Istorija i porijeklo slave

Ako ste čitali ,,Slovensku mitologiju", mogli ste da nađete i deo o slavi. Recimo, običaj slave nas vraća još u vreme kada su Sloveni bili pagani. Imali su vrhovnog boga, ali je svako pleme ili grad imalo svog boga kojeg je poštovalo.

E sad ono što mene buni u ovoj priči je to kako samo Srbi slave slavu, a ne i ostali Sloveni.

Па нису се и ти Пагани крстили да би се зато звала Крсна Слава. Или само због тог прелаза из Пагана У Хришћанство?

E sad ono što mene buni u ovoj priči je to kako samo Srbi slave slavu, a ne i ostali Sloveni.

Tako što je neko uzeo i pokupio sve elemente folklora kod savremenih slovenskih naroda i automatski ih pripisao prethrišćanskoj slovenskoj veri, bez preterane kritike i analize o poreklu tih elemenata.

По мени је слава компромис који је настао између Хришћанства и Словенског паганства...

Kod Starih Slovena su, kao deo vere, porodice imale centralni godišnji praznik kada su proslavljale svog boga-zaštitnika?

Основа Хришћанства је да постоји само један Бог и то стоји у првој заповести ''Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене'' Е сада,наметнути Хришћанство и једнога бога Србима који су до јуче имали Перуна,Дажбога,Световида,Триглав,Велес,сварог итд... претпостављам да је од стране Српске православне цркве направљен компромис и да су до јуче Словенски богови замењени светитељима из Хришћанског света,а све у циљу да би се у народу примило Хришћанство...између осталог имамо Видовдан у црквеном календару а који је у ствари Пагански празник...имамо Бадњак и целу причу везану за бадњак а која је опет Словенски паганизам и обожавање Храста тј.светог грма...ни једна Хришћанска црква не познаје Бадњак,Запис,Славу и Храст...

Hrast je bio sveto drvo kod maltene svih evropskih naroda gde to drvo niče i svugde je bio vezan za paljenje vatre tokom nakraćih noći u godini, tako da nije isključiva karakteristika slovenskog paganizma nego opšteg evropskog folklora (čak ne ni indoevropskog, jer je deo i baskijskog i finskog folkora), a i danas je deo folklorne prakse u mnogim lokalnim protestantskim i katoličkim zajednicama.

Kada je evropski trend iskorenjivanja svega paganskog iz hrišćanskih običaja počeo da stiže do nas, mi smo bili pod Turcima, kada je ljudima bilo dovoljno da se naljuti na popa što neće da ga pričesti, pa da ode da se pokatoliči ili pređe na islam, tako da je ovaj nacionalni kompromis možda deo toga. U mnogim drugim krajevima po Evropi i Americi se i dalje pale vatre i seku hrastove grane za Božić, često i uz prisustvo sveštenika, ali kod jedino kod nas (koliko znam) učešće sveštenika je direktno.

Poslednja izmena od moderatora:
По мени је слава компромис који је настао између Хришћанства и Словенског паганства...

Основа Хришћанства је да постоји само један Бог и то стоји у првој заповести ''Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене'' Е сада,наметнути Хришћанство и једнога бога Србима који су до јуче имали
Delimicno si u pravu. Medjutim, nisi dobro razumeo Prvu zapovest. Jahve ne kaze da je on jedini bog, vec da je on jedini jevrejski bog i zbranjuje im da imaju druge bogove osim njega. Iz te naredbe jasno se da zakljuciti da je bilo i drugih bogova. Takodje, iz potonjih naredbi Jahve kaznjava najsurovijim kaznama one koji veruju u druge bogove. Tvrdnja hricana da postoji samo jedan bog je docnije smisljena.

Перуна,Дажбога,Световида,Триглав,Велес,сварог итд... претпостављам да је од стране Српске православне цркве направљен компромис и да су до јуче Словенски богови замењени светитељима из Хришћанског света,а све у циљу да би се у народу примило Хришћанство...између осталог имамо Видовдан у црквеном календару а који је у ствари Пагански празник...имамо Бадњак и целу причу везану за бадњак а која је опет Словенски паганизам и обожавање Храста тј.светог грма...ни једна Хришћанска црква не познаје Бадњак,Запис,Славу и Храст...
Upravo tako. I Perun je preimenovan u svetog Iliju gromovnika.

Ako ste čitali ,,Slovensku mitologiju", mogli ste da nađete i deo o slavi. Recimo, običaj slave nas vraća još u vreme kada su Sloveni bili pagani. Imali su vrhovnog boga, ali je svako pleme ili grad imalo svog boga kojeg je poštovalo.

Misliš li na knjigu Nenada Gajića?

Pa sad...ne znam baš koliko je on stručan; meni ta knjiga djeluje više kao zabavna nego naučna, tj. upravo prvenstveno to.

Delimicno si u pravu. Medjutim, nisi dobro razumeo Prvu zapovest. Jahve ne kaze da je on jedini bog, vec da je on jedini jevrejski bog i zbranjuje im da imaju druge bogove osim njega. Iz te naredbe jasno se da zakljuciti da je bilo i drugih bogova. Takodje, iz potonjih naredbi Jahve kaznjava najsurovijim kaznama one koji veruju u druge bogove. Tvrdnja hricana da postoji samo jedan bog je docnije smisljena.

Ako je bilo i tih drugih bogova, oni nisu imali status bogova. Da pojasnim, bogovi su sličnih kapaciteta i moći, ima ih jačih i slabijih itd. Jahve je onaj bog koji je stvorio sav materijalni i nematerijalni svet i sve i svakoga koji postoje u njemu. On se u tom smislu može porediti sa apstraktnim koncepcijama Urana ili Svaroga kao roditelja svih bogova i kao nečega za šta se nije sigurno da li je u pitanju božanstvo ili svet sam po sebi. Drugim rečima, sam koncept Jahvea stavlja sve ostale bogove u ravan kreacije, u bića drugog reda, gde sam Jahve nije "jedan od" bogova, nego "nad-bog" ili "bog bogova", a koji u startu sve ostale bogove, tj. u odnosu na njega pod-bića, proglašava za lažne bogove i zabranjuje da im se ukazuje božansko poštovanje.

To jest, iskazuje propis da se božansko poštovanje sme iskazivati samo bogu koji je postojao pre nastanka materijalnog i nematerijalnog sveta i koji je stvorio sve što vidimo i ne vidimo... uključujući i bogove drugih naroda, odnosno bića/entitete koja oni poštuju kao bogove.

Upravo tako. I Perun je preimenovan u svetog Iliju gromovnika.

Ili je bilo tako, ili je Sv. Iliji dodat atribut gromovnika jer su na našem podneblju tih dana učestale grmljavine. Mislim da se prelako došlo do tvrdnje: Perun-gromovnik, Ilija-gromovnik - dakle, Ilija je Perun.

Ako je bilo i tih drugih bogova, oni nisu imali status bogova. Da pojasnim, bogovi su sličnih kapaciteta i moći, ima ih jačih i slabijih itd. Jahve je onaj bog koji je stvorio sav materijalni i nematerijalni svet i sve i svakoga koji postoje u njemu. On se u tom smislu može porediti sa apstraktnim koncepcijama Urana ili Svaroga kao roditelja svih bogova i kao nečega za šta se nije sigurno da li je u pitanju božanstvo ili svet sam po sebi. Drugim rečima, sam koncept Jahvea stavlja sve ostale bogove u ravan kreacije, u bića drugog reda, gde sam Jahve nije "jedan od" bogova, nego "nad-bog" ili "bog bogova", a koji u startu sve ostale bogove, tj. u odnosu na njega pod-bića, proglašava za lažne bogove i zabranjuje da im se ukazuje božansko poštovanje.
Da li ti stvarno verujes u tu pricu, ili si je izmislio? Koje ostale bogove je Jahve koristio? I zasta ih je koristio?. Iz Biblije znam da je Jahve samo i jedino jevrejski bog i da je sa njima zakljucio ugovor - on, Jahve, njihov je bog, oni samo u njega veruju, a on ce ih stiti od svih nevolja i poklonice im tudju zemlju. Medjutim, vidimo kako su Jevreji prosli korz istoriju, sto bi bilo dovoljno da sumnjamo u njegovu moc.

To jest, iskazuje propis da se božansko poštovanje sme iskazivati samo bogu koji je postojao pre nastanka materijalnog i nematerijalnog sveta i koji je stvorio sve što vidimo i ne vidimo... uključujući i bogove drugih naroda, odnosno bića/entitete koja oni poštuju kao bogove.
Pa kako to da si toliko siguran da je to taj jevrejski bog bas pravi?. Sta ako je neki drugi bog u pitanju? Niko tog mocnog boga jos nije video, sto bi bilo dovoljno da razmislis da li je jevrejski bog Jahve pravi bog koji je stvorio sve vidljivo i nevidljivo.

Ili je bilo tako, ili je Sv. Iliji dodat atribut gromovnika jer su na našem podneblju tih dana učestale grmljavine. Mislim da se prelako došlo do tvrdnje: Perun-gromovnik, Ilija-gromovnik - dakle, Ilija je Perun.
Sta kaze Jahve na sve to. Medjutim, mozda je Perun Ilija, a ne da je Ilija Perun? I jedan i drugi su puni gromova, ako su dva, a mozda i oni imaju dva lica kao i sto Jahve ima tri lica.

Sada sledi pitanje da li se sveti Ilija slavi ili ne? Ja, iskreno govoreci, ne znam da neko slavi svetog Iliju. Mozda zato sto je nekada bio Perenu?

Da li ti stvarno verujes u tu pricu, ili si je izmislio? Koje ostale bogove je Jahve koristio? I zasta ih je koristio?. Iz Biblije znam da je Jahve samo i jedino jevrejski bog i da je sa njima zakljucio ugovor - on, Jahve, njihov je bog, oni samo u njega veruju, a on ce ih stiti od svih nevolja i poklonice im tudju zemlju. Medjutim, vidimo kako su Jevreji prosli korz istoriju, sto bi bilo dovoljno da sumnjamo u njegovu moc.

Pa kako to da si toliko siguran da je to taj jevrejski bog bas pravi?. Sta ako je neki drugi bog u pitanju? Niko tog mocnog boga jos nije video, sto bi bilo dovoljno da razmislis da li je jevrejski bog Jahve pravi bog koji je stvorio sve vidljivo i nevidljivo.

Sta kaze Jahve na sve to. Medjutim, mozda je Perun Ilija, a ne da je Ilija Perun? I jedan i drugi su puni gromova, ako su dva, a mozda i oni imaju dva lica kao i sto Jahve ima tri lica.

Sada sledi pitanje da li se sveti Ilija slavi ili ne? Ja, iskreno govoreci, ne znam da neko slavi svetog Iliju. Mozda zato sto je nekada bio Perenu?

Како да не, многе породице славе светог Илију.

Отворено је питање повезаности светога Илије и Перуна. Савим је могуће да је у питању мање-више случајност. Можда је заиста та веза успостављена преко грома као реквизита којим баратају и Перун и Илија, а то је опет стога што је празник светог Илије пада у доба за које су везана многа веровања о грому и грмљавини ("није грмело на светога Илију, биће лешника ове године"). У народној песми "Свеци благо дијеле" коју сам ако се не варам већ поставио на овој теми, Илија је "узео" муње и громове, Пантелија (9. август) велике врућине, Огњена Марија такође нешто итд. Нема видљивог разлога везивати светог бесребреника Пантелејмона са врућинама, па по тој аналогији можемо да претпоставимо да је и пророк Илија случајно повезан са Перуном. Ко зна, можда је свети Илија дошао на исти датум (или ту негде) када је био празник Перуна, или пак неки празник везан за њега и његову особину да пуца громом.

Негде сам читао да пер- је стара словенска реч за ударац, а пак -ун је наставак који означава вршиоца радње. То би значило да "перун" значи "онај који удара", "ударач". То би даље значило да Перун није име бога, него његов атрибут (као на пример за Зевса у "Илијади" што се користи атрибут "егидоноша"). А то би, опет, било у вези са веровањем да се има бога не може/не сме знати, јер се познавањем правог имена бога долази у магијску власт над њим.

Jos uz to Ilija po bibliji za Kocijama otiso na nebo, tako da i nije toliko daleko od toga da ga povezujes za nebeskim fenomenima.

Tako ja ne osporavam teoriju o Perunu koja je logicna, samo hocu da kazem koliko je tesko rekonstruirati stari obicaji i prelazi verskih misljenja.

Misliš li na knjigu Nenada Gajića?

Pa sad...ne znam baš koliko je on stručan; meni ta knjiga djeluje više kao zabavna nego naučna, tj. upravo prvenstveno to.

http://www.politika.rs/rubrike/Kult...Svetog-Jeronima-i-ostale-mitske-price.lt.html

Ево једног текста из Политике Радивоја Радића и Љубинка Раденковића од пре две године (септембар 2011).

Нажалост, комерцијални интерес је најјачи, па је Политика, пошто је објавила овај текст лепо објављивала Гајићеву књигу као фељтон уз пратећу рекламу (издавач, цена, телефон за наруџбине и сл)...

http://www.politika.rs/rubrike/Kult...Svetog-Jeronima-i-ostale-mitske-price.lt.html

Ево једног текста из Политике Радивоја Радића и Љубинка Раденковића од пре две године (септембар 2011).

Нажалост, комерцијални интерес је најјачи, па је Политика, пошто је објавила овај текст лепо објављивала Гајићеву књигу као фељтон уз пратећу рекламу (издавач, цена, телефон за наруџбине и сл)...

Ajoj...nisam imao predstave...

window_washer.jpg

Radivoje Radić - referent za pranje lica i naličja (čitaj prednjice i zadnjice). tj pranje ruku srpske zvanične istoriografije od "štetnih ideja" pred međunarodnom naučnom zajednicom.

To se tako ne radi.

Poslednja izmena:
window_washer.jpg

Radivoje Radić - referent za pranje lica i naličja (čitaj prednjice i zadnjice). tj pranje ruku srpske zvanične istoriografije od "štetnih ideja" pred međunarodnom naučnom zajednicom.

To se tako ne radi.

Pa u onom tekstu svaka mu (zapravo, im) stoji...

Ako brani nauku od pseudonauke, šta tu ima loše? Po mom mišljenju zaprepašćujuće je to što to radi praktično samo on; tu i tamo mu se ponekad priključi Aleksandar Loma (ali samo u slučaju antike) i to je u suštini sve. Ovi drugi, koji se dotiču razbijanja raznih mitova (Dubravka Stojanović, Čedomir Antić,..) to čine više na nekom populističkom nivou, bez kritike na neka specifična djela.

Pa u onom tekstu svaka mu (zapravo, im) stoji...

Ako brani nauku od pseudonauke, šta tu ima loše? Po mom mišljenju zaprepašćujuće je to što to radi praktično samo on; tu i tamo mu se ponekad priključi Aleksandar Loma (ali samo u slučaju antike) i to je u suštini sve. Ovi drugi, koji se dotiču razbijanja raznih mitova (Dubravka Stojanović, Čedomir Antić,..) to čine više na nekom populističkom nivou, bez kritike na neka specifična djela.

Da prokomentarišem za Radića, za Lomu neću jer mi se čini da se muva po Forumu, mislim da čovek pokušava da namakne publicitet tako što se hvata za selebirtije (poznate u seoskoj birtiji) vida Milić od Mačve i Jovan mašin-Deretić. Publicitet jednako politički poeni. Jasno je da on na njihovoj slavi želi da profitira.

Da prokomentarišem za Radića, za Lomu neću jer mi se čini da se muva po Forumu, mislim da čovek pokušava da namakne publicitet tako što se hvata za selebirtije (poznate u seoskoj birtiji) vida Milić od Mačve i Jovan mašin-Deretić. Publicitet jednako politički poeni. Jasno je da on na njihovoj slavi želi da profitira.

Pa otprilike tako i jeste; Radić ima strašno mnogo književnih ili bolje rečeno književno-istorijskih djela; oni zauzimaju drastično veći korpus od kritike novoromantičara i drugih zastupnika pseudonaučnih pogleda. Jasno je da pare imaju tu dosta mjesta, ali zar je to razlog sa kritiku. Njegova knjiga Srbi pre i posle Adama je do sada najbolja kritika srpskih 'novoromantičara', a ako si pročitao neka od nenaučnih Radićevih djela, vidio bi i da je okvirno govoreći dobar pisac.

Zapazio sam da su mnogi Radićevi kritičari upravo zbog toga, tj. što ne provodi više vremena na naučnom radu nego piše i osvrće se na odgovor nestručnim izdanjima; mogao bih i da se složim tu, da bih volio da više vidim naučno-istraživačkih radova, a pokazalo se da može dobre da Radić napiše, ali zar je to stvarno nekakav razlog za kritiku? Srbi nemaju dovoljno popularizatora istorije, a meni se čini da je Radić upravo to. I to uz par knjiga koje objavi i tako članaka, on obavezno proizvede i barem neku naučnu raspravu, održavajući nekakav balans, za razliku od recimo Antića kome je maltene isključivo ono drugo glavni fah...

Kako "izmislio"? Da li mi pričamo o istoj Bibliji? "Jahve" (ili Jehova, Jave, "Jav", Jah itd. pošto se zbog specifičnosti semićanskih alfabeta ne zna kako se taj zapis tačno čita, a ova reč nikad nije izgovarana) je naziv za boga koji je stvorio materijalni i nematerijalni svet, tj. nebesa i zemlju, koji je stvorio anđele i arhanđele kao besmrtne bestelesne sile i koji je stvorio čitavo čovečanstvo. On je "jevrejski" bog samo u tom smislu što su Jevreji smatrali da su izabran narod od strane jednog boga i da sa njime imaju sklopljen savez preko Avrama. A tog istog boga, u isto ili slično vreme, štovali su i Egipćani i Persijanci.

Naravno, ako se slažemo da je isti bog onaj bog koji ima ista svojstva, a ne koji nosi različito ime?

Pa... Ne znam koji je bog "pravi", mi ne znamo ni da li tako nešto kao što je Bog uopšte postoji ili je kreacija ljudskog uma. U svakom slučaju, predstava bestelesne nevidljive sile koja obitava van našeg sveta i unutar koje sav ovaj svet postoji i koja je čoveka postavila kao krunu svog stvaranja, svakako je naprednija od predstave bogova-džinova koji se od ljudi razlikuju samo po tome što su besmrtni i imaju natprirodne moći, a inače upražnjavaju seks, bave se ratovima, svađama, tračevima, otmicama, a žive u oblacima ili na vrhovima planina, a od kojih neki od ljudi zahtevaju i ljudske žrtve. Razlika u odnosu na "jevrejskog boga" je u tome što je taj jevrejski bog tvorac i otac čitavog čovečanstva, a ne samo jevreja, i što on uči da su svi ljudi na svetu braća poreklom od istih praroditelja.

Slavi se Ilindan, ali nije toliko rasprostranjen svečar kao npr. Sv. Nikola, Sv. Jovan, Arh. Mihajlo ili Sv. Đorđe.

Ja mislim da se međusoban odnos/nasleđivanje Peruna i Sv. Ilije uzeo zdravo za gotovo. Koje su im sličnosti? Imaju jednu krupnu sličnost koja nema veze sa nasleđivanjem - i Perun i Ilija voze kola preko neba. Ovo prvo je slovenski mit, a ovo drugo biblijski, jer je Ilija uzdignut na nebo u plamenim kočijama koje vuku plameni konji. Što se tiče slovenskog mita, imamo da se Perun vozi kolima po nebu i da se sunce vozi kolima po nebu, a i narodni hrišćanski mit da se Bog vozi kolima po nebu. S obzirom na značaj Peruna među Slovenima, verovatnije je da njegove osobine nasledi lično hrišćanski Bog, nego jedan manje-više nepoznat jevrejski prorok. Druga sličnost je slanje gromova. Opet, da li je Ilija tu osobinu nasledio od Peruna ili je tu osobinu dobio po tome što u te dane grmi? A ako i jeste nasledio tu osobinu, da li je nasledio i celokupne osobine vrhovnog slovenskog boga? To je pitanje.

Evo malo nečega od jednog od vodećih etnologa današnjice, Dušana Bandića; pretpostavljam da će ovo pripomoći i uklanjanju pojedinih dilema oko razlike između porodične i seoske slave (posebice u slučaju FORMICE):

46791861775214525fc0fcab1d2.jpg

DSC03131.jpg

DSC03132.jpg

DSC03133.jpg

DSC03134.jpg

DSC03135.jpg

DSC03136.jpg

* Д. Бандић, Народна религија Срба у 100 појмова, Нолит, Београд 2004, 350—360.

Poslednja izmena:
"Prvi srpski arhiepiskop Sava poverio je sveštenstvu da nasilno i uzaludno ne progone stara narodna verovanja i običaje".

Da li neko može da navede tačne Savine reči ili neko svedočanstvo o ovakvim instrukcijama?

Da li postoji iko od domaćih etnologa ko bi povezao slavu sa običajima predslovenskog balkanskog stanovništva? Večito ta "misterija", kako je krsna slava drevni slovenski običaj, samo, eto, od Slovena ga imaju samo Srbi koji su, sasvim slučajno, upravo oni Sloveni koji su asimilovali stanovništvo koje je imalo kultove porodičnih zaštitnika i zaštitnika ognjišta.

Имаш очигледан доказ, у Славеновом посту, страна 176, Каницова илустрације српске славе у 19 . веку. Видиш како је колач украшен?

Ja mislim da se međusoban odnos/nasleđivanje Peruna i Sv. Ilije uzeo zdravo za gotovo. .

Перун , као пернати летећи Бог, има код Срба петла као симбол.
У селима Србије која још увек славе Св.Илију као заветину, наћи ћеш још увек жив обичај да се за Св.Илију коље искључиво певац.
Узрок да то буде певац јесте у познавању астрономских појава Сунчевог система.
Директна веза је да су оба имена везана за громодржеца. То је лако дооказати и данас за Перуна преко обичаја са секиром управљеном према облаку и преко додолско /пепереушких песама и обреда.
Трагај даље, без предрасуда.

Poslednja izmena:
Moju sliku o slavama je igradilo saznanje da je slava isključivo brastvenički običaj, odnosno slava krvnih srodnika na nivou brastva ili nekadašnje zajednice zadruge. Nikad nijesam čuo da postoji slava koju kao takvu slave krvno nesrodni (pravna lica nemaju slavu). Pravna lica imaju svetca zašptitnika što nije isto što i slava.jer je svetac zaštitnik i fizičkih lica (nešto kao imendan). Slava je nešto kao totemski predak krvnih srodnika, mada je totem predak krvno nesrodnih.

Moju sliku o slavama je igradilo saznanje da je slava isključivo brastvenički običaj, odnosno slava krvnih srodnika na nivou brastva ili nekadašnje zajednice zadruge. Nikad nijesam čuo da postoji slava koju kao takvu slave krvno nesrodni (pravna lica nemaju slavu). Pravna lica imaju svetca zašptitnika što nije isto što i slava.jer je svetac zaštitnik i fizičkih lica (nešto kao imendan). Slava je nešto kao totemski predak krvnih srodnika, mada je totem predak krvno nesrodnih.

Nadam se da je iznad okačena literatura konačno više otklonila sve te zablude koje si gajio dosta dugo vrijeme.

Bilo bi lijepo da utvrdimo gdje si te dezinformacije tačno pokupio ili ko te je konkretno obmanuo, ali dobro, poenta ovakvih rasprava jeste da se znanje obogati i eliminišu takve greške...

Nadam se da je iznad okačena literatura konačno više otklonila sve te zablude koje si gajio dosta dugo vrijeme.

Bilo bi lijepo da utvrdimo gdje si te dezinformacije tačno pokupio ili ko te je konkretno obmanuo, ali dobro, poenta ovakvih rasprava jeste da se znanje obogati i eliminišu takve greške...

Ne postoji nijedna Slava pravnog lica (grupe građana koji su u nesrodničkom odnosu) kod Crnogoraca.

Pa već je rekao da ovakve informacije crpi iz svojih "snoviđenja" i da ne robuje nekakvoj nauci ili literaturi.

:D :D :D ne radi se o snovišenjima i ostalim stvarima. To je vrlo prosto. Nesrodnici ne mogu nikad imati jednaku slavu (pa koliko god je slavili istog dana). Slava je jedino i isključivo brastvenički običaj krvnih srodnika. Sve ostalo su svetci zaštitnici, opšta pojava širom hrišćanskog svijeta, kada je svetac zaštitnik jedne osobe ili jednog pravnog lica, zadruge, komune, sela, grada opštine, firme, crkve i tako dalje. ništo od svega toga kod Crnogoraca nema. Čak ni imenovanje istim nazivom ne može dva potpuno različita običaja spojiti u jedan, pa koliko god na tome insistirale nacionalne elite u prvom redu SPC, kao danas najmočnijeg izvođača srpskog nacionalnog projekta.

Poslednja izmena:

Back