Jasenovac vs. Blajburg

A, ko je rekao da se u tim krajevima ne govori štokavica? Uostalom, kao i u Šumadiji, Pomoravlju, Kosovu, Metohiji, Mačvi, Podrinju, Sremu, Banatu, Bačkoj, Beogradu, Nišu itd.

сви смо ми Хрвати само још тога нисмо свесни:rotf::rotf:
како је почело са Косовским Бојем и новим језичким умотворинама на крају када им буде недостајала историја и Мехмеда Пашу Соколовића има да прекрсте у Хрвата...:cry:

Gdje je problem, znam to sigurno bolje od tebe, jer vi imate štokavicu, ekavicu i ijekavicu.....a mi sve ostalo u šta sam dobro upučen.

Gdje se kod vas govori kajkavski,čakavski,ikavski?????

Nije tako...
Srpski jezik priznaje samo štokavicu...
A hrvatski i kajkavicu i čakavicu....

Ijekavski, ikavski i ekavski su samo izgovori štokavskog dijalekta...

Ekavski izgovor je najviši stupanj u evoluciji štokavskog dijalekta....:rolleyes:

nego reci ti nama šta kažeš ti na ovaj govor našeg Predsjednika u Jasenovcu
znam nije tema tvoje diskusije...al je tematika ove teme:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6420977&postcount=58
:)

+++++ +++++
Šta te zanim...nisam je onaj ++++ TOPAL-ovići STJEPAN-ovič....++++:)
Mesića nisam slušao, jer sam znao šta će reći, više me je zanimao govor Bebića.Djelove Mesićeva govora sam pročitao u novinama....o "Gadaovima koji niječu Jasenovac ili o Crkvi koja nedolazi u Jasenovac itd."....s tim se 100 % slažem, ljaga nad našim narodom da nemože biti veća...dobro je da mi je dida bio u partizanima.:wink:

сви смо ми Хрвати само још тога нисмо свесни:rotf::rotf:
како је почело са Косовским Бојем и новим језичким умотворинама на крају када им буде недостајала историја и Мехмеда Пашу Соколовића има да прекрсте у Хрвата...:cry:

Bilo je i Sultana Hvata(nemogu da se sjetim ime) koji su na osnovi "danka u krvi" postali mladi turčići:-(

Bilo je i Sultana Hvata(nemogu da se sjetim ime) koji su na osnovi "danka u krvi" postali mladi turčići:-(

ево ја сам се сетио Мурат,Бајазит,Јакуб,Смаил Ага Ченгић

а сетио сам се и једног Фараона Хрватског поријекла КеоПС

Крватске Пирамиде из Славоније

ето видиш ја знам боље вашу историју него ви...могу да будем повијесничар;)

знаш онај виц...Дошао Зенга до мине и пита је ; буш пукла
а она њему;БУМ

Sultan je nasledna titula, a Otomansko carstvo je dobro vodilo računa ko stupa na presto....
Jedino moguće po ženskoj liniji...

Janičar je mogao da postane vezir ili veliki vezir, ali ne i sultan

Lapsus moj, neturci su mogli biti niži činovnici kao npr.kadije,veziri...pa je moglo doći do toga da osoba koja nije Turčin na osnov zasluga postane Sultan....pa bili su oni Sultani koji su imali - ić u prezimenu.

Sultan je nasledna titula, a Otomansko carstvo je dobro vodilo računa ko stupa na presto....
Jedino moguće po ženskoj liniji...

Janičar je mogao da postane vezir ili veliki vezir, ali ne i sultan

опет си ти паметан као и обично :roll:Мехмед-Паша-Соколовић је био Србин из Босне лева страна Дрине да појасним...и био је Велики везир а после је постао султан..постоји још увек мост који је он подигао свом народу..али Османлијско царство је било на умору и владала је велика подела у неким круговима па је он постао султан као прелазно решење..оно као сада ова техничка влада..

То ти је исто као што Кнеза Лазара (плашим се и да он не постане хрват:cry:) у песми зову Цар а у историји Кнез ..он је добио Царску круну после победе над Турцима на Плочнику 1386 али је вратио..а пре тога је уследио неки мањи грађански рат у Србији између њега и Краља Николе Алтомановића који је столовао у Ужицу око те круне и услов престанка тог рата је да Лазар врати Царску круну и то је то...

опет си ти паметан као и обично :roll:Мехмед-Паша-Соколовић је био Србин из Босне лева страна Дрине да појасним...и био је Велики везир а после је постао султан..постоји још увек мост који је он подигао свом народу.....

Pre se ti praviš pametan.....
Mehmed-paša Sokolović kao Srbin odveden u janičare nije mogao da postane sultan...

Bio je veliki vezir za vreme sultana Sulejmana I Veličanstvenog, Selima II i Murata III, a ubijen je u atentatu....

Velki vezir ti je nešto kao premijer, a Porta je vlada, koliko je već umesno poređenje...

Pravim se pametan, kad sam u pravu.....
Mehmed-paša Sokolović kao Srbin nije mogao da postane sultan...

Bio je veliki vezir za vreme sultana Sulejmana I Veličanstvenog, Selima II i Murata III, a ubijen je u atentatu....

Velki vezir ti je nešto kao premijer, a Porta je vlada, koliko je već umesno poređenje...

E to Mehmed-paša Sokolović znam da je bio jedan na -ić, samo dosada nisam znao da je bio vezir.
Ma učio sam ja to na 1.godini faxa sve te podjele, šerijat... al sam zaboravio.Bitno je da je pao petak kod profe koji se zvao Šefko Kurtović i bio je jako zeznut.:wink:

Lapsus moj, neturci su mogli biti niži činovnici kao npr.kadije,veziri...pa je moglo doći do toga da osoba koja nije Turčin na osnov zasluga postane Sultan....pa bili su oni Sultani koji su imali - ić u prezimenu.

Nisu.....

Koliko se sećam otomanski sultani su održali istu krvnu liniju do kraja....

Neturci su u Osmanlijskom carstvu mogli da zauzimaju najveće funkcije, paše, beglerbegovi, veziri, veliki veziri....

U Osmanlijskom carstvu su po pravima bili izjednačeni svi muslimani bez obzira na poreklo....

Čak i hrišćani su dugo imali povoljan položaj i mogli su da budu i spahije....

Pre se ti praviš pametan.....
Mehmed-paša Sokolović kao Srbin odveden u janičare nije mogao da postane sultan...

објасни ми молим те да не залазимо и детаље ко има већу моћ Султан или Велики Везир како је онда могао да води војску и да гради мостове у крајевима где је рођен

зашто би неком ко долази из бунтовног дела Отоманског царства дали толика овлашћења?

prestani lagati "sam sebi":lol:

опет си под терапијом или имаш амнезију

cinjenica da si Hrvat u stranom okruzenju,
sprecava me da ti odgovorim kako si zasluzio, inace bih ti rekla
mnogo vise osim ovoga sto jesi "Krstaricin (srpski) dupelizac"

cak ni to nisi konzekventno,preseravas se od teme do teme, prema
vjetru od kuda puse, manjka ti kicma...ali, kako vec rekoh,
Hrvat si i moja solidarnost ti je sigurna samo zbog toga
ako ukljucis mozag,
koga ocito nemas, onda ce cak i do
tebe doprijeti da Dalai Lama, od prvih dana svoga egzila (u Indiji)
a obilazi svijet, drzi predavanja, citanja...sastaje se sa svim
mocnicima svijeta, svojim govorima i poboznoscu puni stadione itd.i
propagira ljubav i razumijevanje...
i prije nego tvrdis da netko laze moras da imas dokaze za to...a samo
tvoje neznanje i neinformiranost je samo dokaz za tvoju glupost, a ne
i za laz drugoga
p.s. toliko dugo koliko dugo ima Hrvata poput tebe, ja cu birati HDZ
jer ti on omogucuje da dobro zivis u demokratskoj Hrvatskoj....HDZ kao
europska demokratska stranka je svijesna cinjenice da u svakom, pa i
hrvatskom drustvu postoji sub (kultur)asocijala koju se treba
njegovati i podrzavati...
postedi me u buducnosti tvojih komentara kako mi se nebi desilo da
zaboravim da si Hrvat

ја ово нисам писао али чувам за убудуће да знам са киме смем а са киме не смем да се качим на крсти;)

Nisu.....

Koliko se sećam otomanski sultani su održali istu krvnu liniju do kraja....
Neturci su u Osmanlijskom carstvu mogli da zauzimaju najveće funkcije, paše, beglerbegovi, veziri, veliki veziri....
U Osmanlijskom carstvu su po pravima bili izjednačeni svi muslimani bez obzira na poreklo....
Čak i hrišćani su dugo imali povoljan položaj i mogli su da budu i spahije....

znam,znam, u pravu si

Srbi, su sve do Vukove reforme pisali na iskrivljenom rusko-crkvenoslavenskom, a ne na narodnom jeziku. I nisu tiskali knjige.
Zato im je svaki spomen hrvatskih rječnika, od Vrančićevog iz 16. do Stullijevog iz 18. stoljeća - trn u peti.
Jer ispada da su narod bez korijena, knjiga i kulture. Kada bih želio biti zločest, rekao bih da je to - posve točno. ;)

Back