ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ljudi koji ne veruju da postoji bog ugroženi su i sa te strane jer se ogroman novac daje za crkvu, dok s druge strane neke osnovne egzistencijalne stvari nisu rešene.

uvek me je zanimalo kako to crkva nije rekla - slušajte, nama novac ne treba. Bogomolja može da bude i na livadi i pod šatorom ako je ljudima do molitve. Taj novac dajte da se obezbede deca bez roditelja i da se kupe medicinski aparati jer, život je na prvom mestu.

Ipak, to ne da se ne dešava, nego se crkva bori i rukama i nogama za što više i više para.

Dokle god se rađaju deca ( koja btw nemaju blage veze ni o hrišćanstvu ni o islamu), a kome treba neki skupi inkubator ili novac za operaciju, transplantaciju isl, stavljena su u nemilosrdno nečovečan položaj u odnosu na svaki trenutak postojanja crkve kao institucije.

A argumenti tipa "bog je hteo da se takvi dete rodi" su više nego zločin.

ko daje ogroman novac za crkvu?
svaki prilog je dobrovoljan.
crkva gde ima sredstava pomaze onima kojima je potrebno...ima manastira gde su zbrinuta deca bez roditeljskog staranja ili osobe ometene u razvoju...etc

crkva gde ima sredstava pomaze onima kojima je potrebno...ima manastira gde su zbrinuta deca bez roditeljskog staranja ili osobe ometene u razvoju...etc

dobrovoljan je isto kao što je i pokrštavanje beba dobrovoljno..

I o kakvim manastirima govorimo? Ja hoću da mi se dete leči ovde, u gradu gde ja živim, na primer. Hoću da crkva sve te donacije odvoji za decu, a ne za pozlaćene krstove, mermerne lukove, auto parkove i ostalo.

Zašto to ne rade?

Zašto kad su već jedinice za merenje moralnosti ne kažu "hvala lepo, daćemo taj novac onome kome je potrebnije"?

I o kakvim manastirima govorimo? Ja hoću da mi se dete leči ovde, u gradu gde ja živim, na primer. Hoću da crkva sve te donacije odvoji za decu, a ne za pozlaćene krstove, mermerne lukove, auto parkove i ostalo.

Zašto to ne rade?

Zašto kad su već jedinice za merenje moralnosti ne kažu "hvala lepo, daćemo taj novac onome kome je potrebnije"?

naravno da je dobrovoljno...a za pokrstavanje--reci mi,da li bebe dobrovoljno primaju vakcinu?
ti hoces, i ako crkva ima taj novac a ne zeli da pomogne detetu vec da kupi krst ili auto ,to je onda licemerje i zlo...

Poslednja izmena:

Zašto to ne rade?

Прво, крштење и покрштавање су два различита појма.
Друго, зашто ти смета где црква усмерава своје приходе а не смета ти што друштво које је секуларно није одвојило средства за децу, болесне, старе?
П.С. И моје мишљење је да има много бољих ствари за које треба црква да одвоји средства али то не мења суштину мог коментара.

Prilog jeste dobrovoljan ali je izazvan"ispiranjem mozga".Osim toga nisu svi prilozi dobrovoljni i vrlo cesto u kapitalistickome drustu se ne zna kuda ide novac.Da li zaista mislite da su svi vjerski poglavari cisti od zlodjela?
Navescu samo jedan primjer kojim ne zelim da generalizujem te da tvrdim da je religija zlo ali hocu da pokazem da u religiji ima zlodjela cine ih vjerski poglavari i da religija tj religijsko vjerovanje nije vakcina protiv zlodjela kako nekih misle.

http://www.livno-online.com/bih/107...ra-zbog-seksualnog-zlostavljanja-maloljetnice

Prilog jeste dobrovoljan ali je izazvan"ispiranjem mozga".Osim toga nisu svi prilozi dobrovoljni i vrlo cesto u kapitalistickome drustu se ne zna kuda ide novac.Da li zaista mislite da su svi vjerski poglavari cisti od zlodjela?
Navescu samo jedan primjer kojim ne zelim da generalizujem te da tvrdim da je religija zlo ali hocu da pokazem da u religiji ima zlodjela cine ih vjerski poglavari i da religija tj religijsko vjerovanje nije vakcina protiv zlodjela kako nekih misle.

http://www.livno-online.com/bih/107...ra-zbog-seksualnog-zlostavljanja-maloljetnice

i kako da te shvatim ozbiljno :eek:
pravoslavni svestenici su pre nezaintresovani za vernike nego sto ce im "ispirati mozak"...
pravoslavac ne misli ni za kog coveka da je bezgresan makar to bio i patrijarh...

Прво, крштење и покрштавање су два различита појма.

nijje šija nego vrat, bebe ne samo da nisu hriščanske vere, nego nisu nikakve vere.

Друго, зашто ти смета где црква усмерава своје приходе а не смета ти што друштво које је секуларно није одвојило средства за децу, болесне, старе?

ko kaže da mi ne smeta? Sada govorimo o crkvi. Crkva se reklamira kao oličenje morala (država čak to ni po definiciji nije) i kao moralni svetionik čije svetle primere treba slediti isl

П.С. И моје мишљење је да има много бољих ствари за које треба црква да одвоји средства али то не мења суштину мог коментара.

zapravo menja. Suština tvog komentara je "ima i drugih koji nisu moralni, zašto napadati crkvu?" a ja ti upravo objasnih zašto pre svega i upravo crkvu.

........

mnogo ste mi uverljivi vi vernici što, kad vas čovek čačne u vezi sa moralom, perete ruke od sopstvene crkve, znaš..
То што ти поистовећујеш све вернике једне цркве са примерима свештенства из жуте штампе, није мој проблем. По тој логици, сваки човек припада некој групи људи (или више група) а понеки чланови тих група су некада учинили неко зло. Ерго, сваки човек је грешан, што религија и тврди...Чиме твоја тврдња иде у прилог религији.
Или краће, покажи ми моралног човека?

i kako da te shvatim ozbiljno :eek:
pravoslavni svestenici su pre nezaintresovani za vernike nego sto ce im "ispirati mozak"...
pravoslavac ne misli ni za kog coveka da je bezgresan makar to bio i patrijarh...
Oni su zainteresirani za vjernike jer im vjernici daju moc.Pravoslavci ne misle da je patrijah bezgresan ali daju mu moci kao da je daleko najmanje gresan od svih ostali ljudi.Inace smatraju svoje religijsko ucenje potpuno tacnim bez ikakvoga dokaza i djeluju u skladu sa tim ucenjem ne razmisljajuci o tome da li je stvarno tacno.Jeste li vi svjesni koliko je crkva ispolitizirana i koliko je uvjek bila ispolitizirana.

То што ти поистовећујеш све вернике једне цркве са примерима свештенства из жуте штампе, није мој проблем. По тој логици, сваки човек припада некој групи људи (или више група) а понеки чланови тих група су ucinili nekada neko zlo. Ерго, сваки човек је грешан, што религија и тврди...Чиме твоја тврдња иде у прилог религији.
Или краће, покажи ми моралног човека?
Crkva je daleko najcesce bila razlog i povod ratova, jedna je od najbogatiji institucija na svjetu,uvjek je bila jedna od vodecih politickih uticajnih institucija.Kada govorimo o crkvi jedina generalizacija koja se moze vrsiti je generalizacija na osnovu djelovanja crkve kao institucije.Pa ne mozemo gledati crkvena djelovanja kroz svakoga pojedinacnoga vjernika.Nemojte mi govoriti da je crkva ponekada ucinila neko zlo jer to nije tacno.Crkva kao institucija vrlo cesto cini zla.
Ako kazete vjernici su dobri samo crkva kao institucija ne valja zasto onda ne odreknete se crkve kao institucije i okrenete se svom licnom vjerovanju .Sto ce vam onda okupljanja, gradjevine crkve ,vjerski poglavari, budzet crkve i citav crkveni hijerarhijski uredjen sistem.Uzmite Bibliju i proucavajte je u kuci kada imate slobodnoga vremena.Gospodo vi u daleko vecem intenzitetu djelujete kroz crkvene institucije a ne kao vjernici pojedinci stoga nemojte pokusavati prikazati nebitnim djelovanja crkve kao institucije a smatrati bitnim pojedinacna djelovanja vjernika.

Poslednja izmena:
Crkva je daleko najcesce bila razlog i povod ratova, jedna je od najbogatiji institucija na svjetu,uvjek je bila jedna od vodecih politickih uticajnih institucija.Kada govorimo o crkvi jedina generalizacija koja se moze vrsiti je generalizacija na osnovu djelovanja crkve kao institucije.Pa ne mozemo gledati crkvena djelovanja kroz svakoga pojedinacnoga vjernika.Nemojte mi govoriti da je crkva ponekada ucinila neko zlo jer to nije tacno.Crkva kao institucija vrlo cesto cini zla.
Ово је већ било на неколико тема али добро. Разлог ратова је у основи увек материјализам а не вера. Вера је, у том контексту, повод. Оправдање.
Како послати у рат било кога чија вера има једно од основних начела " не убиј"?
Ја кажем управо то да не гледамо кроз појединца начела било које групе људи...и за то постоје многи примери...полицајци који злоупотребљавају положај, лекари који зарађују смрћу пацијената, наставници који се иживљавају над ученицима, научници који конструишу најстрашније оружје познато човечанству...чак и твој аватар је осмислио нешто што се примењује за убиство људи....конструкције, конструкције и предрасуде...

Danas crkva ne ubija telo vec dusu tela, toliko je iskvarilo ucenje o veri. Svako ko zeli da upozna pravo iskupljenje dovoljno je da procita Bibliju i da se moli da ga Sveti Duh odvede na ono sto je istina. "Trazite i dace vam se"
Ali istina je da danas je malo onih koji traze, svi traze kako da zadovolje sebe, svoj ego, svoje telesne zelje... a retko ko misli na one koje su pored njega na bliznjega....

Ово је већ било на неколико тема али добро. Разлог ратова је у основи увек материјализам а не вера. Вера је, у том контексту, повод. Оправдање.
Ја кажем управо то да не гледамо кроз појединца начела било које групе људи...и за то постоје многи примери...полицајци који злоупотребљавају положај, лекари који зарађују смрћу пацијената, наставници који се иживљавају над ученицима, научници који конструишу најстрашније оружје познато човечанству...чак и твој аватар је осмислио нешто што се примењује за убиство људи....конструкције, конструкције и предрасуде...

Možeš da ga pošalješ itekako. Ne na osnovu načela vere, već na osnovu crkvenih dogmi, i raznih tumačenja koja daju tzv. sveti oci ili drugi autoriteti. Naravno, pre toga se pobrineš da ubediš masu koju šalješ na besmislenu klanicu da su sveti oci ili drugi autoriteti inspirisani od svetog duha ili nekog drugog odgovarajućeg pojma.

Oni su zainteresirani za vjernike jer im vjernici daju moc.Pravoslavci ne misle da je patrijah bezgresan ali daju mu moci kao da je daleko najmanje gresan od svih ostali ljudi.Inace smatraju svoje religijsko ucenje potpuno tacnim bez ikakvoga dokaza i djeluju u skladu sa tim ucenjem ne razmisljajuci o tome da li je stvarno tacno.Jeste li vi svjesni koliko je crkva ispolitizirana i koliko je uvjek bila ispolitizirana.

to su sve tvoje predrasude...
ja znam iz iskustva sasvim suprotno...
zasto mislis da bolje znass sta se desava u SPC od nas koji smo u SPC?

religija nije bila uzrok rata vec su oni koji su zeleli da ratuju iz navedenih razloga (moc,novac etc) zloupotrebljavali religiju kako bi obmanuli narod...

Možeš da ga pošalješ itekako. Ne na osnovu načela vere, već na osnovu crkvenih dogmi, i raznih tumačenja koja daju tzv. sveti oci ili drugi autoriteti. Naravno, pre toga se pobrineš da ubediš masu koju šalješ na besmislenu klanicu da su sveti oci ili drugi autoriteti inspirisani od svetog duha ili nekog drugog odgovarajućeg pojma.

mogao si nekad,kad je narod bio nepismen...

Poslednja izmena:

Crkva je vrlo cesto povod ali vrlo cesto sa osnovnim razlogom je izuzetno povezana cak mislim i da je nastala iz osnovnoga razloga. Podvucenu recenicu ste napisali kao da ste htjeli reci da je nemoguce da se vjernik posalje u rat.Gospodine vjernik se redovno salje u rat i vjernik je vrlo cesto taj koji tjera druge u rat.Vi kazete da ne treba gledati kroz pojedinca djelovanje crkve i s time se slazem.Razlika izmedju vaseg i moga misljenja je da ja smatram da je crkva kao institucija napravila daleko vecega zla generalno nego dobra, a vi mislite obrnuto ako sam vas dobro shvatio.Nazalost kolicina zla je subjektivni osjecaj za koji ne postoji mjerna jedinica.To je jedan od pojmova koji su nedoreceni upravo zbog nedostatka mjerne jedinice i taj nedostatak je omogucio manipulisanje sa tim pojmom(zlo).Ja vam mogu navesti mnogo primjera gdje je crkva bila izrazita kocnica napretku i kreativnome misljenju ali to nece dokazati nista zbog odsustva mjerne jedinice zla.Ono sto mogu izdvojiti kod gotovo svakoga vjernika kao uticaj religijskoga ucenja.je sljedece
-Religijsko ucenje kod ljudi smanjuje kriticko i kreativno misljenje(sve se uzima kao tacno bez dokaza)
-Religijsko ucenje smanjuje stepen preciznosti izrazavanja.(narocito se to osjeti kod apsolutistickih pojmova sve,zauvjek,svemocan)
-Religijsko ucenje koristi logicke devijacije koje kada ne moze objasniti poziva se na neku boziju logiku koju niko nema i ne razumije i sa time stvara plodno tlo za devijantni oblik logickoga misljenja
-pokazano je na studiji da religijsko ucenje stvara hiperemocionalnost za koju se smatra da nastaje zbog prenaglasavanja vaznosti covjeka kao bica i postavljanja vjernika na vise hijerarhijsko podrucje u odnosu na nevjernike cime se razvija egocentricnost.

Poslednja izmena:
evo ja imam jednu možda zabludu, pa da je rasvetlite.

koja je logika zasigurno prihvaćenog pokanja, za sva zlodela (osim valjda onog koje je usmereno protiv svetog duha).

kad neko npr. zna da će njegovo pokajanje, ma u kom trenutku života odlučio, biti prihvaćeno; zašto bi se uopšte i ustezao od zlodela, ako može tamo za 40 godina da odluči da se skrasi i natera sebe na iskreno pokajanje?

Žene sasvim sigurno nisu u strukturi vlasti SPC, zbog vekovne diskriminacije. Struktura vlasti SPC su njeni jereji i arhijereji.
Ne moraš da budeš baba, 99% vernika nema pojma o čemu se radi i kakve se mahinacije vrše.
i u pravu su..jer ne odlaze u crkvu da razmisljaju o mahinacijama...to na njihovu veru (sto je licni odnos svakog pojedinca prema Bogu) ne utice...ali naravno ima i onih koji su zaintresovani i koji zele i mogu da uticu na ono sto se desava u SPC...

evo ja imam jednu možda zabludu, pa da je rasvetlite.

koja je logika zasigurno prihvaćenog pokanja, za sva zlodela (osim valjda onog koje je usmereno protiv svetog duha).

kad neko npr. zna da će njegovo pokajanje, ma u kom trenutku života odlučio, biti prihvaćeno; zašto bi se uopšte i ustezao od zlodela, ako može tamo za 40 godina da odluči da se skrasi i natera sebe na iskreno pokajanje?
poenta je u tome sto ne mozes sebe naterati na iskreno pokajanje:(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back