Kad pre?

Poznanica mi rece negde letos da se razvodi. Ima dete od godinu dana.
Sretnem je pre neki dan, kaze razvela se, samo jos nije prezime promenila,
Ima momka, sve je super. Vidim slike na fb, ona, momak I dete. Svi srecni I zadovoljni.

Elem, prokomentarisem ja to jednom prijatelju, na sta ce on "Kad pre?"
Kao, pre samo dva meseca je pricala sve super o muzu, odjednom razvod, I vec novi momak.

Ja kazem Meni je to ok. Ako je zavrsila brak, sta ima da ceka. Nije se sigurno razvela tek tako.
A on misli kako treba neko vreme da se preboli.
Meni to nije jasno? Sta da preboli?
I sto bi trebala da bude sama I sama da preboljeva?

Nisam imala duge veze I ne kontam taj period oporavka?
Cemu sluzi?
I koliko treba da traje?
Zasto?

E moj Čičak. Ta tvoja nema šta da preboljeva, kad se razvela zbog momka. Ako je zaista pre 2 meseca bila zadovoljna u braku, a sad odjednom razvedena i sa momkom, kukavna joj majka.

E moj Čičak. Ta tvoja nema šta da preboljeva, kad se razvela zbog momka. Ako je zaista pre 2 meseca bila zadovoljna u braku, a sad odjednom razvedena i sa momkom, kukavna joj majka.
Pa ocigledno da nije bila zadovoljna. Ona je zelela da uspe ali muz je bio problem, nezreo, neozbiljan. Slagao je par puta I ona presekla.
Ne verujem da se razvela zbog drugog. Ne
Za pravljenje dece nije potrebna ljubav. Jesi li mozda gledala Orkanske visove. Ciganin Hitklif, ono je ljubav.

Ali za radjanje I podizanje jeste

Pa ocigledno da nije bila zadovoljna. Ona je zelela da uspe ali muz je bio problem, nezreo, neozbiljan. Slagao je par puta I ona presekla.
Ne verujem da se razvela zbog drugog. Ne
Ja ti kažem da jeste. Jer kada se razvedeš zbog nezrelog muža, posle nezadovoljstva u braku ti treba vremena da izduvaš i nije ti do muškaraca bar neko vreme. Ta se tandarila još u braku, veruj mi.

Ja ti kažem da jeste. Jer kada se razvedeš zbog nezrelog muža, posle nezadovoljstva u braku ti treba vremena da izduvaš i nije ti do muškaraca bar neko vreme. Ta se tandarila još u braku, veruj mi.

Zavisi na sta se to nezadovoljstvo odnosi.
Ljudi umeju da ravnodusni udju u brak, iz samo njima znanih razloga, i isto tako ravnodusni izadju.
Posebno kako su mladi...vencali se tek tako, napravili dete tek tako i rastali se tek tako.
Ko decja igra, koje je rezultirala jednim detetom, to dodje kao kolatelarna steta. :roll:

Nemo si takva talibanka, otkud znas sta se desavalo u braku...Cuj treba joj uzeti to dete...
Kad su deca u pitanju onda jesam talibanka. Šta radi dete u krevetu drugog muškarca?

- - - - - - - - - -

Zavisi na sta se to nezadovoljstvo odnosi.
Ljudi umeju da ravnodusni udju u brak, iz samo njima znanih razloga, i isto tako ravnodusni izadju.
Posebno kako su mladi...vencali se tek tako, napravili dete tek tako i rastali se tek tako.
Ko decja igra, koje je rezultirala jednim detetom, to dodje kao kolatelarna steta. :roll:
Ja bih za taj kolateral kažnjavala pa bi se bahatost sigurno smanjila. To se sve uzhebalo na globalnom nivou, što bi rekao Nikola Kojo.

Kad su deca u pitanju onda jesam talibanka. Šta radi dete u krevetu drugog muškarca?

- - - - - - - - - -

Ja bih za taj kolateral kažnjavala pa bi se bahatost sigurno smanjila. To se sve uzhebalo na globalnom nivou, što bi rekao Nikola Kojo.

Takav kolateral je postojao od kad je sveta i veka.
Ili mislis da su se nekad deca pravila iz ljubavi?
Brakovi su sklapani po nalogu roditelja, radjalo se jer nije bilo kontracepcije, radjalo se da ima ko da te nasledi, da ima ko da radi, da cuva roditelje u starosti, a i jos po par pride, ako neki ne prezive da ih ostane dovoljno :neutral:

Brakovi su sklapani po nalogu roditelja, radjalo se jer nije bilo kontracepcije, radjalo se da ima ko da te nasledi, da ima ko da radi, da cuva roditelje u starosti, a i jos po par pride, ako neki ne prezive da ih ostane dovoljno :neutral:

slicno sma pisala na drugoj temi. psihologija i psihologija dece i sta je detetu potrebno, a sta nije je nesto vrlo savremeno i novo. porodice postoje vekove i vekove unazad, ali nikada porodica nije postojala zbog dece kao decei sto to treba deci, nego iz gomile drugih razloga.

Poznanica mi rece negde letos da se razvodi. Ima dete od godinu dana.
Sretnem je pre neki dan, kaze razvela se, samo jos nije prezime promenila,
Ima momka, sve je super. Vidim slike na fb, ona, momak I dete. Svi srecni I zadovoljni.

Elem, prokomentarisem ja to jednom prijatelju, na sta ce on "Kad pre?"
Kao, pre samo dva meseca je pricala sve super o muzu, odjednom razvod, I vec novi momak.

Ja kazem Meni je to ok. Ako je zavrsila brak, sta ima da ceka. Nije se sigurno razvela tek tako.
A on misli kako treba neko vreme da se preboli.
Meni to nije jasno? Sta da preboli?
I sto bi trebala da bude sama I sama da preboljeva?

Nisam imala duge veze I ne kontam taj period oporavka?
Cemu sluzi?
I koliko treba da traje?
Zasto?
Zavisi od osobe, odnosa, potreba, emotivnog stanja... Razliciti smo.
Nije da osudjujem, ali ono sto se u ovoj prici najvise kosi sa mojim principima je prerano upoznavanje deteta sa sadasnjim partnerom, zajednicko provodjenje vremena i deljenje prostora. Ja ne bih svog sina mogla upoznati sa nekim sa kim se vidjam osim ako ne odlucim da sa njim i zivim. Za njega sam majka i moj ljubavni i seksualni odnos se njega ne tice.
Pogotovo ako je to dete blisko sa ocem i imaju korektan odnos. Mislim da je to preuranjeno za dete. Kada i sa kim ce ona biti, njena stvar.

Ne radi se o tome kako su se sklapali brakovi nego što su se nekada poštovale prave vrednosti, porodica je bila osnov društva, a sada se forsira na sve strane samački život, uživanje u materijalnim stvarima, vrednuju se samo opipljive stvari, a porodica, prijatelji, ljudi, to je sve zamenjivo i u krajnjoj liniji nepotrebno. WTF???

Ne radi se o tome kako su se sklapali brakovi nego što su se nekada poštovale prave vrednosti, porodica je bila osnov društva, a sada se forsira na sve strane samački život, uživanje u materijalnim stvarima, vrednuju se samo opipljive stvari, a porodica, prijatelji, ljudi, to je sve zamenjivo i u krajnjoj liniji nepotrebno. WTF???

uzivanje u materijalnim vrednostima je postojalo oduvek. devojci kada se birao momak, birao se iz dobre i bogate kuce. momku kada se birala devojka, birala se devojka u skladu sa njim, ali sposobna da radja i radi. pogledaj nase obicaje tipa otkup mlade. sve se vrtelo oko para. porodica da, ali ne porodica radi dece, kao dece i njihove dobrobiti, nego porodica radi drugih stvari. plus danas je u nekim zemljama zabranjeno tuci dete, a nekada je batina iz raja izasla. nista oni bolje nisu gajli decu, niti su bili kvalitetniji roditelji, samo su se neke stvari uterivale batinama i kaznama, a decija prava nisu postojala. po selima uskrate mu skolu i idi cuvaj ovce, koze, na njivi od malih nogu. jedina razliak je to sto se nisu razvodili, jer bi i odrasli zbog toga naebali i to je bilo drustveno prihvaceno.

ili obicaj da deca ne ejdu z aistim stolom z akojim jedu odraslki i da dobijaju manje i losije komade hrane .....ma idila.

mislim da se previse ta proslost romantizuje ili sta vec.

- - - - - - - - - -

ali sve to je bilo prihvaceni i drustveno pozeljno i niko nije razmisljao dal ce dete biti traumirano ili ne.

Uzivalo se i onada u materijalnim stvarima i vrednovalo se samo opipljivo, samo na drugaciji nacin. Novac je uvek pokretao i okretao svet.
Zenidbe zbog miraza, udje za "dobrostojece", zabrana brakova van staleza, sve je to bilo zbog para i nasledja.
Porodica se cuvala jer je tako bilo prakticnije, nisi mogao da zivis sam, nije bilo uslova za to.
lako je sada pricati kako je bilo nekada, kad proslost zamagli istinu i nabaci ruzicaste naocare.
A da te neko vremeplovom prebaci samo 50-70 godina unazad, da ne govorim za dalje, pitam se da li bi ti se svideo taj nacin zivota.

I da....prijatelji postoje i sada, ali pravih je malo...uvek bilo.

Vuk je u svom Srpskom rječniku iz 1852. godine, pod nazivom “bubota”, beležio:
“Bio je običaj da đake subotom poslije podne učitelj bije bez ikakve krivice, samo zato što je subota. Ako je ko tog dana prije podne ili makar poslije podne bio biven za kakvu krivicu, to mu se nije brojilo!”

evo sta je npr. zabelezio vuk karadzic. znaci subotom batine bio kriv ili ne.

uzivanje u materijalnim vrednostima je postojalo oduvek. devojci kada se birao momak, birao se iz dobre i bogate kuce. momku kada se birala devojka, birala se devojka u skladu sa njim, ali sposobna da radja i radi. pogledaj nase obicaje tipa otkup mlade. sve se vrtelo oko para. porodica da, ali ne porodica radi dece, kao dece i njihove dobrobiti, nego porodica radi drugih stvari. plus danas je u nekim zemljama zabranjeno tuci dete, a nekada je batina iz raja izasla. nista oni bolje nisu gajli decu, niti su bili kvalitetniji roditelji, samo su se neke stvari uterivale batinama i kaznama, a decija prava nisu postojala. po selima uskrate mu skolu i idi cuvaj ovce, koze, na njivi od malih nogu. jedina razliak je to sto se nisu razvodili, jer bi i odrasli zbog toga naebali i to je bilo drustveno prihvaceno.

ili obicaj da deca ne ejdu z aistim stolom z akojim jedu odraslki i da dobijaju manje i losije komade hrane .....ma idila.

mislim da se previse ta proslost romantizuje ili sta vec.

- - - - - - - - - -

ali sve to je bilo prihvaceni i drustveno pozeljno i niko nije razmisljao dal ce dete biti traumirano ili ne.

Ovo za hranu... u "Predeo slikan cajem" Pavic pise da su muskarci jeli ono sto trci, zene ono sto leti a deca ono sto pliva. Verovatno po tezini rada i kolicini trosenja energije. Po danasnjim savetima nutricionista, deca su ipak i tada najbolje prosla :)

Ovo za hranu... u "Predeo slikan cajem" Pavic pise da su muskarci jeli ono sto trci, zene ono sto leti a deca ono sto pliva. Verovatno po tezini rada i kolicini trosenja energije. Po danasnjim savetima nutricionista, deca su ipak i tada najbolje prosla :)

ali nasi preci to nisu radili namerno i za dobrobit dece, vec su gledali da najbolje komade mesa daju clanovima koji najvise rade i koji su glavni. a nije uputno ni decu stalno hraniti ribom. znaci deca su tu bila nesto sporedno i znoa se princip vaspitanja i nikom nista tu nije bilo cudno, niti je ko bio traumiran, jer su svi u nekom podrucju ziveli manje - vise slicno.

jedino u ratnim uslovima su sklanjali zene i decu i to radi toga da bi pleme, selo ili zemlja opstali. muskarci su ratovali, zato sto su fiizcki jaci, a drugo jedan muskarac moze da oplodi vise zena u kratkom roku, dok zena donese jedno, eventualno dvoje dece na svet za 9 meseci, plus mladunci sporo rastu. imali su oni neku svoju logiku tada.

sve danas o proslosti je romantika.

Poslednja izmena:

Back