Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U italijanskoj kuhinji da bi dobio kvalitet, mora da se izbegavaju vegete, praskovi za peciva, i koncetrati od paradaiza. Kada bi italiani tako jeli bila bi nacija sa najvecim procentom obolelih od jetre... jer ako niste znali vegeta je otrov za jetru kao i konzervans....Ja sam inace kuvar u Italy pa znam.

_zorro:
U italijanskoj kuhinji da bi dobio kvalitet, mora da se izbegavaju vegete, praskovi za peciva, i koncetrati od paradaiza. Kada bi italiani tako jeli bila bi nacija sa najvecim procentom obolelih od jetre... jer ako niste znali vegeta je otrov za jetru kao i konzervans....Ja sam inace kuvar u Italy pa znam.
Pozdravljamo italijanskog kuvara i uz zahvalnost za savete, nestrpljivo čekamo da nam dobaci i neki interesantan recept! 8)

Pizza sa tunjevinom

Potrebno je:

tunjevina 1 kozerva
crni luk
sir
listovi bosiljka
maslinovo ulje
celer

Priprema:

U ciniju izmrvite dobar komad tunjevine (na jednu pizzu idu dve kasike tunjevine) iz konzerve, predhodno ocedjenu od ulja.

Tunjevinu pomesajte sa seckanim crnim lukom i masu stavite na testo za pizzu zajedno sa sirom. Dodajte listice bosiljka, natopite uljem i pecite. Takodje, mozete dodati i dosta komadica celera.

Prijatno! :) :wink:

Grupit je tipično jelo sa severa Italije, posebno ga vole Milanezi, gde sam i pokupio recept.

Sastojci:
- oko 800 gr. teletine
- 400 gr. paradajza (može i pelat iz konzerve)
- velika glavica crnog luka
- 60 gr. butera
- malo brašna
- Čaša belog suvog vina
- Supa, ili voda sa kockicom koncentrata
- 2 kašike ulja
- Veza seckanog peršuna, biber i so prema ukusu

Priprema.

Meso lagano izlupati i izrezati na trake širine oko 2 santimetra. Svaku traku vezati po sredini u čvor.
Iseckati luk i propržiti na buteru sa malo ulja. Svaki komad vezanog mesa uvaljati u brašno i dodati prženom luku. Propržiti lepo sa svih strana lagano okrećući drvenom lopaticom. Dodati so, biber i sve preliti vinom. Kad vino ispari dodati paradajz i supu i istiha kuvati dok meso lepo ne omekša. pred skidanje sa vatre dodati sitno seckani peršun, a u tanjiru parmezan.

grupit6jj.jpg

smeh:
Espanol:
smeh:
Espanol:
Ćuj izgleda, treba da se proba. Ali, savremene kuvarice...da ne navodim primere, ko će TO da sprema, riknula rerna, nervira me teča, nemam onaj sud sa RUPOM (kao buvljak nije pun ISTIH za 100 dindži) itd... :lol:
:lol: :lol: :lol:
E, a na kom buvljaku?! :wink:
Pa valjda i u mestu xxxxxxx ima neki buvljak. Ako nema, preuzimam na sebe da pazarim sud sa RUPOM i dobacim do mesta xxxxxxxx! :lol:
Veoma sam zahvalna dragom šefu što ispunjava data obećanja :wink: :lol:
A ja naknadno dobacujem "materijalni dokaz" da se sud i koristi :wink:
venacodgraskaisunke2um.jpg
"Materijalni dokaz" zaista izgleda sjajno. Neke investicije se u pravim rukama zaista isplate... :wink:

hi
nije sad mesto, ali kad sam vec pravila.. 4 sira sa teme sirevi (ovde pisem jer je blize) sos je ispao super ali izgleda da je bilo previse rezanaca 500g pa je malo suvo sada :( ali je super sos
eto

Od ovog se razbijam u zadnje vreme, recept je mnooogo dobar, dobila ga od moje mile majke, a ona ga opet negde izbunarila .... :lol: Evo ovako :

ITALIJANSKE ŠPAGETE S TUNJEVINOM

500 g špageta
2 konzerve tunjevine u komadima (ne u komadićima),
može čak i samo jedna konzerva, sasvim je ok
4-5 kiselih krastavčića
1 kis. pavlaka
100-150g šampinjona
malo putera
100g kačkavalja
malo peršuna

Skuvati špagete, u njih dodati šampinjone koje smo isekli na tanke listice i kratko propržili na malo putera.Dodati sitno seckane krastavčiće, oceđenu i rascepkanu tunjevinu i sve spojiti sa pavlakom.Sipati sve u činiju i preko narendati kačkavalj i staviti malo peršuna po želji.

Prijatnooooo! I nemoj da sam dzabe recept davala, hocu utiske podhitnoooooo!!! :)

Goscica:
Od ovog se razbijam u zadnje vreme, recept je mnooogo dobar, dobila ga od moje mile majke, a ona ga opet negde izbunarila .... :lol: Evo ovako :

ITALIJANSKE ŠPAGETE S TUNJEVINOM

500 g špageta
2 konzerve tunjevine u komadima (ne u komadićima),
može čak i samo jedna konzerva, sasvim je ok
4-5 kiselih krastavčića
1 kis. pavlaka
100-150g šampinjona
malo putera
100g kačkavalja
malo peršuna

Skuvati špagete, u njih dodati šampinjone koje smo isekli na tanke listice i kratko propržili na malo putera.Dodati sitno seckane krastavčiće, oceđenu i rascepkanu tunjevinu i sve spojiti sa pavlakom.Sipati sve u činiju i preko narendati kačkavalj i staviti malo peršuna po želji.

Prijatnooooo! I nemoj da sam dzabe recept davala, hocu utiske podhitnoooooo!!! :)

Samo kaži kad spremaš pa da sasvim namerno svratim na probu. Utiske možeš dobiti već na licu mesta :wink: :lol:

Za one koji vole klasičnu Capricozu ili tako nešto dodala bih samo da se moje rafinirano nepce osim ukusu samog testa strašno obraduje i namazu koji je po pizerijama po pravilu sočan i kao da se nije pekao zajedno sa testom. Otkrila sam da to mogu da postignem na sledeći način:
Pomešam tomatino i paradajz pire, dodam jedno jaje, rendani dimljeni topsy kačkavalj(on je najbolji ali i bilo koj drugi će poslužiti), origano, biber i jednu izmrvljenu kocku za supu(povrtna ili sl.).Time premažem testo, preko idu marinirani šampinjoni(puno..), i režnjevi šunke(ili sl.), ostavim sve to još malo na toplom i kratko ispečem. Verujte na reč kad ovo budete probali nećete više nikad otići u pizeriju(sem kad vas mrzi da se mlatite)

ketis:
Za one koji vole klasičnu Capricozu ili tako nešto dodala bih samo da se moje rafinirano nepce osim ukusu samog testa strašno obraduje i namazu koji je po pizerijama po pravilu sočan i kao da se nije pekao zajedno sa testom. Otkrila sam da to mogu da postignem na sledeći način:
Pomešam tomatino i paradajz pire, dodam jedno jaje, rendani dimljeni topsy kačkavalj(on je najbolji ali i bilo koj drugi će poslužiti), origano, biber i jednu izmrvljenu kocku za supu(povrtna ili sl.).Time premažem testo, preko idu marinirani šampinjoni(puno..), i režnjevi šunke(ili sl.), ostavim sve to još malo na toplom i kratko ispečem. Verujte na reč kad ovo budete probali nećete više nikad otići u pizeriju(sem kad vas mrzi da se mlatite)
Predlog novom članu (članici)! Pre nego što počne da postavlja recept neka pogleda prethodne strane ili neka upotrebi pretraživač. Imamo već posebno pice i razna druga jela i šteta je da recepti završavaju na pogrešnom postu...Krajnje dobronameran savet i dobrodošlica u kujnicu.

Espanol:
ketis:
Predlog novom članu (članici)! Pre nego što počne da postavlja recept neka pogleda prethodne strane ili neka upotrebi pretraživač. Imamo već posebno pice i razna druga jela i šteta je da recepti završavaju na pogrešnom postu...Krajnje dobronameran savet i dobrodošlica u kujnicu.
hvala Španac onda u to ime da probam malo da se povadim pa ti kaži...
AROMATIČNI TORTELLINI

300gr brašna
3 jaja
supa od mesa
100gr pršute
100gr mortadele
1 jaje
parmezan
ruzmarin,žalfija i majčina dučica

Testo se umesi sa jajima i ostavi da odstoji.Začini se izmiksaju sa pršutom, mortadelom, jajetom parmezanom, soli i biberom i time se pune kockice od testa. Kada se kockice zatvore motaju se oko malog prsta i dobro spoje, kuvaju se 15min u supi pospu parmezanom i jedu.

Kuvari, znate li kako se pravi rizi bizi?
To je riza na venecijanski nacin (znaci nisam pogrijesila temu :) ), pa ako neko zna neki dobar i jednostavan recept (posto nismo bas vjesti, jelte :) )...
Hvala unaprijed.

Evo ovako:
500 gr rize
500 gr bize (tj. graska)
Glavica crnog luka, beli luk, persun,so, biber,ulje, malo parmezana
Proprzi se luk, kad se "zastakli" sipa se pirinac, stalno se mesa dok ne upije ulje, zatim se sipa po malo tople vode (po dve kasike)i pazi se da vatra ne bude prejaka da bi se "rizi" dobro skuvao a ne raskuvao. Malo se posoli i pobiberi.
A za grasak se napravi tanka zaprska sa belim lukom, doda se grasak, sipa se voda i kuva se. Voda, naravno, samo da pokrije grasak da bi se skuvao, nikakva corba ne dolazi u obzir. Kada je grasak kuvan i gust,posoli se i sipa se u pirinac (topao) doda se persun i pospe se parmezanom.

Meni je ovo komlikovano a sa pola kilograma pirinca nahranila bih desetoro, zato stavljam jednu solju (200gr) i grasak iz konzerve (manje), a ponekad mi ostane obaren pirinac od "kineza", pa kad odstoji dan u frizideru, prekosutra zavrsi u rizi-bizi-ju (Ju! Bas sam stedljiva!).

Hvala puno i evo nešto i od mene...

3 kašike maslinovog ulja
200 g šampinjona ili nekih drugih gljiva (oprati i nasjeckati)
so i biber
5 šoljica vode
1 šoljica palente

1. U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje. Dodajte gljive, posolite i pobiberite. Kuvajte dok ne omekšaju.

2. U međuvremenu skuvajte 5 šoljica vode. Neprestano miješajući dodajte palentu.

3. Kuvanu palentu podijelite u 4 zdjelice za jelo i prelijte gljivama.

Njamnjam :)

Espanol:
zorab:
Pirinac je sirov, samo ga operes i sipas, ali ako spremas od vec obarenog sve je brze i lakse.
Katastrofalna greška. Od opranog pirinča nikad pravi rižoto...
Espanol, od tebe sam naučila da pečurke ne treba prati pre gotovljenja...radi očuvanja posebnog šmeka, što već odavno primenjujem. Otsad više neću ni da propiram pirinač.
Budi laf...pa čim pre obelodani da i sudove po pripremi jela nikako ne treba prati! Za pečurke sam probala, proveravala...a taj savet bih prihvatila apriorno.

Back