CiCoLiNo
Poznat
- Poruka
- 8.103
Pavle govori u prenosnom značenju...upoređuje okolnosti pod kojima se spašavaju Hrišćani u Korintu, sa vremenom u kom su se 'spasavali' Jevreji uz Mojsija... Jevrejima jeste stena Hrist (ali ne u bukvalnom smislu) jer se i oni preko Hrista spašavaju...i za njih Hrist plaća otkupninu.
Pogledaj da Pavle nabraja duhovne blagodeti, a ne vodu, hranu koju mi konzumiramo. Stim što oni imaju jedan put i dužni su da se drže stene na način koji Bog određuje...dok ovi u Korintu, pa i mi, smo dužni da se držimo stene onako kako Bog kaže.
''Jer Bog u različitim okolnostima govori preko proroka, a nama govori preko Sina''...parafraziram...
Pa obećava u proroštvu.
5. Mojsijeva 18,18
Proroka ću im podignuti između braće njihove, kao što si ti, i metnuću riječi svoje u usta njegova, i kazivaće im sve što mu zapovjedim.
Ko je taj prorok? Pa Isus. Čak i ovde Bog JHVH Hrista naziva ''prorokom''...što je zanimljivo za razmatranje.
Da ne dužim. Dopuniću ako bude trebalo.
Čitaj od 37-mog stiha dalje. Jasno se odnosi na Hristove savremenike.
Biblija nije kontradiktorna kao što neki kažu (ne mislim na tebe) jer je ne čitaju sa razumevanjem.
''Boga nikad niko nije video''...pa ni Jakov. ''Jer ne može čovek videti Boga i ostati živ''...
Ja verujem da je tebi ovo jasno pa neću širiti.
Prorok Osija ti jasno kaže da se Jakov rvao sa anđelom. Bog je uvek na različite načine prenosi poruke ljudima, u ovom slučaju preko anđela u telu...zato Jakov kaže videh Boga...jer poruka je od Boga.
Drugo, to što kaže 'borih se sa Bogom'...(na Božijoj strani)...a ne bukvalno protiv Boga.
Svi se mi borimo sa Bogom, ne protiv Boga...pa i Jakov.