Jerusalimski sabor

A evo za Petrovu viziju. Da, ona se odnosi i na uvođenje pagana u Crkvu ali nije slučajno što se pagani predstavljaju u viziju kao nečiste životinje JER JE RAZLOG TE PODJELE NA ČISTE I NEČISTE ŽIVOTINJE BILA DIFERENCIJACIJA IZRAILJACA I NEZNABOŽAČKIH NARODA.

Lako možemo to predstaviti ovako. U viziji nečiste životinje predstavljaju pagane.
Pagani = nečiste životinje.
Pagani = nečisti.
Nečiste životinje = nečiste.

Poslije Petrove vizije imamo promjenu:
Pagani = čisti.
Znači i nečiste životinje = čiste pošto smo utvrdili da su pagani = nečiste životinje.
Zapravo je vrlo jednostavno. Ako su neki bili smatrani za nečiste i prljave samo zato
što su jeli nečisto, ovim što je rečeno to se menja.

Njegov mod je da nikad ne objasni direktno šta misli već hvata protivnika na zicere pitanjima i onda kad čovjeku dosadi ispada da je dobio u raspravi.
I ja za mnogo toga u Bibliji kažem da je simbolika, ali objasnim šta koja
reč znači i zašto sam tako razumela. Ne može samo da kaže da se
odnosi na pagane jer su i pagani nečisti. Moraju sve reči da se objasne.

Hajde to pojedi može i na duhovnu hranu da se odnosi, simbolično. Al
onda bi bilo da mu je glas rekao da uzme duhovnu hranu -učenje od
pagana jer ih je Bog učinio čistima. Što je van pameti. A tek reč zakolji,
veze nemam šta bi mogla da znači.. :think:

šta se još kaže oko zakona

16. Велим пак: по духу ходите, и жеља телесних не извршујте.

17. Јер тело жели против духа, а дух против тела; а ово се противи једно другом, да не чините оно шта хоћетe​
18. Ако ли вас дух води, нисте под законом.

ko nema duha on mora biti pod zakonom, a to je vidimo prelest.

4. Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.
5. Јер ми духом чекамо од вере наду правде
6. Јер у Христу Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради.

4. Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.
5. Јер ми духом чекамо од вере наду правде
6. Јер у Христу Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради.
Hristov zakon zamenjuje Mojsijev zakon, ali ga ne menja. On svodi Mojsijev zakon na ono voleti Boga i voleti druge.i to imas u starom zavetu. Ali voleti Boga celim svojim bicem i voleti druge kao sebe je najtezi dio drzanja Mojsijevog zakona.To kad yspes naravno da ti ne treba zakon.

Hristov zakon zamenjuje Mojsijev zakon, ali ga ne menja. On svodi Mojsijev zakon na ono voleti Boga i voleti druge.i to imas u starom zavetu. Ali voleti Boga celim svojim bicem i voleti druge kao sebe je najtezi dio drzanja Mojsijevog zakona.To kad yspes naravno da ti ne treba zakon.
Ti bližnje već voliš kao samu sebe. Od sebe ih i ne vidiš. Ali čik voli mene.. :mrgreen:

Isus je zakone na takav nivo podigao da ih prosto ne možeš ispoštovati
bez duhovne prakse.

Између првог и другог Павловог путовања пада Апостолски сабор, који је одржан у Јерусалиму 51. год. и на којем је хришћанска црква одељена од јеврејске вере. До тога сабора је дошло овако: хришћани јеврејске народности сматрали су своју нову веру само наставком старе вере, поправљеном јеврејском вером. Због тога је код тих хришћана у Антиохији избило незадовољство, што људи из других вера и народа постају хришћани, а не испуњавају прописе Мојсијева обредног закона. Дошло је до спорова. Ни поједини апостоли се нису слагали у томе питању. То тзв. номистичко расположење хришћана-Јевреја било је врло опасно, јер да је узело маха хришћанство би било сведено у оквир јеврејске националне вере и обредности, а не би постало вера духа, и вера свега света.
https://svetosavlje.org/pregled-istorije-hriscanske-crkve-i-opsti-deo/6/

uopšte nisi ni shvatila poruku a pred očima ti
čitaj galatanima više puta

E dade mi ideju za temu hristov zakon.
hristov zakon je po duhu . hrišćani su nova tvar u hristu koju duh vodi. sa hristom koji verom prebiva u njima i božjim moralnim zakonom napisanim u njihovim srcima njima nije više kao maloj deci potreban čuvar (mojsijev zakon) da ih vodi. a jevreji se hvale pravdom koju oni misle da su zaslužili, jer su tobož svojim vlastitim naporima držali božji zakon, hrišćani priznaju da oni nemaju ništa čime bi se pohvalili osim sile krsta isusa hrista.
sve ovo imaš u poslanicama i delima apostola.

Ama što ti meni pitanja postavljaš? Ti si rekao da je simbolika, ali nisi
simboliku objasnio. Šta znače reči ''zakolji i pojedi''?
Petar kaze da je za njega znacilo da od tada pa na dalje pagani vise nisu necisti/pogani stoga im treba propovedati jevandjelje !!!
A ja kao hriscanin imam poverenje u njegovog tumacenja utoliko vise sto je to bila njegova vizija stoga se ne osudjujem da dajem svoja tumacenja..!!!
Sto bih ja tumacio kad vec imamo njegovog !!!

Poslednja izmena:
hristov zakon je po duhu . hrišćani su nova tvar u hristu koju duh vodi. sa hristom koji verom prebiva u njima i božjim moralnim zakonom napisanim u njihovim srcima njima nije više kao maloj deci potreban čuvar (mojsijev zakon) da ih vodi. a jevreji se hvale pravdom koju oni misle da su zaslužili, jer su tobož svojim vlastitim naporima držali božji zakon, hrišćani priznaju da oni nemaju ništa čime bi se pohvalili osim sile krsta isusa hrista.
sve ovo imaš u poslanicama i delima apostola.
Nikad bibliju nije procitao ni osnovnu nema a cestit posten.One zakone nemoj ovo nemoj ono to u srcu zapisano.Zna sve sta je odvratno ko da je on pisao.levitanski zakon on a ne mojsije.

šta se još kaže oko zakona

16. Велим пак: по духу ходите, и жеља телесних не извршујте.

17. Јер тело жели против духа, а дух против тела; а ово се противи једно другом, да не чините оно шта хоћетe​

18. Ако ли вас дух води, нисте под законом.

ko nema duha on mora biti pod zakonom, a to je vidimo prelest.
Koliko god ti spominjao sabor u Jeruzalemu i zakon, subota kao dio moralnog zakona nikada nije dolazila u pitanje. Vijekovima je grčka (čitaj pravoslavna crkva) držala subotu, pa je stalno od Rima dobijala packe.

Koliko god ti spominjao sabor u Jeruzalemu i zakon, subota kao dio moralnog zakona nikada nije dolazila u pitanje. Vijekovima je grčka (čitaj pravoslavna crkva) držala subotu, pa je stalno od Rima dobijala packe.
nigde se ne spominje da su se nakon vaskrsenja prvi hrišćani skupljali u subotu, nema ama baš nigde, čak se upozorava "da vas niko ne osuđuje za subotu", jedino pavle jevrejima kaže: jevrejima sam bio kao jevrejin da jevreje pridobijem. zato što se jevreji teško odricali tradicije, što se i danas vidi ne prihvativši hrista.
zakon treba zaključuju apostoli slabima i oni koji veruju po telu, i za njih je zelje za jesti.
od apostola nedelja je gospodnji dan kada se hrišćani okupljali ne subota.
zašto bi hrišćanin svetkovao subotu, šta ga veže za subotu kada je to bio savez starozavetnog boga i jevreja a novi zavet je NOVI ZAVET.
prema tome da izvineš pišeš bzvz tek onako da odbraniš svoju dogmu.

Petar kaze da je za njega znacilo da od tada pa na dalje pagani vise nisu necisti/pogani stoga im treba propovedati jevandjelje !!!
znaci kada kaze "zakolji i pojedi", kaze mu da bude ljudozder?

tvoja sekta je totalitarna i destruktivna upravo zbog ovakvih stvari, pagan vs pogan, rob vs rab itd, ajde objasni rec PAGAN, kako si doveo u vezu sa pogan, necist, prljav, a mislis na svinju da je prljava koji si sam pomenuo?

"pagan, heathen," from Late Latin ethnicus, from Greek ethnikos "of or for a nation, national,"

Heathen likely comes from a term for a country inhabitant—in particular, a “heath dweller.” The Latin source of pagan, paganus, originally meant “country dweller” or “civilian;”

rec pagan nema veze sa pogani, niti sa prljavim, necistim, jel tebi to jasno? znacenje je idolatrija, mnogobostvo, a potom u latinskom prosiruje znacenje
to ste samo vi, nasi subotari spojili te dve reci u jednu, kao da su sinonimi, ali nikada nisu bili sinonimi, bar ja ne znam, jedino ako bi seljake smatrali prljavima, da kazemo da ima neke veze, ali nigde to neces naci, bar ja nisam nasao, a ti ponudi neki dokaz, iz grckog ili latinskog tumacenja, etimologioje reci PAGAN, samo nemoj srpskohrvatsko-makedonske subotare da nam nudis kao dokaz da su to POGANI

Poslednja izmena:
Postoji razlika između poštovanja subote u smislu da je subota liturgijski dan i dan odmora od posta i adventističkog svetkovanja subote kao Božjeg najsvetijeg dana i jedinog koji se smije svetkovati. Plus je Pravoslavna Crkva oduvijek svetkovala i nedelju i to kao značajni dan od subote. To je suština. Adventisti imaju tendenciju da svaki pomen subote interpretiraju kroz svoju teologiju.

A ja kao hriscanin imam poverenje u njegovog tumacenja utoliko vise sto je to bila njegova vizija stoga se ne osudjujem da dajem svoja tumacenja..!!!
Sto bih ja tumacio kad vec imamo njegovog !!!
Ako su ljudi koji uzimaju nečistu hranu smatrani nečistima i nedostojnima
da im se jevanđelje propoveda, to nakon toga što mu je u viziji rečeno da
ta hrana nije nečista, više ne važi.

Više nisu nečisti/pogani jer se ni hrana koju uzimaju ne smatra više nečistom.
To je nesporan bibliski zaključak, a ne da je Petar imao viziju u kojoj je trebao
da zakolje i pojede pagane. Nemoj takve stvari pričati okolo, smejaće ti se
narod.

Ama što ti meni pitanja postavljaš? Ti si rekao da je simbolika, ali nisi
simboliku objasnio. Šta znače reči ''zakolji i pojedi''?
A jel cete ti i tvoji istoimiusljenici konacno prihvatiti tumacenje simbolike koju je dao sam apostol Petar ?
Evo kako je on to skontao:

Dela 11,2-18:
"...I kad iziđe Petar u Jerusalim, prepirahu se s njim koji bijahu iz obrezanja,
Govoreći: ušao si k ljudima koji nijesu obrezani, i jeo si s njima.
A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe vidjeh utvaru, gdje silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Pogledavši u nj opazih i vidjeh četvoronožna zemaljska, i zvjerinje i bubine i ptice nebeske.
A čuh glas koji mi govori: ustani, Petre! pokolji i pojedi.
A ja rekoh: nipošto, Gospode! jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.
A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: što je Bog očistio ti ne pogani.
A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
I gle, odmah tri čovjeka staše pred kućom u kojoj bijah, poslani iz Ćesarije k meni.
A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajući ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovjekovu.
I kaza nam kako vidje anđela u kući svojoj koji je stao i kazao mu: pošlji ljude u Jopu i dozovi Simona prozvanoga Petra,
Koji će ti kazati riječi kojima ćeš se spasti ti i sav dom tvoj.

A kad ja počeh govoriti, siđe Duh sveti na njih, kao i na nas u početku.
Onda se opomenuh riječi Gospodnje kako govoraše: Jovan je krstio vodom, a vi ćete se krstiti Duhom svetijem.
Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji vjerujemo Gospoda svojega Isusa Hrista: ja ko bijah da bih mogao zabraniti Bogu?
A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život..."

Kao sto se jasno vidi,apostol Petar, koji je imao predmetnu viziju, shvatio je da mu je s njom Bog uputio poruku u kontekst njegovog/jevrejskog stava prema paganima i toga radi je apostol promenio taj stav i obznanio crkvi/ jevrejima da je i neznaboscima Bog dao pokajanje za zivot !!!
..napominjem da je u funkciji praviulnog razumevanja vizije Petru pomoglo i svedocenje onih tri pagana koji su potvrdili da im se andjeo Gospodnji javio sa porukom da ga potraze pa je sve to on stavio u kontekst same vizije !!!

Poslednja izmena:
Tako je robiveče i zato što su pagani sada čisti i otvorena su im vrata ulaska u Božji narod i razlika čiste/nečiste hrane više ne važi jer je ta razlika simbolizovala podjelu na čiste Izrailjce i nečiste pagane.

Back