Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

A vlast nad nama ima naša istina, jer ona je naš bog. Kakva je čija istina tako taj sudi o dešavanjima u svom životu, A kako sudi tako se i oseća, a kako se oseća tako se i ponaša, Dakle vlast nad našim ponašanjem ima naša istina, a ako je naša istina sačinjena od zabluda onda je jasno kakvo će biti naše ponašanje i ko vlada našim ponašanjem, A đavo je otac svih zabluda.
Dobro. Samo, zašto da zovem nešto mojom istinom, kada to nije istina?
Mogu to zvati ubeđenjima, predrasudama?

...iznenadjen sam ali si u pravu i u vezi ovog - a neznabozac postajes uvek kad odbacis Boga i Njegove zapovesti i svesno i planski,dakle ne incidentno nego u kontinuitetu cinis ono sto po definiciji rade neznabosci...
Šta tebi vredi što tu zapovest nisi odbacio, kada je uopšte nisi razumeo?
To je jednako kao i da si je odbacio.

Dakle nije Bog neki dekica koji živi tamo negde na nebu i maltretira ljude nego je tvoj bog istina koja je u tebi i služeći bogu kroz zapovesti mi služimo svome životu.
taj "dekica" je izbacio Adama i Evu iz rajskog vrta i osudio na patnje sve njihove potomke do danasnjih dana (stotinak milijardi ljudi) zbog jedne prekrsene zapovedi.
taj "dekica" je zbrisao sa lica zemlje sve zivo (osim noe i njegove najblize porodice), i zivotinje i biljke i ljude od bebe u kolevci do starih i nemocnih, jer nisu postovali njegove propise i zakone

Нема у тој реченици, наравно, али је јасно из општег контекста Писма да је реч о лажним боговима.
1. Бог стаде на сабору Божијем, усред богова изрече суд:
2. „Докле ћете судити неправо, и безбожницима *гледати ко је ко?
3. Судите убогоме и сироти, онога кога гоне и ништега правдајте.

Psalm 82
Jel to Bog stade na saboru laznih bogova pa izrece sud?

11. Сад видим да је Господ већи од свијех богова, јер чим се *поношаху, онијем их самијем надвиси.
Izlaz 18
Jel to Bog veci od laznih bogova?

3. Јер је *Господ велик Бог и велик цар над свијем боговима.
Psalm 95
Jel to Bog car nad svim laznim bogovima?

2. Славите Бога над боговима; јер је довијека милост његова.
Psalm 136
Jel to Bog nad laznim bogovima?

Dobro. Samo, zašto da zovem nešto mojom istinom, kada to nije istina?
Mogu to zvati ubeđenjima, predrasudama?
Jedan čovek nemože imati dve istine, istina je samo jedna, pa bila ona sačinjena od zabluda ili od istine.
Ne postoji nešto što bi bilo univerzalna istina, objektivna istina e postoji, ona je uvek subjektivna.
Nažalost ljudi veruju da postoji objektivna istina i teško im je da pomere svoj um od takvog načina mišljenja.
Predubeđenja predrasude, Mnioge istine smo dobili kroz obrazovanje, vaspitanje, iskustva su oblikovala mnoge naše istine.
Zatim kada radimo nešto od svoje volje mi to u svom umu opavdavamo, Kao da spremamo odgovor ako nas neko pita zašto to radiš tako, I taj odgovor koji smo smislili da opravdamo svoje delo posle postaje deo naše istine.
I kada radimo loše stvari, bludimo, lažemo, krademo, dajemo poklon doktoru,mito milicioneru, mi radeći to bludimo, a pravdajući u svom umu svoja bludna dela mi u svom umu gradimo zablude koje postaju naša istina. I kada sudimo o dešavanjima u svom životu kroz zablude evo nama loših osećanja, gnev, bes, jad, strahovi....
U dela ruku svojih zaplešće se bezbožnik; kaže pismo.

Moguce je da si u pravu stoga mi daj konacno reci kako se treba pravilno razumeti 1-va Bozja zapovest a sto je razlicito od onog sto ja shvacam i praktikujem...?
https://forum.krstarica.com/threads...e-druge-bozije-zapovesti.955961/post-47365944

Evo ovde sam dala pitanja koja bi trebao sebi da postaviš, ako želiš
da razumeš šta je tu rečeno. Ne dakle da tražiš druge reči i učitavaš
ih, nego da se potrudiš da razumeš šta znače reči koje su rečene.

Jedan čovek nemože imati dve istine, istina je samo jedna, pa bila ona sačinjena od zabluda ili od istine.
Ne postoji nešto što bi bilo univerzalna istina, objektivna istina e postoji, ona je uvek subjektivna.
Nažalost ljudi veruju da postoji objektivna istina i teško im je da pomere svoj um od takvog načina mišljenja.
Predubeđenja predrasude, Mnioge istine smo dobili kroz obrazovanje, vaspitanje, iskustva su oblikovala mnoge naše istine.
Zatim kada radimo nešto od svoje volje mi to u svom umu opavdavamo, Kao da spremamo odgovor ako nas neko pita zašto to radiš tako, I taj odgovor koji smo smislili da opravdamo svoje delo posle postaje deo naše istine.
I kada radimo loše stvari, bludimo, lažemo, krademo, dajemo poklon doktoru,mito milicioneru, mi radeći to bludimo, a pravdajući u svom umu svoja bludna dela mi u svom umu gradimo zablude koje postaju naša istina. I kada sudimo o dešavanjima u svom životu kroz zablude evo nama loših osećanja, gnev, bes, jad, strahovi....
U dela ruku svojih zaplešće se bezbožnik; kaže pismo.
Može čovek imati i više takvih istina. To se zove kognitivna disonanca.
Samo, ja to istinom ne mogu zvati, jer su to definicije, uverenja, predubeđenja,
a ne istine.

Apsolutna, objekrivna istina postoji. Samo se moraš maći iz ličnosti da bi je
video.

1. Бог стаде на сабору Божијем, усред богова изрече суд:
2. „Докле ћете судити неправо, и безбожницима *гледати ко је ко?
3. Судите убогоме и сироти, онога кога гоне и ништега правдајте.

Psalm 82
Jel to Bog stade na saboru laznih bogova pa izrece sud?
Svi smo mi bogovi, gledano iz Božije perspektive, jer dajući nam slobodnu volju on je našu volju stavio iznad svoje volje. Vezao je sebi ruke, ali to je bio jedini način da mu se rode sinovi,
Al nije to toliko strašno, ljudi ne nauče da vladaju svojom voljom pa kao da i nemaju slobodnu volju. Jer za Duh Božiji naša volja je zapovest samo ako je jasno izrazimo.
A bez da nauče da vladaju svojom voljom ljudi se nikada ne ostvare kao bogovi. Sve jedno Bog nas naziva bogovima jer imamo potencijal za to.

Može čovek imati i više takvih istina. To se zove kognitivna disonanca.
Samo, ja to istinom ne mogu zvati, jer su to definicije, uverenja, predubeđenja,
a ne istine.

Apsolutna, objekrivna istina postoji. Samo se moraš maći iz ličnosti da bi je
video.
Eto nisi poverovala i to je to, tvoja istina nije dozvolila upliv druge istine, Zato čovek ne može imati dve istine,
kad bih ti ja pričao one stvari koje se podudaraju sa tvojom istinom to bi onda bila istina, ovako ona to nikako ne može da bude.

https://forum.krstarica.com/threads...e-druge-bozije-zapovesti.955961/post-47365944

Evo ovde sam dala pitanja koja bi trebao sebi da postaviš, ako želiš
da razumeš šta je tu rečeno.
Jasna,postavljena pitanja ne daju odgovore - pitao sam te lepo i konkretno stoga ako imas odgovora daj ga iznesi a ako li nemas onda nam to otvoreno reci.
Ne dakle da tražiš druge reči i učitavaš
ih, nego da se potrudiš da razumeš šta znače reči koje su rečene.
Do sada sam video RIA77 kako ti daje neke bitne odgovore koje ne bih ponavljao samo bih potvrdio da su to osnovane tvrdnje u skladu sa Pismom.
E sad daj se molim te fokusiraj na moje direktno pitanje...
( valjda i ja imam prava pitati i ocekivati odgovore...?!)

Kako to, tako važna zapovest, a moraš joj učitavati nešto što ti je postalo
jasno iz opšteg konteksta Pisma?
Šta je bio problem upotrebiti još jednu
reč? Štedelo se?
Zapovest je jasna svima koji su otvorenog srca( razuma) da prihvate,postuju i drze Bozje zapovesti...
...naravno,Biblija se uvek treba integralno proucavati i tek onda donositi konkretne zakljuccke pa se u tom smislu svakako trebaju uzeti u obzir i sledece smernice u kontekst 1-ve zapovesti:

2 Car.17,37-36:
"...I do današnjega dana rade po starijem običajima; ne boje se Gospoda a ne rade ni po svojim uredbama i običajima, ni po zakonu i zapovijesti što je zapovjedio Gospod sinovima Jakova, kojemu nadje ime Izrailj;
S kojima učini Gospod zavjet i zapovjedi im i reče: ne bojte se drugih bogova niti im se klanjajte niti im služite niti im prinosite žrtava;
Nego Gospoda, koji vas je izveo iz zemlje Misirske silom velikom i mišicom podignutom, njega se bojte i njemu se klanjajte i njemu prinosite žrtve;..."

Dakle ono sto je sroceno u prve 3 zapovesti evo ga ponovljeno i doprecizirano ili jos preciznije to su konkretne akcije koje treba obuhvatati postovanje prve Bozje zapovesti koje su nedeljive od druge,trece i cetvrte ( a to su kategorije odnosa covek/Bog !!!

Poslednja izmena:
Svi smo mi bogovi, gledano iz Božije perspektive, jer dajući nam slobodnu volju on je našu volju stavio iznad svoje volje. Vezao je sebi ruke, ali to je bio jedini način da mu se rode sinovi,
Al nije to toliko strašno, ljudi ne nauče da vladaju svojom voljom pa kao da i nemaju slobodnu volju. Jer za Duh Božiji naša volja je zapovest samo ako je jasno izrazimo.
A bez da nauče da vladaju svojom voljom ljudi se nikada ne ostvare kao bogovi. Sve jedno Bog nas naziva bogovima jer imamo potencijal za to.
dao je Bog propise i zakone kako i šta treba raditi, jesti, oblačiti...

Eto nisi poverovala i to je to, tvoja istina nije dozvolila upliv druge istine, Zato čovek ne može imati dve istine,
kad bih ti ja pričao one stvari koje se podudaraju sa tvojom istinom to bi onda bila istina, ovako ona to nikako ne može da bude.
Pa kako može da bude istina to što mi ti kažeš, kada sam primetila da
imam oprečna uverenja (čitaj istine, pošto ih ti tako zoveš) vezana za
neke stvari, a primetila sam to i kod drugih?
I sada hoćeš da odbacim lično iskustvo i poverujem tebi. Zašto bih to
uradila?

Jasna,postavljena pitanja ne daju odgovore - pitao sam te lepo i konkretno stoga ako imas odgovora daj ga iznesi a ako li nemas onda nam to otvoreno reci.

Do sada sam video RIA77 kako ti daje neke bitne odgovore koje ne bih ponavljao samo bih potvrdio da su to osnovane tvrdnje u skladu sa Pismom.
E sad daj se molim te fokusiraj na moje direktno pitanje...
( valjda i ja imam prava pitati i ocekivati odgovore...?!)
Ne, nisu u skladu sa pismom, već su vaša slobodna tumačenja pisma.

Pitanja rađaju odgovore. Jel tebi mnogo neobično da se sam zapitaš
nešto i da unutar sebe odgovor sačekaš?

Zapovest je jasna svima koji su otvorenog srca( razuma) da prihvate,postuju i drze Bozje zapovesti...
...naravno,Biblija se uvek treba integralno proucavati i tek onda donositi konkretne zakljuccke pa se u tom smislu svakako trebaju uzeti u obzir i sledece smernice u kontekst 1-ve zapovesti:

2 Car.17,37-36:
"...I do današnjega dana rade po starijem običajima; ne boje se Gospoda a ne rade ni po svojim uredbama i običajima, ni po zakonu i zapovijesti što je zapovjedio Gospod sinovima Jakova, kojemu nadje ime Izrailj;
S kojima učini Gospod zavjet i zapovjedi im i reče: ne bojte se drugih bogova niti im se klanjajte niti im služite niti im prinosite žrtava;
Nego Gospoda, koji vas je izveo iz zemlje Misirske silom velikom i mišicom podignutom, njega se bojte i njemu se klanjajte i njemu prinosite žrtve;..."

Dakle ono sto je sroceno u prve 3 zapovesti evo ga ponovljeno i doprecizirano ili jos preciznije to su konkretne akcije koje treba obuhvatati postovanje prve Bozje zapovesti koje su nedeljive od druge,trece i cetvrte ( a to su kategorije odnosa covek/Bog !!!
Bog nije čoveka stvorio da bi se nečega plašio, da bi se nekome klanjao,
a još manje da bi nekakve žrtve nekome prinosio.

To nisu smernice za prvu zapovest. Osim ako se radi o nekoj simbolici
koju ja sada ne razumem. Tako doslovno uzeto, to je čisto nerazumevanje
prve zapovesti, a ne smernica.

Ne, nisu u skladu sa pismom, već su vaša slobodna tumačenja pisma.
Pa eto ti teksta ,ako sam pogresio u kontekstu ili donosenju zakljuccka daj me lepo koregiraj - pojasno sta je to sto ja gresim na osnovu datih citata.
Pitanja rađaju odgovore.
Nekom da ali nekom ne...eto ja ti priznao da ne znam odgovore na tvoja pitanja i sad je red da nam ih ti jasno i precizno odgovoris.
Dakle ???
Jel tebi mnogo neobično da se sam zapitaš
nešto i da unutar sebe odgovor sačekaš?
Pa jeste neobicno jer se na takva konkretna pitanja o Biblisjkim tekstovima odgovore traze upravo u toj Bibliji...
...e sad "slaba strana" u ovom mom principu jeste to sto trazi temeljno proucavanje Svetog Pisma u celini... :kafa:

Pa eto ti teksta ,ako sam pogresio u kontekstu ili donosenju zakljuccka daj me lepo koregiraj - pojasno sta je to sto ja gresim na osnovu datih citata.

Nekom da ali nekom ne...eto ja ti priznao da ne znam odgovore na tvoja pitanja i sad je red da nam ih ti jasno i precizno odgovoris.
Dakle ???

Pa jeste neobicno jer se na takva konkretna pitanja o Biblisjkim tekstovima odgovore traze upravo u toj Bibliji...
...e sad "slaba strana" u ovom mom principu jeste to sto trazi temeljno proucavanje Svetog Pisma u celini... :kafa:
Naravno da nisi dužan da sebi odgovaraš na moja pitanja. Ako ne
želiš da se zapitaš, ne moraš.

Нисмо. Само је Бог по природи Бог, ми можемо постати по благодати богови. У пракси то значи да је само Бог апсолутно слободан. Наша слободна воља је ограничена одређеним условима.
Не може он да стави нашу слободну вољу изнад своје јер је он Бог, он је савршен и не мења се. Ми смо несавршени и мењамо се. Он живи у вечитој садашњости. Нема данас, јуче и сутра. Само данас.

Bog nije čoveka stvorio da bi se nečega plašio, da bi se nekome klanjao,
a još manje da bi nekakve žrtve nekome prinosio.
U redu,evo mozda si u pravu - a jel moze nekog konkretnog Biblijskog dokaza ili ti trebamo veroivati na casnu rec ?
To nisu smernice za prvu zapovest. Osim ako se radi o nekoj simbolici
koju ja sada ne razumem.
Dao sam ti konkretne citate koje jasno nalzu sta se itreba i sta se ne sme raditi pa mi daj molim te reci koji deo teksta ti deluje simbolicno...!?

Osim ako se radi o nekoj simbolici
koju ja sada ne razumem.
Tako doslovno uzeto, to je čisto nerazumevanje
prve zapovesti, a ne smernica.
Kad nekom kazes da nesto ne razumeva , elementarna ti kultura nalaze da mu nakon toga pojasnis u cemu on to gresi i da mu das tacnog i jasnog odgovora...ali da uz jedne takve tvrdnje ujedno hipoteticki kazes "da je nesto mozda tako il onako osim ukoliko ni sama nesto ne razumes" onda je to obicna lakrdija ( citaj - sprdanje) s cime se snizava nivo diskusije.

Poslednja izmena:
taj "dekica" je izbacio Adama i Evu iz rajskog vrta i osudio na patnje sve njihove potomke do danasnjih dana (stotinak milijardi ljudi) zbog jedne prekrsene zapovedi.
taj "dekica" je zbrisao sa lica zemlje sve zivo (osim noe i njegove najblize porodice), i zivotinje i biljke i ljude od bebe u kolevci do starih i nemocnih, jer nisu postovali njegove propise i zakone
E pa nije to baš tako kako ti misliš. postoje zakoni života koje Duh Božiji sprovodi u delo, To ti je ono šta seješ to i žanješ.
Bog upozorava ljude šta će se desiti zbog njihovih bezakonja, znači ono šta seješ stiže za žetvu,
Budi pošten, govori istinu, ne laži ne kradi, ne čini preljube, sve suto stvari koje omogućavaju život u zajednici,
Tamo gde se laže krade nema zajedničkog života.
Takvi ljudi svojim nemoralom navlače na sebe sud, i to mora da ih stigne kad tad.
Ninevljani su se pokajali od svoga zla i sud ih je mimoišao jer su počeli da rade drugačije,
Šta ti tu nije jasno,
to što bog nikada ne okrivljuje druge za zlo nego prihvata odgovornost na sebe, tebi se čini kao da je Bog zao.
Duh Božiji je treće lice božanskog bića koje strikno izvršava zakone života i Bog zna šta će se desiti zato on kaže pokajte se da vas ne pobijem,
jer ako se ne pokaju duh će izvršiti zakon života i tu im je kraj,
Ali ljudi ne veruju i nastavljaju dalje po starom, i na kraju ih stiže ono šta su posejali.
Gledaj nemoral koji se danas dešava, znaš li kuda to vodi?
Ali ne vredi da ti pričam, ionako ne bi poverovao

E pa nije to baš tako kako ti misliš. postoje zakoni života koje Duh Božiji sprovodi u delo, To ti je ono šta seješ to i žanješ.
Bog upozorava ljude šta će se desiti zbog njihovih bezakonja, znači ono šta seješ stiže za žetvu,
Budi pošten, govori istinu, ne laži ne kradi, ne čini preljube, sve suto stvari koje omogućavaju život u zajednici,
Tamo gde se laže krade nema zajedničkog života.
Takvi ljudi svojim nemoralom navlače na sebe sud, i to mora da ih stigne kad tad.
Ninevljani su se pokajali od svoga zla i sud ih je mimoišao jer su počeli da rade drugačije,
Šta ti tu nije jasno,
to što bog nikada ne okrivljuje druge za zlo nego prihvata odgovornost na sebe, tebi se čini kao da je Bog zao.
Duh Božiji je treće lice božanskog bića koje strikno izvršava zakone života i Bog zna šta će se desiti zato on kaže pokajte se da vas ne pobijem,
jer ako se ne pokaju duh će izvršiti zakon života i tu im je kraj,
Ali ljudi ne veruju i nastavljaju dalje po starom, i na kraju ih stiže ono šta su posejali.
Gledaj nemoral koji se danas dešava, znaš li kuda to vodi?
Ali ne vredi da ti pričam, ionako ne bi poverovao
Jel ti živiš po božjim zapovedima i propisima kako je zapisano u Bibliji?

Poslednja izmena:

Back