Kume Bartol je sa Paga, on nikad nije možda ni bio u Srbiji, on je pisao Hrvatskim....možda starohrvatskim
Slusaj.
Srbija i Srbi su,u vreme koje ti navodis,bili pod otomanskom vlascu.U to vreme Turska carevina nije izdvajala sredstva za opismenjivanje Srba.Nije im to bas odgovaralo.
Uz sve represije Turaka,mi Srbi smo OSTALI pismen narod,kao sto smo uvek i bili.
Sa druge strane Hrvatska,ili bolje da kazem,prostor koji se danas naziva Hrvatska,bio je pod drugom vlascu.A ta vlast je pomagala da se ljudi opismene,tj nije bila "zulumcarska" kao turska.
Medju svim tim pismenim ljudima koji su naseljavali,nekad,prostor danasnje Hrvatske,bio je veliki broj Srba,hteo ti to da priznas ili ne.Tako da,u opismenjavanju ljudi koji su ziveli na danasnjem prostoru Hrvatske,ucestvovali su i Srbi,jer u to vreme,a do skoro,tu,na tim prostorima,u velikom broju,ziveli su i Srbi.Hteo ti to da priznas ili ne.
Ne moram,valjda da te podsecam,da je u popisu grada Dubrovnika iz 1760 -i neke,oko 60% gradjana se izjasnilo kao Srbi-katolici,ostali Srbi su bili pravoslavci,a ostali Hrvati-katolici.
Tako da populacija Hrvatske,u danasnim granicama,je u doooobrom broju bila naseljena Srbima.Hteo ti to da priznas ili ne.
Cinjenica je da i mi i vi govorimo i pisemo istim jezikom,koji niko nikome nije nametnuo,vec je isti od davnina.Razumemo se perfektno,sem u novijem slengu.Ovo sto ja pisem,ti savrseno dobro razumes.I obrnuto.Tako da mi pricamo istim jezikom.Hteo to to da priznas ili ne.
Istorijske okolnosti su drugo pitanje.
Mi,Srbi,smo uz sve sto smo preziveli od 1389-te,zadrzali nasu kuturu i obnovili pismenost,reformisali pismo kojim smo pisali i prilagodili ga jeziku kojim smo govorili i kojim i dalje govorimo,a kojim ste i vi govorili,i poceli da pisete posle nase reforme.Jer i ti i ja pisemo i citamo pismom Vuka Stefanovica Karadzica,koji je bio Srbin.Hteo ti to da priznas ili ne.
Sem toga Vuk je ucinio da i mi i vi,pisemo i citamo i stampamo knjige na SVOM,zajednickom jeziku.A ne na staroslovenskom,crkvenoslovenskom ili latinskom.