Bog je odlučio da manji dio njega posveti svijetu.
Ne mudruj.
Priznaj sam sebi da ne veruješ Hristu.
''Otac je veći od mene''...kaže Hrist.
Krist kao čovjek dobrovoljno se umanjio i tako se odlučio ne dičiti sa svojom jednakosti sa Ocem.
Ponovo izmišljaš.
Hrist kaže...''Ja ne dođoh sam od sebe nego me Otac posla''...
Nema drugog načina već je svemoćan i sveznajući svojim Duhom Svetim jer je isti sveprožimajući. Zapravo loše je reći da je Bog sveprožimajući jer je stvar obrnuta- SVE JE U BOGU. Ali ćemo uvjetno reći Bog je sveprožimajući i na taj način drži sve postojanje da se ne raspadne, da se nebeske sile ne poremete i sve raspadne? Slažeš se?
Ok. Slažem se.
Ali mislim da Bog može i ono što ti kao najpametniji teolog ne možeš ni da zamisliš...
Pa kad i to može, glupo je onda svemoć ograničavati na našu logiku...
Ka bi i Sin bio sveprožimajući bio bi Bog?
Ne može niko postati Jehova. Hrist nije Jehova je sam kaže da On ne može ono što Jehova može...itd...
Jesi li čitao koju drugu bibliju osim jehovinih svjedoka u kojoj bi "greškom" pisalo da je Sin sveprožimajući? Kako ćeš reagirati ako ti dokažem da je Sin sveprožimajući ? Hoćeš li reći da mu je sveprožetost dao Otac?
Reagovaću u skladu sa rečenim.
Sve što Hrist kaže, ja sa tim nemam problem...
Kao prvo ne znaš ti to. Nisi znao pa si mene pitao gdje piše da je Jehova kralj Izraelov. Drugo; odlučio je postavljati Židovima kraljeve jer je popustio ali nije odustao do svog statusa Židovskog kralja kojeg će povratiti. Nigdje nije rekao da će prestati biti kralj Židova zauvjek.
Jehova nije kralj...On je naš Otac i biće to u svu večnost.
Svaki oblik Poglavarstva se ukida kada svi budemo jedno.
Što znači nebeski Izrael? Da li je zemaljski Izrael odbacio zauvjek ? Da li je zemaljski Jeruzalem odbacio zauvjek?
Nije On odbacio njih, već oni njega.
Bog neće na silu nikog vraćati pod svoje skute...jednostavno zato, jer to nije u prirodi Boga...
A nebeski da...Onaj koji sam srcem ide i želi...Na čelu sa kraljem Isusom i sa suvladarima od 144.000...tamo gde su stanovi o kojima je Hrist govorio...tamo gde Jevrejin nije po krvi već po duhu...
Kad neko kaže Kristu "Bog moj" onda postoji termin Krist Bog.
Bolje veruj Hristu, nego svojoj logici...često naša logika zna da omane...
Prihvati Hrista onako kako se predstavio i ne trpaj mu ništa više, jer to više nije Sam Sebi dodao.
Kako možeš verovati Hristu kada mu nešto, svoje, trpaš usta? Onda to što si mu strpao nije njegovo, već tvoje. Slediš svoj nauk a ne Hristov...
Činjenica. Nigde ne piše Bog Hrist.
Svojstvo JHVH dijele Otac i Sin. Sin ima Slavu koju i Otac a "Bog svoju slavu ne da nikome". "Sve Očevo moje je". Ja mogu preciznije objasniti: izvan kruga Duha Svetog niko nije ravan Bogu, a unutar kruga Duha Svetog u kojemu Otac i Sin imaju sebe i gdje je sve jedno, Otac i Sin su ravni i ravnopravni.
Ma dobro, opet tvoje mudrovanje.
Otac svoje slave ne da je nikom.
Hrist ima svoju slavu, anđeli svoju, ti svoju...
Na mesto Boga ne može stati niko, pa ni Hrist...Bog daje svu vlast Sinu...ali mnoge ingerencije zadržava u svojoj vlasti.
Ne možeš reći na Hristove reči ''sve Očevo moje je''...da misli da je i Očeva slava njegova. Ne. Slavu svoju ne može dati nikom...kao što ti svoje zasluge ne možeš dati nikom...to je tvoje i pripada samo tebi...tvoje dete pred tobom more steći svoje zasluge i da se kiti svojim perjem a ne tuđim...
Ne apsolutno jer Otac i Sin su jedno i zajedno prije postanka svijeta. Sin je imao Slavu kod Oca i sa Ocem prije postanka svijeta. To kaže Sin.
Prije postanka svijeta nije bilo niti prijestolja, ali ova tema je teška. Ti i teolozi je ne znate postaviti niti kao problemsko pitanje a kamoli riješiti.
Orac i Sin su u jedinstvu/zajednici a ne u bukvalnom smislu...Imaš druge jasne Hristove reči koje potvrđuju ovo.
Zajednoca, kao kod muža i žene koji guraju i stvaraju svoj dom, potomstvo i sve ostalo...U tom smislu ima svako svoju titulu i zaslugu...iz naše perspektive...svako ima svoju slavu...Otac svoju, Sin svoju...
U ljudskosti Isus se ponizuje a Oca uzvisuje. Inače u Nebu je odlučivanje zajedničko. Otac prihvata Sinovu volju također jer kaže "Ako se ja pred Ocem odreknem Cicolina, onda će i Otac da se odrekne Cicolina". Ili ne kaže ?
Nećeš da pogledaš jasne Hristove reći koje otklanjaju svaku dilemu...
Vidi početak otkrivenja gde se jasno kaže da Otac Hristu otkriva buduće događaje.
Da li bo se to moglo reći da su jedno biće...?
Ne bi ni pod razno...