ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sad procitah mudrost nekog kolege na drugoj temi--prafraziracu: posadis povrce i verujes da ce da nikne...
zasto verujes?
zato sto nemas tacne informacije?:think::think::think::think::think::think::think::think::think:i sta je sad tu logicno a sta ne:)

ne verujes nego ocekujes da nikne na osnovu dosadasnjeg iskustva.
zna se i koji su razlozi ako se desi da ne nikne. dakle, eventualno nenicanje nije zbog toga sto devojke nisu pevale dodolske pesme :)

On moze samo da veruje da ce drvo da nikne,ne moze to nikako da zna...I bash zato sto je posadio hiljade on nema razloga da sumnja da ce i ovo da nikne...
Ja ne znam ni da cu sutra biti ziva,ali verujem da cu biti:)

verujem znam verujem znam..naučimo to već jednom

ako staviš ruku u vatru jel veruješ da će da te opeče ili znaš?
ako baciš loptu jel veruješ da će da padne ili znaš?

kad pitaš doktora da li si trudna i on kaže da jesi, pa ti pitaš kako znate, a on ti kaže - verujte..Znam.

Poslednja izmena od moderatora:
:lol: jel verujes ili ocekujes ili znas da ce da nikne ako padne kisa?:zper:
ja ipak mislim da ne mozes sa sigurnoscu znati...ako padne verovaces da ce nici....

pa ako su devojcice lepo ispevale bez falsiranja i ako je kisa pala trebalo bi da nikne jer su ljudi vec videli da nice a zna se i kako se zivot biljke 'desava'...a i uvek mozes da batalis devojcice i da sama zalivas (to je bar provereno) ;)

sad, sto se bogova tice...ljudi milenijumima placaju ulaznice za pozoriste ali bogovi nikako da se pojave na bini.
nemam nista protiv tog cekanja samo zna da mi zasmeta zastrasivanje ljudi da moraju da kupe kartu bas u tom i tom pozoristu i da u onom drugom bogovi nikada nece doci a kada dodju u ovo 'nase pravo', tesko onima koji su kupili pogresnu kartu (pogresnog pozorista) ;)

Inspirisana temom 10 pitanja za pravoslavce...
neka ovo bude mesto za sve intrige na temu hriscanstva(pravoslavlja pre svega)
otvoren razgovor u kome svako moze da ucestvuje postavljanjem pitanja ili davanjem odgovora
pod hriscanstvom podrazumevam VEROVANJE DA JE ISUS HRIST BOG
sto tolerantnijim tonom

apelujem na pravoslavce da se ukljuce u diskusiju
i da, ne smatram da ja imam odgovor na svako pitanje, nadam se da cemo svi zajedno doci do nekih zakljucaka
hvala

Isus Hristos je Bog
Kome to smeta
Hriscanima nije steta

Isus Hristos je Bog
Hriscanima nije steta
Kome to smeta

Isus Hristos je Bog
A kome to smeta
Njemu licna steta

.

Poslednja izmena:
pa ako su devojcice lepo ispevale bez falsiranja i ako je kisa pala trebalo bi da nikne jer su ljudi vec videli da nice a zna se i kako se zivot biljke 'desava'...a i uvek mozes da batalis devojcice i da sama zalivas (to je bar provereno) ;)

sad, sto se bogova tice...ljudi milenijumima placaju ulaznice za pozoriste ali bogovi nikako da se pojave na bini.
nemam nista protiv tog cekanja samo zna da mi zasmeta zastrasivanje ljudi da moraju da kupe kartu bas u tom i tom pozoristu i da u onom drugom bogovi nikada nece doci a kada dodju u ovo 'nase pravo', tesko onima koji su kupili pogresnu kartu (pogresnog pozorista) ;)

eh...pravoslavlje ti je basht to da sam treba da zalijes i onda verujes u najbolji ishod,ili se nadas najboljem ili ocekujes najbolje,,,,nevezan za raspevane dodole:)dakle kako posejes tako ces da pozanjes:) dobro cini dobru se nadaj:)
monopol nad ulaznicama ne drzi blagajna u pozoristu,niti je fora u tome da kupis karte za balkon...kad se pojavi Bog,svi ce imati isti pogled...
jer,mi smo na bini a ne ON:)
ono sto nam Hrist porucuje jeste da ne dozovlimo da nas to sto smo na bini navede da glumimo.....
(( metafora sa pozoristem koriscena je samo kao odgovor na Drizztovu poruku))

Poslednja izmena:
eh...pravoslavlje ti je basht to da sam treba da zalijes i onda verujes u najbolji ishod,ili se nadas najboljem ili ocekujes najbolje,,,,nevezan za raspevane dodole:)dakle kako posejes tako ces da pozanjes:) dobro cini dobru se nadaj:)

a zasto bas pravoslavlje? da li je nemoguce da i neki drugi vernici/nevernici postuju takva zivotna nacela?

naravno da se slazem sa tim idejama i trudim se zbog sebe da ih postujem ali insistirati da bas takva i takva veroispovest polaze iskljuciva prava na tako nesto je iskljucivost koja i dovodi do konflikata....

ps: jedino bih umesto "verujes" u najbolji ishod ipak promenio u ocekujes/nadas se :D

a zasto bas pravoslavlje? da li je nemoguce da i neki drugi vernici/nevernici postuju takva zivotna nacela?

naravno da se slazem sa tim idejama i trudim se zbog sebe da ih postujem ali insistirati da bas takva i takva veroispovest polaze iskljuciva prava na tako nesto je iskljucivost koja i dovodi do konflikata....

:) jedini razlog shto pominjem pravoslavlje je cinjenica da sam pravoslavac:)
od ostalih religija poznajem povrshno neke,tako da ne mogu da govorim u njihovo ime..

"Исправна вера не користи ништа ако је живот искварен. "
Св. Јован Златоусти

Bog zna koji put cu reci na ovoj istoj temi da vera u Boga nije verovanje da Bog postoji vec poverenje u Boga za kog znamo da postoji...
dakle znanje....[/COLOR][/I]

"Kako znaš da bog postoji?"
- "Tako što znam"

i to bi trebalo da se podvede pod raspravu..?
što se mene tiče to je čist spam.

Poslednja izmena od moderatora:
Ни сам се не вређај нити вређај другога, а знај чувати своје срце увек у савезу са другима.
Св. Теофан Затворник
Како рече стари философ, не треба се узбуђивати ако вас је ударио магарац.
Св. Филарет Московски

Evo malo pouka Svetih otaca o vredjanju:)
i josh jedne istine o hriscanstvu--kada su uvrede u pitanju,ne odgovaranje na uvredu uvredom nije trpljenje,vec smirenost u kojoj prepoznajes besmislenost vredjanja....

On moze samo da veruje da ce drvo da nikne,ne moze to nikako da zna...I bash zato sto je posadio hiljade on nema razloga da sumnja da ce i ovo da nikne...
Ja ne znam ni da cu sutra biti ziva,ali verujem da cu biti:)
On je vidio hiljade nicanja bilja pod slicnim uslovima(sadnje sjemena)tako da njegovo znanje je na isklustvu.Ti vjerujes da postoji Bog ali ga nikada nisi vidjela niti na bilo koji drugi nacin osjetila(eksperimentom koji se moze ponoviti sa istim rezultatom kojim se pokazuje postojanje Boga).To nije znanje na iskustvu vec vjerovanje bez argumenata.

Poslednja izmena:
Ne verujem da postoji Bog.Znam da postoji.
Sveti Nikolaj
Bog zna koji put cu reci na ovoj istoj temi da vera u Boga nije verovanje da Bog postoji vec poverenje u Boga za kog znamo da postoji...
dakle znanje....
Mi nista ne znamo o postojanju Boga a jos manje o obliku u kojem Bog postoji.Ne mozemo ni postaviti pitanje da li Bog postoji jer nemamo jasnu predstavu Boga.
Pitanje za vjernike:
Mozete li pokusati opisati fizicku strukturu (izgled) Boga?

Poslednja izmena:
nee...
dovoljno je biti iskren prema sebi....
Ne moze covjek biti neiskren prema sebi.Iskrenost je iskazivanje svojih misaonih procesa i emocija onakvih kakve jesu.Ne vidim cemu iskazivanje emocija i misli samome sebi osim da se te misli i emocije dovedu u svjesnost.Tu je neiskrenost a i iskrenost nemoguca zbog nedostatka spoznaje novih informacija

Ни сам се не вређај нити вређај другога, а знај чувати своје срце увек у савезу са другима.
Св. Теофан Затворник
Како рече стари философ, не треба се узбуђивати ако вас је ударио магарац.
Св. Филарет Московски

Evo malo pouka Svetih otaca o vredjanju:)
i josh jedne istine o hriscanstvu--kada su uvrede u pitanju,ne odgovaranje na uvredu uvredom nije trpljenje,vec smirenost u kojoj prepoznajes besmislenost vredjanja....

Izuzetno inteligentna recenica koja bi se trebala dalje analizirati.

Mi nista ne znamo o postojanju Boga a jos manje o obliku u kojem Bog postoji.Ne mozemo ni postaviti pitanje da li Bog postoji jer nemamo jasnu predstavu Boga.
Pitanje za vjernike:
Mozete li pokusati opisati fizicku strukturu (izgled) Boga?

Govoris u svoje ime, ne mozes govoriti i u tudje ime.

Mozes li ti opisati fizicku strukturu covjeka? To ni najsavremenija medicina ne zna, jer da zna, bolesti ne bi bilo i covjek bi bio besmrtan.

Usput treba da znas da Bog nema fizicku, zemaljsku materijalnu strukturu, nego nebesku, duhovnu?

Tvoja pitanja proizilaze iz gordosti tvog neznanja!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back