Kako je nastala generacija Z?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.487
Jutros sam se iznervirala, iskreno recheno oko nove Generacije Z stalno se nerviram i mogu reci da nemam vise zivaca!

Ušla sam u sobu instruktora za učenike i vidim da jedan učenik lezi na kauču u ruci flasica vode i mobilni a cipele je izuo, pitam ga da li je sve ok kazuje “yes”

Odem do kuhinje i pitam “zašto dečko leži” kazuje mi instruktor nemoj se nervirati sutra hvala Bogu odlaze

Realno tri mjeseca su bili ovde i nemam pojma odakle da počnem spisak bi bio dugačak

Uglavnom u udruženju sam poslodavaca iz iste branše pa delimo i mišljenje o Generaciji Z pa i o apliciranjem za posao

CV uglavnom katastrofa za katastrofom i ako pozoveš na razgovor “zamišljam platu 4500 bruto na 50% rada, vikend ne želim raditi kao ni svecanim danima , samo prvu smenu drugu ne, auto na privatno raspolaganje “

Pitam a šta donosite meni kao poslodavcu sem diplome …. Kazuje “dolaziti ću na posao”

Tu većinom i prekidam “hvala sto ste dosli na razgovor javiti ću se “

Čim izadje sjednem za kompjuter i otvorim word doc promenim datum print , CV i pismo u kovertu markica na kovertu i cao

Ko je kriv ? Gde su radne navike? Gde je snaga i volja ? Respekt? Lep odgoj ? Komunikacija ?

Jutros sam se iznervirala, iskreno recheno oko nove Generacije Z stalno se nerviram i mogu reci da nemam vise zivaca!

Ušla sam u sobu instruktora za učenike i vidim da jedan učenik lezi na kauču u ruci flasica vode i mobilni a cipele je izuo, pitam ga da li je sve ok kazuje “yes”

Odem do kuhinje i pitam “zašto dečko leži” kazuje mi instruktor nemoj se nervirati sutra hvala Bogu odlaze

Realno tri mjeseca su bili ovde i nemam pojma odakle da počnem spisak bi bio dugačak

Uglavnom u udruženju sam poslodavaca iz iste branše pa delimo i mišljenje o Generaciji Z pa i o apliciranjem za posao

CV uglavnom katastrofa za katastrofom i ako pozoveš na razgovor “zamišljam platu 4500 bruto na 50% rada, vikend ne želim raditi kao ni svecanim danima , samo prvu smenu drugu ne, auto na privatno raspolaganje “

Pitam a šta donosite meni kao poslodavcu sem diplome …. Kazuje “dolaziti ću na posao”

Tu većinom i prekidam “hvala sto ste dosli na razgovor javiti ću se “

Čim izadje sjednem za kompjuter i otvorim word doc promenim datum print , CV i pismo u kovertu markica na kovertu i cao

Ko je kriv ? Gde su radne navike? Gde je snaga i volja ? Respekt? Lep odgoj ? Komunikacija ?
šta očekuješ od generacije kojoj je dopamin udaljen jedan klik na društvenim mrežama? pa i mi stariji smo se navukli na kliktanje umesto efektivnog rada....veštačka inteligencija će preuzeti kreativne i umno zahtevne poslove...

šta očekuješ od generacije kojoj je dopamin udaljen jedan klik na društvenim mrežama? pa i mi stariji smo se navukli na kliktanje umesto efektivnog rada....veštačka inteligencija će preuzeti kreativne i umno zahtevne poslove...

Mi stariji imamo radnu naviku i prioritete

Danas je 1 avgust jutros sam u 06:45 pred kompjuter i ispustila obracun to mi je uzelo vremena do 13:00 sati u to vreme sam, kad mi se pomute brojeve pred ocima virnula na krstaricu

Zatim sam ugovorila dva termina za telematik jedan sutra a jedan za ponedeljak

Telefonski razgovor sa kancelarijom knjigovođe

Virnula na krstaricu

Zatim sam plan pola mušterija prešla (sutra ću ostale) jer sam nabavila mobilne posto sve prebacujem digitalno za brze obračunavanje

I sad sam ovde

I tu je razlika

Мислим да та генерација уме да поштује себе и своје квалитете и не стиди се да то каже.
Проблем је што оду у другу крајност која се граничи са неваспитањем.
Моја ћерка је генерација Зед, пуна је самопоуздања, врло зрело размишља, али на нама родитељима је да јој објаснимо где је граница доброг укуса.

Tesko je naci dobrog radnika danas.

Nisu samo mladi u pitanju, ali kod njih je to bas izrazeno.

Dodatni problem je sto zakon o radu i ostale levicarsko-sindikalne gluposti ne dozvoljavaju poslodavcima da nagradjuju dobre radnike, a kaznjavaju lose.

Komotno 80% njih bi bilo isti krac da zaposlis majmuna, nego da ti on dodje tako 'strucan' sa diplomom.

Мислим да та генерација уме да поштује себе и своје квалитете и не стиди се да то каже.
Моја ћерка је генерација Зед, пуна је самопоуздања, врло зрело размишља, али на нама родитељима је да јој објаснимо где је граница доброг укуса.
Sam stav je i manji problem.

Neka imaju nadmen stav, ali da je potkrepljen vrednim radom.

Ko nece vredno da radi a hoce pare, moze i to, neka izvoli na slobodno trziste pa tamo pokaze umece; a mi cemo zaposliti neobrazovanog Nepalca za 3 puta manju platu, koji ce da radi bolje od njih tako 'strucnih'. Problem je sto nam drzava ne dozvoljava da zaposlimo nekog ako ne ispunjava neke formalne idiotizme, nego moramo da zaposljavamo formalno strucne neradnike.

Inace, postoji lakmus papir da provalis neradnika u nekoj firmi, cak i kada ne znas nista o istoj. Kada je neki predsednik nezavisnog sindikata u Juri, e taj je neradnik.

evo u Capital-u čitam

>>Ali prema jednoj studiji, skoro 50 odsto priznaje da nisu toliko efikasni. Postoji 630.000 takozvanih NEET-a. Ovo je skraćenica za „Nije u obrazovanju, zaposlenju ili obuci“. Ako grad tako veliki kao Diseldorf ne funkcioniše, to je zabrinjavajuće. Ako ovi mladi ljudi, koji su naša budućnost, odbace orijentaciju na postignuće i prosperitet, to je problematično. Nemačkoj nedostaju stotine hiljada kvalifikovanih radnika. S obzirom na to da će ljudi koji se razvijaju uskoro svi otići u penziju, važno je da mladi ljudi pomognu da se zatvori ovaj jaz na tržištu rada. Dakle, generacija Z je izuzetno važna.<<

ovo upravo dele sve generacije to nam je zajednichko

To se dešava u zemljama gde se promoviše država kao institucija koja će sve da ti sredi, ti samo treba da radiš šta ti oni kažu. Oni su mu rekla da završi školu pa će da dobije posao. I on to sada očekuje. Smatra da će neko da mu pokaže šta treba da uradi kada ga jednom zaposli. A ako mu se to nešto ne svidi, on će da da otkaz, skuplja pare sa biroa rada i onda na drugi posao.

To se dešava u zemljama gde se promoviše država kao institucija koja će sve da ti sredi, ti samo treba da radiš šta ti oni kažu. Oni su mu rekla da završi školu pa će da dobije posao. I on to sada očekuje. Smatra da će neko da mu pokaže šta treba da uradi kada ga jednom zaposli. A ako mu se to nešto ne svidi, on će da da otkaz, skuplja pare sa biroa rada i onda na drugi posao.

za moju generaciju je bilo sramota biti na birou rada , mi smo se brinuli da je nas CV bez prekida , takodje smo znali da stalno menjanje posla vishe o nama samim govori no o poslodavcu

danas je normalno biti hoper i to je veoma skup sport za poslodavca

a ti bi da se bogatis na tudjem radu?
lepo ti je rekao

a sta bi vise?
i koliku si spremna platu da mu das za vise od samo dolaska na posao posato si se izjasnila da je 4.500 mnogo sto zamisljaju.

Meni je CV nebitan, bitno mi je sta neko zna da radi.
Koliko ih placas po satu bruto?

meni je CV bitan jer upravo u njemu vidim da li je hopper,
ti hoperi unose dosta nemira i iritacija u team

a sto se placanja tiche sestra bez zusatzqualif. 23,50 sa dodatnim kvalifikacijama 25,5
weihnachtsgeld, sommerbonus, votje, pitje, kafa, caj, sladoled standart sve im je na dohvat ruke

kad je stres faza, pizza essen ili im neshto skuvam ili zajednichki brunch koji ja spremam

bozic vodim u restoran a ljeti spremim sommerfest

uopste nije tesko
tresko je naci samo zato sto posodavac nije spreman da plati dobrog radnika nego ga zeli po cemi loseg
e to nece da moze.

i zato su dobri radnici u dobrim firmama gde ni firma ne zeli da on ode i dobijaju osim dobrih primanja razne bonuse i slicno.

Ako platis dobrog radnika dobro, onda losi radnici koji imaju iste formalne kvalifikacije i godine staza kao on mogu da te tuze na sudu, i dobiju pare.

Ako ih platis ispod zita dodatno, kolektiv nekako to uvek sazna, i neradnici se pobune i zahtevaju povecanje.

To je jedan od razloga zasto vredni radnici ne mogu da dobiju zasluzene pare.

Dalje, posto oni koji zasluzuju platu od 10 dinara za ono sto rade, ne mogu da budu placeni toliko.

Dalje, neradnika ne mozes da otpustis, osim ako ne ispunis neke formalne besmislene uslove, za sta je potrebno vreme i formalni proces, i dodatno te kosta sve.

Ovo je samo jedan minimalni deo idiotizma levicarskog radnog prava koji vlada svetom, a za dodatne analize zasto su zakoni o radu dno, potrebno je pisati doktorate iz ekonomije, koje niko ne bi hteo da objavi.

ne mozes da poredis sa beogradom.
a zasto im dajes radno vreme od samo 20 sati nedeljno?
kod tebe rade pola radnog vremna?

ne to je po zhelji ovih sto apliciraju za posao, mnogo zaradjivati a malo se znojiti

i uopste ne kapiram kakva mi pitanja postavljas jer vidim namjeru da mi dizhesh zhiFce

hotju retji provokacija s tvoje strane prema meni

kao poslodavac mogu reci -----> Što više novca želite, veća su moja očekivanja

Šta mogu ochekivati kao poslodavac ? (ovde ochekujem neshto inovativno, ideje, neshto ali nikako nishta ili dolazak na posao)

uopste nije tesko
tresko je naci samo zato sto posodavac nije spreman da plati dobrog radnika nego ga zeli po cemi loseg
e to nece da moze.

i zato su dobri radnici u dobrim firmama gde ni firma ne zeli da on ode i dobijaju osim dobrih primanja razne bonuse i slicno.
Realno, ja sam radio u mrtvoj proizvodnji u Boschu, i na to sto sam radio i moje i tudje sam dobio patku (i to sam radio mojom dobrom voljom), e onda sam poceo da komotno da eksploatisem sistem sa satima (necu u detalje ali ukrao sam firmi 200 radnih sati dok sam lezao kuci) isao na bolovanja sve dok nisam sam resio da dam otkaz. Sad kad sam stekao cisco cert,brisem ga o guzicu par meseci kad niko nece juniora kom stoji masinski smer i radno iskustvo proizvodnja. (Valjda racunaju da sam neandretalac)

ako je ovo bruto onda dolazis do neke plate od 2..3 hiljade mesecno..to bas i nije nesto za nemacke cene kad ce mu na rentu stana otici hiljadarka.
Kakve veze ima koliki su troskovi sa time koliko njihov rad vredi?

Barem polovina radnika na svetu ne zasluzuje ni platu od 10 dinara.

Mnogo je dobar taj fazon 'Meni su troskovi 2000 evra, rad mi realno vredi 10 evra, ali necu bre da radim za ispod 4000 evra!'

meni je CV bitan jer upravo u njemu vidim da li je hopper,
ti hoperi unose dosta nemira i iritacija u team

a sto se placanja tiche sestra bez zusatzqualif. 23,50 sa dodatnim kvalifikacijama 25,5
weihnachtsgeld, sommerbonus, votje, pitje, kafa, caj, sladoled standart sve im je na dohvat ruke

kad je stres faza, pizza essen ili im neshto skuvam ili zajednichki brunch koji ja spremam

bozic vodim u restoran a ljeti spremim sommerfest

Tanko to.

Back