Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Aha, znači pobrkali Njemci. Važi
Ili su možda tada Srbi bili Hrvati, dok im Miloš Obrenović nije naravio naciju.
Ništa Nijemci nisu pomiješali. Ti ljudi su nazivani Hrvatima i njima samima to nije smetalo. Sjeti se da tada nisu postojale nacije. Njima je bilo sasvim svejedno kako ih drugi zovu.

Ne znam tko je Srbima napravio naciju, ali definitivno je nastala u 19. stoljeću, kao i sve ostale.

У ендехазији бјеше службовао неки Едмунд Глез фон Хорстенау, официр за везу са нацистичким врхом, значајан јер је кроз своје мемоаре објављене у виду књиге Између Хитлера и Павелића оставио изванредно вриједна свједочанства о том времену.
О Јасеновцу и другим ужасима приликом усташких звјерстава пише на стр 85-86
Kada smo se vratili iz Rusije, ja sam, prirodno, odmah saznao za neizmerne i strašne svinjarije koje je uradila ova rulja zloĉinaca i ubica. Ponovo sam se obratio Paveliću, a on mi je preko Iva Perĉevića, ĉiji su uloga i položaj iz dana u dan sve nesnošljiviji i teži, pismeno odgovorio da su u Bjelovaru, nažalost, bili prinudeni da uhapse ĉetvoricu komunista.

U torn ĉasu, a to je istina, bilo je uhapšeno najmanje šest hiljada i pet stotina nesrećnih ljudi, oba pola i svih uzrasta, ili odvedeno u strašni Iogor, ili ubijeno.
I dalje su nastojali da mi podvale** - i da me bezoĉno lažu. To mi je, posle svega, toliko postalo glupo i neizdržljivo da sam, u prisustvu Kašea i novog šefa generalštaba Prpića, zatražio da se u Bjelovar uputi jedna mešovita nemaĉko-hrvatska komisija.
Slika sa kojom se ova komisija suoĉila bila je, najblaže reĉeno - jeziva. U samom Bjelovaru najmanje je šest hiljada ljudi palo u kandže zloĉinaca, a da ne govorimo o Grubišinom Polju, rodnom mestu Petra Preradovića, koji je i sam bio pravoslavac, i to sve do stupanja u Vojnu akademiju u Beĉkom Novom Mestu.
A i druga mesta su svedoĉila o strahotama. Svuda su žrtve bile iskljuĉivo Srbi, obeleženi svojom religijom i nacionalnom pripadnošću, a njihovi oĉevi i dјedovi borili su se generacijama pod carskom, austrijskom zastavom.
Tomić je zbog toga smenjen i Pavelić je obećao da će ga likvidirati. Kada sam, međutim, posle nekoliko dana, zbog jednog drugog sluĉaja, izašao na teren, mogao sam da vidim na glavnoj železniĉkoj stanici u Sisku kako se kreću, bez nekog vidnog reda, tamo-amo, teretni vagoni kroz ĉije su okovane prozore provirivale žene sa decom, koje danima nisu jele. Sve žrtve divnog ustaškog režima.
Drugi događaj! Još moj bes nije bio nestao zbog Bjelovara kad sam doznao da su ustaški zloĉinci iz logora Jasenovac (mesto strave) upali u tri sela na reci Savi, koja su pred kraj 1941. prešla u rimokatoliĉku veru. Na moju telefonsku intervenciju Pavelić je obećao da će preduzeti odgovarajuće mere. Samo dva dana kasnije moj hrvatski prijatelj mi je javio daje došlo do novog napada na ova nesrećna sela.
Rešen na sve, požurio sam do šefa države i izjavio mu da ću liĉno da posetim taj strašni logor u Sisku, a" pored toga i sela (srpska, prim, prev.) na Savi. Zahtevao sam da sa mnom pođu i ustaški funkcioneri. Voz je trebalo da krene kroz dva sata.
Pavelić mi je dodelio jednog državnog sekretara, kao i svog ađutanta, ustašu. Pored mene i gore spomenutih na put su krenuli i Mecger, garnizonski lekar i nekoliko ĉinovnika nemaĉkog biroa za rad u Zagrebu. Srce me uvek zaboli kada putujem ovom od boga blagoslovenom i lepom zemljom, a pri torn mislim kakvu su joj veliku nesreću naneli zlikovci.
U Sisku na železničkoj stanici doživeo sam scenu o kojoj sam već govorio. Poslao sam lekara da pobliže pogleda i pregleda ljude u vagonu.
Sam nisam prišao nijednom. Izbegao sam da to uradim jer nijedan nemaĉki general ne bi smeo da to uradi a da odmah ne reaguje i zaustavi ovu svinjariju. Meni je, medutim, bilo zabranjeno da politiĉki delujem.
Posle toga krenuli smo u koncentracioni logor koji je bio smešten u jednoj fabrici. Bilo je malo muškaraca, mnogo žena i dece slabo odevene, kojima je krevet bio hladni kamen. Goli kosturi. Zatvorenici su plakali, zapomagali.
Komandant logora, dripac, bilmez. Kada sam se kasnije video sa Pavelićem, o komandantu logora je govorio veoma dobro. Nisam ga ni pogledao. Ustaškoj pratnji sam kazao: ”Kad čovek ovo vidi, on može samo da pljune... samo da pljune, da, moja gospodo!'; I najstrašnije: u jednoj prostoriji, duž zida, na retko nabacanoj slami, svakako tek odskora, zbog moje "inspekcije", ležalo je oko pedesetoro gole dece, delom već mrtve, delom na izdisaju! Ne treba zaboraviti da su tvorci koncentracionih logora Britanci, i to tokom Burskog rata. No, ova mesta strave i užasa u Hrvatskoj, pod Pavelićem, koga smo mi doveli na vlast, vrhunac su užasa. Najgore, međutim, jeste u Jasenovcu u koji obiĉan smrtnik ne sme ni da priviri.
Preko tumaĉa sam razgovarao s nekim od ovih nesrećnih i jadnih ljudi, pruţio im ruku i mnogi od njih su, najverovatnije odmah po mojoj poseti, mogli da odu kući gde su sigurno zatekli uništeno sve, bez izuzetka.
Nastavili smo putovanje vozom, a pridružio nam se hrvatski komandant korpusa general Rumler, koji je služio i u staroj Austriji. Posle kraće vožnje izašli smo iz voza i ušli u nemaĉki automobil koji nas je ĉekao. Hteli smo da razgledamo lepu šumu pored Save. Reĉeno nam je da je to "partizanski kraj". Mi nismo videli nijednog. Ali smo primetili mnogo konja koji lutaju sami, bez gospodara, i krdo krava, a da ne spominjem i bezbroj gusaka. U Crkvenom Boku, blizu reke Save, javio mi se komandant tenkovskog odeljenja zajedno sa svojim oficirima.
Dan ranije sam ga poslao ovde. Kapetan je Švaba (iz kraja oko Štutgarta), poručnik prve klase dolazi iz severne nemaĉke pokrajine Holštajn, a poručnik iz Hanovera.
Sva trojica su tako divni momci da ĉoveku ne preostaje drugo već da ih zagrli jer su pristojni, lepo vaspitani i gnušaju se onoga što se dogodilo i što su videli.
U nesrećno selo upalo je dva puta po pet stotina fukara i zlikovaca, stari između petnaest i dvadeset godina, pod komandom dvojice ustaških poruĉnika. Pobili su sve one do kojih su stigli, žene silovali, a zatim muĉili sve dok nisu umrle; i decu su ubijali. U Savi sam video jedan ženski leš iskopanih oĉiju i sa komadom drveta uguranog u polni organ. Sirotica nije imala vise od dvadeset godina kada je dopala u ruke ovim nemanima i vampirima. Na uglu jedne kuće gladne svinje kidale su leš nekog muškarca. Sve kuće su bile opljaĉkane. One "srećnike" koji nisu bili ubijeni odmah u selu ukrcali su u kamion. Neki od njih su tokom vožje presekli sebi vene.
Neke od izbeglih (Srba, prim, prev.), koji su pobegli u obližnju šumu, toliko je ohrabrila pojava nemačkih tenkova da su se vratili u svoje selo. Ljudi su bili uplašeni, ali su ipak izgledali i nekako srećni. Koliko smo dobroga mogli da uradimo u ovoj zemlji, samo da nam je pružena prilika i da nam je bilo dozvoljeno! A ovako smo mogli samo da gledamo kako se ovi neljudi, sadisti iživljavaju!
Ja sam, razume se, svaki put protestovao, no, moja vlast nije bila tolika da sprečim sva nedela. Tešim se da mi je ipak pošlo za rukom da spreĉim neke zločine ii ovom neizdrživom moru zla.
Mogu da se sa punim pravom donekle tešim da sam spasao živote nekoliko hiljada ljudi. Da sam makar mogao da spasem živote stotinama hiljada ljudi,
Гдје је лично интервенисао и спасао живота неколико хиљада православних Срба (и не лаже) али и да није могао спаситиживоте стотинама хиљада Срба.
На доста мјеста у приложеној књизи се осврће на Јасеновац, ево занимљивих запажања на стр.291
Već u novembru 1941. ja sam zahtevao da u koncentracioni logor dođe jedna nemaĉka komisija. Eugen Kvaternik se tome opirao. Vise nedelja se borio protiv mog plana kako bi dobio na vremenu. Ovo vreme je upotrebio da pored stvarnog logora smrti izgradi "Potemkinovo selo". Iz susednih sela doveo je ljude koji su dobili zadatak da glume zatvorenike.
Oni su izgledali veoma zadovoljno, a logor je bio lepo izgraden, ali je u njemu bilo mesta za samo 1.400 ljudi. Ĉak i naivnom Kašeu ceo izveštaj izgledao je neobiĉno i sumnjivo. Stvarni logor Jasenovac nije nikada video nijedan Nemac.
U logor bismo mogli da uđemo samo uz pomoć tenkova. Logor je bio pod komandom naroĉito divljeg i okrutnog Luburića.
On je živeo u emigraciji i bio je propali student. Jasenovac je branilo oko hiljadu ustaša. Oni, navodno, nisu nikome bili odgovorni. Vršili su teror nad celim krajem. Kretali su u svoje neĉuvene krvoloĉne "akcije", i to kad god im se prohtelo.
Jednom prilikom sam doznao da se ponovo sprema jedna takva akcija. Hrvati, sa Pavelićem, ponovo su poricali istinitost moje informacije. Ja sam onda naredio da mi se stavi na raspolaganje specijalni voz; zahtevao sam od poglavnika da mi da dvojicu hrvatskih pratilaca. Dobio sam drжavnog sekretara Zajca i ustaškog "potpukovnika" Lisaka.
Krenuo sam na put, a to Pavelića nije nimalo obradovalo. Šta sam sve video na železniĉkoj stanici u Sisku i u obližnjem koncentracionom logoru, a zatim, posle duže vožnje automobilom, gde je me pratio nemački tenk, u Crkvenom Boku - sve te užasne zloĉine poĉinjene od strane Luburića i njegovih bandita. To jednostavno ne može da se opiše.
Stanovnici Crkvenog Boka malo pre mog dolaska prešli su u rimokatoliĉku veru. Posle mog povratka u Zagreb predao sam Paveliću kratak izveštaj. Saopštio sam mu surovu istinu, bez ikakvih ulepšavanja. Postavio sam nekoliko zahteva. Obećao mi je svojom časnom reĉju da će moje ţelje ispuniti. Pri torn, sada mi je jasno, nije ni pomišljao da obećanje i ispuni. Već sam tada morao otvoreno da mu kažem kako sumnjam da njegova časna reč nešto vredi. Sledeći put primio me je sa najsvečanijim obećanjem da vise neće da me laže. Posle dva minuta ponovo je lagao.
Гдје пише да стварни Јасеновац није никада видио ни један Нијемац.

У ендехазији бјеше службовао неки Едмунд Глез фон Хорстенау, официр за везу са нацистичким врхом, значајан јер је кроз своје мемоаре објављене у виду књиге Између Хитлера и Павелића оставио изванредно вриједна свједочанства о том времену.
О Јасеновцу и другим ужасима приликом усташких звјерстава пише на стр 85-86

Гдје је лично интервенисао и спасао живота неколико хиљада православних Срба (и не лаже) али и да није могао спаситиживоте стотинама хиљада Срба.
На доста мјеста у приложеној књизи се осврће на Јасеновац, ево занимљивих запажања на стр.291

Гдје пише да стварни Јасеновац није никада видио ни један Нијемац.
Nije Jasenovac ni morao vidjeti Nijemac, ali je Jasenovac bio pod njemačkom vrhovnom kontrolom, baš kao i cijela NDH. Pravno su ustaše bile sasvim nebitne, odnosno nepostojeće kao pravni subjekt, a stvarno su bili koljači. Međutim, sudbena odgovornost ustaša ne postoji po međunarodnom pravu (Jugoslavija je bila drugo), iako jesu bili strašni zločinci, jer nije postojala ni NDH, ni ustaše kao samostalan čimbenik odlučivanja.

Kakve veze ima Hrvatsko konjaništvo sa Srbima i sa činjenicom da su Srbi većinski narod u Vojnoj Krajini? Većina ih nije bila porijeklom iz Vojne Krajine, već su kao elitni ratnici službovali u utvrđenjima Vojne Krajine.
Ti si malo spor, ha? Ajde, objasnit ću ti po drugi put. Vojne jedinice koje su sudjelovale na strani Habsburga novačene su iz Vojne krajine. Jesi li taj dio apsolvirao ili moram opet ponovit? Ako jesi, ajmo dalje. Ti tvrdiš da su većinski narod u Vojnoj krajini činili Srbi. Je l to tvoje mišljenje? Ako je idemo dalje. Znam da ti je komplicirano, ali pokušaj još malo ostati koncentriran. Dakle, ako su krajišnici sudjelovali u ratu, a Vojnu krajinu su većinom (nebitno je li to 51% ili 70% po tvom sudu) činili Srbi, onda su genocid nad Nijemcima u Tridesetogodišnjem ratu počinili većinski upravo Srbi.

Jesi li uspio shvatiti ili trebam tražiti način objašavanja prikladan za osobe s intelektualnim poremećajima? :kafa:

Ti si malo spor, ha? Ajde, objasnit ću ti po drugi put. Vojne jedinice koje su sudjelovale na strani Habsburga novačene su iz Vojne krajine. Jesi li taj dio apsolvirao ili moram opet ponovit? Ako jesi, ajmo dalje. Ti tvrdiš da su većinski narod u Vojnoj krajini činili Srbi. Je l to tvoje mišljenje? Ako je idemo dalje. Znam da ti je komplicirano, ali pokušaj još malo ostati koncentriran. Dakle, ako su krajišnici sudjelovali u ratu, a Vojnu krajinu su većinom (nebitno je li to 51% ili 70% po tvom sudu) činili Srbi, onda su genocid nad Nijemcima u Tridesetogodišnjem ratu počinili većinski upravo Srbi.

Jesi li uspio shvatiti ili trebam tražiti način objašavanja prikladan za osobe s intelektualnim poremećajima? :kafa:
Kakve veze ima Hrvatsko konjaništvo sa Srbima. Hrvatsko konjaništvo je bila grupa Hrvata katolika, plaćenika. Oni su bili u utvrđenjima Vojne Krajine, a mnogi nisu bili odatle.

Je li ti možeš razumijeti da su svi vojnici dignuti tijekom insurekcije na području civilne Hrvatske i Vojne krajine zvani općim imenom Krovaten i Krabaten, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. S područja Vojne krajine dignuti je veći broj vojnika i nisu puljkani, nego su poslani iz čuture, neovisno o svom podrijetlu. Svih njih, te etnički heterogene grupe, Nijemci i ostali su nazivali Hrvatima, jer su dolazili s područja koja su se smatrala Hrvatskom.

Trebam li objašnjavati i po četvrti put?

:fdlan: Jbt, ti qurtza ne razumiš. :lol: :lol: :lol: Ma čekaj! Je li ti mene zezaš ili stvarno ne shvaćaš? :eek:
To što su hrvatski vojnici branili granicu, ne znači da su Vojnu krajinu naseljavali Hrvati. Hrvatskk konjaništvo je po službi išlo tamo gdje su najpotreniji. Išli su po potrebi. Tada je potreba bila da brane granicu, pa su je branili po službenoj dužnosti.

Je li ti možeš razumijeti da su svi vojnici dignuti tijekom insurekcije na području civilne Hrvatske i Vojne krajine zvani općim imenom Krovaten i Krabaten, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. S područja Vojne krajine dignuti je veći broj vojnika i nisu puljkani, nego su poslani iz čuture, neovisno o svom podrijetlu. Svih njih, te etnički heterogene grupe, Nijemci i ostali su nazivali Hrvatima, jer su dolazili s područja koja su se smatrala Hrvatskom.

Ne, učestvovalo je hrvatsko konjaništvo, elitne hrvatske snage nastale dosta prije tih sukoba. Bile su sastavljene od etničkih Hrvata, koji su po potrebi išli na najugroženija mjesta. Prije rata je najugroženije mjesto bila Vojna krajina, te su zbog toga bili tu stacionarani.

Koliko ja znam, banovina Hrvatska u svom sastavu nije imala Vojnu krajinu u 17.vijeku. Stoga je ta priča budalasta

Uostalom, nisam ni siguran da je to tačno. Koliko sam čitao Vikipediju, nisu pomenuli Vojnu krajinu. A i nelogično je da šalju sve vojnike sa najrizičnije teritorije.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Tridesetogodišnjem_ratu
Imaš li neki dokaz da su slati vojnici iz Vojne krajine?

To što su hrvatski vojnici branili granicu, ne znači da su Vojnu krajinu naseljavali Hrvati. Hrvatskk konjaništvo je po službi išlo tamo gdje su najpotreniji. Išli su po potrebi. Tada je potreba bila da brane granicu, pa su je branili po službenoj dužnosti.
Netočno. Vojne jedinice civilne Hrvatske i Vojne krajine nisu se miješale na taj način. U Vojnoj krajini su obitavali isključivo krajišnici sa svim svojim pravima, odgovornostima i obavezama prema Kruni. Ti "hrvatski" konjanici su bili većinom krajišnici.

Uostalom, nisam ni siguran da je to tačno. Koliko sam čitao Vikipediju, nisu pomenuli Vojnu krajinu. A i nelogično je da šalju sve vojnike sa najrizičnije teritorije.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Tridesetogodišnjem_ratu
Imaš li neki dokaz da su slati vojnici iz Vojne krajine?
Kakva vražja Wikipedija? :fdlan:

U Vojnoj krajini su Habsburzi imali gotove, izvježbane i u roku odmah spremne vojnike. Misliš da su trebali tražiti prijeko potrebnu, maltene, profesionalnu vojsku u Galiciji ili negdje drugdje? :fdlan: Vojna krajina im je bila glavni izvor vojnika za bilo koje ratove, bilo na Zapadu ili na Istoku.

Tridesetogodišnji rat​

...S područja banske Hrvatske i Vojne krajine – poznati pod općim imenom Krovaten, Krabaten – sudjelovali su na strani carske vojske Hrvati, najčešće kao laki konjanici. Istaknuli su se 1619. u bitki kraj mjesta Záblatí u Češkoj, 1623. preplivali su na konjima rijeku Neckar i upali u Heidelberg, s Wallensteinom sudjelovali su u borbama za Mecklenburg, borbama na otoku Rügenu i u opsadi Stralsunda, za opsade Magdeburga 1631. preplivali su na konjima Labu i prvi prodrli u grad. Istaknuli su se i u bitkama kraj Breitenfelda i Lützena (pripisuje im se ubojstvo kralja Gustava II. Adolfa), a osobito kraj Nördlingena, sudjelovali su u borbama pod Metzom, u prodorima u Burgundiju, Nizozemsku i Pikardiju. God. 1636. prodrli su do St. Denisa blizu Pariza, a 1639. u Sasku...
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=62253

Kakva vražja Wikipedija? :fdlan:

U Vojnoj krajini su Habsburzi imali gotove, izvježbane i u roku odmah spremne vojnike. Misliš da su trebali tražiti prijeko potrebnu, maltene, profesionalnu vojsku u Galiciji ili negdje drugdje? :fdlan: Vojna krajina im je bila glavni izvor vojnika za bilo koje ratove, bilo na Zapadu ili na Istoku.

Tridesetogodišnji rat​

...S područja banske Hrvatske i Vojne krajine – poznati pod općim imenom Krovaten, Krabaten – sudjelovali su na strani carske vojske Hrvati, najčešće kao laki konjanici. Istaknuli su se 1619. u bitki kraj mjesta Záblatí u Češkoj, 1623. preplivali su na konjima rijeku Neckar i upali u Heidelberg, s Wallensteinom sudjelovali su u borbama za Mecklenburg, borbama na otoku Rügenu i u opsadi Stralsunda, za opsade Magdeburga 1631. preplivali su na konjima Labu i prvi prodrli u grad. Istaknuli su se i u bitkama kraj Breitenfelda i Lützena (pripisuje im se ubojstvo kralja Gustava II. Adolfa), a osobito kraj Nördlingena, sudjelovali su u borbama pod Metzom, u prodorima u Burgundiju, Nizozemsku i Pikardiju. God. 1636. prodrli su do St. Denisa blizu Pariza, a 1639. u Sasku...
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=62253
S područja banske Hrvatske? Ipak je bilo odatle. I to se banska Hrvatska navodi prva, interesantno.

Ma, :navodnik: naravno. Poznato je da teritorij koji se zove Civilna Hrvatska ima više vojske, nego teritorij koji se naziva Vojna krajina. :mazi:
Ма ти си све побркао, нису Срби починили злочине над Немцима већ Власи и Хрвати.
Тек после су ти Васи као ти тврдиш посрбљени од СПЦ.
Тотално си се погубио, у три теме имаш различите теорије.
То само доказује да немате појма о историји територије
коју сте отели домороцима и истребили их.
Јако су тешка та лутања по повјесним збиљностима.

Ма ти си све побркао, нису Срби починили злочине над Немцима већ Власи и Хрвати.
Тек после су ти Васи као ти тврдиш посрбљени од СПЦ.
Тотално си се погубио, у три теме имаш различите теорије.
То само доказује да немате појма о историји територије
коју сте отели домороцима и истребили их.
Јако су тешка та лутања по повјесним збиљностима.
Ti si sve pomiješao. Ili su u Vojnoj krajini dominantno živjeli Hrvati pa su oni počinili herojska djela u Tridesetogodišnjem ratu ili su u Vojnoj krajini većinom živjeli Srbi pa su oni zaslužni većim dijelom. Nema trećeg objašnjenja. Osim plemića, koji su regurtirani iz Banske Hrvatske, većina hrvatskog konjaništva bila je iz Vojne krajine i oni se tamo nisu tako zvali, već su ih tim imenom prozvali Nijemci, Šveđani itd.

Mišinu ne vole mnogi zbog toga što se suprotstavio partizanskim mitovima raznim, ali i generalno zbog njegovog antikomunističkog opredeljenja.
..... Tako se i za Mišinu nekada kaže da je njegov antikomunizam tu iz tog razloga, pa čovek nikako ne može da bude ni patriota.
Зашто неко воли или не воли овог или оног историчара, укључујући и Мишину нека свако сам објасни.
Мишина се није супроставио партизанским митовима, то може он сам себе рекламирати, јер да би се супроставио морамо прво дефинисати који су то. Ако су ту силне "побједе" партизана на Сутјесци или Дрвару када је изгунуло 7-8 пута више партизана од непријатеља, Мишина није тај који се супроставио наопакој интерпретацији историје, јер су се ту супрставили други, који су рђаво прошли, неки завршили и у лудари.
Ако неко прогласи Јасеновац партизанским, великосрпским или комунистичким митом, ја преко тога нећу прећи.

Да ли је Мишини антикомунизам циљ или је средство да стигне до циља, и да ли је потрага за истином у ендехазији циљ или је та потрага средство да стигне до циља нека сам Вељко каже.

Елем, Мишина је кроз своју монографију, написане књиге и расправе, своје дјеловање на функцији директора музеја геноцида те кроз неке документарце дао допринос српској историографији.
Исто тако у задњих пет, шест година имао је полемику и прозивке са Василијем Крестићем и другим српским акадимицима, доста се оглашавао, реаговао (реаговао је ничим изазван и поводом српског филма "Дара из Јасеновца"), гостовао би и на антисрпском медију Н1, имао би критике на рад других који се баве овом материјом, прозвао би упокојеног др Ђуру Затеала, омаловажио би и неке из удружења "Јадовно 41". Могуће је у тим реакцијама некад у праву, могуће некад и није.

Лично ћу барем настојати имати разумијевања за све те ставове, и за оне са којима се не слажем, уважавати различито мишљење од мога, осим када у тим ставовима примијетим синхронизована тумачења са пропагандом преко хрватских медија којом се силује историја, када примијетим флертовање са неоусташтвом.

Why someone likes or dislikes this or that historian, including Misha, let everyone explain for themselves.
Mišina did not confront the partisan myths, he can advertise that himself, because in order to confront them, we must first define what they are. If there are strong "victories" of the partisans on Sutjeska or Drvar, when 7-8 times more partisans than the enemy were killed, Mišina is not the one who stood up to the wrong interpretation of history, because there were others who stood up, who fared badly, some ended up in fools.
If someone declares Jasenovac a partisan, Great Serbian or communist myth, I will not go beyond that.

Whether Misha's anti-communism is a goal or a means to reach the goal, and whether the search for truth in endehasia is a goal or that search is a means to reach the goal, let Veljko himself say.

Elem, Mišina contributed to Serbian historiography through his monograph, written books and discussions, his work as director of the Genocide Museum, and through some documentaries.
Likewise, in the last five or six years, he had polemics and name-calling with Vasilij Krestić and other Serbian academics, he advertised a lot, reacted (he reacted unprovoked also on the occasion of the Serbian film "Dara iz Jasenovac"), he would also be a guest on the anti-Serbian media N1, he would criticize the work of others who deal with this matter, he would call out the late Dr. Đura Zateal, and he would disparage some of the "Jadovno 41" association. It is possible that these reactions are sometimes right, sometimes not.

Personally, I will at least try to be understanding for all those positions, and for those with which I do not agree, respect a different opinion from mine, except when I notice synchronized interpretations in those positions with the propaganda through the Croatian media that rapes history, when I notice a flirtation with neo-Ustasianism.
Овде имате неке добре тачке. Слажем се са Н1 стварима -- ниједан прави патриота не би требало да иде тамо. Међутим, као што сам већ рекао, видећете за шест месеци. Можда покушава да добије што више изложености пре руке... ПС. Мој српски можда није тако добар као што сам мислио да јесте. Мене збуњује цела подзаплет Партизана против четника у овој дискусији? 😅 Само да потврдим, Мишини су сви били четници у Другом светском рату. Са попом Ђујићем отишло је неколико, међу њима и тата Вељкос. Мишине, Арнаути (Арнаути-Кнежевићи) и Утржени су једине православне породице у већинским католичким Косоре. Није било шансе да се икад придруже партизанима. Били би збрисани да јесу

Back