Историја Бугара

Будимо фини :P

Узгред, помесне православне цркве које су усвојиле нови календар заправо не користе Грегоријански већ Ревидирани јулијански или Новојулијански календар, рукодело тадашњег професора небеске механике на Београдском универзитету и нашег великана, Милутина Миланковића. Новојулијански календар тренутно се отприлике подудара са Грегоријанским (разликују се у 24 секунде на годишњем нивоу), али је прецизнији од њега, и за осам векова ће доћи до размимоилажења изнеђу два календара, а сваких потоњим 3600 година, Новојулијански календар ће отићи један пун дан испред Грегоријанског.

Питање календара је од нулте важности из догматског угла, па су сви покрети 'старокалендарараца' у својој основи неправославни - ма колико се њихови припадници сматрали већим прсвославцима од својих патријараха и епископа -, безумни и савршен пример стравичног греха расколиштва. Ипак, није требало да се уводе промене без пристанка свих помесних цркава. Јединство Цркве овим није истински угрожено, али симболично и на површини, као и у очима оних који не виде даље од фасаде, свакако.

:D

Mi imamo patrijarh u 927.,a vi tek u 1219.Ko su prvi (pravi) pravoslavci? :)

Дај, не почињи опет. Мислим да имамо различите осећаје за хумор. Ово помало прелази границу пристојности. Ако ћемо о чињеницама, ни ви ни ви. Хришћанство су пре нас примили многи, баш као и после. Ми пре вас, али то је небитно. Ми смо своју аутокефалност придобили онако како и доликује, а не употребом силе, и тиме се изузетно поносимо. Руси, који су били још скромнији у потражњи за аутолефалношћу, имају још више разлога за понос. А неко ко је сам у нашој вери спознао истину и одлучио да пређе у православље, далеко више разлога него ми који смо се у њему родили.

Православни се не поносе тиме колико дуго су номинално део Цркве, већ се труде да буду њени истински чланови. Запамтите да је гордост први грех. То је грех самог Сатане.

Poslednja izmena:
Будимо фини :P

Узгред, помесне православне цркве које су усвојиле нови календар заправо не користе Грегоријански већ Ревидирани јулијански или Новојулијански календар, рукодело тадашњег професора небеске механике на Београдском универзитету и нашег великана, Милутина Миланковића. Новојулијански календар тренутно се отприлике подудара са Грегоријанским (разликују се у 24 секунде на годишњем нивоу), али је прецизнији од њега, и за осам векова ће доћи до размимоилажења изнеђу два календара, а сваких потоњим 3600 година, Новојулијански календар ће отићи један пун дан испред Грегоријанског.

Питање календара је од нулте важности из догматског угла, па су сви покрети 'старокалендарараца' у својој основи неправославни - ма колико се њихови припадници сматрали већим прсвославцима од својих патријараха и епископа -, безумни и савршен пример стравичног греха расколиштва. Ипак, није требало да се уводе промене без пристанка свих помесних цркава. Јединство Цркве овим није истински угрожено, али симболично и на површини, као и у очима оних који не виде даље од фасаде, свакако.

Дај, не почињи опет. Мислим да имамо различите осећаје за хумор. Ово помало прелази границу пристојности. Ако ћемо о чињеницама, ни ви ни ви. Хришћанство су пре нас примили многи, баш као и после. Ми пре вас, али то је небитно. Ми смо своју аутокефалност придобили онако како и доликује, а не употребом силе, и тиме се изузетно поносимо. Руси, који су били још скромнији у потражњи за аутолефалношћу, имају још више разлога за понос. А неко ко је сам у нашој вери спознао истину и одлучио да пређе у православље, далеко више разлога него ми који смо се у њему родили.

Православни се не поносе тиме колико дуго су номинално део Цркве, већ се труде да буду њени истински чланови. Запамтите да је гордост први грех. То је грех самог Сатане.

Mi smo bili toliko mocni da smo dobili autokefalnost od Vizantijskog imperije i Vaselenskoj patrijarsje sa ratom.Pri tome jos u 927.,i sa to se ponosimo.Uvek to sto smo hteli smo dobijali sa ratom,mi smo osvojacki,ratoljubivi i imperialni narod,i to je nasa ponos;)

Разликујемо се по том питању. Мени је цар Душан, уз сво дужно поштовање, најмање драг од свих наших средњевековних владара, а он уопште није био освајач тог вашег ратољубивог типа.

Занимљиво је да је тако ратоборном народу ипак била неопходна руска помоћ како би се ослободио од једног другог ратоборног народа.. Као да је дошло до неких промена кроз векове. Али добро, да не почињемо опет. За нас је још време поста па не бих да се препуцавам.

Све најбоље ратоборни брате!

Poslednja izmena:
Mi smo bili toliko mocni da smo dobili autokefalnost od Vizantijskog imperije i Vaselenskoj patrijarsje sa ratom.Pri tome jos u 927.,i sa to se ponosimo.Uvek to sto smo hteli smo dobijali sa ratom,mi smo osvojacki,ratoljubivi i imperialni narod,i to je nasa ponos;)

То се можда десило између 924 и 926 а твој драги цар се упокојио 927.:zstidljivko:
Да не улазим у даљу расправу са очиглено необразованом и недораслом особом , та епоха је трајала 33 године , после тога та држава се распада полако потпада под византијску власт по којом ће бити скоро 200 година , па са неким после континуитетом од око 50 година до превласти златне хорде па затим падање под вазалну власт Србије мало решено династичким браком до пада под Турке крајем 14 века. Нећу рачунати период пре 9 века јер се мало зна а зна се да сте били под аварским хаганатом имали сте нешто мало више од 200 година потпуне политичке независности до 20 века. Толико о империјализму.
Иначе доба "империјализма" је заксанела фаза на Балкану и земљама под турском влашћу и кулминирала је Балканским ратовима.
Нико нормалан ко је провео 500 година под Турцима не би могао свој народ да зове освајачки и империјални.Једно су жеље а друго стварност.
Sweet dreams...

:D

Mi imamo patrijarh u 927.,a vi tek u 1219.Ko su prvi (pravi) pravoslavci? :)

Ахам, кажи нам где је блгарска црква од 1403-1870 ? Шта се то догодило ?
:lol:

Подсети нас како је ваш владар Калојан потписао унију са Римом што је отприлике у оно време ишло као ваш улазак у Нато пакт. ;)

Innocent III had written to Kaloyan inviting him to unite his Church with the Roman Catholic Church as early as 1199. Wanting to bear the title of Emperor and to restore the prestige, wealth and size of the First Bulgarian Empire, Kaloyan responded in 1202. He requested that Innocent III bestow on him the imperial crown and sceptre that were held by Simeon I, Petar I, and Samuel; in exchange he might consider communion with Rome. Kaloyan also wanted the Papacy to recognize the head of the Bulgarian Church as a Patriarch.[6] The pope was not willing to make concessions on that scale, and, when his envoy, Cardinal Leo, arrived in Bulgaria, he anointed the Archbishop Vasiliy of Tărnovo as "Primate of Bulgarians and Vlachs". Kaloyan only received the Uniate crown as rex Bulgarorum et Blachorum ("King of Bulgarians and Wallachians") or rex Bulgarie et Blachie ("King of Bulgaria and Wallachia") or Imperator Bulgarorum et Blachorum,[7] not the Emperor's. Kaloyan wrote blithely to the pope thanking him for an "imperial" coronation and for the anointing of his "patriarch".[8] He also assured him that, on his part, he will follow the Catholic Church rites as part of the agreement.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kaloyan_of_Bulgaria

Poslednja izmena:
То се можда десило између 924 и 926 а твој драги цар се упокојио 927.:zstidljivko:
Да не улазим у даљу расправу са очиглено необразованом и недораслом особом , та епоха је трајала 33 године , после тога та држава се распада полако потпада под византијску власт по којом ће бити скоро 200 година , па са неким после континуитетом од око 50 година до превласти златне хорде па затим падање под вазалну власт Србије мало решено династичким браком до пада под Турке крајем 14 века. Нећу рачунати период пре 9 века јер се мало зна а зна се да сте били под аварским хаганатом имали сте нешто мало више од 200 година потпуне политичке независности до 20 века. Толико о империјализму.
Иначе доба "империјализма" је заксанела фаза на Балкану и земљама под турском влашћу и кулминирала је Балканским ратовима.
Нико нормалан ко је провео 500 година под Турцима не би могао свој народ да зове освајачки и империјални.Једно су жеље а друго стварност.
Sweet dreams...

Да ли је Ваш митраљез регистрован? :P

Нисам хтео да се препуцавам, али засмета када неко дирне у одређене ствари. Наша помесна црква заиста има чиме да се подичи, што наравно није основ за гордост и омаловажавање било кога. Од начина на који је Свети Сава створио цркву, до нашег (у поређењу) скоро непрекинутог континуитета (свакако од 1557., преко обновљене Пећке патријаршије, разних покрајинских цркава које ипак нису увек биле самосталне, а затим и СПЦ), чињенице да смо ми били једина помесна црква која је једина одбила да учествује Фирентинском сабору и начина на који смо приступили решавању македонског раскола.

Poslednja izmena:

Ви и моћ и понос ? :lol: :hahaha:
Па да сте били доследни што сте у два светска рата капитулирали ? Што се нисте борили до последњег ?
Што нисте држали линију фронта код Дојрана ?
Што нисте испалили ниједан метак ка совјетској војсци него сте 1944. ко мочковци положили оружје ??

Дај пусте нас, знамо ми те ваше скаске ! ;)

Па када jе нам Свети Сава вратио афтокефалност цркви? :zroll:
Бугарска има патриарх у 10 век, Србиjа - у 14 век потписан и као "Патриарх всем Срблем и Бугаром". Шта ниje jасно?

То није први српски партијарх већ трећи , први је био Јоаникије и имао је прво титулу "патријарх српских и поморских земаља". Који је крунисао Стефана Душана за цара и његовог сина Уроша за краља. Други је био партијарх Сава који је био паријарх Срба и Грка а трећи Јефрем пореклом Бугарин који се населио у Србији иначе и Хиландарац које по благослову патријарха Јоакима населио у "Дечанску пустињу" као аскета и монах подвижник. Дакле постављен као срски патријарх Срба и Бугара а не као бугарски?

У време Косовске битке помињу се двојица српских патријарха: Спиридон и Јефрем. Јефрем је бии велики аскета и монах-подвижник, исихаста. Иначе, треба рећи да духовни покрет исихазма посебно захвата Србију у време кнеза Лазара, који је имао за њих велико разумевање. Многи монаси, који су бежали са Истока испред турске опасности, управо су у Србији нашли уточиште. Код нас се може говорити о исихастичкој духовности, посебно у области литерарног стваралаштва, иконописа, градитељства... (службе, канони, акатисти, молитве...

Што се тиче Светог Саве , стрица Владислављева, зна се, да је крајем 1233. год. напустио свој архиепископски положај и као свог наследника оставио Сремца Арсенија. После је отишао поново на исток, у Јерусалим, Александрију и на Синај, одатле у Антиохију и Никеју, а из Никеје у Цариград и Свету Гору. Свршивши тај велики пут, он се кренуо у Бугарску, у Трново, цару Асену другом.
Тај пут Савин у све четири престонице патријарха православне цркве и навраћања у Бугарску, куда му се није требало враћати у Србију, по свој прилици је у вези са поменутом акцијом Асеновом за признавање бугарске патријаршије. Асену је Сава, као угледна личност, са доста веза, по свој прилици послужио као посредник у том послу. Успех је био постигнут.(Joаким)

За саму поодицу Асена се помиње могуће влашко порекло.Значи ли то аутоматски да је друго бугарско царство било влашко?z:(
Патријарх из 10 века остао је признат свега коју годину(или уопште непризнат од грчког патријарха) до повратка краљице Зое мајке Константина Порфирогенита која склања патријарха Николу из владе који је
споразумно формално признао бугарског патријарха.Најзначајније признање које је имао је било од Римског папе Јована десетог.

Poslednja izmena:
Ви и моћ и понос ? :lol: :hahaha:
Па да сте били доследни што сте у два светска рата капитулирали ? Што се нисте борили до последњег ?
Што нисте држали линију фронта код Дојрана ?
Што нисте испалили ниједан метак ка совјетској војсци него сте 1944. ко мочковци положили оружје ??

Дај пусте нас, знамо ми те ваше скаске ! ;)
Бугарима се једно мора признати...знају када треба да капитулирају....и да остану живи, са што мање губитака

Evo jos dve imena Bugara u Srbiji-car Dusan i Nikola Pasic.

Познато је да све присвајате међутим мораћеш са Цинцарима да се договориш око порекла Николе Пашића , а мислиш на цара Стефана Душана који је после битке Код Велебужда одрубио главу бугарском цару Михајлу Шишману(Асену тећем)?
Хмм чудно после тога је Бугарском владала принцеза Ана сестра Стефана Дечанског и њен малолетни син Јован Стефанz:p
Интересантно да су бугарски бољари тада нудили Стефану Дечанском уједињење које је он великодушно одбио али вас је поштедео.
Хвала му , замисли да смо се измешали са монголоидима и ретардима попут тебе?
Ако је Стефан Душан Бугарин по мајци онда су ваши сви Шишмани од Михајла па надаље Срби.
А скроз ми је ромнтично да је српска принцеза владала монголоидима.:zelenko2:

Da nikada nisam video stanje u Bugarskoj sopstvenim očima, priča na ovih nekoliko strana foruma bila bi mi dovoljna da podignem zid na granici. Međutim, s obzirom da sam ipak imao prilike tamo da svratim, samo bih ponovio davno formiran zaključak: Bugarska je zemlja idiota koji nikada neće biti ni približno na istom civilizacijskom nivou kao Srbi, pa makar bili članica EU naredni milenijum...

Мислим да је овај непризнати писац рекао све!
Ројалисто молим те стави ову тему по кључ и бриши овог монголоида горе јер брљави по свим могућим темама без икаквих аргумената и извора и прави бувљу пијацу од историје.
Многи су санкционисани због много мањих прекршаја.
`ајде срећна вам нова година свима! Све најбоље!

Poslednja izmena:
Мислим да је овај непризнати писац рекао све!
Ројалисто молим те стави ову тему по кључ и бриши овог монголоида горе јер брљави по свим могућим темама без икаквих аргумената и извора и прави бувљу пијацу од историје.
Многи су санкционисани због много мањих прекршаја.
`ајде срећна вам нова година свима! Све најбоље!

Sve sta sam napisao je cinjenica,priznata od svetske nauke.
Srecna nova godina svima.

Back