteno plati svaki prekovremeni rad. Uz to da menadzment obrati pažnju na to da obim posla mora biti srazmeran broju zaposlenih, a ne da jedna osoba radi posao za 2-3 ljudi a da bude plaćena kao jedna a na ovu stavku retko ko obraća pažnju i dovodi radnike do stanja preopterećenosti i pucanja i potrebno je da se pristupi na mnogo ozbiljniji način ovom.problemu.
I mora da postoji naravno uzajamno poštovanje.
Ukoliko se ovakvi uslovi ispune, a opet dodje neki dzabalebaroš, pozdraviš ga i vrlo brzo ćeš naići na mladu osobu koja će znati ove uslove da ceni. Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, niko nema ni šta da ceni ni čemu da bude veran.
Bumerska spika " ima posla ko hoce da radi" nas je i dovela do robovlasničkog društvenog poretka i ja joj ni pet para ne dajem.

Ima posla ko hoce da radi (pod uslovom da je za dz :) ) Uvek ima vise posla nego ljudi koji ce da ga obave. Ako ne moze da se plati, ljudi nece da rade, biznis se transformise. A kako je inace brutalno - ljudi naravno i bez posla ostaju - ako ne doprinosis firmi ni ona nece doprinositi tebi. E sad - dal' je klima - mars napolje iz kuce sa 18, ili je klima: u pubertetu do 70te ... tu je neka razlika - sta neko sebi moze da dozvoli.

Jos ovo da kazem,pa odoh sa teme...
Prica mi koleginica koja ima sina ove generacije iz teme,kako on samo masta o milionima i kamionima...a promijenio do sada tri fakulteta i nigdje se nije pronasao,roditelji mu sve te egzibicije i troskove i to ne male,placali.
Onda upisao neki privatni faks na kraju,a i to mu mrsko ici.
Majka vodi racuna o ispitima kad su i podsjeca ga da ode na isti.Izlazi,trosi,ima sve sto pozeli.
Ne zna sta hoce,ne radi nista,ne uci nista ili malo,ali zna sta nece.Nece da bude radnik,hoce da bude gazda i sef.
Takvu predstavu ima o sebi.Ne gubi mu se vrijeme na trivijalnosti kao sto je rad za platu.
Zasto?Zato sto ima roditelje koji su mu sve omogucili i zato sto se nije namucio bukvalno nizasta.A takva je vecina danasnje djece,htjeli to priznati ili ne.I nisu oni krivi zbog toga.

Znas kako ja imam obicaj da kazem: kad nema sta da te vuce, onda ima sta da te gura....
Kad se jednog dana izmakne celo to stakleno zvono zasticenosti, udobnosti i izvoljevanja, onda ce itekako sta da gura (i najverovatnije psuje ceo svet)
Inace svako ima prava da svoju decu napravi onako kako zeli. Nije mi zao tih roditelja, iskreno.

Roditelji su i napravili takvu razmazenu generaciju.
Zasto bi radio,ako isto moze zivjeti,a da ne radi?
Nece ga niko ganjati za racune,kiriju itd.
Ovde se izjednacava nepristajanje na svakakve uslove,sa nepristajanjem na "de lux"uslove.
Naravno da neko ne treba da radi za dzabe,da ga poslodavac iskoristava,maltretira itd.
Ali ne moze ni kao pocetnik zahtijevati da odmah ima bas sve kao da je toj firmi ne znam sta doprineo,a nije jos ni poceo raditi.

i to se desavalo... mislim da je u pitanju percepcija.

Naravno da se ne moze generalizovati,ali i ja sam cula da se mnoge firme zale na mladju generaciju kako nece da rade,kako izvolijevaju,kako ne znaju ni dobar dan da kazu kolegama itd.

Umeju samo se razlikuju nacini, starija generacija je navikla da kaze svom kolegi 'dobar dan' naglas.
Ovi mladji isto kazu dobar dan ali preko Tik Toka. E sad to sto matori nisu savladali Tik Tok 'za dobar dan', plus im je to uvrnuto - jbg. svet se menja! Opstaju oni koji se najbrze prilagode.

Naravno da se ne moze generalizovati,ali i ja sam cula da se mnoge firme zale na mladju generaciju kako nece da rade,kako izvolijevaju,kako ne znaju ni dobar dan da kazu kolegama itd.
Inace,smatram da bez mladih nema napretka.
Mlad covjek moze mnogo da postigne,ako zeli i hoce.Pri tom ne treba da odbacuje ni znanje i iskustvo starijih u nekom poslu.
Dobitna kombinacija je da stariji prenose to znanje mladima,a da oni zele i hoce to da usvoje.
A ne da se brecaju i prave pametni da oni sve znaju u startu i bolje od onog koji radi te poslove godinama.
Ima nekih poslova u kojima su mladji superiorniji,it sektor i sl.Ali opet ne trebas biti nadobudan prema drugima.
Mladi daju svjezinu i ne treba da se ponasaju kao penzioneri ili da im je tesko ici na posao kad pada kisa i slicno.
Ima djece i vrijedne i vaspitane,nije da nema.
Uvijek isticem primjer kojim sam bila odusevljena.
Isla sam na neki kurs njemackog koji je drzala mlada djevojka,mladja od mene dvadesetak godina.
Priznajem da sam na pocetku mislila kako ce ona samo otaljavati posao i biti nezainteresovana za isti jer je i mlada,a i niko joj ne bi imao prigovarati kako god da radi.
Ali ona se toliko posvetila,imala je tako dobru metodiku,imala je vrhunsko znanje da sve objasni kako treba,imala je strpljenja za sve,nista nije bilo forme radi ili da samo otalja.
Ja sam bila odusevljena,jer malo kad sam srela tako posvecenog nastavnika.
A takvu osobu,nazalost,nisu primili da radi u skoli,da predaje djeci,iako je konkurisala i radila neko odredjeno vrijeme.Bila bi vrhunski nastavnik,iako je mlada.Ali nama takvi izgleda ne trebaju.
Sad je,naravno,u inostranstvu.

Zabluda. Cak i oni koji znaju dosta, nemaju uvek razno iskustvo. Zato su stariji tu, ali ne da pametuju nego da ih stvarno nauce.

Moja najomiljenija situacija je kad dobiju zadatak da krckaju, i ispostavi se da im chatGPT nije pomogao da ga obave, onda nastaje nervoza. Onda moraju stvarno da nauce. A ne samo da mesetare.

Ja sam iz toliko zastarjele generacije da i ne znam sta znaci bumer? 😂
Boomer je generacija koja vecinom 'prsla' t.j. explodirala u 'boom' stilu. :hahaha:
oni se najvise zale na ove milenijalce. KoNJmunikacija ne ide ni jednim ni drugim.

sprdam se naravno sa ozbiljnim temama - boomer generacija je posleratna (2svr) generacija kad se pocelo radjati relativno mnogo beba posle rata (baby boom) - to su bumeri. E sad to je malo razlicito u raznim delovima sveta. Boomeri relativno naglo nestaju.

Ima posla ko hoce da radi (pod uslovom da je za dz :) ) Uvek ima vise posla nego ljudi koji ce da ga obave. Ako ne moze da se plati, ljudi nece da rade, biznis se transformise. A kako je inace brutalno - ljudi naravno i bez posla ostaju - ako ne doprinosis firmi ni ona nece doprinositi tebi. E sad - dal' je klima - mars napolje iz kuce sa 18, ili je klima: u pubertetu do 70te ... tu je neka razlika - sta neko sebi moze da dozvoli.
U indiji radnici spale fabriku ako nisu zadovoljni. Nema za radnike ali nema ni za gazdu 🥰

Iskreno,ljudi sa sela su u pravu.
Njima nije garantovano da ce se isplatiti trud i rad,a u gradu ces ipak dobiti platu bez obzira na vremenske uslove.
I vise se radi na selu.Kod nas je poljoprivredni kraj i mnogi ljudi sa sela su veoma imucni.
Ali to koliko oni crnce slabo ko vidi.Mnogi su od jutra do mraka u plasteniku.Oni su sve to krvavo i zaradili.
Posto traktor?

Зачудио сам се кад ми је друг причао колике су плате на Малти, очекивао сам доста веће, али онда је испало да је он сам изнајмио цијелу кућу јер је јефтино па му се може. Другим ријечима, има ту доста фактора. Рецимо ја никад не бих могао радити у Њемачкој (а ни живјети, све да ме и плаћају низашта), кад чујем оно кркљање и гроктање док говоре, крв ми шикне из ушију. Јбг, до мене је, није ди њих.

Ne sam cuo da je renta na Malti jeftina - to je neka anomalija. A da plate nisu bas neke na Malti - i to je tacno (doduse zavisi za koga) - aj da kazemo da za nas nisu.

Ja za nju ne bih radila,..
nikad! 😁
Školski mi je programer po zanimanju, dobro je on bio plaćen i u Srbiji.
Bio je mlad kad je otišao, proputovao svet dok je bio tamo i vratio se. Sad ga boli uvo za sve,...ali, sve je to pitanje. Ljudi sa mnogo manje novca i primanja u Srbiji, čini mi se bolje žive od njega.
Moja deviza što se para i generalno života tiče je,...da nije važno toliko ni imati, koliko umeti! Jer ko ume, uvek dolazi do novca. Njega sam navela kao primer nekog ko je bio preko i lepo se snašao u životu. Dok,...meni nije jasno, zašto se uopšte vratio u sredinu iz koje je otišao? Ali,...ok, svako ima svoje razloge i prava da živi gde i kako hoće.

Mozda je palma pa se ne prima zato sto je mnogo 'ladno....

Kad smo kod vracanja - ja odavno u svakom lokalu gde sam ziveo, kad dodjem - vratio sam se. A kad odlazim, opet sam se vratio - ali tamo. :) A ovde se ne vracam. Samo sam dosao :) I sad malo zivim ovde.

IT je druga prica.Sad je u ekspanziji i njima se moze da mijenjaju posao lako.Ali vjerovatno ni to nece trajati zauvijek.
Ostale branse nisu bas u takvoj mogucnosti.

Nece... IT sektor fluktuira vec decenijama, ima boljih i losijih perioda.

Tokom prosle godine bilo je puno otpustanja (po velikim IT firmama). To je sansa za ove online na slobodnom trzistu koji ce da rade za manje pare nego neko tamo u lokalu. Ali situacija lako i brzo se okrece, kad krene da se okrece - na jednu ili na drugu stranu - trenutno u IT-ju moze da se izvoljeva - ako znas sta radis, ali ako ne znas... lako se provali.

Мало сам се нашалио, мада, сви тако мисле само то не пишу, цијеним кад бар неко иа муда да то тако и напише. Јбт, имаш посебне курсеве „како се понашати на разговору за посао”, како се обући, како се понашати, како дисати, куд гледати... Јбт како не волим та ХР просеравања...
I kad sve to uradis po knjizi od a - z - zaposle nekog po politickoj osnovi.

Јадним капиталистичким израбљивачима ништа не преостаје него да сачекају да стаса Генерација Алфа, они ће сигурно скакати у ватру због неког буржујчића.
Dolazi vreme revolucionara - ovi rodjeni oko 2012-14 ce razbucati ovaj svet na sastavne cinioce. (bice: ludo burazere ludo! - ko dozivi) a to se poklapa i sa hype-krivom covecanstva.

Back