Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.250
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Само што се нису изјашњавали као Роми већ као Хрвати.Мене интерсује а истина је , да су Роми радили у служби Анте Павелића , тј да су убијали Србе у Јасеновцу за паклу цигарета , бољи оброк и да мало дуже поживе ..може да се каже да је ово питање мало контраверзно , али јесте и чињеница
Мене интерсује а истина је , да су Роми радили у служби Анте Павелића , тј да су убијали Србе у Јасеновцу за паклу цигарета , бољи оброк и да мало дуже поживе ..може да се каже да је ово питање мало контраверзно , али јесте и чињеница
Jesu al to su radili i Srbi. Eto neki Šarac je bio godinama koljač u Jasenovcu a Srbin.
Имаш ли неки извор о томе?али ови Цигани су били затвореници , није да су били ту као део формација усташа , него су били затвореници који су да би дуже проживели и да би имали неке повластице , убијали су Србе .
Имаш ли неки извор о томе?
али ови Цигани су били затвореници , није да су били ту као део формација усташа , него су били затвореници који су да би дуже проживели и да би имали неке повластице , убијали су Србе .
Има ту подоста исконстуисаних лажираних садржаја. Многи су под "покровитељством" неоусташких кругова. Са таквим садржајима се врши разводњавање, расплињавање, "скретање" кривице са злочинитеља те "замагљивање" тог периода. Код сваког таквог текста, ју-тјуб прилога и излагања ваља бити веома опрезан прије него што "примимо к знању" а није лоше покушати извршити провјеру тачности таквих тврдњи.било је негде по нету се вртело , због тога сам и питала ..мислим да постоји и неки писмени траг , тј документ сведочанства , али о томе се и није баш излазило у јавност , управо зарад осетљивости теме.
Bio je i Šarac pa je postao ustaša.
Они су то радили , као што сам већ написала, да би живели дуже и имали мало бољи третман , али су и њих на крају убили .
Имаш ли неки извор о томе?
Izvor je Izveštaj Zemaljske komisije Hrvatske iz 1945. godine o Jasenovcu.
U njem use dosta negativno piše o Ciganima; da su neki uživali da pomazu ustašama, pa čak potom i uz žurke išli na sopstveno klanje.
@Slavenska
To su istorijske cinjenice, o tome su svedocili i mnogi preziveli logorasi, a medju njima i Dr. Nikola Nikolic u svojoj knjzi Jasenovacki logor smrt.Izvor je Izveštaj Zemaljske komisije Hrvatske iz 1945. godine o Jasenovcu.
U njem use dosta negativno piše o Ciganima; da su neki uživali da pomazu ustašama, pa čak potom i uz žurke išli na sopstveno klanje.
@Slavenska
Pogledajte prilog 1568385
Npr. u likvidacijama ispred logora, Cigani su bili glavni pomoćnici. U izveštaju piše da su se Cigani sa ustašama takmičili, ko je brže ili bolje prerezati grkljan ili maljem i čekićem pogubiti neku žrtvu.
Po izveštaju, Cigani su to radili ne zato što su ih ustaše primorale, već iz dosade. Stalno su kopali grobove za ustaške žrtve, a da bi razvili malo monotoniju, takmičili su se hoće li biti veće ustaše od ustaša.
Po zatrpavanju jama sa leševima, Cigani su organizovali žurke zajedno sa ustašama.
@Slavenska @Лекизан @dulesrbenda
Izvještaj odražava tadašnji prezir prema Romima. Ti ljudi koji su bili prisiljeni od ustaša da likvidiraju svoje sunarodnjake bili su najveće žrtve, ali psihologija čovjeka je takva, pokušavali su i u takvoj situaciji preživjeti, zato nije nemoguće da su se i takmičili, itd.
Činjenica je da je cijela romska populacija s područja Hrvatske (u sastavu NDH, bez Međimurja koje je bilo pod Mađarskom) nestala do 1945. Koliko desetina hiljada Roma? Bog dragi zna.
Imaš pp.