Jasenovac vs. Blajburg

И да се не мисли како овим истичем Србију, Србија је у то време била изван културних тековина и дешавања.

Ma ja sam napisao velesila jer se sjećam profesorice iz hrvatskog, nije bila nikakva nacionalistkinja, naprotiv....al znam da je stalno govorila da smo u renesansi bili odmah iza Italije....sad jel to točno.

Ma ja sam napisao velesila jer se sjećam profesorice iz hrvatskog, nije bila nikakva nacionalistkinja, naprotiv....al znam da je stalno govorila da smo u renesansi bili odmah iza Italije....sad jel to točno.

Ako ti je to rekla nastavnica književnosti (pored jednog Rablea, Šekspira, Roterdamskog, Servantesa....) onda se razume u renesansu kao moja baba u spejs-šatl...:)

Da ne pominjem druge grane umetnosti i dešavanja u velikim zapadnoevropskim zemljama..:roll:

Hrvatska je u renesansno doba bila velesila po kulturi, pisanju i inom.

#
# Djelo

* 2.1 Bartol Kašić: Ritual rimski, 1640
* 2.2 Prijevod Svetoga pisma

gde je rečnik:?:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Bartol_Kašić

Tada se počeo zanimati za hrvatski jezik te je najkasnije do 1599. sastavio hrvatsko-talijanski rječnik čiji se rukopis od 18. st. čuva u Dubrovniku. Neki proučavatelji Kašićeva djela misle da je to jedan od triju rječnika koje da je on sastavio, uz onaj koji se čuva u Perugiji i treći u Oxfordu. To je kvalificiralo Kašića za daljnji rad u podruju hrvatskoga jezika. Budući da su isusovci vodili brigu o kršćanima u Osmanskom Carstvu i nastojali poučavati u mjesnome jeziku, za to im je u hrvatskome slučaju nedostajao odgovarajući i priručnik. Taj je nedostatak otklonjen kad su 1604. godine u Rimu na latinskome objavljene Institutionum linguae illyricae libri duo

tekst je jako komplikovan za razumevanje makar meni ...5 puta napisano da je on jedan od tri tvoraca hrvatskog recnika i jezika a nigde recnik samo odstampana biblija na latinskom

Iz nepoznatih razloga nije objavljen rječnik

kojih razloga:?:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/1/15/Biblija-kasic.jpg

rukopis

Ako zamijenimo Kašićev slovopis, tj. umjesto x pišemo ž, sc kao š, gn kao nj, gli kao lj, cz kao c, c kao č, chi kao ć, y kao j, vidjet ćemo da se radi o nešto arhaičnijem izrazu istoga hrvatskoga književnoga jezika kakav je i danas u porabi.
arhaicni umesto slovopisa....ko menja kako ..palatalizacije... sta pravilo gramatika:?:

danas u uporabi ili upotrebi...samo jos kada bi se zezali...ko pise sada tako ae,a,chi,i slicno

Štoviše- možemo razmotriti sljedeće brojke: najugledniji prijevod Biblije na engleski jezik, verzija kralja Jakova ili autorizirana verzija (King James version), koja je snažno utjecala na oblik engleskoga jezika, objavljena je 1611. godine- dakle, svega dva desetljeća prije Kašićeva prijevoda. Ta riznica engleskoga jezika ima 12.143 različite riječi (izvorno, Biblija broji 8.674 različitih hebrejskih, te 5.624 grčkih riječi). No, Kašićev prijevod (koji nije sačuvan u cijelosti, jer nedostaju dijelovi Staroga zavjeta) broji oko 20.000 različitih riječi- što je više od engleske autorizirane verzije, kao i od izvornika. Sve to govori o jezičnoj invenciji i tvorbenoj bujnosti oca hrvatskoga jezikoslovlja.

ovo nije za komentirati...ovoga se ne bi setio ni Seselj

podrska

Poštovani,

Zbog objave portala Slobodne Dalmacije, traženi link trenutno nije dostupan.
Ispričavamo se na pogrešci.

http://www.matica.hr/www/wwwizd2.nsf/AllWebDocs/bartolkasicibiblija

ovo je sve u stvari rukopisi biblije a ne hrvatski recnik i gramatika .....

da ne pomislis da sam zlonameran ili nesto tako nemam nista protiv vase istorije pisma i sl..ali ne volim kada se ubacujete u nasu istoriju i kradete kao na primer one gluposti prethodno sto sam nabrojao u proslim porukama(postovima)

Hrvatska renesansa

http://hr.wikipedia.org/wiki/Likovna_umjetnost_u_Hrvatskoj#Renesansa

ovo je vec u redu samo od svega ovoga sto se nalazi na vasoj teritoriji su to pravili i pisali mlechici austrijanci i ostali u 50 +% slucaja

Kume Bartol je sa Paga, on nikad nije možda ni bio u Srbiji, on je pisao Hrvatskim....možda starohrvatskim

Slusaj.
Srbija i Srbi su,u vreme koje ti navodis,bili pod otomanskom vlascu.U to vreme Turska carevina nije izdvajala sredstva za opismenjivanje Srba.Nije im to bas odgovaralo.
Uz sve represije Turaka,mi Srbi smo OSTALI pismen narod,kao sto smo uvek i bili.
Sa druge strane Hrvatska,ili bolje da kazem,prostor koji se danas naziva Hrvatska,bio je pod drugom vlascu.A ta vlast je pomagala da se ljudi opismene,tj nije bila "zulumcarska" kao turska.
Medju svim tim pismenim ljudima koji su naseljavali,nekad,prostor danasnje Hrvatske,bio je veliki broj Srba,hteo ti to da priznas ili ne.Tako da,u opismenjavanju ljudi koji su ziveli na danasnjem prostoru Hrvatske,ucestvovali su i Srbi,jer u to vreme,a do skoro,tu,na tim prostorima,u velikom broju,ziveli su i Srbi.Hteo ti to da priznas ili ne.
Ne moram,valjda da te podsecam,da je u popisu grada Dubrovnika iz 1760 -i neke,oko 60% gradjana se izjasnilo kao Srbi-katolici,ostali Srbi su bili pravoslavci,a ostali Hrvati-katolici.
Tako da populacija Hrvatske,u danasnim granicama,je u doooobrom broju bila naseljena Srbima.Hteo ti to da priznas ili ne.
Cinjenica je da i mi i vi govorimo i pisemo istim jezikom,koji niko nikome nije nametnuo,vec je isti od davnina.Razumemo se perfektno,sem u novijem slengu.Ovo sto ja pisem,ti savrseno dobro razumes.I obrnuto.Tako da mi pricamo istim jezikom.Hteo to to da priznas ili ne.
Istorijske okolnosti su drugo pitanje.
Mi,Srbi,smo uz sve sto smo preziveli od 1389-te,zadrzali nasu kuturu i obnovili pismenost,reformisali pismo kojim smo pisali i prilagodili ga jeziku kojim smo govorili i kojim i dalje govorimo,a kojim ste i vi govorili,i poceli da pisete posle nase reforme.Jer i ti i ja pisemo i citamo pismom Vuka Stefanovica Karadzica,koji je bio Srbin.Hteo ti to da priznas ili ne.
Sem toga Vuk je ucinio da i mi i vi,pisemo i citamo i stampamo knjige na SVOM,zajednickom jeziku.A ne na staroslovenskom,crkvenoslovenskom ili latinskom.

ilirski se možda tako govorilo za hrvatski, možda i nije,nije ni bitno je ilirski tada nije postojao
bartholomaeo cassio= Bartola Kašić-on se takozvao na latinski...znaš ono Janus Panonius = Ivan Česmički
A što se tiče korica na latinskom, latinski je tad bio službeni jezik, ono unutra, sadržaj je Hrvatski.

kakav sadrzaj hrvatski biblija na latinskom ......

ja ipak stvarno mislim da vi imate dosta zajednickog sa nasim Velikim ...Vojvodom od Velike Srbije presvetlim Vojislavom Seseljom...pre neku noc me je slavonija smarala sa nekim lovcima bombarderima Hr proizvodnje pre WW2 a kada sam joj postavio slike zavoda za proizvodnju aeroplanova iz Kragujevca ,Panceva,Beograda,Kraljeva i Krusevca rekla je da je to demagogija...ovde nema ni HR od Hrvatskog recnika a jos manje od gramatike ...da ne napisem jos nesto da ne pomislis da hocu da vredjam ali preterivanja je i previse ....

p.s. onaj deo hrvatske arhitekture iz devetog veka izbrisite smejace vam se neko

Dalmacija je bila provincija Mletačke republike, i kao provincija došlo je manje-više uticaja iz Italije......

S druge strane mnogo je zanimljiva je dubrovačka književnost i umetnost...
Dubrovčani su uspeli da stvore jednu autentičnu renesansnu baštinu, koja je veoma značajna u regionalnim merilima i daleko prevaziazi njihovu veličinu...

Eto renesansa se malo očešala i o Balkan...

Treba imati na umu da renesansa kao pravac u umetnosti i kulturi, a i u nauci i kao društveni pokret je karakterističan za zapadnoevropska društva (pre svega Italiju, a zatim Francusku, Englesku, Nemačku itd), ona nastaje kao rezultat društveno-političkih odnosa u tim društvima.
Ne i za istočnoevropska društva, a za pravoslavne zemlje (Rusija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Srbija...) nikako
Te zemlje će tek sa barokom i klasicizmom da stupe u dublje kulturne veze sa zapadnom Evropom..

Dalmacija je bila provincija Mletačke republike, i kao provincija došlo je manje-više uticaja iz Italije......

S druge strane mnogo je zanimljiva je dubrovačka književnost i umetnost...
Dubrovčani su uspeli da stvore jednu autentičnu renesansnu baštinu, koja je veoma značajna u regionalnim merilima i daleko prevaziazi njihovu veličinu...

Eto renesansa se malo očešala i o Balkan...

Treba imati na umu da renesansa kao pravac u umetnosti i kulturi, a i u nauci i kao društveni pokret je karakterističan za zapadnoevropska društva (pre svega Italiju, a zatim Francusku, Englesku, Nemačku itd), ona nastaje kao rezultat društveno-političkih odnosa u tim društvima.
Ne i za istočnoevropska drušva, a za pravoslavne zemlje (Rusija, Grčka, Bugarska, Rumunija...) nikako
Te zemlje će tek sa barokom i klasicizmom da stupe u dublje veze sa zapadnom Evropom..

Mлетачка Република је званично пропала 1777 јер се живело од трговине морским путевима али то је престало још пре 16. века зато што се трговина преселила на атлантик због открића америке па је цео век живела на конто старе прошлости... за ренесансу си у праву 100% заборавио си да је било мало Шпаније ...али није поента тога него је поента што су набуџили оне ствари као њихове ...када сам видео сикстинску капелу као део хр архитектуре прсо сам од смеха...да не испадне Трг Св Марка као дело хр архитектуре ..у принципу не занима ме :arrow:њихов проблем ..али ако опет се убаце у Косовски бој и сл. дејствујем :arrow:овако ништа;)

Uz sve represije Turaka,mi Srbi smo OSTALI pismen narod,kao sto smo uvek i bili.

Где смо "ми Срби" били писмен народ, кад писмених људи једва да је било и пре и после Турака? Па само у време Милоша Обреновића, писмених људи у Србији је било таман толико да се изброје на прсте. Једино по војводини што је постојала колика-толика култура и свест о образовању и читању.

нисмо били писмени у тој мери колико је он мислио али ти си га претерао за време првог ср. устанка постојала школа у Београд а при цркви је било какво такво описмењавање не у великом броју.....али да смо били баш тотално неписмени не верујем

нисмо били писмени у тој мери колико је он мислио али ти си га претерао за време првог ср. устанка постојала школа у Београд а при цркви је било какво такво описмењавање не у великом броју.....али да смо били баш тотално неписмени не верујем

Толико је мало писмених људи било, да је онај "Амиџа" (ако нисам побркао) предлагао да се побију сви писмени људи који нису у државној служби, јер такви дижу буне и револуције.

Овај "бисер" је Иво Андрић ископао, а у питању је званичан предлог. Јесте да није усвојен, али стоји да је један високи државни функционер са групом присталица био готов да и тако нешто уради.

gde su slike lovaca bombardera made in croatia pre WW2:?:

isplati se čitati ..samo ti čitaj i naučićeš nešto...i ja sam danas puno naučio ;):heart::heart:

pa kad sam ja to rekla da je Hrvatska imala nekakve avione...:?:
si me mozda sa nekim zamjenio...:confused:
koliko se sjecam rekla sam da je Hrvatska( i vojvodina) bila daleko razvijenija od Srbije kod prvih ujedinjenja a i kasnije...sto je i normalno zbog povijesnih okolnosti u kojima su obe bile

pa kad sam ja to rekla da je Hrvatska imala nekakve avione...:?:
si me mozda sa nekim zamjenio...:confused:
koliko se sjecam rekla sam da je Hrvatska( i vojvodina) bila daleko razvijenija od Srbije kod prvih ujedinjenja a i kasnije...sto je i normalno zbog povijesnih okolnosti u kojima su obe bile

развијена у чему у србокољу

ово си ти тамо написала

ja rado ucim, i moram priznati nesto sam i
naucila na ovom forumu...samo da bi se nesto
naucilo, treba htjeti uciti, a ne mantrati
pamflete i prodavati demagogiju, ponavljati
nedokazano i nedokazivo, poluistine i mitomaniju...
tuziti RH zas nekakvu odstetu je glupost...
-RH nije pravni ni nikakv nasljednik NDH, ona je nasljednik SRH...
osim toga , Srbija to nemoze uciniti i zbog jednostavnog razloga,
jer bi morala dokazati brojke zrtava fasizma na prostoru FNRJ,
a one su mnogo manje od svijetu predocenih, za koje je dobila
reparacije i odstete (dio toga novca bi morala najvjerojatnije i vratiti)
osim toga SRH je dovoljno platila, zajedno sa Slovenijom
( i dijelomicno vojvodinom)izgradila je Beograd, financirala
kompletnu saveznu upravu i njihovu dijecu po svijetu,
a o obaveznim davanjima "za nerazvijene" srpske zemlje da i ne govorim..
.

http://forum.krstarica.com/threads/210507&page=2

у чему је то ХР и СЛО била развијена у коњушницама :roll:

има још неке глупости мрзи ме да тражим

ево шта су "бивше турске слуге" :roll::roll::roll: правиле док вас нису примиле у кућу звану смрдославија да вас описмене,образују и прокултуре мало али нема вајде

ево мало демагогије
kragujevac01fs6.jpg

ово је поред Лепенице крај Крагујевца проба балона прозведеног у Заводу Крагујевац пре Првог Св. рата
kraljevo01no8.jpg

фабрика аеро-плана у Краљеву пресељена у Марибор,Копер Штајерска и Раде Кончар Загреб
kraljevo02uu8.jpg

први модел изашао 1928 године
krusevac01br0.jpg

завод Крушевац пресељено у Мостар(соко) и још неке фабрике по Босни Хр...врхунац цинизма је да је Брозов режим у ери идеје уједињења Албаније са ФНРЈ приликом доношења закона о забрани повратка Срба у Метохију као израз добре воље део фабрике за производњу авионских митраљеза и топова пресељена као поклон у Албанију
krusevac02md1.jpg

први модел 1926 године
ik2gg7.jpg

ово је икарус ИК-2
ik3vx6.jpg

ово је ИК-3 иста фабрика
c47beranexk2.jpg

а ово је мала дигресија слика је одлазак неких америчких пилота са територије окупиране Србије у 2. св. рату и дотур помоћи народу и 2. Чет. Дивизији ..аеродром код Берана

могу ја и мало о аутомобилима али не верујем да би вредело јер стално доказујеш моју тврдњу да је сличност између једне рватице и ораха та да их прво треба добро потуцати да би се видела суштина.:heart::heart::heart:

чекам слике ваших пројеката

postajes neozbiljan..:mrgreen:
ali nema veze, svima se desi da "opale" biser, tebi pogotovo "gledam kroz prste"
nisi tako los kakvim se ponekad zelis pokazati...:heart:
p.s. Srbija je 1918 imala fabrike aviona, jest, imala je i bila razvijenija od Hrvatske....:super::rotf:

E to Mehmed-paša Sokolović znam da je bio jedan na -ić, samo dosada nisam znao da je bio vezir.
Ma učio sam ja to na 1.godini faxa sve te podjele, šerijat... al sam zaboravio.Bitno je da je pao petak kod profe koji se zvao Šefko Kurtović i bio je jako zeznut.:wink:

Znači, po tebi je Mehmed-paša Sokolović Hrvat, pa još i sultan.

To za sultanat si vidim shvatio, e sad da ti objasnim i iz kog je naroda bio.

Kao prvo, danak u krvi je uziman u ovim krajevima jedino od Srba.

Drugo, Mehmed-paša Sokolović, je iskoristio položaj vezira i nebrigu za državne poslove sultana Sulejmanovog naslednika, i de fakto upravljao imperijom.
Sa tog položaja je obezbedio sultanov pristanak za ponovno uspostavljanje Pećke Patrijaršije. I zamisli koga je progurao na mesto patrijarha? Svoga rođenoga brata.
Nešto ćeš me teško ubediti da je jedan Hrvat bio sveštenik srpske pravoslavne crkve, pa još i patrijarh.

A, taj tvoj profesor je potomak poturice i boli ga što je to tako, pa na svaki način pokušava da iskrivi činjenice.

postajes neozbiljan..:mrgreen:
ali nema veze, svima se desi da "opale" biser, tebi pogotovo "gledam kroz prste"
nisi tako los kakvim se ponekad zelis pokazati...:heart:
p.s. Srbija je 1918 imala fabrike aviona, jest, imala je i bila razvijenija od Hrvatske....:super::rotf:

ти си изгледа већа луда од оног кјо...нисам ја ове слике правио и монтирао у фотошопу а године производње пишу доле испод сваке слике...о томе да ли слике аутентичне или нису погледај ознаке на авионима
ево још мало ;)
ово је неки тамо Михајло Петровић фотографија из 1903 док сте ви јурили овце по динари:heart::heart::heart:
mihajlopetrovicfq3.jpg

ово је прва класа полазника из 1912 године када сте ви у то време чували волове по кумровцу:heart::heart::heart:
055hg4.jpg

ово је прва класа у школи у Пожаревцу из 1913 док сте ви "сакали" Бечким Грофовима:heart::heart::heart:
054tm5.jpg

ово је ОЛУЈ рађен по лиценци Blerio док сте ви тимарили раге Франца Фердинанда и чистили његове штале:heart::heart::heart:
056bj9.jpg

057dq3.jpg

ово је један од извора информација ..нисам хтео да ставим неки "патриЈотски" да не буде нејасно
http://forum.b92.net/lofiversion/index.php/t20484.html

кад смо код "опаљивања" бисеру мој шта радиш за викенд:heart::heart:;)

Znači, po tebi je Mehmed-paša Sokolović Hrvat, pa još i sultan.

To za sultanat si vidim shvatio, e sad da ti objasnim i iz kog je naroda bio.

Kao prvo, danak u krvi je uziman u ovim krajevima jedino od Srba.

Drugo, Mehmed-paša Sokolović, je iskoristio položaj vezira i nebrigu za državne poslove sultana Sulejmanovog naslednika, i de fakto upravljao imperijom.
Sa tog položaja je obezbedio sultanov pristanak za ponovno uspostavljanje Pećke Patrijaršije. I zamisli koga je progurao na mesto patrijarha? Svoga rođenoga brata.
Nešto ćeš me teško ubediti da je jedan Hrvat bio sveštenik srpske pravoslavne crkve, pa još i patrijarh.

A, taj tvoj profesor je potomak poturice i boli ga što je to tako, pa na svaki način pokušava da iskrivi činjenice.

брате схвати једном рвати су најстарији народ на свету од Атлантиде до Кеопса и пирамида а овамо на истоку од Вавилонског Царства и Месопотамије и далеке нам Кине ..па и тибетанци су етнички рвати ..ниси знао ...што славонија брине за њих...крв није вода.....а после је све случајност..ми овде дошли онако без везе да им отмемо државу;)

Back