Kafić "ATLANTIDA"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bolje da ti da trecinu svoje zarade :)

Čo'ek iz Mejna prod'o do sada 350 miliona knjiga. Autoru ide 12 odsto od primerka. Bio bih hepi i sa stotim delom. No, ne bi ja Tigar ako moje priče (ovo nije hvalite me usta moja i nikad ne prestajte) nisu sadržajnije od njegovih.

Da obrazložim.
King ima šablon i drži ga se kao pijan plota.
U svakoj njegovoj priči (izuzev ranih radova) ima isto profilisane karaktere (svi redom su presek američkog društva), američke simbole kojima se potajno izruguje (supermarket, policija, vojska, verski fanatizam i rednek rasno seljaštvo), opširne biografije svakog, pa i sporednog karaktera (obavezno povezano sa NPiM u detinjstvu i grupnu borbu protiv zla.

Majstor to sve maestralno upakuje, i sa svojim urođenim, fenomenalnim pripovedačkim darom uvek ima prođu.

Opet, ostaje šablon i svaki poznavaoc njegovih dela ga uoči izniova i iznova.
Skidam mu kapu na tome.

131.gif

Novi Kingov se zove Dalas '63a košta 1300 din. Alnari vazda divlja sa cenom, al' opet, King je King, garant su prava prevoda do neba. Koliko znam, koštaju oko 5000 evra, plus min 1000 prevod i mislim skoro toliko lektura (koja se 'ladno preskače, radi se u domaćoj radinosti)

Opet, King je King, sumnjam da su prava ispod 7000, čak 8000 hiljada za njega.
(interesantno da hrvati kupuju naše prevode za Kinga i ubacuju ijekavicu) :)

Eh, da... istorijski datum kada je Tigar zaurlao po prvi put jeste 28. ovog meseca :)

Ima čak i jedan SW za to.

Čo'ek iz Mejna prod'o do sada 350 miliona knjiga. Autoru ide 12 odsto od primerka. Bio bih hepi i sa stotim delom. No, ne bi ja Tigar ako moje priče (ovo nije hvalite me usta moja i nikad ne prestajte) nisu sadržajnije od njegovih.

Da obrazložim.
King ima šablon i drži ga se kao pijan plota.
U svakoj njegovoj priči (izuzev ranih radova) ima isto profilisane karaktere (svi redom su presek američkog društva), američke simbole kojima se potajno izruguje (supermarket, policija, vojska, verski fanatizam i rednek rasno seljaštvo), opširne biografije svakog, pa i sporednog karaktera (obavezno povezano sa NPiM u detinjstvu i grupnu borbu protiv zla.

Majstor to sve maestralno upakuje, i sa svojim urođenim, fenomenalnim pripovedačkim darom uvek ima prođu.

Opet, ostaje šablon i svaki poznavaoc njegovih dela ga uoči izniova i iznova.
Skidam mu kapu na tome.

Baš zbog tog šablona ga ne varim, a plotovi su samo da se preskaču, sad pijan ili trezan, baška ba.
Bre, dosadan mi, proziran, likovi predvidivi, na momente glupi. Stvar ukusa, šta li. E da, a od metafizičke pozadine dobijam peristaltične talase.
Nemam ništa protiv tzv. američkih simbola, od supermarketa, pa sve do smaka sveta. ali neka ih tamo gde su. To što je njegova publika navikla da pije iz uvek istih posuda, pa mora uvek isto da joj priredi, to je, verujem uočio njegov izdavač i veoma veovatno strpao u poseban aneks ugovora sa njim, inače 12% malo sutra bez garancije. Što kažeš, u mladim danima svog pisanija mogao je kako je hteo, a sad nosi "kako mu ga skroje, (ili) se po njemu ništa neće zvat". To verovatno važi i za to "potajno" izrugivanje. Potajno jer ga oko 10% publike podsvesno registruje pa jedva čeka novi naslov, isplativo, a daljnjih 3 do 5 uočivši ga poćinje da ga obožava kao svoje veliko ja, a on bi pisao sasvim drugačije samo kad bi smeo.
Merak je merak, al' dvanaes je dvanaes. majstorstvo zanata ili umeće koje pobeđuje, koga briga?
Koliko te ja znam ne bi se tebi tih 12% osladilo, bar ne dugo.
Jeste on majstor i jeste to dosta za one koje se vole majstorije, ali od dasaka i eksera ne može se napraviti odsjaj Meseca na peni morskog talasa.
(al ga nadrobih)

Živeo Đek.
(ako stignem navratiću na Liman oko NG)

:ok::D

Ide mali zeko kroz šumu i sretne mazgu pa joj kaže:
- Ja sam zeko, a tko si ti ?
- Ja sam mazga
- A što je to mazga?
- Mazga je kad ti je otac konj a majka magarac
Zeko slegne ramenima i ode dalje, kad uskoro naiđe na vučjaka.
- Ja sam zeko, a tko si ti?
- Ja sam vučjak
- A što je to vučjak?
- To je kad ti je otac vuk, a majka pas

Zeko opet slegne ramenima i uputi se dalje. Naiđe konjska muha i zeko ju upita
- A tko si ti?
- Ja sam konjska muha
A zeko će na to šokirano:

-Ma ne se** !!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back