Kad pre?

Ovo za hranu... u "Predeo slikan cajem" Pavic pise da su muskarci jeli ono sto trci, zene ono sto leti a deca ono sto pliva. Verovatno po tezini rada i kolicini trosenja energije. Po danasnjim savetima nutricionista, deca su ipak i tada najbolje prosla :)

Ne znam za Pavica, ali moja baba kaze da su deca jela leba, masti i luka, proju i poparu (na vodi, ne na mleku), mesa tamo oko bozica, al tek kad se domacin i kum i stric najedu i slicno.
Ali nije bila dovoljno skolovana da napise knjigu.
Porodica je vaspitala da joj to ne treba. Umes da citas i da se potpises....dosta.

mi nesto polovinom 90-ih renovirali kucu i trebali nam majstori i doso lik radio i nesto pricala ja sa njim, a ja klinka i nesto oko skole i on meni kaze- ma ko me je pitao za skolu, cim sma malo odrastao idi cuvaj svinje i radi. a lik je posleratno dete...toliko.

- - - - - - - - - -

takve stvari su opstajale jos dugo posle wwII

- - - - - - - - - -

pa onaj cuveni film virdzina, pa takve stvari su bre postojale u proslosti. kao i cekic u glavu.

mi nesto polovinom 90-ih renovirali kucu i trebali nam majstori i doso lik radio i nesto pricala ja sa njim, a ja klinka i nesto oko skole i on meni kaze- ma ko me je pitao za skolu, cim sma malo odrastao idi cuvaj svinje i radi. a lik je posleratno dete...toliko.

- - - - - - - - - -

takve stvari su opstajale jos dugo posle wwII

- - - - - - - - - -

pa onaj cuveni film virdzina, pa takve stvari su bre postojale u proslosti. kao i cekic u glavu.

Da, i ljudi to znaju...ali je valjda lakse razmisljati da su ljudi nekad bili bolji, a sad poludeli (izuzimajuci sebe naravno), nego da prihvate da su ljudi takvi kakvi su.
A i istorijski gledano, nikad nisu bili bolji nego sad.

ali nasi preci to nisu radili namerno i za dobrobit dece, vec su gledali da najbolje komade mesa daju clanovima koji najvise rade i koji su glavni. a nije uputno ni decu stalno hraniti ribom. znaci deca su tu bila nesto sporedno i znoa se princip vaspitanja i nikom nista tu nije bilo cudno, niti je ko bio traumiran, jer su svi u nekom podrucju ziveli manje - vise slicno.

jedino u ratnim uslovima su sklanjali zene i decu i to radi toga da bi pleme, selo ili zemlja opstali. muskarci su ratovali, zato sto su fiizcki jaci, a drugo jedan muskarac moze da oplodi vise zena u kratkom roku, dok zena donese jedno, eventualno dvoje dece na svet za 9 meseci, plus mladunci sporo rastu. imali su oni neku svoju logiku tada.

sve danas o proslosti je romantika.

Ne znam za Pavica, ali moja baba kaze da su deca jela leba, masti i luka, proju i poparu (na vodi, ne na mleku), mesa tamo oko bozica, al tek kad se domacin i kum i stric najedu i slicno.
Ali nije bila dovoljno skolovana da napise knjigu.
Porodica je vaspitala da joj to ne treba. Umes da citas i da se potpises....dosta.

To jeste...
Moja baka je rodjena u Vojvodini i ovde su deca drugacije tretirana. Vise se vodilo racuna. Opis njenog zivota i moje prabake a njene mame je poput Melanije i Juce iz "Pop Cira i pop Spira"-lepo obucene, site, mazene...
Dok je kod dede druga prica. Bas kako ste vi opisale. Jaje im je bio poklon, suva sljiva cast. Deda i sada kaze da sanja mrak i plac bebe. A kao bebu su ga po ceo dan ostavljali samog, nad njim krpa natopljena u secer i vodu da mu to kaplje u usta. Uzas! Da ne pricam o tome sto su svi imali mnogo dece pa manje marili za njih a kod mojih su se uvek vise volela zenska deca pa je i sa te strane bio poslednja rupa na svirali. Kasnije je on svoju porodicu stitio i bio divan otac i deda, pa kako god da okrenes drugima batak njemu sija. Zato kada popijem kafu idem da mu napravim kolace :) :heart:

To jeste...
Moja baka je rodjena u Vojvodini i ovde su deca drugacije tretirana. Vise se vodilo racuna. Opis njenog zivota i moje prabake a njene mame je poput Melanije i Juce iz "Pop Cira i pop Spira"-lepo obucene, site, mazene...
Dok je kod dede druga prica. Bas kako ste vi opisale. Jaje im je bio poklon, suva sljiva cast. Deda i sada kaze da sanja mrak i plac bebe. A kao bebu su ga po ceo dan ostavljali samog, nad njim krpa natopljena u secer i vodu da mu to kaplje u usta. Uzas! Da ne pricam o tome sto su svi imali mnogo dece pa manje marili za njih a kod mojih su se uvek vise volela zenska deca pa je i sa te strane bio poslednja rupa na svirali. Kasnije je on svoju porodicu stitio i bio divan otac i deda, pa kako god da okrenes drugima batak njemu sija. Zato kada popijem kafu idem da mu napravim kolace :) :heart:

ja mislim da su majke uvek marile za decu, barem vecina, kao i danas sto vecina brine za svoje dete (msm, bioloski je to), ali tada nisu ni smele, ni mogle toliko da se zauzmu za decu, niti su u siromasnim krajevima i porodicama za to imale vremena. tako vaspitane da treba i mora tako. i ocevi isto...iz generacije u generaciju. i opet pare su bitne, u bogatijim krajevima i kucama ( a vojvodina je uvek bila bogatija) vise se i brinulo o deci i pre svega o njihovom obrazovanju i vaspitanju u skladu sa vremenom.

uzivanje u materijalnim vrednostima je postojalo oduvek. devojci kada se birao momak, birao se iz dobre i bogate kuce. momku kada se birala devojka, birala se devojka u skladu sa njim, ali sposobna da radja i radi. pogledaj nase obicaje tipa otkup mlade. sve se vrtelo oko para. porodica da, ali ne porodica radi dece, kao dece i njihove dobrobiti, nego porodica radi drugih stvari. plus danas je u nekim zemljama zabranjeno tuci dete, a nekada je batina iz raja izasla. nista oni bolje nisu gajli decu, niti su bili kvalitetniji roditelji, samo su se neke stvari uterivale batinama i kaznama, a decija prava nisu postojala. po selima uskrate mu skolu i idi cuvaj ovce, koze, na njivi od malih nogu. jedina razliak je to sto se nisu razvodili, jer bi i odrasli zbog toga naebali i to je bilo drustveno prihvaceno.

ili obicaj da deca ne ejdu z aistim stolom z akojim jedu odraslki i da dobijaju manje i losije komade hrane .....ma idila.

mislim da se previse ta proslost romantizuje ili sta vec.

- - - - - - - - - -

ali sve to je bilo prihvaceni i drustveno pozeljno i niko nije razmisljao dal ce dete biti traumirano ili ne.
Materijalno je nekada bilo zarad porodice, ulaganje u istu, u potomke. Sada se ulaže u avione i kamione, a dece ni od korova. No dobro, svako tumači kako mu odgovara pa tako i ja, volim da romantizujem jer mi se ovo sada ništa ne sviđa. I ne može me niko ubediti da je sada postavka stvari dobra jer nije. Nije za dobrobit čovečanstva ni ove planete. Tako je i potpuno u redu da riba menja frajere i dok se kara, drži dete u krevetu pored sebe. Kako je ona brižna majka, nema joj se šta zameriti. A onaj njen bivši je balavac neozbiljni, nije bio dostojan da ostane sa njim u braku. Bolje joj je da se pokrije ušima.

...ne znam, uvek sam mislila da nakon pada sa drveta covek treba malo da posedi na zadnjici da se pribere gde je i zasto je drusnuo...

...i kada ocepim nokat u prolazu zastanem da se uhvatim za prst da me prodje malo pa nastavim da hodam, kamoli da mi se ceo zivot urusi, ne mogu da shvatim kome je tada do drugog muskarca, ne ide mi u glavu...malo neko vreme da prodje, da se premisli covek, pa i da propati pa da se izbori sa mislima, kako, zasto, gde cu ja sada...odmah u krevet nekog muskarca, ne razumem, dzaba...

Materijalno je nekada bilo zarad porodice, ulaganje u istu, u potomke. Sada se ulaže u avione i kamione, a dece ni od korova. No dobro, svako tumači kako mu odgovara pa tako i ja, volim da romantizujem jer mi se ovo sada ništa ne sviđa. I ne može me niko ubediti da je sada postavka stvari dobra jer nije. Nije za dobrobit čovečanstva ni ove planete. Tako je i potpuno u redu da riba menja frajere i dok se kara, drži dete u krevetu pored sebe. Kako je ona brižna majka, nema joj se šta zameriti. A onaj njen bivši je balavac neozbiljni, nije bio dostojan da ostane sa njim u braku. Bolje joj je da se pokrije ušima.
Niko ne kaze da je to u redu.
Ali i ranije je bilo takvih zena...koje su menjale muzeve, prodavale se ili svalerisale, dok su deca (i bebe) same u kuci.
Nisu sve imale ni zastitu porodice pa su neke stvari i morale da rade.
Uvek je svega bilo.
Ali nije bilo opste poznato jer nije bilo Cicka da postavi temu, niti fejsa da okaci sliku :lol:

ja mislim da su majke uvek marile za decu, barem vecina, kao i danas sto vecina brine za svoje dete (msm, bioloski je to), ali tada nisu ni smele, ni mogle toliko da se zauzmu za decu, niti su u siromasnim krajevima i porodicama za to imale vremena. tako vaspitane da treba i mora tako. i ocevi isto...iz generacije u generaciju. i opet pare su bitne, u bogatijim krajevima i kucama ( a vojvodina je uvek bila bogatija) vise se i brinulo o deci i pre svega o njihovom obrazovanju i vaspitanju u skladu sa vremenom.

Da, i ono malo sto mogle da zastite decu, bilo je kradom i da ne vide drugi.

jedino sto se promenilo je broj dece i stavri u koje se ulaze. pa sad ne ulazu u njive i vinograde, nego u avione i kamione i to ostavljaju deci kojih ima jedno ili dvoje.

to sto su se oni slikali u krevetu, ne znaci da se kara pred detetom. a ko zna koliko njih se karalo pred decom tjah pod cebetom u istoj prostoriji, jer vise od te jedne nisu imali ili izbacivali decu iz kuce dok se pokaraju u proslosti

- - - - - - - - - -

Da, i ono malo sto mogle da zastite decu, bilo je kradom i da ne vide drugi.

sve je to tako bilo, samo sto niko o tome nije polemisao, niti uzimao u razmatranje kao nesto lose i nepravilno.

Poznanica mi rece negde letos da se razvodi. Ima dete od godinu dana.
Sretnem je pre neki dan, kaze razvela se, samo jos nije prezime promenila,
Ima momka, sve je super. Vidim slike na fb, ona, momak I dete. Svi srecni I zadovoljni.

Elem, prokomentarisem ja to jednom prijatelju, na sta ce on "Kad pre?"
Kao, pre samo dva meseca je pricala sve super o muzu, odjednom razvod, I vec novi momak.

Ja kazem Meni je to ok. Ako je zavrsila brak, sta ima da ceka. Nije se sigurno razvela tek tako.
A on misli kako treba neko vreme da se preboli.
Meni to nije jasno? Sta da preboli?
I sto bi trebala da bude sama I sama da preboljeva?

Nisam imala duge veze I ne kontam taj period oporavka?
Cemu sluzi?
I koliko treba da traje?
Zasto?
Valjda je individualno.
Sa jedne strane, verovatno da nakon jedne ljubavi treba vremena i vremena da bismo bili sposobni ponovo da volimo, a sa druge strane je seksualna potreba koja može da se zadovoljava i bez ljubavi.

U konkretnom slučaju sveže razvedene mame sa malom bebom, ne znam što bih rekla... nije dat dovoljan broj podataka da bih analitički mogla da izvedem valjan zaključak.
E sad, mogu da pustim mašti na volju tipa:

- muža nikad nije ni volela već se udala za njega zbog trudnoće, a dečka je volela ceo svoj život ali je on bio u dalekoj Americi, a sad je došao u pravom trenutku nakon što se razvela
- počela je da muža vara još u braku, i to se karalа u krevetu dok dete pored spava u krevetu
- karalа se u krevetu dok dete leži u kinderbetu pored i gleda ih kroz rešetke..

..što možda i ne bi bilo loše, jer bih, puštajući mašti na volju, izabrala neku varijantu koja mi se najviše sviđa, ili neku suprotnu koja me najviše plaši ili mi je ogavna, pa da bez griže savesti ospem paljbu po nepoznatim ljudima, jer ja "znam" da je baš ta varijanta tačna, iako ne znam ljude.

No, ili mi se ne mašta od jutros, ili je maštanje tog tipa za mene prosto degutantno.

Poslednja izmena:
jedino sto se promenilo je broj dece i stavri u koje se ulaze. pa sad ne ulazu u njive i vinograde, nego u avione i kamione i to ostavljaju deci kojih ima jedno ili dvoje.

to sto su se oni slikali u krevetu, ne znaci da se kara pred detetom. a ko zna koliko njih se karalo pred decom tjah pod cebetom u istoj prostoriji, jer vise od te jedne nisu imali ili izbacivali decu iz kuce dok se pokaraju u proslosti

- - - - - - - - - -

sve je to tako bilo, samo sto niko o tome nije polemisao, niti uzimao u razmatranje kao nesto lose i nepravilno.

Mda. Spavalo se u jednoj sobi. Sin, snaja i deca, svekar i svekrva, i ko zna ko jos...i onda snaja i svekrva trudne u isto vreme, gde li su decu pravili da mi je znati :lol:
Po njivama? U stali? Sumnjam. Danju se radilo, vecinom.
Ali to je bilo legalno jer su svi bili u braku, a deca cute i spavaju (tj cute i ne smeju da pisnu u nekom cosku.

kad smo dosli od trojke u krevetu cickove drugarice - ona, njen muz i novi decko na face profilu, do kako deci ne dati da jedu?

Pa preko teorije da je sve to proizvod danasnjih poludelih ljudi i losih majki.
Sad kad razmislim, za trojke ne znam...baba mi nije spominjala da je to bilo pre :think:

Tako sam i pre neki dan čuo "manekenka i biznismen okončali jednomesečni brak"... Miiiislim. Ja bih čisto fore radi ostao još koji mesec, čisto da se ne osećam kao idiot.

A kao glavni problem parova danas navodim nepoznavanje druge osobe, oni uopšte nemaju želju da zaista upoznaju tu osobu, da i dobiju nešto što će voleti ili ne. Zato to sve i traje koliko i rosa, do podne i ćao.

Poznanica mi rece negde letos da se razvodi. Ima dete od godinu dana.
Sretnem je pre neki dan, kaze razvela se, samo jos nije prezime promenila,
Ima momka, sve je super. Vidim slike na fb, ona, momak I dete. Svi srecni I zadovoljni.

Elem, prokomentarisem ja to jednom prijatelju, na sta ce on "Kad pre?"
Kao, pre samo dva meseca je pricala sve super o muzu, odjednom razvod, I vec novi momak.

Ja kazem Meni je to ok. Ako je zavrsila brak, sta ima da ceka. Nije se sigurno razvela tek tako.
A on misli kako treba neko vreme da se preboli.
Meni to nije jasno? Sta da preboli?
I sto bi trebala da bude sama I sama da preboljeva?

Nisam imala duge veze I ne kontam taj period oporavka?
Cemu sluzi?
I koliko treba da traje?
Zasto?
Sve mogu da razumem i za sve mogu da smislim opravdanje, sve i da novi decko i nije bas tako novi. Ali jutarnje fotografije iz kreveta kaciti na fejs sa sve detetom... Idila, nema sta. :sad2:

још на факсу је био тренд- макар развод до 30-те:aha:мени су први шок биле другарице којима је брак био краћи од сваке везе:trlja:

Niko ne kaze da je to u redu.
Ali i ranije je bilo takvih zena...koje su menjale muzeve, prodavale se ili svalerisale, dok su deca (i bebe) same u kuci.
Nisu sve imale ni zastitu porodice pa su neke stvari i morale da rade.
Uvek je svega bilo.
Ali nije bilo opste poznato jer nije bilo Cicka da postavi temu, niti fejsa da okaci sliku :lol:
Ma znam da ne kaže, ali mene je to iziritiralo jer nije ni prva, a nažalost ni poslednja. I još se valjda hvali time na FB, ne znam uopšte koja je poenta. Jedino što mi pada na pamet jeste da želi da napakosti onom paćeniku od bivšeg muža, a toliko sebe srozava da se to ne može opisati. I bole me k. za nju, žao mi tog deteta pored takve majke. :(

- - - - - - - - - -

Pa valjda su se ****** mama i tata i to zato što im je cela kuća bila jedna soba. Života ti, kako to možeš da porediš sa stavljanjem deteta u krevet sa lipicanerom koji služi za jahanje i to da bi se okačilo na FB? Šta dete treba uopšte da traži na tom mestu pored tog tipa? Koja je poenta? Čemu to?

sve je to danak tehnici. :lol: nekada su se pravili porteri pa se svi lepo obuku i stanu mirno, ko u vojsci i slikar mala, nema mrdanja, a kasnije oni aparati sto se fotograf zavuce pod krpu, pa se svi upicane ko za izlozbu i pred fotoaparat.

Back