Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
10.jpg

Ноћас, 31. јануара на 1. фебруар 2023. на ТВ Студио Б гледам први део документарца о Јасеновцу,
и сазнајем да су се вође система логора интерно називали Четири ем,
јер су се звали Макс Лубурић, Љуба Милош, Мирослав Филиповић и Ивица Матковић.

Па се сетим да је у СФРЈ (!) постојала загребачка вокална група 4М !!!
Какав безобразлук, али и каква лудачка храброст и необавештеност Југословена !

Ноћас, 31. јануара на 1. фебруар 2023. на ТВ Студио Б гледам први део документарца о Јасеновцу,

Хтедох рећи
какав усташки безобразлук и храброст,
али и необавештеност нас Југословена.
Isto tako i Ramštajn frontmen ima frizuricu po uzoru na Adolfa Hitlera.
Nemoj da te pogađaju takve stvari.
Hrvatska je ofc prepuna ustašije.
Kao što rekoh nemoj da te pogađa tako nešto,
Mi smo sami krivi što smo lošom politikom dozvolili da se tako nešto desi.
Krivica je dakle na nama.
Da su Bugari vodili politiku zameranja sa svetskim silama kao mi Srbi napali bi ih Turci i sve poubijali.
Oni imaju daleko nepovoljniji strateški položaj od nas.
Preko granice odmah imaju 80 miliona Turaka.
Nas su poubijali i zasrali neke šugave Ustaše, neki retardirani pijani Luburići, neki Albanci kojih nema ni par miliona i muslimani poturci koji nikad nisu predstavljali nekakav vojni i brojčani faktor do WW2.
Razmišljaj pametno i šta je pametna politka i šta bi bila pametna politika u određenim situacijama umesto što padaš u vatru na svaku naznaku podrške politike koja je Srbima nanela toliko zla.
Ja ti kažem, nisu ti Hrvati Ustaše uopšte toliko pametni koliko smo mi Srbi ispali glupi svuda i na svakom mestu.

Odlično primećeno. Oni su formirani 1956, a to je doba kada se i za grešnu misao završavalo iza rešetaka.

Isto tako i Ramštajn frontmen ima frizuricu po uzoru na Adolfa Hitlera.

Ма то је сатира, заебанција, нема везе са подмуклим давањем имена бенду 4М !

Nemoj da te pogađaju takve stvari.
Hrvatska je ofc prepuna ustašije.
Kao što rekoh nemoj da te pogađa tako nešto,

Погађа ме толико колико треба, да останем опрезан са Хрватијанцима.

Mi smo sami krivi što smo lošom politikom dozvolili da se tako nešto desi.
Krivica je dakle na nama.

Свакако.
Албанска пословица каже:
"Крив је убијени, не убица !"

Ту мудрост сам им упамтио и усвојио !!!

...
Ja ti kažem, nisu ti Hrvati Ustaše uopšte toliko pametni koliko smo mi Srbi ispali glupi svuda i na svakom mestu.

Ма какви паметни, слинавци једни,
већ сам постављао тему о рушењу СФРЈ,
а на основу хрватијанско-бошњачког документарца "Три дана"

Ево погледај ко је нас (Југословене) скењао:

5:45 једна менструација из трафике (Ружа Марушић, Широки Бријег),
7:05 пијани сеоски буздован (Младен Барбарић, Лиштица)
и слинави сељани:

Никада ми није било жао Југе, није ваљала чим се распала,
али ми је жао ко нас је скењао,
не могу то да нам опростим !

Еееј, род'ца Ружа и слинави Младен који бацише прву грудву - која направи лавину !

Иза њих је стајао прави вођа који је и дан данас у Широком Бријегу руководилац,
1:06:15 Зденко Ћосић, садашњи председник владе Западне Херцеговине !

Poslednja izmena:
Odlično primećeno. Oni su formirani 1956, a to je doba kada se i za grešnu misao završavalo iza rešetaka.
Kvartet 4M utemeljio je Ivica Krajač listopada 1956. godine u Zagrebu. Postavu sastava tada su činili članovi; Ivica Krajač - Mali, Branko Marušić - Medo, Željko Ružić - Muki i Miro Ungar, a sastav su nazvali objedinivši inicijale svojih nadimaka

Код израде споменика, било којег, увијек ћемо имати оспоравања, критике, због много чега, идејног рјешења, начина израде, симболике, димензија, избора локације, оправданости трошкова и ко зна чега још. Те критике и прозивке су некад оправдане, чешће не, некад сувисле, чешће бесмислене, некад и из добрих намјера. чешће је водиља малициозност, то смо имали приликом постављања споменика Стефану Немањи и код било којег споменика који је подигнут.

И ту имамо три групе критичара или "критичара";
- они који из добрих намјера вјерују, на страну што је то вјеровање некад епилог сагледавања материје или чешће понављање пласиране мантре преко наручених мишљења, да се то могло другачије и по њима на бољи начин урадити.
- неизбјежна "дежурна закерала" који закерају ради закерања, једноставно такви су.
- они којима тај споменик дрма кавез. Да ли што их подсјећа на непочинства и разгољује оно што би потиснули или што им ремети аутошовинистичку перцепцију и што се не могу помирити да Срби држе до своје историје, до великих личности или до својих стратишта.

Но, умјесто прозивки поставимо питање. Шта би се десило да споменик у Јасеновцу 1966-е није подигнут? Да се опструисала изградња?
А изговора за опструкцију се увијек може наћи. Па у овој новој Хрватској гдје толико тога нагиње ка усташтву, су потпуно промијенили амбијент меморијалног центра, уклоњене су језиве фотографије, артефакти (а и то би било потпуно "загубљено" да Симо Брдар није спасио део грађе која је данас дигиталиозована и доспупна на нету), то не личи на меморијални центар који су старије генерације обилазиле, толико да је Лоренс Вајнбум, директор јеврејског конгреса, приликом посјете био згрожен и назвао ту изложбу "замагљивањем историје". Још да нема споменика, ко би уопште знао да ту бјеше мјесто ужаса, мјесто гдје је зло достигло наслућене висине, ко зна, можда би ту изградили и спортске терене, није искључено.

Какве год имали замјерке, добро је што споменик постоји, што симболизује то мјесто страдања, што нам говори о том ужасу, што ће сваки пролазник којег пут нанесе да прође поред приупитати "а шта је оно?", што нас подсјећа на ту нашу најдубљу и никад зацијељенун рану, што спречава културу заборава на те наше јасеновачке мученике да однесе побједу.

Samo mesto Jasenovac je bilo u sklopu kompleksa radnog logora Jasenovac
Pogledajte prilog 1318440
Не, тамо није био логор.
Jasenovac_camps.png

А и те борбе су као што рекох иницирали Немци операцијом Урлих, тако да неки комунистички напад на логор и није био планиран.

Не, тамо није био логор.
Pogledajte prilog 1318562
А и те борбе су као што рекох иницирали Немци операцијом Урлих, тако да неки комунистички напад на логор и није био планиран.
Толико га мрзим. Они увек греше у свему, али их није срамота да се врате и поново погреше. Они су зли, али знају да су зли, па их није брига. У међувремену њихове непрекидне лажи, провокације и напади на крају дају резултат јер их ми узвратимо и онда нас етикетирају као нацисте.

Back