Исус је Јехова

"Gospodin moj i Bog moj". Kome je to Toma rekao ?
''Gospod(Isus) moj i Bog(Otac) moj...

Kroz sva jevanđelja uvek piše ovako i nikad drugačije.

Riječ bijaše Bog. A Riječ je Sin.
Nije Hrist reč. Reč je Ono što On govori, a to što govori nije njegovo.

Stidljivi su...Toma nije bio stidljiv...direktno je rekao Isusu da je Bog. Ni ti ne trebaš biti stidljiv.
Nije rekao ni Toma. Ne čitaš pažljivo.

Evo pitala sam Ai i sta mi je odgovorio

Reci mi prema Bibliji da li je Bog jedan ili trojedan?

Bog je jedan

1. Ponovljeni zakon 6:4 – „Čuj, Izraele! Jehova, Bog naš, jedan je Jehova.“
    → Ovo je deo poznate jevrejske molitve Šema i ističe Božju jedinstvenost.
  2. Isaija 45:5 – „Ja sam Jehova i nema drugog; osim mene nema Boga.“
    → Bog sam za sebe kaže da je jedini, bez drugih bogova uz njega.
  3. Marko 12:29 – Isus potvrđuje: „Prva je: 'Čuj, Izraele! Jehova, Bog naš, jedan je Gospod.'“
  4. 1. Korinćanima 8:6 – „A za nas postoji jedan Bog, Otac, od koga je sve i za koga mi postojimo...“
    → Apostol Pavle ne pominje trojstvo, već Boga Oca kao jedinog pravog Boga.

Trojstvo u Bibliji?

Biblija nigde ne koristi reč "Trojstvo" niti jasno uči da su Otac, Sin i sveti duh jedan Bog u tri osobe. Ideja o trojstvu se razvila vekovima kasnije kroz crkvene sabore (npr. Nikejski sabor 325. g. n. e.) i nije biblijska po poreklu.

Ko je Isus prema Bibliji?

• Isus se naziva Sinom Božjim, a ne Bogom.
    Jovan 20:17 – „Uzlazim Ocu svom i Ocu vašem, Bogu svom i Bogu vašem.“
  • 1. Timoteju 2:5 – „Jer jedan je Bog, i jedan je posrednik između Boga i ljudi, čovek Hrist Isus.“

Sveti duh?

Sveti duh se u Bibliji ne opisuje kao osoba, već kao Božja aktivna sila.
Luka 1:35 govori o svetom duhu kao „sili Svevišnjega“.

Zaključak:​

Prema Bibliji, Bog je jedan – Jehova, a ne trojedan. Isus je njegov Sin, a sveti duh je njegova sila, a ne deo „trojice“. Ideja o trojstvu nije biblijska, već kasnija doktrina crkve.

Ako želiš, mogu ti pomoći i sa stihovima koji se ponekad koriste za podršku trojstvu – pa da ih zajedno analiziramo.

Naravno, hajde da analiziramo najčešće korišćene biblijske stihove koji se navode u prilog učenju o trojstvu. Pogledaćemo ih pažljivo, u kontekstu, i proveriti da li zaista podržavaju ideju da su Otac, Sin i sveti duh jedan Bog u tri osobe, kako uči dogma o trojstvu.

🔹 1.​

➤ Tumačenje:​

• Da li piše da su trojica jedan Bog? Ne.
  • Isus ovde navodi tri različita entiteta, ali ne kaže da su jedno biće ili iste prirode.
  • Reč „ime“ (u jednini) se nekad koristi kao „autoritet“, a ne kao identifikacija bića.
  • Ovo ne potvrđuje trojstvo – nema izjave o jednakosti ili jedinstvu u suštini.

🔹 2.​

• Ovaj deo se ne nalazi u najstarijim grčkim rukopisima.
  • Većina savremenih prevoda (npr. NIV, ESV, Jeruzalemska Biblija) izostavlja ovaj deo jer se smatra kasnijim dodatkom.
  • Naučni konsenzus: ovo nije deo izvorne Biblije.

🔹 3.​

• Grčki: kai theos ēn ho logos – ne kaže da je Reč isti Bog, već da je božanske prirode.
  • Jehovini svedoci (i neki drugi prevodioci) prevode: „Reč beše bog“ (sa malim „b“), jer nema određeni član ispred „theos“.
  • Sam stih pravi razliku: Reč je bila kod Boga, dakle nije isti Bog.

🔹 4.​

• Kontekst pokazuje da Isus govori o jedinstvu u svrsi, ne o identitetu.
  • U Jovan 17:21 Isus se moli da i njegovi učenici budu „jedno“ – jasno ne u božanskoj prirodi, već u slozi.
  • Dakle, „jedno“ se odnosi na jedinstvo volje i dela, ne na istovetnost bića.

🔹 5.​

• Toma je mogao da koristi uzvik u divljenju – nešto poput: „O, Gospode moj i Bože moj!“
  • Ipak, i da ga je doslovno nazvao „Bog“, to ne znači da je Isus sam Jehova, već da je u tom trenutku Toma video Božju moć u njemu.
  • Isus ne kaže „tačno, ja sam Bog“, već sledeći stih (stih 29) naglašava veru, ne identitet.

🔹 6.​

• Neki ovo tumače da znači da je sveti duh = Bog.
  • Međutim, laganje svetom duhu (Božjoj sili) može značiti da si lagao Bogu, koji duh koristi.
  • I dalje ne piše da je sveti duh osoba ili da je deo božanske „trojke“.

✅

Nijedan od stihova koji se često koriste u prilog trojstvu ne kaže direktno da su Otac, Sin i sveti duh jedan Bog u tri osobe.
Ta ideja nije jasno izrečena u Bibliji i potiče iz crkvenih doktrina razvijenih vekovima kasnije.

🕰️ 1. Trojstvo nije deo izvorne hrišćanske vere

• Isus i apostoli nikada nisu učili trojstvo.
  • Prvi hrišćani su verovali u jednog Boga – Oca i Isusa kao Njegovog Sina, ne kao Boga.
  • Sveti duh je bio shvaćen kao Božja sila, a ne osoba.

📖 Jovan 17:3 – Isus jasno kaže:

„...tebe, jedinog istinitog Boga, i onog koga si poslao, Isusa Hrista.“

📜 2. Učenje o trojstvu se razvilo vekovima kasnije

• U 3. i 4. veku, hrišćanstvo je počelo da se meša sa grčkom filozofijom (Platon, neoplatonizam), gde su bili popularni pojmovi o „božanskim trojkama“.
  • Rimljani su imali trijade bogova (npr. Jupiter, Junona i Minerva), pa je ideja trojstva bila prihvatljivija politički.

📅 3. 325. g. – Prvi Nikejski sabor

• Car Konstantin, koji nije bio kršteni hrišćanin, sazvao je sabor da bi ujedinio hrišćanstvo koje se razilazilo po pitanju Hristovog identiteta.
  • Tada je uvedeno učenje da je Isus iste suštine (grč. homoousios) kao Bog.
  • Učenje o svetom duhu je dodata 381. g. na saboru u Carigradu.

🔎 Nigde se nije koristila reč „trojstvo“ u originalnim spisima – to je teološki konstrukt.

⚖️ 4. Crkva je proglasila drugačije stavove jeretičkim

• Oni koji su i dalje verovali da je Bog jedan i da je Isus njegov Sin (ne jednak Bogu), nazivani su jereticima.
  • Arijani, koji su tvrdili da je Isus stvoren, a ne večan, bili su posebno progonjeni.

➡ Tokom srednjeg veka, rimokatolička crkva je silom učvrstila veru u trojstvo – odstupanje je kažnjavano.

🏛️ 5. Zašto se većina crkava i danas drži trojstva?​

1. Tradicionalna dogma – Crkve nasleđuju verovanja iz vremena kada se crkvena doktrina pisala na saborima, ne iz Biblije.
  2. Uticaj Teoloških škola – Većina protestantskih crkava je nasledila dogme iz katolicizma.
  3. Neproučavanje celokupne Biblije – Mnogi hrišćani veruju ono što im se kaže bez ličnog istraživanja.
  4. Pogrešno tumačenje stihova – Mnogi stihovi koji zvuče „trojstveno“ su izvučeni iz konteksta.

✅ Zaključak:​

🔹 Trojstvo nije biblijsko, nego crkveno-filozofski konstrukt.
🔹 Nastalo je stotinama godina nakon Hrista.
🔹 Biblija jasno uči da je Bog jedan – Jehova, a Isus njegov poslušni Sin, dok je sveti duh Njegova sila.

🕰️ 1. Trojstvo nije deo izvorne hrišćanske vere

• Isus i apostoli nikada nisu učili trojstvo.
  • Prvi hrišćani su verovali u jednog Boga – Oca i Isusa kao Njegovog Sina, ne kao Boga.
  • Sveti duh je bio shvaćen kao Božja sila, a ne osoba.

📖 Jovan 17:3 – Isus jasno kaže:

📜 2. Učenje o trojstvu se razvilo vekovima kasnije

• U 3. i 4. veku, hrišćanstvo je počelo da se meša sa grčkom filozofijom (Platon, neoplatonizam), gde su bili popularni pojmovi o „božanskim trojkama“.
  • Rimljani su imali trijade bogova (npr. Jupiter, Junona i Minerva), pa je ideja trojstva bila prihvatljivija politički.

📅 3. 325. g. – Prvi Nikejski sabor

• Car Konstantin, koji nije bio kršteni hrišćanin, sazvao je sabor da bi ujedinio hrišćanstvo koje se razilazilo po pitanju Hristovog identiteta.
  • Tada je uvedeno učenje da je Isus iste suštine (grč. homoousios) kao Bog.
  • Učenje o svetom duhu je dodata 381. g. na saboru u Carigradu.

🔎 Nigde se nije koristila reč „trojstvo“ u originalnim spisima – to je teološki konstrukt.

⚖️ 4. Crkva je proglasila drugačije stavove jeretičkim

• Oni koji su i dalje verovali da je Bog jedan i da je Isus njegov Sin (ne jednak Bogu), nazivani su jereticima.
  • Arijani, koji su tvrdili da je Isus stvoren, a ne večan, bili su posebno progonjeni.

➡ Tokom srednjeg veka, rimokatolička crkva je silom učvrstila veru u trojstvo – odstupanje je kažnjavano.

🏛️ 5. Zašto se većina crkava i danas drži trojstva?​

1. Tradicionalna dogma – Crkve nasleđuju verovanja iz vremena kada se crkvena doktrina pisala na saborima, ne iz Biblije.
  2. Uticaj Teoloških škola – Većina protestantskih crkava je nasledila dogme iz katolicizma.
  3. Neproučavanje celokupne Biblije – Mnogi hrišćani veruju ono što im se kaže bez ličnog istraživanja.
  4. Pogrešno tumačenje stihova – Mnogi stihovi koji zvuče „trojstveno“ su izvučeni iz konteksta.

✅ Zaključak:​

🔹 Trojstvo nije biblijsko, nego crkveno-filozofski konstrukt.
🔹 Nastalo je stotinama godina nakon Hrista.
🔹 Biblija jasno uči da je Bog jedan – Jehova, a Isus njegov poslušni Sin, dok je sveti duh Njegova sila.
Got bolje zna

Hrišćanska perspektiva

Većina hrišćanskih crkava (pravoslavna, katolička, protestantska) veruje da je:

• Isus Hristos istovremeno potpuno Bog i potpuno čovek.
  • Deo Svete Trojice: jedan Bog u tri ličnosti – Otac, Sin (Isus Hristos) i Sveti Duh.
  • Rođen kao čovek, ali nije prestao da bude Bog – ima božansku i ljudsku prirodu.

Got bolje zna

Hrišćanska perspektiva

Većina hrišćanskih crkava (pravoslavna, katolička, protestantska) veruje da je:

• Isus Hristos istovremeno potpuno Bog i potpuno čovek.
  • Deo Svete Trojice: jedan Bog u tri ličnosti – Otac, Sin (Isus Hristos) i Sveti Duh.
  • Rođen kao čovek, ali nije prestao da bude Bog – ima božansku i ljudsku prirodu.
Pa ništa nije pogrešio... istina je da tako veruju.

A da li je tačno to što veruju?!

Jeste
Ko što po tebi je tačno da je Isus utelovljeni anđeo.
U principu možeš da se deklariše kako hoćeš ali suštinski ako ne veruješ da je Isus bogočovek nisi hrišćanin.
Nakon 19 vekova se ne izmišlja topla voda.
Da li Ti znaš ko je najveći učitelj koji je hodao zemljom?
Niko drugo do Isus Hrist.

E sad, ako On uči tako kao što si ti rekao Ok...ako ne uči, onda se radi o 'nečijoj' izmišljotini.
Pitanje je koga mi sledimo?!

Svi odreda sledimo svoj ego jedino ako nisi zombiran, jer ti Bibliju ni ne možeš da razumeš, a ako kažeš "mogu" eto ti ega :D
Ne budi smešan Sale i nemoj se izvlačiti.

Hrista su razumeli bez i jednog razreda škole. A ovi danas puni mudrosti...ali svoje...ne Hristove.
Pa kao, eto to je Hrist hteo reći...ili Apostoli su hteli to da nam kažu...ali zaboravili.

Složiću se ja sa tobom da je Hrist Bogočovek, ali samo ako mi pokažeš da On to govori...u suprotnom si to od nekog drugog pokupio.

I nema tu Ega, filozofije ili ne znam čega.
Hristova reč je temelj istine...valjda se bar u tome možemo složiti.

Ne budi smešan Sale i nemoj se izvlačiti.

Hrista su razumeli bez i jednog razreda škole. A ovi danas puni mudrosti...ali svoje...ne Hristove.
Pa kao, eto to je Hrist hteo reći...ili Apostoli su hteli to da nam kažu...ali zaboravili.

Složiću se ja sa tobom da je Hrist Bogočovek, ali samo ako mi pokažeš da On to govori...u suprotnom si to od nekog drugog pokupio.

I nema tu Ega, filozofije ili ne znam čega.
Hristova reč je temelj istine...valjda se bar u tome možemo složiti.
Ok
Pokaži ti meni gde je bio tri noći i grobu po smrti
40. Јер као што је Јона био у трбуху китовом три дана и три ноћи: тако ће бити и Син човечији у срцу земље три дана и три ноћи.

Ok
Pokaži ti meni gde je bio tri noći i grobu po smrti
40. Јер као што је Јона био у трбуху китовом три дана и три ноћи: тако ће бити и Син човечији у срцу земље три дана и три ноћи.
1. Petrova 3,18
Jer i Hristos jedanput za grijehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši tijelom, no oživljevši Duhom;
1. Petrova 3,19
Kojijem sišavši propovijeda i duhovima koji su u tamnici,

Šta je ovo važno za temu?

pokaži mi gde
I pokaži mi gde je Isus anđeo Mihajlo
Pa možemo dalje da se preganjamo :D
Ili ti smatraš da su idiomi jehovinih svedoka bolji od hrišćanskih? :D
Kontekst je važan.
Ali da bi ga ispravno postavio, moraš ići redom...jedno po jedno. Preko reda ne može.

Prvo uzmeš i čitaš ono što Hrist govori, pa bezuslovno prihvatiš...tek onda možeš dalje...ako ono što Hrist u Jevanđeljima lično govori, ne prihvatiš...nema istine u tebi...budi ubeđen.

Kontekst je važan.
Ali da bi ga ispravno postavio, moraš ići redom...jedno po jedno. Preko reda ne može.

Prvo uzmeš i čitaš ono što Hrist govori, pa bezuslovno prihvatiš...tek onda možeš dalje...ako ono što Hrist u Jevanđeljima lično govori, ne prihvatiš...nema istine u tebi...budi ubeđen.
Ma objasni ti meni gde je ta treća noć
Čisto da mogu da se postavim.
Evo ja ne znam, često vi skorašnji tzv hrišćani se pozivati "gde piše "
Pa ajde gde piše da je bio tri noći i da je bio anđeo?

Ma objasni ti meni gde je ta treća noć
Čisto da mogu da se postavim.
Evo ja ne znam, često vi skorašnji tzv hrišćani se pozivati "gde piše "
Pa ajde gde piše da je bio tri noći i da je bio anđeo?
Razvodnjavaš.
Ovo što pitaš nije važno za spasenje.

Hrist naglašava šta jeste važno...
Evo recimo jedno mesto Jovan 17.3

A ovo ako te interesuje uzmi sam pa istraži.

Razvodnjavaš.
Ovo što pitaš nije važno za spasenje.

Hrist naglašava šta jeste važno...
Evo recimo jedno mesto Jovan 17.3

A ovo ako te interesuje uzmi sam pa istraži.
Jeste važno jer vera u Isusa je spasenje a ne u jehovu.
"Ko veruje u mene ima večni život" a samo Bog daje večni život, ne može nekakav anđeo.
Po tebi ispada da otac (Bog) čačka nos jer je predao svu vlast sinu i neće da se meša :D
A u Bibliji jasno piše da otac non stop radi
Nelogično ti tumačenje ali ne zamera ti

Jeste važno jer vera u Isusa je spasenje a ne u jehovu.
Jovan 17:3
Ovo je ključ za spasenje.
"Ko veruje u mene ima večni život"
Pa svo vreme se oko toga i vrtimo..

Veruješ li sve što Isus kaže?

Recimo:
'Otac moj je veći od mene'...
'Sin ne može činiti ništa sam od sebe'...
'Niko ne zna dan, ni Sin...samo Otac'...
'Nisam došao sam od sebe nego me On posla'...itd...

Veruješ li kako Isus kaže, ili ćeš reći, ma On to kaže zato i zato...

Poenta je da se vama sve zasniva na tome, ma Isus to govori iz ljudske perspektive...a direktna i jasna reč u fioku...
Hrist kaže...''ko ima ljubav prema meni, držaće moju reč''...nama tu perspektive, one ili ove, već se posle jasnih reči stavi tačka...

E onda možeš citirati ovo što si citirao gore.
A ja te na osnovu tih reči pitam...
Je li Otac veći od Hrista?...veruješ li Hristu?

Jehova jehovinih svedoka nije starozavetni Jehova (JHVH, Jahve) već neki drugi bog. To se može videti po jehovističkom tumačenju Biblije i njihovom tvrđenju da je arhanđeo Mihailo Isus. To čak ni većina subotara ne prihvata, mada i kod njih ima takvih mišljenja. To je neka judaistička denominacija, a ne hrišćanska.
Stvarno su jehovci zastranili, kontra svih ostalih hrišćana, oni i njihova braća subotari.

Litra vode je veća od deci vode ali je opet voda. Kao što je Otac Jehova tako je i Sin Jehova.

Kao što Otac ima život u sebi (bog svojstvo) tako i Sin ima Život u sebi. Otac daje Sinu sve i Sin daje Ocu sve. Zato je jer je to proces disanja unutar zajedničkog Duha Svetog, Očevog i Sinovog. Otac raspolaže sa šest duhova Duha Svetog a Sin raspolaže sa jednim ili sedmim duhom Duha Svetog. Zato je Otac veći. Vidiš ja znam i zađšto je Otac veći, ti ne znaš. Ali zato je Sinog duh centrali i kroz njega teče stvaranje. Otac nije jedini stvaralac, stvarao ej sa Sinom i kroz Sina. I sve je za Sina stvoreno. Bog je sve za sebe stvorio.

Veruješ li sve što Isus kaže?

A ti vjeruješ a ? Kad Isus kaže "Samo se Bogu pokloni" ti pričaš Markove konake i kažeš da te Isusove riječi ne treba jako ozbiljno shvatiti..

.
'Sin ne može činiti ništa sam od sebe'..

Zato jer tek zajednički Duh Sveti, Očev i Sinov radi sve. Ni Otac ne može stvarati svijet bez Sina jer je Sinov duh centralne pozicije unutar Duha Svetog pa kroz centar sve teče van. Što bi ti o tome znao....

.
'Niko ne zna dan, ni Sin...samo Otac'...

Znaš li da se Sin namjerno umanjio ili ponizio kad je psotao čovjekom? Znaš li inače da je Sin u svojoj nebeskoj poziciji također alfa i omega kao i Otac? Može li Sin biti omega a da ne zna sve o omegi ili kraju ? To je neodvojivo. Zato Sin zna kad će sudnji dan. Ne samo da zna nego Sin i određje sudnji dan jer mu je Otac dao "sav sud". Znaš li što znači "sav" ? To znači i pravo na određivanja dana suda. Vidiš, ti o ovome ne znaš ništa. Ja te malim prstom mogu vozati.

'Nisam došao sam od sebe nego me On posla'...itd...

Veruješ li kako Isus kaže, ili ćeš reći, ma On to kaže zato i zato...

Poenta je da se vama sve zasniva na tome, ma Isus to govori iz ljudske perspektive...

Što jer to čudno? Kad tebi treba objašnjenje metaforom onda vredi metafora a kad Isus govori iz ljudske perspketive onda to nije metafora. Vidiš kad Isus iz ljudske perspektive umire na križu onda jadikuje "Bože zašto si me ostavio?" A što kaže iz veće duhovne perspektive? Što Isus kaže iz svoje bog perspektive o svom umiranju na križu?
Bi li znao odgovoriti na ova dva pitanja citiraćući samog Isusa?
A ja te na osnovu tih reči pitam...

A ti vjeruješ Kristu kad Krist kaže da će odrediti dan suda? Nit vjeruješ nit znaš.

A ti vjeruješ a ? Kad Isus kaže "Samo se Bogu pokloni" ti pričaš Markove konake i kažeš da te Isusove riječi ne treba jako ozbiljno shvatiti..
Da. Verujem. Samo se Bogu treba pokloniti i nikom više.
Zato jer tek zajednički Duh Sveti, Očev i Sinov radi sve. Ni Otac ne može stvarati svijet bez Sina jer je Sinov duh centralne pozicije unutar Duha Svetog pa kroz centar sve teče van. Što bi ti o tome znao....
Prazna ljudska filozofija.
Zato Sin zna kad će sudnji dan.
Marko 13,32
A o danu tome ili o času niko ne zna, ni anđeli koji su na nebesima, ni sin, do otac.

Ti kažeš zna, Hrist kaže da ne zna...Ja nemam dilemu kome ću verovati..

A tebi Isus ovo ispod poručuje...

Jovan 14,23
Isus odgovori i reče mu: ko ima ljubav k meni, držaće riječ moju;

A što kaže iz veće duhovne perspektive? Što Isus kaže iz svoje bog perspektive o svom umiranju na križu?
Bi li znao odgovoriti na ova dva pitanja citiraćući samog Isusa?
Isus Bog ne postoji...to smo utvrdili.

A šta Božji Sin Isus iz nebeske perspektive kaže...čitaj ispod..

Otkrivenje 3,12
Koji pobijedi učiniću ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

Pričao o svom Bogu i našem Bogu...
Isto što je pričao na zemlji priča i u nebeskoj slavi.
A ti vjeruješ Kristu kad Krist kaže da će odrediti dan suda? Nit vjeruješ nit znaš.
Hrist ne određuje dan suda...pokazao sam ti iznad da ne zna dan.

Back