Da li ti stvarno verujes u tu pricu, ili si je izmislio? Koje ostale bogove je Jahve koristio? I zasta ih je koristio?. Iz Biblije znam da je Jahve samo i jedino jevrejski bog i da je sa njima zakljucio ugovor - on, Jahve, njihov je bog, oni samo u njega veruju, a on ce ih stiti od svih nevolja i poklonice im tudju zemlju. Medjutim, vidimo kako su Jevreji prosli korz istoriju, sto bi bilo dovoljno da sumnjamo u njegovu moc.
Kako "izmislio"? Da li mi pričamo o istoj Bibliji? "Jahve" (ili Jehova, Jave, "Jav", Jah itd. pošto se zbog specifičnosti semićanskih alfabeta ne zna kako se taj zapis tačno čita, a ova reč nikad nije izgovarana) je naziv za boga koji je stvorio materijalni i nematerijalni svet, tj. nebesa i zemlju, koji je stvorio anđele i arhanđele kao besmrtne bestelesne sile i koji je stvorio čitavo čovečanstvo. On je "jevrejski" bog samo u tom smislu što su Jevreji smatrali da su izabran narod od strane jednog boga i da sa njime imaju sklopljen savez preko Avrama. A tog istog boga, u isto ili slično vreme, štovali su i Egipćani i Persijanci.
Naravno, ako se slažemo da je isti bog onaj bog koji ima ista svojstva, a ne koji nosi različito ime?
Pa kako to da si toliko siguran da je to taj jevrejski bog bas pravi?. Sta ako je neki drugi bog u pitanju? Niko tog mocnog boga jos nije video, sto bi bilo dovoljno da razmislis da li je jevrejski bog Jahve pravi bog koji je stvorio sve vidljivo i nevidljivo.
Pa... Ne znam koji je bog "pravi", mi ne znamo ni da li tako nešto kao što je Bog uopšte postoji ili je kreacija ljudskog uma. U svakom slučaju, predstava bestelesne nevidljive sile koja obitava van našeg sveta i unutar koje sav ovaj svet postoji i koja je čoveka postavila kao krunu svog stvaranja, svakako je naprednija od predstave bogova-džinova koji se od ljudi razlikuju samo po tome što su besmrtni i imaju natprirodne moći, a inače upražnjavaju seks, bave se ratovima, svađama, tračevima, otmicama, a žive u oblacima ili na vrhovima planina, a od kojih neki od ljudi zahtevaju i ljudske žrtve. Razlika u odnosu na "jevrejskog boga" je u tome što je taj jevrejski bog tvorac i otac čitavog čovečanstva, a ne samo jevreja, i što on uči da su svi ljudi na svetu braća poreklom od istih praroditelja.
Sta kaze Jahve na sve to. Medjutim, mozda je Perun Ilija, a ne da je Ilija Perun? I jedan i drugi su puni gromova, ako su dva, a mozda i oni imaju dva lica kao i sto Jahve ima tri lica.
Sada sledi pitanje da li se sveti Ilija slavi ili ne? Ja, iskreno govoreci, ne znam da neko slavi svetog Iliju. Mozda zato sto je nekada bio Perenu?
Slavi se Ilindan, ali nije toliko rasprostranjen svečar kao npr. Sv. Nikola, Sv. Jovan, Arh. Mihajlo ili Sv. Đorđe.
Ja mislim da se međusoban odnos/nasleđivanje Peruna i Sv. Ilije uzeo zdravo za gotovo. Koje su im sličnosti? Imaju jednu krupnu sličnost koja nema veze sa nasleđivanjem - i Perun i Ilija voze kola preko neba. Ovo prvo je slovenski mit, a ovo drugo biblijski, jer je Ilija uzdignut na nebo u plamenim kočijama koje vuku plameni konji. Što se tiče slovenskog mita, imamo da se Perun vozi kolima po nebu i da se sunce vozi kolima po nebu, a i narodni hrišćanski mit da se Bog vozi kolima po nebu. S obzirom na značaj Peruna među Slovenima, verovatnije je da njegove osobine nasledi lično hrišćanski Bog, nego jedan manje-više nepoznat jevrejski prorok. Druga sličnost je slanje gromova. Opet, da li je Ilija tu osobinu nasledio od Peruna ili je tu osobinu dobio po tome što u te dane grmi? A ako i jeste nasledio tu osobinu, da li je nasledio i celokupne osobine vrhovnog slovenskog boga? To je pitanje.