⛈️Kako negativni ljudi narušavaju optimizam i kako se zaštititi

Znam par osoba, koje konstantno mrače i imaju samo pesimizam u sebi. Ja generalno, samo odj*bem takve likove i nimalo se ne opterećujem, šta će one reći. Ja sam večiti optimista i ne dam da mi bilo ko stane na put, kad je u pitanju pogled na svet i život. Meni i kad je mnogo teško, iz bilo kog razloga, opet nastojim da sebe smirim i kažem da će sve proći i biti OK, a iz te loše stvari, uvek izvučem onaj najmanji deo pozitive. I na kraju, sve i bude OK, u onoj meri u kojoj je to sasvim korektno i prihvatljivo.

I manje ide na nerve. Ako išta može da me iznervira, to su tupavi optimisti kojima je lep ovaj svet, onde potok, ovde cvet, itd.
Iskreno, ne volim negativne i pesimistične ljude. Smrače mi ceo dan. Zato bežim od takvih osoba. Samo pozitiva, ma kakvo da je stanje. Jer u suprotnom, padaš u depresiju i crnilo. Tako nešto mi ne treba, kao ni ljudi tog tipa. Ja, kad sam u teškoj situaciji, uvek razmišljam pozitivno. I na kraju i bude sve OK. Svet je šarenolik. I ne možeš uticati na mnoge stvari. Ali, možeš na sebe. Ne slažem se sa tvojom konstatacijom. Tako da, samo pozitiva.

Iskreno, ne volim negativne i pesimistične ljude. Smrače mi ceo dan. Zato bežim od takvih osoba. Samo pozitiva, ma kakvo da je stanje. Jer u suprotnom, padaš u depresiju i crnilo. Tako nešto mi ne treba, kao ni ljudi tog tipa. Ja, kad sam u teškoj situaciji, uvek razmišljam pozitivno. I na kraju i bude sve OK. Svet je šarenolik. I ne možeš uticati na mnoge stvari. Ali, možeš na sebe. Ne slažem se sa tvojom konstatacijom. Tako da, samo pozitiva.
Misliš kao ono tipa "Ma, biće sve u redu?"
OK mi je to, nervira me tupavi optimizam...ne znam kako da objasnim bez primera, recimo oni ljudi koji negiraju da u svetu postoje otmice, ubistva, krađe, silovanja...oni koji kažu da toga nema.
Ti si drugo. Ne spadaš u tu grupu.

Misliš kao ono tipa "Ma, biće sve u redu?"
OK mi je to, nervira me tupavi optimizam...ne znam kako da objasnim bez primera, recimo oni ljudi koji negiraju da u svetu postoje otmice, ubistva, krađe, silovanja...oni koji kažu da toga nema.
Ti si drugo. Ne spadaš u tu grupu.
To već nije ni pesimizam, kod tih ljudi. Već je nerealno i imaginarno sagledavanje sveta i stvarnosti oko sebe. Utopijsko razmišljanje i krajnje neozbiljno. Toga nema ni u bajkama.

To već nije ni pesimizam, kod tih ljudi. Već je nerealno i imaginarno sagledavanje sveta i stvarnosti oko sebe. Utopijsko razmišljanje i krajnje neozbiljno. Toga nema ni u bajkama.
E, razumeli smo se :)
A i ja se u 99% slučajeva zajebavammm...danas sam išla da podignem socijalnu pomoć i smejem se, i kažem "Eto, obezbedila sam se za narednih 5 dana" 🤣
Nasmejala sam i ženu na šalteru.
Ja se tako nosim sa svojim problemima, crnim humorom, ironijom, sarkazmom, pa delujem ljudima da sam pozitivna, ali zapravo nisam, nihilista sam i pesimista samo imam malo bolji smisao za humor ;)

I ja ih ne volim i često se pitam zašto su takvi postali

I ja ih ne volim i često se pitam zašto su takvi postali
Dosta toga dolazi iz porodice. Tu se formiraju karakteri i stavovi. Zatim okruženje. Ako si više u negativnoj i zaostaloj sredini, sigurno nećeš biti zadovoljan. Onda, slika današnjice. Svet se skroz promenio i izopačio, za samo 30 godina u nazad. Neki ljudi, sve to vide crno i loše. Ni meni se ne sviđa, današnji svet i sistem vrednosti. Ali, ja nastojim, da iz svega oko sebe, izvučem delić atoma, koji je pozitivan. I to gledam, sa što je moguće vedrije strane. Nikako ne valja biti negativan i pesimističan. Samo borba, pa ćemo valjda svi zajedno, jednog dana, izroniti iz mračnih dubina,globalističkog uređenja sveta.

Dosta toga dolazi iz porodice. Tu se formiraju karakteri i stavovi. Zatim okruženje. Ako si više u negativnoj i zaostaloj sredini, sigurno nećeš biti zadovoljan. Onda, slika današnjice. Svet se skroz promenio i izopačio, za samo 30 godina u nazad. Neki ljudi, sve to vide crno i loše. Ni meni se ne sviđa, današnji svet i sistem vrednosti. Ali, ja nastojim, da iz svega oko sebe, izvučem delić atoma, koji je pozitivan. I to gledam, sa što je moguće vedrije strane. Nikako ne valja biti negativan i pesimističan. Samo borba, pa ćemo valjda svi zajedno, jednog dana, izroniti iz mračnih dubina,globalističkog uređenja sveta.
mozhda .... ipak treba retjio da postoje osobe koji izrastu u sasvim suprotno bez obzira u kakvim okolnostima odrastaju

Negativni stavovi često djeluju poput mraka koji polako prigušuje svjetlost uveselih misli. Ljudi zarobljeni u vlastitim zabrinutostima i kritikama grade zid od pesimizma koji ih štiti od razočaranja, ali istovremeno udaljava od rješenja i novih prilika.

Kad se susretnu s pozitivnim osobama, njihova skepsa i stalno prigovaranje stvaraju napetost. Optimist može osjetiti kako mu se entuzijazam hladi, zamagljuju se ciljevi i rađa sumnja u vlastitu snagu. Umjesto iskri radosti, u razgovoru se stvara tihi vapaj “što ako?”, a svaka ideja preispituje se kroz prizmu “nemoguće”.

Emocionalna kontaminacija odvija se neprimjetno. Ton glasa, uzdasi i neizrečene zadrške šire osjećaj nesigurnosti. Ko u društvu cijelo vrijeme čuje “to neće uspjeti”, nakon nekog vremena i sam počinje šaptati sebi: “stvarno, neće uspjeti”. Taj proces uranja optimista u sivilo može potrajati i kad odsustvo negativca vrati mir – navika je jača od odsutnosti uzroka.

Kako zadržati svjetlo u sebi? Prvo, važno je prepoznati kad tuđa zabrinutost postaje naša. Svjesna spoznaja straha ili dvojbe prvi je korak prema prekidanju kruga. Drugo, postavljanje granica razgovora daje prostora za disanje: “Razumijem tvoj strah, no volio bih se sada usmjeriti na rješenje.”

Treće, njegujte vlastiti izvor optimizma. Dnevnik zahvalnosti, kratke pauze u prirodi ili podsjetnik na uspjehe potiču ponovni rast povjerenja. Četvrto, okružite se ljudima koji vas nadahnjuju i dijele vašu energiju. Njihova podrška postaje baterija koja vas puni kad vam je najpotrebnije.

U konačnici, negativnost i optimizam nisu nepomirljive sile, nego dva pola iste emocije. Preko granice postavljene svjesnošću i samosvjesnošću moguće je učiti od tuđih briga, a pritom sačuvati vlastitu radost.

Je li opravdano, u ime zaštite vlastitog optimizma, potpuno se udaljiti od osoba koje neprestano šire negativnost?

Pogledajte prilog 1782048
Pr'ni i zapjevaj

Back