ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Тема је стара хиљадама година, абортуса је увек било, и биће на овај или онај начин... Далеко је боље дозволити да то обављају стручна лица, него споменуте бабе. Врло је лако рећи ,,ја сам против абортуса, никад не бих абортирала''.
И онда, деси се, а разлога за немогућност одгајања тог детета превише. Треба ли задржати? И кривити то дете за разне ваше неуспехе даље? Дете треба да је жељено, да има потребну љубав и негу, то подразумева родитељство, а не само, родити јер сте против абортуса.

mislim(O) da je losa ideja pustiti crkvu da se tako igra nasim zivotima na
drustveno politickoj pozornici
da se njih ista zaista pita jos uvijek bismo vjerovali u geocentricni sustav...:)

...А пошто се не пита, зар није мало неукусно константно плашити народ ставовима цркве?

Molim te, probaj u ovo da ubedis prosecnog Homo Balkanikusa!

Priznajem, pogresila sam, ne treba obrazovati samo zene nego i muskarce. Samo da razjasnim - nisam ja ANTI CHOICE, ja sam za prosirivanje mogucnosti izbora. Znaci zena treba prvo da ima pravo da nece da zatrudni. Homo Balkanikusi su takvi delimicno i zato sto im Homo Balkanikuske to tolerisu. Ja znam zenu koja je minimum 7 puta abortirala, zato sto njen dragi ne voli kondome, a nije bio spreman za decu. Sad kad je rodila jedno, on hoce jos troje, a ona vec ima previse godina i zdravstvenih problema. E sad, da je ona njega lepo sutnula kad je prvi put odbio da koristi kondom, brzo bi on shvatio da to i nije tako neudobno. O tome zasto je njoj bilo tesko da uzme pilule ne znam sta da kazem, ali radim sa tinejdzerkama i brine me koliko ih (samo sto ja znam, a vecinu ne znam) koristi samo "nece valjda bas meni da se desi" metod kao jedinu kontracepciju.

Можда би претходно требала да одлучи с ким ће "легне", па онда о абортусу не би ни морала да се замара. Абортус треба забранити, то је чисто убиство. Убиство из себичности!

Наравно, трудноће у којима је живот мајке из неког разлога угрожен, као и трудноће услед силовања и страшних ствари тог типа треба другачије третирати, али ово идем од једног до другог...

E odlicno poimanje svega! Ajde ovako, kad se pozelis seksa, prvo kod maticara pa u crkvu pa u krevet, jel moze?
To je izgleda jedini legitiman nacin za seksanje po tebi.

A u redu je da zena abortira kad je neko siluje ili je opasno po njen zivot? ???
Pa i samo silovanje je uzasno po njen zivot i bez toga da zacne u tom gnusnom cinu ali onda je jelte opravdano abortirati?

Hmm

Ovo se i ja pitam .... ako abortiraš dete od čoveka koji te je silovao, pa zar se i to ne zove ubistvo?

Hm...:think:
Da sam ostala trudna u tinejdzerskim godinama,mislim da bih verovatno abortirala,sada ne bih ako bi se omaklo,cak i da me ta osoba ne ozeni,nije bitno.
Ali u slucaju silovanja,apsolutno bih abortirala,ipak je to nesto sto nikad ne bih mogla da prezalim ako bih imala dete koje bi me podsecalo do kraja zivota na takav mucan dogadjaj.

A to znači da onda stavljamo sebe ispred tog deteta ... za koje se tako silno bore ovi ''protiv abortusa''... i dodje na to da se ipak tu hteli ne hteli svodi sve na isto ..... Prvo smo sebi najvažniji, pa onda sve ostalo ... što je negde i razumljivo.

A to znači da onda stavljamo sebe ispred tog deteta ... za koje se tako silno bore ovi ''protiv abortusa''... i dodje na to da se ipak tu hteli ne hteli svodi sve na isto ..... Prvo smo sebi najvažniji, pa onda sve ostalo ... što je negde i razumljivo.

Ne znam..moguce. Nemam decu,pa ne znam.
Ali plasila bih se da ne bih pruzila tom detetu dovoljno ljubavi,koliko zasluzuje jer je ipak samo dete,nije krivo ni za sta.
Ali verovatno bi sve to bilo previse bolno i jace od mene.

Ima jedna predivna knjiga, zove se Place of Reeds napisala ju je
Caitlin Davies. Knjiga je i njenom zivotu u Africi ali i iskustvu sa silovanjem. Nazalost, kod nas jos nije prevedena, ali ko moze da je nadje na engleskom najtoplije preporucujem!

Priznajem, pogresila sam, ne treba obrazovati samo zene nego i muskarce. Samo da razjasnim - nisam ja ANTI CHOICE, ja sam za prosirivanje mogucnosti izbora. Znaci zena treba prvo da ima pravo da nece da zatrudni. Homo Balkanikusi su takvi delimicno i zato sto im Homo Balkanikuske to tolerisu. Ja znam zenu koja je minimum 7 puta abortirala, zato sto njen dragi ne voli kondome, a nije bio spreman za decu. Sad kad je rodila jedno, on hoce jos troje, a ona vec ima previse godina i zdravstvenih problema. E sad, da je ona njega lepo sutnula kad je prvi put odbio da koristi kondom, brzo bi on shvatio da to i nije tako neudobno. O tome zasto je njoj bilo tesko da uzme pilule ne znam sta da kazem, ali radim sa tinejdzerkama i brine me koliko ih (samo sto ja znam, a vecinu ne znam) koristi samo "nece valjda bas meni da se desi" metod kao jedinu kontracepciju.

zato sto paralelno s vasim trudom da te djevojcice "osvjestite" po pitanju kontracepcije ide fama kako su pilule, tzv. "hormoni", najgora stvar koju sebi mozes uraditi

to naravno nije istina, al aj ti objasni curici od 15-18 god da se od pravilno i pod lijecnickim nadzorom odabrane pilule ne mora udebljati 10 kilograma, da nece dobiti bubuljice i da joj nece otpasti kosa (ovo su samo neke budalastine koje sam cula/procitala...)

takodjer, kutija Yasmina (na koji nedavo prijedjoh pa slucajno znam...) kosta oko 700 din
da li se ovdje, kao u Hrvatskoj npr., moze dobiti neka pilula na recept ne znam, ali znam da je u toj dobi svaki mjesec napabirciti 700 din ponekad tesko... (iakoto nama mozda zvuci...smijesno...)
takodjer, roditelji cesto odbijaju da se suoce s cinjenicom da njihova djeca rastu i da su seksualno aktivna pa se o kontracepciji vrlo malo prica ili se po piluli pljuje kao da je iz pakla izasla... (ovo vrijedi i za mnogo odraslih zena..nazalost..), a prvi posjet ginekologu se obicno dogodi kada je vec...kasno...:confused:

Poslednja izmena:
..so true..
..ja sam apsolutno za mogucnost prekida trudnoce, bez ulazenja u razloge koji
su zenu/devojku doveli do takve odluke..
..i sigurna sam da vecina njih ovako neshto veoma teshko prelome,
da to zauvek imaju kao trag na dushi i da se iz "blentava sam pa shta" razloga
to nikome normalnom ne moze dva puta desiti..
..ipak, ovde sam vec nekada postovala dogadjaj iz chekaonice dragishe mishovic klinike
gde sam nosila svoj ogromni stomak na UZ, kada je
stari doktor izbezumljen vikao na devojche od 17 i po godina
koje je u poslednjih sedam meseci uspelo da dodje na vec treci prekid trudnoce
zato shto joj "grudi mnogo bolje izgledaju tih dva-tri meseca, a i posle mora da
apstinira samo mesec i po dana.."
..neke ljude treba..shta god..

Svaka žena treba da ima mogućnost izbora, ali uz abortus bih ja uvela i obaveznu edukaciju o kontracepciji i posledicama abortusa.
Na poslu sam imala veoma mnogo koleginica, a kad su žene same, one razgovaraju o "ženskim" temama. Neke su zaista neverovatno neupućene, i to mahom sredovečne žene koje imaju 2-3 dece, abortus im je jedini način kontracepcije. Imali smo jednu koja je redovno svaka 3-4 meseca išla na pobačaj. Kad smo je kritikovale rekla je da je kupila spiralu, ali je drži u fioci. Naravno komentar je bio "pa daj onda mužu neka j... fioku". Druga je uvek posle abortusa bila tolio napaljena da je napadala muža dok nije pristao na sex, i tako je često istog dana opet ostajala trudna. Treća je uspešno sakrila trudnoću od sviju, rodila u tajnosti, a ujutru smo našli u kontejneru bebu pridavljenu, uvijenu u novine i zapaljenu... Beba je poživela je samo još 2 dana.
Eto zbog takvih se zalažem za edukaciju a kod žena koje imaju više pobačaja bih uvela čak i sudski nalog i stroge kazne za neodlaženje na takva predavanja.

Jako je tesko biti iskljuciv kada je abortus u pitanju.
Nemogu reci ni da sam za ali ni protiv...
Smatram da je to ubijanje deteta i posto sam majka dvoje dece i znam sta je u mom stomaku nikada ne bih sebi mogla da oprostim ako bih ubila to dete.
To je moj stav...
Isto tako mislim da se edukacija ne treba bazirati samo na zenskom delu populacije jer nisu zene same odgovorne kada je nezeljena trudnoca u pitanju ali i imaju na sebi koji procenat vise odgovornosti jer je ipak njihovo telo u pitanju.

Back