Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Omen:
Espanol:
zorab:
Pirinac je sirov, samo ga operes i sipas, ali ako spremas od vec obarenog sve je brze i lakse.
Katastrofalna greška. Od opranog pirinča nikad pravi rižoto...
Espanol, od tebe sam naučila da pečurke ne treba prati pre gotovljenja...radi očuvanja posebnog šmeka, što već odavno primenjujem. Otsad više neću ni da propiram pirinač.
Budi laf...pa čim pre obelodani da i sudove po pripremi jela nikako ne treba prati! Za pečurke sam probala, proveravala...a taj savet bih prihvatila apriorno.
:lol: :lol: :lol: Ne preteruj...

zorab:
Evo ovako:
500 gr rize
500 gr bize (tj. graska)
Glavica crnog luka, beli luk, persun,so, biber,ulje, malo parmezana
Proprzi se luk, kad se "zastakli" sipa se pirinac, stalno se mesa dok ne upije ulje, zatim se sipa po malo tople vode (po dve kasike)i pazi se da vatra ne bude prejaka da bi se "rizi" dobro skuvao a ne raskuvao. Malo se posoli i pobiberi.
A za grasak se napravi tanka zaprska sa belim lukom, doda se grasak, sipa se voda i kuva se. Voda, naravno, samo da pokrije grasak da bi se skuvao, nikakva corba ne dolazi u obzir. Kada je grasak kuvan i gust,posoli se i sipa se u pirinac (topao) doda se persun i pospe se parmezanom.

Meni je ovo komlikovano a sa pola kilograma pirinca nahranila bih desetoro, zato stavljam jednu solju (200gr) i grasak iz konzerve (manje), a ponekad mi ostane obaren pirinac od "kineza", pa kad odstoji dan u frizideru, prekosutra zavrsi u rizi-bizi-ju (Ju! Bas sam stedljiva!).
Ih pola kile rize pa to je za armiju :lol: :lol:

Espanol:
Omen:
Espanol:
zorab:
Pirinac je sirov, samo ga operes i sipas, ali ako spremas od vec obarenog sve je brze i lakse.
Espanol, od tebe sam naučila da pečurke ne treba prati pre gotovljenja...radi očuvanja posebnog šmeka, što već odavno primenjujem. Otsad više neću ni da propiram pirinač.
Budi laf...pa čim pre obelodani da i sudove po pripremi jela nikako ne treba prati! Za pečurke sam probala, proveravala...a taj savet bih prihvatila apriorno.
:lol: :lol: :lol: Ne preteruj...
Pa imala bi "poseban" smek :lol: :lol:
Od kuvara iz kineskog sam cuo da rizu kada se zeli
postici rastresitost (svako zrno posebno) on pere u osam voda Zanima me sta mislite o ovome?

Da se iskupim za taj pirinac, evo recepta za ukusno, jednostavno i ekonomicno (sinonim za jeftino, izdasno, "sirotinjsko") jelo:

Pasta fazoli

Skuva se oko pola kilograma pasulja, zaprzi se (ulje, beli luk, malo proprzene slaninice) doda se persun. Pasulj je gust, corbice ima samo da ga prekrije.
Skuva se oko 200-300 gr makarona u slanoj vodi. Ocede se i sipaju u pasulj.
Ali.... kad se vec kuva pasulj, mislim da je bolje da bude samostalno jelo. Zato moze da se doda vise pasulja, pa kada je polukuvan da se odvoji onoliko koliko je potrebno za buducu pastu fazoli. Stavis u zamrzivac i cekas priliku da napravis ovo jelo. Ssledeca varijanta je - konzerva pasulja.
Onda je to radim ovako: veliki duboki tiganj, malo ulja, podosta lepe slaninice , belog luka takodje , tanusna zaprska, dodati pasulj, naliti malo vode da se dokuva, sipati obarene makarone, promesati (sve je gusto) i dodati, npr. pola vezice (volimo persun) seckanog persuna.
Na slanini ne stedeti!

Ovo valjda pripada ovde. :)
Pravio sam ovo pre neki dan i bas je njami. :D
Evo recepta:

Zeleni spageti

500 g spageta
500 g spanaca
250 g suve slanine
2 dl pavlake
glavica crnog luka
cen belog luka
so, biber

Obariti spagete u slanoj vodi, zatim procediti.
Na maslinovom ulju izdinstati crni luk, dodati sitno iseckanu slaninu, proprziti par minuta, pa dodati spanac, sitno iseckan i ocedjen. Dinstati 10 min, dodati beli luk, so i biber. Skinuti sa vatre, lagano umesati pavlaku i sos preliti po spagetama.

Po zelji jelo prekriti koluticima mocarele i zapeci u rerni 10-ak min.

Espanol:
zorab:
Dakle, pirinac se ne pere jer se skrobni prah na njemu prilikom przenja na ulju pretvara u finu glazuru. Ja ne volim taj nacin spremanja, sa dolivanjem vode ili bujona, jer ako nemamo kvalitetan pirinac, on vrlo cesto na taj nacin postaje gnjecav. Drugi nacin spremanja je da se na meru pirinca, doda dve mere vode i posto je sve prokljucalo, ostavi se poklopljeno da zitarice upiju vodu. I taj nacin moze da bude neuspesan usled razlicitog kvaliteta pirinca koji kuvamo. Ja ga najradije kuvam kao testeninu... U dosta vode. Tako mogu da odredim kada je gotov, a zrna se ne lepe. Tek u tako skuvan pirinac dodajem ostale sastojke (grasak i drugo). Tako i boje najlepse dolaze do izrazaja, jer pirinac ostaje beo.
Jel' neko vec pisao traktat o pirincu? Ako jeste, molim gazdu od foruma da izbrise ovaj post.

Julian_Duranona:
Espanol:
zorab:
Dakle, pirinac se ne pere jer se skrobni prah na njemu prilikom przenja na ulju pretvara u finu glazuru. Ja ne volim taj nacin spremanja, sa dolivanjem vode ili bujona, jer ako nemamo kvalitetan pirinac, on vrlo cesto na taj nacin postaje gnjecav. Drugi nacin spremanja je da se na meru pirinca, doda dve mere vode i posto je sve prokljucalo, ostavi se poklopljeno da zitarice upiju vodu. I taj nacin moze da bude neuspesan usled razlicitog kvaliteta pirinca koji kuvamo. Ja ga najradije kuvam kao testeninu... U dosta vode. Tako mogu da odredim kada je gotov, a zrna se ne lepe. Tek u tako skuvan pirinac dodajem ostale sastojke (grasak i drugo). Tako i boje najlepse dolaze do izrazaja, jer pirinac ostaje beo.
Jel' neko vec pisao traktat o pirincu? Ako jeste, molim gazdu od foruma da izbrise ovaj post.

Ja sam od jamie-a naucio da je zakon kad ga izdinstas na maslinovom ulju, i onda samo dolijes vrelu vodu, i ostavis da "poraste".
(u stvari to sam naucio jos dok sam bio kuvar u vojsci, na karauli(nisam spremao masovna trovanja)
......... ali ovde bez maslinovog)
I posle neki sos..........

Svi hvale onaj Tomatino kao: "A sos, ako nemas paradajz, moze i tomatino"
Iskreno, do sada sam pravio sos ili od zrelog paradajza, kada je sezona, ili od zamrznutog ( e sad ce neko da me prebije :D :D), ali sam juce probao i to cudo u tetrapaku i moram reci, bili ste ljudi u pravu.

Moze da prodje :)

smeh:
Espanol:
Obećana onomad. :oops: I samo jedna u nizu vrlo ukusnih supa od luka!

Materijal:

- 500gr. crvenog luka
- 1 francuski hleb
- 50 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 200 gr. ementalera
- 1 lit. supe
- 1 čaša belog vina (suvog) 2-3 kašike brendija (konjak, vinjak...)
- malo struganog oraščića, biber u zrnu, so

Priprema:

Izrezati luk na kolutove i dinstati ih na tihoj vatri i polovini butera dok se ne ucakle. Dodati so, biber, oraščić i brašno, dobro izmešati i naliti vino i brendi. Kad alkohol malo ispari naliti supu (vodu i kocku ko nema ) i kad baci ključ smanjiti vatru, poklopiti i istiha kuvati oko 45 minuta.
Hleb narezati na tanje kriške, sa obe strane namazati buterom, složiti na aluminijumsku foliju i peći u rerni dok se ne zarumeni. Kriške složiti na dno vatrostalne posude, prekriti polovinom narendanog sira i preliti supom. Sa vrha složiti ostatak sira isečen na tanke listove. Vratiti desetak minuta u rernu dok se sir ne zarumeni. Još lepše je kad se sve slaže u odvojene glinene posudice za svaku osobu.

Supa konačno isprobana! :lol:
Odlična je, a još kad neko voli supe i čorbe (gotovo sve) - šta da vam pričam! :wink: Ma, čitav dan samo to jedem!
Uostalom - probajte... :lol:

Ovog puta smo stigli i da je ovekovečimo... :wink:
supicaodluka7yp2nx.jpg

Ma kakvi, to je samo ono što mi ostali vidimo u talijanskoj kujni, zbog banalizovanja hrane - špageti u paradajz sosu i pizze. Italijanska kuhinja je bogata i raznovrsna, zavisno od podneblja. U globalu, bazira se na testima i raznovrsnom povrću na maslinovom ulju, pretežno 'lešo', tj. bareno, ili 'na grile' - roštilj. Primorci eksploatišu i more, što se mesa tiče, a kopneni deo Italije jagnjetinu i živinu. Koriste i pasulj (razne vrste pasuljica) masovno (kao nekada i mi ovde, u Srbiji), na milion načina.
I, btw. supa od luka je nacionalno jelo francuske kuhinje. :oops: I Francuzi je obavezno služe sa 'krutonima' (najsličniji su Bake Rolls-ima), a sir ne dolazi u obzir, to je svetogrđe za njih. (Kao što se Italijani-gurmani zgroze kad vide da mi peremo testeninu u cediljki posle kuvanja.) Čini mi se. :) Bar su moja iskustva sa njima takva.

inace, moja namera je i bila da zapalim raspravu o banalizovanju kuhinje.
Mislim da sam uspeo.

inace, ja delimicno to tako shvatam, kad spremim npr pizzu sa paradajzom , bosiljkom , mladim sirom, paprikom, ...... nekako mi to na kraju i ne deluje previse italijanski, ali je pizza, a uz to i ukusna.
ali to je zanimljivo,sta moze da nastane od banalizovanja i maste.......
pozdrav

opi:
Mislim da sam uspeo.

inace, ja delimicno to tako shvatam, kad spremim npr pizzu sa paradajzom , bosiljkom , mladim sirom, paprikom, ...... nekako mi to na kraju i ne deluje previse italijanski, ali je pizza, a uz to i ukusna.
pozdrav
Teško da si zapalio raspravu. A kulinarstvo (pogotovo italijansko) je mnogo ozbiljnija disciplina da bi je banalizovali likovi kao ti. Spremaj i dalje svoje banalizovane pice i uživaj...

Espanol:
opi:
Mislim da sam uspeo.

pozdrav
Teško da si zapalio raspravu. A kulinarstvo (pogotovo italijansko) je mnogo ozbiljnija disciplina da bi je banalizovali likovi kao ti. Spremaj i dalje svoje banalizovane pice i uživaj...
Postovani,
Probajte moj recept - Cuburezza:
Potrebno je: 3 manja plava paradajza
3 jaja
brasno za pohovanje

150 gr. sojinih ljuspica
100 gr. pecenog oljustenog suncokreta
200 gr. crnog luka
3 cena belog luka
3 kasike paradajz pirea
2 kasicice crvenog bibera
malo soli

50 gr butera
2 kasike brasna
1/2 l slatkog mleka
1 pavlaka
kriska limuna

300 gr kackavalja

6 malih terakota
(iz price tavce na gravce)
Priprema: - isecite plavi paradajz na tanke kriske;
isti (ne ljustite) posolite i pohujte,
redom- jaja, brasno, jaja
- sojine ljuspice ostavite u vreloj vodi da nabubre
izdinstajte crni luk
ubacite soju, suncokret, beli luk, paradajz pire, biber, so
- pripremite klasicni besamel sos
otopite brasno na toplom buteru, polako dodajte mleko i mesajte i mesajte na tihoj vatri
sklonite sve sa vatre
ubacite pavlaku, iscedite limun i promesajte
- izrendajte kackavalj

u terakoti redjajte:plavi paradajz,
nadev od soje, plavi paradajz, besamel i kackavalj (ovo poslednje neka bude na vrhu)
Pecite, dok miris ne kaze da je gotovo.
Za gurmane:spikujte crnim maslinama i celerom
Zasticeno kao intelektulna svojina.
Zastitila: ja, sa Cubure.
Prijatno.

npb:
Espanol:
opi:
Mislim da sam uspeo.

pozdrav
Postovani,
3 jaja
brasno za pohovanje

150 gr. sojinih ljuspica
200 gr. crnog luka
3 cena belog luka
3 kasike paradajz pirea
malo soli

50 gr butera
2 kasike brasna
1/2 l slatkog mleka
1 pavlaka
kriska limuna

300 gr kackavalja

6 malih terakota
izdinstajte crni luk
otopite brasno na toplom buteru, polako dodajte mleko i mesajte i mesajte na tihoj vatri
sklonite sve sa vatre
- izrendajte kackavalj

nadev od soje, plavi paradajz, besamel i kackavalj (ovo poslednje neka bude na vrhu)
Prijatno.

kolika je odsteta ako se cuburezza spremi kuci, pozovu gosti, i prijavi kao licni izum?
mislim da to podleze strogim zakonima kao i italijanska kuhinja.
pozdrav za kreativnu sa chubure.

opi:
npb:
Espanol:
opi:
Mislim da sam uspeo.

pozdrav
Postovani,
3 jaja
brasno za pohovanje

150 gr. sojinih ljuspica
200 gr. crnog luka
3 cena belog luka
3 kasike paradajz pirea
malo soli

50 gr butera
2 kasike brasna
1/2 l slatkog mleka
1 pavlaka
kriska limuna

300 gr kackavalja

6 malih terakota
izdinstajte crni luk
sklonite sve sa vatre
- izrendajte kackavalj

Prijatno.

kolika je odsteta ako se cuburezza spremi kuci, pozovu gosti, i prijavi kao licni izum?
mislim da to podleze strogim zakonima kao i italijanska kuhinja.
pozdrav za kreativnu sa chubure.
Uzivaj u drustvu i cuburezzi -- i ne kaci se sa intelektualnom svojinom!!!! :P

Danas mi je nešto "došlo" da podižem stare lepe teme i dobacim sve "zaostale" slikice sa receptima :roll: ;) .
Rižoto sa morskim plodovima (pojma nemam da li smo negde imali recept? :confused: ) je još jedno od sjajnih jela koje se lako priprema, a prste da poližeš ;).
Potrebno je:
glavica sitno iseckanog crnog luka
1-2 čena belog luka (takođe sitno seckanog)
ulje (najbolje maslinovo), još bolje ako dodate i malo butera
pakovanje"morskih plodova" (oko 300-400g je ono smrznuto)
200g pirinča
kari (recimo pola kašičice)
kockica supe
so po potrebi

Skuvati morske plodove u posoljenoj vodi i ostaviti da se lepo ocede. Sačuvati vodu u kojoj su se kuvali.
Propržiti i jedan i drugi luk na ulju, pa dodati pirinač. Kad upije svu masnoću, doliti vodu u kojoj su se kuvali morski plodovi pa dodati 2-3 zapremine upotrebljenog pirinča, kockicu supe, kari i ostaviti da provri. Nakon toga smanjiti vatru i pustiti da lagano "krčka". Kad upije svu tečnost trebalo bi da je pirinač mek (proveriti), pa dodati morske plodove i lepo promešati. Ostaje još samo da se ubaci u zagrejanu rernu i ostavi 10-tak minuta.
Služiti uz parmezan.
rizotomorskiplodovi1oe.jpg

Espanol:
Pa dobro smeh, praviš li ti i neke degustacije ovih lepota ili samo ljubomorno hraniš neki lik?
Hmmmm... biće (još) i degustacija, samo da se još malo "utreniramo" ;).
Inače, na fotki su, koliko vidim, jedan tanjir, jedna čaša... kako sad ti znaš da sam "hranila neki lik" (pa još i ljubomorno :roll: )?!

Back