Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Мене интерсује а истина је , да су Роми радили у служби Анте Павелића , тј да су убијали Србе у Јасеновцу за паклу цигарета , бољи оброк и да мало дуже поживе ..може да се каже да је ово питање мало контраверзно , али јесте и чињеница

Мене интерсује а истина је , да су Роми радили у служби Анте Павелића , тј да су убијали Србе у Јасеновцу за паклу цигарета , бољи оброк и да мало дуже поживе ..може да се каже да је ово питање мало контраверзно , али јесте и чињеница
Само што се нису изјашњавали као Роми већ као Хрвати.

Jesu al to su radili i Srbi. Eto neki Šarac je bio godinama koljač u Jasenovcu a Srbin.

Jesu al to su radili i Srbi. Eto neki Šarac je bio godinama koljač u Jasenovcu a Srbin.

али ови Цигани су били затвореници , није да су били ту као део формација усташа , него су били затвореници који су да би дуже проживели и да би имали неке повластице , убијали су Србе .

али ови Цигани су били затвореници , није да су били ту као део формација усташа , него су били затвореници који су да би дуже проживели и да би имали неке повластице , убијали су Србе .
Имаш ли неки извор о томе?

Имаш ли неки извор о томе?

било је негде по нету се вртело , због тога сам и питала ..мислим да постоји и неки писмени траг , тј документ сведочанства , али о томе се и није баш излазило у јавност , управо зарад осетљивости теме.

Bio je i Šarac pa je postao ustaša.

било је негде по нету се вртело , због тога сам и питала ..мислим да постоји и неки писмени траг , тј документ сведочанства , али о томе се и није баш излазило у јавност , управо зарад осетљивости теме.
Има ту подоста исконстуисаних лажираних садржаја. Многи су под "покровитељством" неоусташких кругова. Са таквим садржајима се врши разводњавање, расплињавање, "скретање" кривице са злочинитеља те "замагљивање" тог периода. Код сваког таквог текста, ју-тјуб прилога и излагања ваља бити веома опрезан прије него што "примимо к знању" а није лоше покушати извршити провјеру тачности таквих тврдњи.

Bio je i Šarac pa je postao ustaša.

Они су то радили , као што сам већ написала, да би живели дуже и имали мало бољи третман , али су и њих на крају убили .

То је интересантно јер су знали да ће бити убијени , не знам ..ово није ништа измишљено јер се показало и у прошлом рату да су поједини ратни затвореници, било које нације, пристајали да тероришу друге и тако раде у корист оних који су их затворили .

То су радили и Роми у Јасеновцу , убијали су Србе и ако су знали да ће и сами бити убијени

417534016_432952209630893_3449505508448909066_n.jpg

1000014590.jpg

Npr. u likvidacijama ispred logora, Cigani su bili glavni pomoćnici. U izveštaju piše da su se Cigani sa ustašama takmičili, ko je brže ili bolje prerezati grkljan ili maljem i čekićem pogubiti neku žrtvu.

Po izveštaju, Cigani su to radili ne zato što su ih ustaše primorale, već iz dosade. Stalno su kopali grobove za ustaške žrtve, a da bi razvili malo monotoniju, takmičili su se hoće li biti veće ustaše od ustaša.

Po zatrpavanju jama sa leševima, Cigani su organizovali žurke zajedno sa ustašama.

@Slavenska @Лекизан @dulesrbenda

Izvor je Izveštaj Zemaljske komisije Hrvatske iz 1945. godine o Jasenovcu.

U njem use dosta negativno piše o Ciganima; da su neki uživali da pomazu ustašama, pa čak potom i uz žurke išli na sopstveno klanje.

@Slavenska

Izvještaj odražava tadašnji prezir prema Romima. Ti ljudi koji su bili prisiljeni od ustaša da likvidiraju svoje sunarodnjake bili su najveće žrtve, ali psihologija čovjeka je takva, pokušavali su i u takvoj situaciji preživjeti, zato nije nemoguće da su se i takmičili, itd.

Činjenica je da je cijela romska populacija s područja Hrvatske (u sastavu NDH, bez Međimurja koje je bilo pod Mađarskom) nestala do 1945. Koliko desetina hiljada Roma? Bog dragi zna.

Imaš pp.

Izvor je Izveštaj Zemaljske komisije Hrvatske iz 1945. godine o Jasenovcu.

U njem use dosta negativno piše o Ciganima; da su neki uživali da pomazu ustašama, pa čak potom i uz žurke išli na sopstveno klanje.

@Slavenska
To su istorijske cinjenice, o tome su svedocili i mnogi preziveli logorasi, a medju njima i Dr. Nikola Nikolic u svojoj knjzi Jasenovacki logor smrt.
Takodje da je bilo i Jevreja i Srba kaposa, a neki su imali pravo da nose i oruzije i da zive izvan logoa sa porodicama koji su pomagali ustasa u Jasenovcu pise Goldstain ( Jasenovac i Blajburg nije isto ) i Miletic u Koncentracioni logor Jasenovac

Pogledajte prilog 1568385

Npr. u likvidacijama ispred logora, Cigani su bili glavni pomoćnici. U izveštaju piše da su se Cigani sa ustašama takmičili, ko je brže ili bolje prerezati grkljan ili maljem i čekićem pogubiti neku žrtvu.

Po izveštaju, Cigani su to radili ne zato što su ih ustaše primorale, već iz dosade. Stalno su kopali grobove za ustaške žrtve, a da bi razvili malo monotoniju, takmičili su se hoće li biti veće ustaše od ustaša.

Po zatrpavanju jama sa leševima, Cigani su organizovali žurke zajedno sa ustašama.

@Slavenska @Лекизан @dulesrbenda

Баш ти хвала , то је то ..знам да сам читала негде , али нисам могла да нађем .Има још извора и знам да сам читала и да су убијали Србе за мало бољи оброк који су добијали .веома је интерсантно то што су на крају и сами бивали убијени , али негде на самом крају .

Поживели су дуже , хранили се мало боље , спавали на мало бољим сламарицама а за узврат су убијали Србе а на крају су и њих убили .

Izvještaj odražava tadašnji prezir prema Romima. Ti ljudi koji su bili prisiljeni od ustaša da likvidiraju svoje sunarodnjake bili su najveće žrtve, ali psihologija čovjeka je takva, pokušavali su i u takvoj situaciji preživjeti, zato nije nemoguće da su se i takmičili, itd.

Činjenica je da je cijela romska populacija s područja Hrvatske (u sastavu NDH, bez Međimurja koje je bilo pod Mađarskom) nestala do 1945. Koliko desetina hiljada Roma? Bog dragi zna.

Imaš pp.

Нису они били присиљени , они су то прихватили да би се додворили усташама , као што сам написал зарад бољег оброка и мало дуже да живе .

Када се осврћемо на неки документ, спис и ако истргнемо из контекста три. четири реченице ту се може исконструисати често погрешно некад и крајње изопачено тумачење као што имамо случај са истргнутих неколико реченица из извјештаја Земаљске комисије Хрватске од 15.11.1945.године.
И по којем испада да су Роми заједно са усташама били крвници током егзекуција заточеника.
Међутим, ако погледамо садржај прије (овдје, значи ту је линк документа, ту пише како пише) стр 53-55
Jasenovac 53-55.jpg

те страну 57
Jasenovac 58.jpg

Управо Роми су по извјештају комисије одмах по доласку у Јасеновац, њих 40.000, масовно ликвидирани у кратком времену. Остала је у животу тек једна групица Рома, значи једна групица од 40.000 који су по пристизању у логор масовно уморени у кратком времену, која је поштеђена ради копања гробова. То да су имали улогу крвника је по свједочењу неколико Хрвата заточеника који нису присуствовали егзекуцијама. Иако је комисија пренијела свједочење, у питању су крајње сумњиве тврдње, вјероватније усташка пропаганда у том времену и коју су ти заточеници прихватили.
И та група Рома је ликвидирана, како пише у извјештају 1945.године те је било тешко установити има ли зрно истине у морбидним тврдњама како су ето и Роми били крвници у Јасеновцу.
У коначници управо су Роми уз Србе и Јевреје највеће жртве и логора Јасеновац, што је и из итвјештаја више него видљиво, и у монструм творевини ендехазији, гдје је кроз Јасеновац и сторине других стратишта над Србима, Јеврејима и Ромима извршен геноцид, по монтруозности егзекуција никад забиљежен у свјетској историји.

Back