Isus nije rođen 7. januara

Pa u postanku ti je rečeno da je čovek stvoren po obličju božjem...samo što to ne znači da je božje obličje telesno nego duhovno.

E tu sam te čekaoz:).

Obličje Božije koje se pominje u Postanju koristi drugi izraz za "obličje" koje nije identično grčkom prevodu "morphus" koje se koristi u Filibljanima 2,6. Koristi se hebrejski izraz tselem (tseh'-lem), što znači samo "simbol" ili "slika"- illusion, resemblance; hence, a representative figure, especially an idol -- image, vain shew.

Dakle, slika, senka, iluzija..kako želiš. Vidiš u grčkom postoji drugi izraz za ovaj hebrejski koji mu je pandam. To je kao što rekoh "ikonos" ili "shema" ali izraz "morhus" ima sasvim drugo značnje. On označava identičnost a ne samo šemu, sliku, senku itd. Dakle, tu je razlika. Izraz za čoveka ili ljudsko biće koje je slika Božija ima značenje samo simbol, slika, senka ali ne identičnost. Izraz za Hrista pak upravo znači "identičnost". E zato moj Coco, ne može se Biblija tumačiti samo na prvo čitanje i simboliku. Postoje tačno određeni izrazi koji nedvosmisleno ukazuju na samo jednu stvar a ne na više stvari.

Dakle, Hristos je "idnetičan" sa Bogom a ne samo šema ili slika kao običan čovek.

Pozdrav.

Obličje Božije koje se pominje u Postanju koristi drugi izraz za "obličje" koje nije identično grčkom prevodu "morphus" koje se koristi u Filibljanima 2,6. Koristi se hebrejski izraz tselem (tseh'-lem), što znači samo "simbol" ili "slika"- illusion, resemblance; hence, a representative figure, especially an idol -- image, vain shew.

Dakle, slika, senka, iluzija..kako želiš. Vidiš u grčkom postoji drugi izraz za ovaj hebrejski koji mu je pandam. To je kao što rekoh "ikonos" ili "shema" ali izraz "morhus" ima sasvim drugo značnje. On označava identičnost a ne samo šemu, sliku, senku itd. Dakle, tu je razlika. Izraz za čoveka ili ljudsko biće koje je slika Božija ima značenje samo simbol, slika, senka ali ne identičnost. Izraz za Hrista pak upravo znači "identičnost". E zato moj Coco, ne može se Biblija tumačiti samo na prvo čitanje i simboliku. Postoje tačno određeni izrazi koji nedvosmisleno ukazuju na samo jednu stvar a ne na više stvari.

Dakle, Hristos je "idnetičan" sa Bogom a ne samo šema ili slika kao običan čovek.

Pozdrav.

Pa to ti i govorim, identifikuješ se sa duhovnim bićem u sebi, ne sa zamišljenom slikom Boga.

Pa to ti i govorim, identifikuješ se sa duhovnim bićem u sebi, ne sa zamišljenom slikom Boga.

Čovek je "slika" Božija samo u karakteru, odslikava Božij karakter pravednosti, dobrote, ljubavi. Ali nije sam po sebi besmrtan, svemćan, transcedentan itd..ono što pripada samo Bogu.

E zato sam samo istako razliku između izraza "slika" Božija u Postanju koja se odnosi na čoveka i izraz "slika" Božija u Filibljanima 2,6 koja se odnosi na Isusa.

Možda si ti imao drugu nameru i jesi svakako sa poistovećivanjem ova dva izraza iz Postanja i Filibljana ali ovo je pre svega upućeno antitrinitarcima koji negiraju Božanstvo Isusa Hrista tj. identičnost sa Bogom. Evo Filibljanima 2,6 jasno identifikuju Hrista i Boga Jahvea jer "Morphe" znači identičnost.

Pozdrav.

Zato sto nije rodjen ni u januaru ni u decembru vec u oktobru ili novembru.

Iz razloga jer se rodjenje nekog slavi onog dana kada je i rodjen.

U redu, a zna se zašto je izabran 25. decembar.
Ja sam jednog svog kolegu, inače velikog vernika, pitao kada je Isus, zapravo, rođen, kada se slavi u dva različita dana. Njegov odgovor je bio veoma lep: nije bitno kada je rođen, bitno je da se ja lepo osećam kada slavim da je rođen.

Pozdrav.

Kako se ovo uklapa u ono sto je Pavle pisao da je Mesija Covek :?'

Kako se ovo uklapa u ono sto je Pavle pisao da je Mesija Covek :?'

Kao ljudsko biće. Kada se utelovio bio je u ljudskom telu.Evo Pisma:"Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek, Filipljanima 2,7

Eto odgovoraz:). Isus je uzeo ljudsko obličje i nađe se "kao čovek" ali u "poniženom" svom obličju koje je kao što Pavle u prethodnom stihu kaže:"Božije". Ponizivši si se uzeo je "ljudsko obličje".

Poslednja izmena:
Kao ljudsko biće. Kada se utelovio bio je u ljudskom telu.Evo Pisma:"Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek, Filipljanima 2,7

Eto odgovraz:). Isus je uzeo ljudsko obličje i nađe se "kao čovek" ali u "poniženom" svom obličju koje je kao što Pavle u prethodnom stihu kaže:"Božijeg obličja". Ponizivši si se uzeo je "ljudsko obličje".

Da tako je.

I ima jos citata koji govore o Isusovom predljudskom obliku, kao duhovnog bica.

Da tako je.

Naravno. Mnogo, mnogo ali ovaj u Filibljanima je meni najupečatljiviji jer govori ne samo o tome kakvo je Isus uzeo obličje i kakvo je imao već i ključnu stvar da je za Njega to bilo "poniženje". Tu se vidi ljubav Božija prema čoveku, spremnošću da se ponizi. Poniženje je već uzimanje ljudskog obličjaz:). A tek smrt. Neobjašnjiva ljubav Božija. z:)

Naravno. Mnogo, mnogo ali ovaj u Filibljanima je meni najupečatljiviji jer govori ne samo o tome kakvo je Isus uzeo obličje i kakvo je imao već i ključnu stvar da je za Njega to bilo "poniženje". Tu se vidi ljubav Božija prema čoveku, spremnošću da se ponizi. Poniženje je već uzimanje ljudskog obličjaz:). A tek smrt. Neobjašnjiva ljubav Božija. z:)
Dobro da se u necemu slozismo :)

Meni je upecatljivo kada se za isusa Kaze:

Isus je posvedočio da je imao predljudsko postojanje.

Rekao je: “Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječeg koji je sišao s neba” (Jovan 3:13).

Isus je takođe izjavio:
Jovan 6:51 Ja sam živi hleb koji je sišao s neba. Ako neko jede od ovog hleba, živeće večno.
A hleb koji ću ja dati moje je telo koje ću dati za život sveta.“

Da je Isus bio živ prije nego je došao na Zemlju vidljivo je iz njegovih riječi:

Prije nego što je Abraham počeo postojati, bio sam ja” (Jovan 8:58, ).

Abraham je živio od 2018. do 1843. pr. n. e., dok se Isusov ljudski život protezao od 2. pr. n. e. do 33. n. e.

Kratko vreme prije svoje smrti, Isus se molio:

Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe pree nego postade svet” (Jovan 17:5)

:). Da. I treba.

Naravno, svako ko čita Bibliju zna ko je Isus pre dolaska na ovaj svet. z:).

- - - - - - - - - -

Mozda je tu rec i o "Poslusanju Sina prema Ocu" i Poruka slicna onoj upucenoj Apostolu Tomi "Budi veran , a ne neveran" ili "Blago onima koji ne videse , a poverovase..." ...?

Misliš u onome što Pavle kaže da se Isus ponizio u Filibljanima 2,6.7

U skoro celokupnom Novom Zavetu je poslusanje ono sto je na prvom mestu ...

Pocev od Adama i Eve i "onog zabranjenog drveta" ....

Pa jeste. Poslušanje tj. vernost je najglavnije. No, u slučaju Hrista i njegovog utelovljenja, ono je prema učenju apostola samo po sebi "poniženje" ili uniženje Isusa u odnosu na njegov položaj ne nebu pre dolaska u telo. To nije nikakvo čudo jer uzimanje ljudske prirode koja je sklona grehu i raspadljivosti jeste poniženje. No, Isus je dobrovljno pristao na to poniženje prema volji Oca nebeskog. Dakle, poniženje ali dobrovoljno.

Kako bese u onoj Prici iz Novog Zaveta o "Ocu i dvojici sinova" , gde otac kaze jednom od njih da ode da zavrsi neki posao , a sin kaze da nece , al` ipak se raskaja i otide te ga zavrsi ; kao sto rece drugom da ide , a ovaj mu rece da hoce , ali ne ode ...

Adamu i Evi je receno sta smeju ,a sta ne u Raju i oni iz neposlusanja dovedose i sebe i svoje "direktne naslednike" u situaciju u kojoj su i sada njihovi prapotomci ...

Medjutim , Isus Hristos je bez pogovora i dvoumljenja , al` uz jednu ljudsku krizu koja je iskazana u onom "...al ne kako Ja hocu , vec kako je volja Tvoja..."...

Ovde je opisano jos nekoliko situacija o Poslusanju :

"...Isus je u svakoj prilici i situaciji uvek stavljao Očevu volju ispred svoje.

„Tada sam rekao: ‘Evo, došao sam – u svitku knjige pisano je o meni – da vršim tvoju volju, Bože.’” (JEVREJIMA 10:7)

„Jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“ (JOVAN 6:38)

„Ja ne mogu ništa da učinim sam od sebe – kako čujem onako sudim. Moj sud je pravedan, jer ne vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“ (JOVAN 5:30)

„Moja je hrana da vršim volju onoga koji me je poslao i da dovršim njegovo delo.“ (JOVAN 4:34)

„Potom ode malo dalje, pade ničice pa poče da se moli govoreći:
„Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali, neka ne bude moja volja, nego tvoja.” (MATEJ 26:39)..."...

https://www.hriscanskamreza.net/bozija-volja-i-mi-u-njoj/

Kako bese u onoj Prici iz Novog Zaveta o "Ocu i dvojici sinova" , gde otac kaze jednom od njih da ode da zavrsi neki posao , a sin kaze da nece , al` ipak se raskaja i otide te ga zavrsi ; kao sto rece drugom da ide , a ovaj mu rece da hoce , ali ne ode ...

Adamu i Evi je receno sta smeju ,a sta ne u Raju i oni iz neposlusanja dovedose i sebe i svoje "direktne naslednike" u situaciju u kojoj su i sada njihovi prapotomci ...

Medjutim , Isus Hristos je bez pogovora i dvoumljenja , al` uz jednu ljudsku krizu koja je iskazana u onom "...al ne kako Ja hocu , vec kako je volja Tvoja..."...

Ovde je opisano jos nekoliko situacija o Poslusanju :

"...Isus je u svakoj prilici i situaciji uvek stavljao Očevu volju ispred svoje.

„Tada sam rekao: ‘Evo, došao sam – u svitku knjige pisano je o meni – da vršim tvoju volju, Bože.’” (JEVREJIMA 10:7)

„Jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“ (JOVAN 6:38)

„Ja ne mogu ništa da učinim sam od sebe – kako čujem onako sudim. Moj sud je pravedan, jer ne vršim svoju volju, nego volju onoga koji me je poslao.“ (JOVAN 5:30)

„Moja je hrana da vršim volju onoga koji me je poslao i da dovršim njegovo delo.“ (JOVAN 4:34)

„Potom ode malo dalje, pade ničice pa poče da se moli govoreći:
„Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali, neka ne bude moja volja, nego tvoja.” (MATEJ 26:39)..."...

Jeste, Isus je iskazao poslušnost Ocu. Međutim, i Otac i Sin su znali da je ovo poniženje za Božanstvo.Ali, to je bio jedini način da se čovek spase. Ili ponožnenje Božanstva ili večna pogibao čoveka. Bog je odlučio da se ponizi i na sebe preuzme krivicu. Zato je Isus preuzeo ovu dužnost sa radošću i u najtežoj situaciji predao svoju volju Ocu.

Šalom.

- - - - - - - - - -

Jako lep tekst o volji Božijoj.

Bio je u telu, bio

a Isus Hrist je Bozji Sin , duhovno bice

I ti si duhovno bice, :)

- - - - - - - - - -

Eto odgovoraz:). Isus je uzeo ljudsko obličje i nađe se "kao čovek" ali u "poniženom" svom obličju koje je kao što Pavle u prethodnom stihu kaže:"Božije". Ponizivši si se uzeo je "ljudsko obličje".

Nije on sebe ponizio, vec ga je Bog najavio kao takvoga, kao slugu svojega:

Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

A da li je to Pavlu rekao sam Mesija da se nasao kao covek :?:

- - - - - - - - - -

Da tako je.

Da vidimo gde pise da je duhovno bice :?:

- - - - - - - - - -

“Prije nego što je Abraham počeo postojati, bio sam ja” (Jovan 8:58, ).

A zasto nije bio pre Adama :?:

Meni je upecatljivo kada se za isusa Kaze:

Isus je posvedočio da je imao predljudsko postojanje.

Rekao je: “Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječeg koji je sišao s neba” (Jovan 3:13).

Isus je takođe izjavio:
Jovan 6:51 Ja sam živi hleb koji je sišao s neba. Ako neko jede od ovog hleba, živeće večno.
A hleb koji ću ja dati moje je telo koje ću dati za život sveta.“

Da je Isus bio živ prije nego je došao na Zemlju vidljivo je iz njegovih riječi:

Prije nego što je Abraham počeo postojati, bio sam ja” (Jovan 8:58, ).

Abraham je živio od 2018. do 1843. pr. n. e., dok se Isusov ljudski život protezao od 2. pr. n. e. do 33. n. e.

Kratko vreme prije svoje smrti, Isus se molio:

Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe pree nego postade svet” (Jovan 17:5)

evo ovde

Jedini je Mesija od Bozijeg duha, zato je i prvorodjeni.
U starom zavetu, jedino se pominje u Isaiji 42,1 i glava 53.
Das je to tako bilo, bio bi najavljen od svih proroka, nije ih bilo puno,a imali su vizije.

- - - - - - - - - -

„Jer ovo da se misli među vama što je i u Hristu Isusu,
koji, ako je i bio u obličju Božijemu,
nije se otimao da se isporedi s Bogom;
nego je ponizio sam sebe
uzevši obličje sluge,
postavši kao i drugi ljudi
i na oči nađe se kao čovjek.
Ponizio sam sebe
postavši poslušan do same smrti,
a smrti krstove.

„Koji je obličje Boga što se ne vidi,
koji je rođen prije svake tvari.
Jer kroz njega bi sazdano sve
što je na nebu i što je na zemlji,
što se vidi i što se ne vidi,
bili prijestoli ili gospodstva
ili poglavarstva, ili vlasti:
sve se kroza nj i za nj sazda.

Uočimo, najpre, da oba ova odlomka – čiji je sadržaj sasvim drukčiji od onoga što nalazimo o Isusu u sinoptičkim jevanđeljima – imaju strukturu himne. Danas se u nauci uglavnom smatra da te dve himne nije sastavio Pavle, već da je on samo koristio tekst nasleđen iz tradicije kako bi potkrepio svoju osnovnu ideju. Apostol je, verovatno, prilagodio taj izvorni himnički materijal putem naknadne redakcije iz čisto teoloških, hristoloških razloga. Taj poetski pretekst on je potom redaktorski „spinovao“, dodajući jasno prepoznatljivu simboliku koja se odnosi na Isusa – kao što su, recimo, upućivanja na „crkvu“ i „krv krsta njegova“ (Kol 1.18 i 20). Rezultat svega toga je i slavljenje Hrista koje proizilazi iz iskustva vere njegovih sledbenika, pri čemu se naglašava da je Hristos, u čije ime se oni krštavaju, u stvari, niko drugi do sam Stvoritelj, Iskupitelj, Gospodar svih stvari na nebu i na zemlji.

- - - - - - - - - -

Taj Kosmički Hristos, Stvoritelj, bitno, međutim, odudara od predstave o Isusu kako u sinoptičkim jevanđeljima, tako i među nazorejima-ebionitima. On je, zapravo, u toj svojoj teološkoj, metafizičkoj slojevitosti mnogo bliži Logosu-Hristu Jovanovog jevanđelja. S druge strane, ni Jovan ni Pavle nisu bili zaokupljeni istorijskim Isusom.

Nije on sebe ponizio, vec ga je Bog najavio kao takvoga, kao slugu svojega:

Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

A da li je to Pavlu rekao sam Mesija da se nasao kao covek :?:

Kako se nije ponizio kada je ušao u ljudsko telo raspadljivo i vično bolestima, trpeo kao svaki čovek, primio sklonost ka grehu kao i svaki čovek..itd..te na kraju i umro..to je poniženje za Boga i to kakvo..ne može se izraziti ta dubina poniženja. Ali upravo u tom dobrovoljnom poniženju se vidi kolika je ljubav Božija. Ona otkriva Boga punog ljubavi koja se ne može racionalno objasniti.

Uočimo, najpre, da oba ova odlomka – čiji je sadržaj sasvim drukčiji od onoga što nalazimo o Isusu u sinoptičkim jevanđeljima – imaju strukturu himne. Danas se u nauci uglavnom smatra da te dve himne nije sastavio Pavle, već da je on samo koristio tekst nasleđen iz tradicije kako bi potkrepio svoju osnovnu ideju. Apostol je, verovatno, prilagodio taj izvorni himnički materijal putem naknadne redakcije iz čisto teoloških, hristoloških razloga. Taj poetski pretekst on je potom redaktorski „spinovao“, dodajući jasno prepoznatljivu simboliku koja se odnosi na Isusa – kao što su, recimo, upućivanja na „crkvu“ i „krv krsta njegova“ (Kol 1.18 i 20). Rezultat svega toga je i slavljenje Hrista koje proizilazi iz iskustva vere njegovih sledbenika, pri čemu se naglašava da je Hristos, u čije ime se oni krštavaju, u stvari, niko drugi do sam Stvoritelj, Iskupitelj, Gospodar svih stvari na nebu i na zemlji.

O Bože, znači apostoli po tebi(apostol Pavle) su spinovali, izmišljali. Ok, onda Biblija po tvom shvatanju nije nadahnuta. Ok.

Bio je u telu, bio

a Isus Hrist je Bozji Sin , duhovno bice

Za oboje pitanje:
kakva je vrsta duhovnog bica bio Mesija, :?:

Dobro razmislite, pre nego odgovorite .

- - - - - - - - - -

Dodatak:

Kakvo je to duhovno bice, kada je Bog rekao da mu je Sluga :?:

Za oboje pitanje:
kakva je vrsta duhovnog bica bio Mesija, :?:

Dobro razmislite, pre nego odgovorite .

- - - - - - - - - -

Dodatak:

Kakvo je to duhovno bice, kada je Bog rekao da mu je Sluga :?:

Hajde odgovoriću Pismom jer to zaista nije teško odgovoriti. Nego iz želje za dvosmernom konverzacijom želim tebe priupitati kakvo je tvoje stanovište onda u vezi Isusa? Evo molio bih te da pojasniš šta proističe iz tvog citiranja Isaije 42? Kakav je tvoj zaključak u pogledu položaja Isusa Hrista, njegove prirode? Ko je po tebi Isus Hristos?

Pozdrav.

Pa u postanku ti je rečeno da je čovek stvoren po obličju božjem...samo što to ne znači da je božje obličje telesno nego duhovno.
Dakle, svaki čovek ima mogućnost da poprimi božje obličje, ali mora da dostigne tu duhovnu visinu koju je dostigao Isus.
Isus je u Bibliji jasno govorio šta čovek treba da postane da bi došao u Kraljevstvo nebesko, a na nama je da ta upustva sledimo što zahteva velike promene u našim umovima. Kraljevstvo božje je najveći nivo svesnosti koju čovek može da dostigne, a kad je dostigne onda postaje slika božja. Isusu je to pošlo za rukom.
:kpozdrav:

Ovo je svakako daleko važnije od toga kog je datuma rođen.

Hajde odgovoriću Pismom jer to zaista nije teško odgovoriti. Nego iz želje za dvosmernom konverzacijom želim tebe priupitati kakvo je tvoje stanovište onda u vezi Isusa? Evo molio bih te da pojasniš šta proističe iz tvog citiranja Isaije 42? Kakav je tvoj zaključak u pogledu položaja Isusa Hrista, njegove prirode? Ko je po tebi Isus Hristos?

Pozdrav.

Odgovaras pitanjem. Kao prvo Mesijino ime je YAHusha, a Grci su, da bi nastavili da slave svog boga Zevsa, pisu ime Isus.
Kao drugo, ako Svevisnji preko Isaije tvrdi nama, da je Mesija Sluga, onda je to tacno tako, isto kao sto su i andjeli sluge Bozije, a oni su duhovna bica.
Cekam odgovor na postavljeno pitanje, kakvo je Duhovno bice Mesija :?:
Drugo pitanje: Satan NE moze da kusa Svevisnjeg, koga je u pustinji kusao :?:

Back