Milan od Gruze
Buduća legenda
- Poruka
- 47.245
Ogroman doprinos Jovana Deretica je u tome sto je dao jasnu dijagnozu zvanicnika srpske istorije.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
...Bez ikakvog problema:
Milanović je u potpunosti ogolio čitavo Deretićevo licemerje i lažna (potpuno neiskrena, dakle) pozivanja na tobožnje dijaloge.
Dobijao je gomilu poziva, i javnih i privatnih. Ovaj klip je samo jedan od primera. Iako je HelmCast čak alternativna televizija, odbio je da prisustvuje. Deretićev jedini uslov je da dolazi kod voditelja koji ga puštaju da priča šta god želi; čim čuje da bi bilo nekog sučeljavanja drugačijeg mišljenja, odmah beži.
Pričao sam sa njim lično više puta; jednom sam ga na Sajmu čak i ohrabrivao tj. pitao zašto stalno odbija da izađe na bilo kakav duel. Svaki put bi bili neki izgovori; u slučaju Milanovića bilo je u fazonu šta ima da idem kad me neko vređa; oće da ide samo kod nekog ko ga poštuje.
Utisak koji je kod mene Deretić ostavio jeste jednog kukavice kojem je prihvatljivo samo da priča i drvi neku svoju priču, a drugi slušaju; za ikakvu dvosmernu komunikaciju bukvalno 0 bodova. Zato je uvek i bežao od bilo kakve (dijaloške) komunikacije.
Ajde ne gubi živce, nego spusti loptu i uoči da si krenuo da se svađaš a da nisi ni proverio da li uopšte govoriš nešto suprotno.Jos nisi u stanju da ukapiras o cemu ja pricam nego mantars ko osamucen?
ja ne tvrdim da Deretic zna , da je u pravu,ali niko od mudrosera nije dokazao da ne zna , da nije u pravu.
...
ja sam opet video snimak na kome je spreman da raspravlja bilo s kim.
Bitno je to da su njegovi kljucni stavovi jos uvek podlozni argumentovanoj kritici.
Pa hajde da je vidimo.
Čuo sam ja za sve, nego ne mogu u tri sekunde da ti uteram da shvatiš. A ako napišem nešto duže, nećeš pročitati.Nisi cuo za dokaze?
Hajde da ne gubimo vreme.
Prati tok razgovora.Nisi sagovornik. Mantras.Ajde ne gubi živce, nego spusti loptu i uoči da si krenuo da se svađaš a da nisi ni proverio da li uopšte govoriš nešto suprotno.
Bitno je to da su njegovi kljucni stavovi jos uvek podlozni argumentovanoj kritici.
Pa hajde da je vidimo.
Sta je sa tom kritikom?
Etiketiranje nije argumentacija.
Pa dobro, dokazite se sada.Da, stalno je tako lagao. To je uvek bilo čisto pretvaranje sa Deretićeve strane. To i Milanović kaže; priča naokolo da je spreman da raspravlja. A ustvari u životu nikada nije bio spreman za dijalog i sve mogućnosti, pa čak i javne izazove, odbijao je.
Jedno je reč, a sa svim drugo su dela, tj. praksa. A reč svoju, Deretić održao nikada nije.
Ti si upao u temu na kojoj ja aktivno učestvujem od početka kao padobranac, koji razgovor da pratim? To što pričaš tonom kao da si za Deretića, a zapravo nemaš pojma šta je čovek govorio?Prati tok razgovora.Nisi sagovornik. Mantras.
Kritikovao je Becku skolu u prvom redu.Pa ja sam te upravo to i pitao, kada si mi napisao da niko nije hteo da izađe njemu na crtu (što je, uzgred budi rečeno, i potpuno netačno). Hoću da čujem.
Šta je Deretić pronašao? Koja su to nova otkrića njegova; šta je naučno utvrdio?
Pa dobro, dokazite se sada.
Sta je sa argumentovanom kritikom o njegovim kljucnim stavovima protiv Becke skole?
Svi ga etiketiraju a niko se o tome ne izjasnjava.
Nalpreca je istina; sta je sa njom?
Rajko, fokusiraj se na tekst na koji dajes odgovor.Ti si upao u temu na kojoj ja aktivno učestvujem od početka kao padobranac, koji razgovor da pratim? To što pričaš tonom kao da si za Deretića, a zapravo nemaš pojma šta je čovek govorio?
Jesi li pročitao ijednu njegovu knjigu? Odgledao ijedno njegovo celo gostovanje?
Sa kapacitetom pažnje koji prikazuješ, ne verujem da si u stanju da održiš fokus na nečemu duže nego što možeš da zadržiš dah.
Da li si ti svestan na čemu se bazira njegova kritika tzv. "Bečke škole" i po čemu se razlikuje "Bečka škola" od njegove?Pa dobro, dokazite se sada.
Sta je sa argumentovanom kritikom o njegovim kljucnim stavovima protiv Becke skole?
Svi ga etiketiraju a niko se o tome ne izjasnjava.
Nalpreca je istina; sta je sa njom?
Apsolutno sam u fokusu i pitam te da li bi ti, kao prvo svoje dete kod kuće učio da je Isus Hristos bio Srbin?Rajko, fokusiraj se na tekst na koji dajes odgovor.
Sve zavisi što podrazumevaš pod naučnom raspravom, tj koje bi kriterije trebala da zadovolji da bi se mogla tako nazvati. Po meni je ovo prilično validna rasprava sa elementima naučnog objektivizma u sebi (ako razgovaramo o mestu Deretića u srpskoj istoriografiji; ja ne pričam o drugim stvarima)Suave, nijednu naučnu raspravu nije isprovocirao Deretić (a kamoli brojne), niti je išta novo u svojim knjigama objavio, a da su ljudi na forumu svesni toga i da to znaju.
Ljudi misle da je Deretić "raskrinkao" nešto oko Ilira. A to nije tako. Deretićevo delo i ono čime je navodno "uzburkao" naučne krugove su tvrdnje da je u Bibliji opisom Nojevih potomaka opisana geografska distribucija Srba, da su Srbi osvajali Egipat u vreme starih Egipćana, da su Srbi pokretali osvajanje sveta pod čovekom po imenu "Nino Belov", da je Aleksandru Velikom bilo ime "Aleksandar III Karanović" i da je bio Srbin, da su Hrvati poreklom Avari, da je u prethrišćanskoj srpskoj veri vrhovni bog bio "Serbon" sa svojom ženom po imenu "Serbona", a da je i Isus bio Srbin i da je aramejski jezik, na kojem je govorio Isus, bio srpski. I da svaka referenca iz istorije koja počinje sa arb, sarm, srm, sir, ser zapravo znači Srbin, sa jedinim izuzetkom Arapa i Arbanasa, koji ipak nisu Sarabi i Sarabanasi iz prostog razloga što postoje i danas. Takođe, zastupa da je "Srbi" iskvareno ime našeg naroda, da je pravo ime "Serbi".
I ti sad reci, da li veruješ da su tvoji preci verovali u boga Serbona i boginju Serbonu? Ili ti je Deretić OK samo zato što misliš da je on nešto uradio po pitanju dokazivanja veze Srba i Ilira?
Konkretno, ne zanima me nikakvo etiketiranje Jovana Deretica nego iskljucivo argumentacija.Ja sam ti i postavio pitanje da čujem šta je on pronašao novo ili utvrdio. Evo, ti iznesi nešto konkretno pa da čujemo (meni stvarno ništa bukvalno ne pada na pamet). Ja sam svojevremeno čituckao više njegovih knjiga i bukvalno ništa (0) mi nije zapalo za oči.
Intelektualne stvari, Milane, nisu boks gde neki ulični klošar ako dovoljno dugo izaziva Tajsona, Tajson će ga pozvati u ring i prebiti ko mačku.
Sad, na primer, Deretić dovoljno dugo priča, priča, priča, naziva ljude izdajnicima, proziva, provocira, pa u jednom momentu dojadi Vasiliju Krestiću i kaže "Dosta više, aj na duel!" I onda oni sednu, imaju duel 45 minuta, pa se na kraju zna ko je pobedio.
Fokus rajko - fokus.Naravno da ne bi, nego fekališeš ovde po temi, a da nemaš pojma o čemu se govori.
(Milan od Gruže, ne ti, Suave)
Konkretno, ne zanima me nikakvo etiketiranje Jovana Deretica nego iskljucivo argumentacija.
Rtiketiranjem samo dokazuju da su neznalice, i sto ih vise ima time dokazuju da su vece neznalice.
I to je ogromna njegova zasluga; sto je rekao da je car go.
Na žalost, slabo pamtim imena (sve manje pamtim i kome šta treba da naplatimRečnik je takad kada napišeš nešto toliko neverovatno. Hajde da čujemo, koji su to protivnici koji su ga prozivali, pokušavajući da odbrane svoj status u društvu i akademsku titulu, koji su stvarali pažnju oko Deretića? Koji protivnik Deretića je radio na znanju i sposobnostima objašnjavanja, zahvaljujući Deretićevoj aktivnosti u medijima?
Što se tiče podebljanog i posebno obojenog, pretpostavljam da si me pomešao sa nekim drugim.
Otkrio je da je zvanicna srpska skola istorije pickin dim.I utvrdio.Pa dobro, hajdemo samo o argumentima da pričamo. Manimo se bilo kakvog etiketiranja.
Šta je Deretić otkrio ili utvrdio?
Jos nisi u stanju da ukapiras o cemu ja pricam nego mantars ko osamucen?
ja ne tvrdim da Deretic zna , da je u pravu,ali niko od mudrosera nije dokazao da ne zna , da nije u pravu.
Naučna rasprava je često više informativna i služi da se suoče stavovi koji su ponekad oprečni. Na primer, naučna rasprava o broju srpskih civilnih žrtava u NDH, gde učestvuje više sagovornika. To je nešto u čemu nema pobednika i pobeđenih, to je tema razgovora. Ono što je najbitnije i što je presudno, to je kakvim dokazima neko raspolaže i da te dokaze stavi na uvid svima.Sve zavisi što podrazumevaš pod naučnom raspravom, tj koje bi kriterije trebala da zadovolji da bi se mogla tako nazvati. Po meni je ovo prilično validna rasprava sa elementima naučnog objektivizma u sebi (ako razgovaramo o mestu Deretića u srpskoj istoriografiji; ja ne pričam o drugim stvarima)
Ako si pažljivo gledao način na koji je Deretić to radio, primetićeš da se obilato koristio metodima kojima se koriste i akademski istoričari, tumačenjima korena reči, analogijama, izuzecima i prilično "lepljivom" pričom sa kojima se akademski istoričari takođe služe da bi zapušili praznine i nelogičnosti u sopstvenoj priči. Možemo reći da je Deretić naučnu metodologiju doveo do njenog apsurda
On se držao onog što izgleda kao anomalija u nacionalnoj istoriji da bi, koristeći se istorijskom metodologijom došao do čudnih i apsurdnih zaključaka koji čak ne moraju biti ni tako čudni ako se uzme u obzir što je jugoslovenska istoriografska škola činila od naše nacionalne istorije
Što se tiče njegovih tumačenja, ne nalazim ih posebno tačnim, ali mu skidam kapu na unošenju elemenata filozofije u srpsku istoriografiju