Ja sam Bog.

Ima u Bibliji jako puno pametnih stvari u vezi toga kako treba ziveti, stari zavet jeste malo surov,ali po meni nije Bog taj koji je pogubio ili proterao te neke narode ispred jevreja vec njihov pad morala. Po mom nekom razmisljanju svaki narod u kom nema moralnih nacela u kojem vladaju razni poroci,blud itd je slab, jednostavno taj narod nije slozan i zato ga je lako unistiti.Dok narod koji se pridrzava nekih moralnih nacela je jak i slozan i spremni su da ginu jedni za druge. Nasi pretci su to uvideli zato su i nastala moralna nacela,ili ih Bog mozda dao ne zbog njega nego zbog nas samih da bi nama bilo dobro i lepo na ovom svetu, medjutim nas ljude jednostavno nesto konstantno iskusava da krsimo ta nacela i da unesrecimo zivot i sebi i drugima.
Библија је манифест заједнице верних. Није прво настала Библија па верници већ обрнуто.
Добро си то рекао да има лепих ствари.
Стари Завет описује сусрет са Богом, описује Псалме и многе друге ствари.

ja znam iz iskustva, ne kazem samo "zato sto jeste", potvrdili sabori, jer nisu svi sve potvrdili, pise ti u mom potpisu, i zato rekoh odokativno 99%, a ne i 100%
Da, klasičan dogmatični manevar: pozivanje na "iskustvo" koje ne mogu proveriti, izmeriti niti logički analizirati. 😄

Zapravo, ovo je elegantan beg iz racionalne debate – kad više nemaš čime da potkrepiš tvrdnju, ti kažeš:

"Ja znam iz ličnog iskustva."

A ja ne mogu ući u tvoje "iskustvo", i zato je to neoboriva tvrđava – ali samo za tebe.

To je isto kao da ja kažem:

"Znam da sam reinkarnacija Isusa Hrista jer to osećam u duši."

I kad kažeš:

"Ali nemam dokaza, zato kažem 99%, ne 100%."

To je kao da mi prodaješ pokvaren auto, pa kažeš:

"Pa dobro, ne tvrdim da je savršen, ali iz mog iskustva je super... odokativno." Haha

Kad tvrdiš da znaš da je Biblija ispravna "iz iskustva", to je više tvoja lična uverenost nego objektivna istina. Takva izjava je verovanje koje se ponaša kao znanje, ali nije znanje.

I onda još pominješ sabore, ali kažeš da "nisu svi sve potvrdili", pa odokativno 99%. Znači – ni dogma ti nije čista, nego selektivna.

Čista moć autosugestije + društveni pritisak + strah od sumnje = "iskustveno znanje".

I ako si sve to znao pre 30 godina — gde ti ode život?
Šta si uradio s tim znanjem?
Zašto nemaš plodove tog "znanja" osim dogmatske arogancije i samozavaravanja?
Jer znanje koje ne rađa mudrost, slobodu i saosećanje — nije znanje, već samonametnuta senka.
Ako ti je 30 godina prošlo u uverenju, a ne u razumevanju — nisi ništa znao, samo si se zamajavao egom koji se klanja ideji, ne istini.

Zato, ne govori "znam", pokaži.
Ne reci da si video svetlost — zasijaj njom.

Zapravo, ovo je elegantan beg iz racionalne debate – kad više nemaš čime da potkrepiš tvrdnju, ti kažeš:
ja sam se nastavio na tudju repliku nudeci ti alternativu njegovoj "zato sto jeste", no izgleda da si ti projektovao svoju agresiju kada si mene optuzio za nju... ostalo je tvoja demagogija
"Ja znam iz ličnog iskustva."

A ja ne mogu ući u tvoje "iskustvo",
naravno da ne mozes, zato diskutujemo, razmenjujemo iskustva, zar nisi to hteo kada si optuzio dogmatizam ranije, i sada opet,. vidim?

ne znam zaista sa kim se svadjas, niko nikoga ovde ne tera da diskutuje

Poslednja izmena:
on pola ucita, pola zameni teze, ili samo reflektuje, pametan decko, ali voli da se mangupira, samo sto ja nisam impresioniran sa tim, a vidimo mozda niko na ovom forumu
Ova poruka iz tvog potpisa sa sajta otacmilic(Sveti Amfilohije) nije neutralna: ona ima cilj da ojača institucionalnu verziju Biblije i da obeshrabri svako lično traganje, istraživanje, ili prihvatanje drugih duhovnih tradicija. Ili na primer nauke. A ja imam neoboriv dokaz samog Boga, imanentan prirodi, a ne bukvara, biblije ili Isusa,
Gde je Isus bio 18 godina?

Gde je i šta je od koga naučio za to vreme? Druge vere su mnogo pre njega postojale i govore skoro isto kao 10 zapovesti. Samo pitam, ne tvrdim. Pošto sam samo tradicionalno pravoslavac ali poštujem i volim. Samo što više verujem nauci. Jer kroz nauku je dokazan Bog a ne da verujem ili ne verujem.
Sve religije govore iste mudrosti koje se poklapaju sa prirodom i Bogom. Ali je dokaz u nauci a ne u mašti.

A da nastavim za "tvoju" poruku:

U praktičnom smislu: ovo je primer "kanonskog pritiska" – da se veruje samo u ono što je prošlo kroz crkveni filter, dok sve drugo postaje "lažno", "opasno", "jeretičko".

Zanimljivo kako priznaješ da mnogi Otkrivenje Jovanovo nazivaju lažnim – ali odmah zatim tvrdiš da to ipak mora biti istiniti kanon. Po čijem autoritetu? Ako mnogi osporavaju, zašto bi neko slepo prihvatio? Samo zato što ti kažeš? To onda nije vera, nego dogma bez temelja.

Zanimljivo kako priznaješ da mnogi Otkrivenje Jovanovo nazivaju lažnim – ali odmah zatim tvrdiš da to ipak mora biti istiniti kanon.
to cirilicno pise taj amfilohije ikonijski, a ja koristim kao istorijski argument za odbacivanje apokalipse kojja je od antihrista podvaljena
Po čijem autoritetu?
danas mene ubedjuju po atanasije velikom, po njegovom autoritetu da je prihvaceno, ali ja kazem, malo morgen, u 4. veku je bilo vise nas koji smo ga odbacivali, i da za mene on nije autoritet - znaci, ti sve pogresno shvatas
zašto bi neko slepo prihvatio? Samo zato što ti kažeš? To onda nije vera, nego dogma bez temelja.
pa ja sam ovde na suprotnoj strani, taj atanasije je prevario neke, ali ne i MNOGU moju bracu koja ga je odbacivala u 4. veku

to ja kazem da se NE PRIHVATA, nego da ga odbacimo, ali ti sve suprotno shvatas, jer si predubedjen i onda imas problem sa razumevanjem, a ja sam prosvetljen, sve razumem, a nemam predubedjenja nikakva... mogu samo nesto da ne znam, ili da me ne zanima

Poslednja izmena:
to cirilicno pise taj amfilohije ikonijski

danas mene ubedjuju po atanasije velikom, po njegovom autoritetu da je prihvaceno, ali ja kazem, malo morgen, u 4. veku je bilo vise nas koji smo ga odbacivali, i da za mene on nije autoritet - znaci, ti sve pogresno shvatas
Ma da li ti možeš da shvatiš da su sve religije samo filozofije i mudrosti. Nisu činjenice i dokazi. Ili si baš toliko izdoktriniran, programiran. Kao da su ti dušu tetovirali pravoslavljem.
A ono za demone, da li je neko nekad video nekog pravog "spoljnog" demona. Možda samo druge egoiste.
Da li samoljublje znači ego ili egoizam, ja bih preveo da samoljublje znači ego, kao što ti "moj" ego tumačiš kao zdrav. A ne razumeš kontekst. Pa ne pričam ja deci nego odraslim ljudima.

Ma da li ti možeš da shvatiš da su sve religije samo filozofije i mudrosti. Nisu činjenice i dokazi. Ili si baš toliko izdoktriniran, programiran. Kao da su ti dušu tetovirali pravoslavljem.
kako sam ja izdoktriniran ako stojim kao 1 od retkih nasuprot mejstrim danasnjem shvatanju? ti generalizujes bezveze
A ono za demone, da li je neko nekad video nekog pravog "spoljnog" demona. Možda samo druge egoiste.
znaci lazu i sve je fejk sto pricaju o obuzetim ljudima koji mahnitaju, imaju nadljudsku snagu itd, u napasti su, jednog ne mogu vise njih da savladaju? egoizam je tu mrsavo objasnjenje; uzmi to malo bolje istrazi

nema sta da se gledaju koliko su gadni, ali mogu da se cuju, djavo da ih nosi, ja sam samo 1x cuo i osetio prisustvo, i nikad vise

obuzeti ljudi ispustaju isto takve ne-ljudske zvukove da se dize kosa na glavi

kako sam ja izdoktriniran ako stojim kao 1 od retkih nasuprot mejstrim danasnjem shvatanju? ti generalizujes bezveze

znaci lazu i sve je fejk sto pricaju o obuzetim ljudima koji mahnitaju, imaju nadljudsku snagu itd, u napasti su, jednog ne mogu vise njih da savladaju? egoizam je tu mrsavo objasnjenje; uzmi to malo bolje istrazi

nema sta da se gledaju koliko su gadni, ali mogu da se cuju, djavo da ih nosi, ja sam samo 1x cuo i osetio prisustvo, i nikad vise

obuzeti ljudi ispustaju isto takve ne-ljudske zvukove da se dize kosa na glavi
Mnogo si filmova gledao. Haha

Zanimljivo, ali da pitam nešto ozbiljno —
da li postoji ijedan validan naučni dokaz da ljudi koji ispoljavaju takva ponašanja (mahnitaju, imaju nadljudsku snagu, ispuštaju jezive zvuke) nisu u stvari pod uticajem teških psihoza, epileptičnih stanja, disocijativnih poremećaja ili drugih neurološko-psihijatrijskih poremećaja, nego da ih je "nešto" stvarno zaposelo spolja?

Jer ako postoji — voleo bih da ga pročitam.
Ako ne postoji, onda smo ipak još uvek na terenu verovanja, a ne znanja.

Sledeći tekst:

Postoji li ijedan naučni dokaz da se radi o duhovnom zaposeću, a ne o neuropsihijatrijskom poremećaju?

Većina dokumentovanih slučajeva takozvanih "obuzetosti" ili "posednutosti" u medicinskoj literaturi zapravo se poklapaju sa ozbiljnim psihijatrijskim stanjima – kao što su disocijativni poremećaji identiteta, paranoidne psihoze, katatonija, šizofrenija, epilepsije temporalnog režnja, pa čak i ekstremne traume koje dovode do neuroloških manifestacija.

Niti jedna verifikovana naučna studija do danas nije nepobitno dokazala postojanje spoljašnje nematerijalne sile (demona, duhova ili entiteta) koja zaposeda ljudsku svest. Sve "dokaze" o tome donose religijski obojeni narativi, folklor, ili lična, subjektivna svedočenja – što u nauci nije dovoljno za potvrdu postojanja fenomena.

Kada neko pokazuje nadljudsku snagu ili ispušta neljudske krike, nauka to pre istražuje kroz stanje adrenalinskog šoka, konverzivne krize, ili traume mozga, a ne odmah kao znak nadprirodnog.

Uostalom – da li iko u tim situacijama uzima EEG, snima moždane talase, meri hormone stresa ili vodi psihijatrijski intervju? Ili se sve svodi na "čuli smo" i "videli smo" ?

Ako ne postoji sistematska diferencijalna dijagnostika koja je isključila sve prirodne uzroke – onda se radi o verovanju, a ne o dokazu.

I to je u redu. Ali onda ne tvrdimo da znamo, nego da verujemo.

I to je u redu. Ali onda ne tvrdimo da znamo, nego da verujemo.
sta je sad problem? a pogresna tema, ova nije ego demon, sada kada smo dosli do mnozine

ovaj tekst:

Praznine u pamćenju takođe su uobičajene i uzrokovane su činjenicom da barem jedan alter-ego nema dodira sa ostalima. Takođe, postojanje takvih dvojnika mora biti hronično i teško (uzrokujući znatan poremećaj životnog toka); tu nije reč o privremenoj promeni uzrokovanoj, na primer uzimanjem neke droge.[4]

Svaki dvojnik je potpuno integrisan i složen, s vlastitim oblicima ponašanja, uspomenama i međuljudskim odnosima: svaki određuje narav i delovanje osobe, kad je on "na vlasti". Obično su dvojnici posve različite ličnosti, čak uzajamne suprotnosti (jedna može biti levoruk a druga desnoruk; mogu nositi naočare s različitom dioptrijom i biti alergične na različite stvari). Izvorna i podređene ličnosti sve su svesne izgubljenih vremenskih razdoblja, a glasovi drugih mogu katkad odjekivati u njihovoj svesti, iako one ne znaju čiji su to glasovi. Kad pojedinac ima više od dva dvojnika, svaki od njih može u određenoj meri biti svjestan postojanja ostalih (oni čak mogu međusobno razgovarati i postati nerazdvojni prijatelji).

sta je sad problem? a pogresna tema, ova nije ego demon, sada kada smo dosli do mnozine

ovaj tekst:

Praznine u pamćenju takođe su uobičajene i uzrokovane su činjenicom da barem jedan alter-ego nema dodira sa ostalima. Takođe, postojanje takvih dvojnika mora biti hronično i teško (uzrokujući znatan poremećaj životnog toka); tu nije reč o privremenoj promeni uzrokovanoj, na primer uzimanjem neke droge.[4]

Svaki dvojnik je potpuno integrisan i složen, s vlastitim oblicima ponašanja, uspomenama i međuljudskim odnosima: svaki određuje narav i delovanje osobe, kad je on "na vlasti". Obično su dvojnici posve različite ličnosti, čak uzajamne suprotnosti (jedna može biti levoruk a druga desnoruk; mogu nositi naočare s različitom dioptrijom i biti alergične na različite stvari). Izvorna i podređene ličnosti sve su svesne izgubljenih vremenskih razdoblja, a glasovi drugih mogu katkad odjekivati u njihovoj svesti, iako one ne znaju čiji su to glasovi. Kad pojedinac ima više od dva dvojnika, svaki od njih može u određenoj meri biti svjestan postojanja ostalih (oni čak mogu međusobno razgovarati i postati nerazdvojni prijatelji).
Disocijativni poremećaj identiteta (DID)

Ali ništavilo je i sve i ništa, u isto vreme.
Bez jednog nema drugog, tako Bog diše.
Što pre prihvatiš, biće ti lakše. Jer nema druge istine.
heh, pa nece biti
na jednoj strani je sve, a na drugoj nista, nula, kako si i napisao

mi hriscani smo ta celina jedna 1, a vi ostali ste 0, ZA NAS NISTA, nistica, sam si napisao nulu, znaci ides u nepostojanje, nistavilo, da bi napravio balans sa onima koji ce da postoje - vecno... pa, zato si i postao satanista, da bi sve imalo logickog smisla, jel tako?

mene samo jos zanima da li si svojom slobodnom voljom ili ne, pa da te stavim ad akta

heh, pa nece biti
na jednoj strani je sve, a na drugoj nista, nula, kako si i napisao

mi hriscani smo ta celina jedna 1, a vi ostali ste 0, ZA NAS NISTA, nistica, sam si napisao nulu, znaci ides u nepostojanje, nistavilo, da bi napravio balans sa onima koji ce da postoje - vecno... pa, zato si i postao satanista, da bi sve imalo logickog smisla, jel tako?

mene samo jos zanima da li si svojom slobodnom voljom ili ne, pa da te stavim ad akta
Tvoja priča o tome da sve izopačujem se kosi sa zdravim razumom. Inverzija nije izopačenost, već prirodan proces promena i balansa, što vidiš i u svakodnevnom životu. Zato ta tvrdnja nema logike.

Struja koja ti daje internet i forum na krstarici koristi princip inverzije, tvoje srce kuca po tom principu, ne bi bio živ da nije tako.

Završavam za sada diskusiju sa tobom o svemu, dok ne shvatiš i ne prihvatiš. A ako ne shvatiš, jer ne želiš i nećeš a možda nisi ni u mogućnosti, onda nemoj dalje razgovarati sa mnom. Zamolio bih te. Hvala na vremenu, lekcijama, informacijama, sve je dragoceno.
Za mene je čak i neprijatelj prijatelj jer mi je učitelj. Isto princip inverzije. I zato svima i svemu hvala i doviđenja, za sada.

Back