ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne mogu da se ne ukljucim.

Bilo je ovde vise zanimljivih izjava, mozda necu moci bas precizno da ih citiram, ali shvaticete.

1. Abortus je odstranjivanje "organske materije" bez forme i oblika.

Nije tacno! Onog trenutka kad se spoje spermatozoid i jajna celija, nastaje zivot. Otkucaji srca ploda mogu da se cuju mnogo pre kraja treceg meseca, do kada je abortus legalan.

2. Teorija o tome kako je bolje abortirati nego roditi dete a ne biti spreman na to.

Nesto sebicnije nisam odavno cula. Zivot nije lep, ima tu i ruznih stvari i to dosta. Svi mi imamo svoje probleme, neko ranije (u detinjstvu) neko kasnije. Ali, da li je to razlog da ne zivimo uopste?
Da li je na nama da procenjujemo kako ce tom malom stvoru biti u zivotu, pa ako procenimo da ce mu biti tezak, a mi ga odmah ubijemo? Ne dozvolimo mu da pokusa da se snadje u svemu tome?
Znam puno ljudi poteklih iz "losih" porodica, sa teskim detinjstvom, pa su sada ljudi za primer, koji su svoj zivot uspeli da srede, da urade nesto sa sobom i koji znaju da uzivaju u istom. Zar je njihova majka trebala da abortira da bi ih spasla od materijalnih problema?
I na ovom forumu ima onih koji su imali lose detinjstvo. Da li misle da je i u njihovom slucaju bilo bolje da im je majka abortirala dok su joj bili u stomaku?

3. Bolje je abortirati, nego roditi dete i upropasti svoj zivot.

A kako to deca upropascuju zivot? Ja mislim upravo suprotno, da oni mogu samo da oplemene neciji zivot. Rodjenje deteta je velika stvar i sigurno da menja neciji zivot, ali nikako ne pretstavlja kraj bilo cega. Pa niste umrli ako ste rodili dete. Sve je stvar organizacije i volje, sve se moze, cak nekad lakse sa decom jer vam ona daju dodatni motiv da nesto uradite.

Sve u svemu, potpuno sam protiv abortusa i podrzavam svakog ko je dovoljno hrabar da se odluci da zadrzi svoje dete i pored teskih uslova zivota. Nije lako, nikad nije lako, ni sa 16, 17 ni sa 30, ali je zadovoljstvo i sreca koju ta deca donesu sa sobom na ovaj svet ogromno.
Naravno, ima onih koji nemaju nikakvu zelju u sebi da budu roditelji, u tom slucaju mislim da je bolje i dati dete na usvajanje, nego ubiti ga. U svakom slucaju, ne treba zbog svoje sebicnosti uskratiti nekome pravo da zivi.

vas dve ste potpuno pobrkale stvari. niko nije rekao da deca upropascavaju zivot ali valjda svaki covek ima pravo da odluci KAD zeli da ima decu. i da li zeli da ih ima.

stvarno mislite da je plemenito dati dete na usvajanje? ja ne mislim.

niko ovde nije rekao da je abortus dobra i plemenita stvar. ali on je postojao oduvek i postojace, i za to sigurno postoji mnogo dobar razlog (ili vise njih...mozete se praviti blesave do sutra ali realnost je malo surovija nego sto ste zamislile). zar nije bolje da se to radi u kontrolisanim uslovima gde je rizik po zdravlje zene ipak manji nego u ilegali?

a sto se tice hriscanske plemenitosti, do sad nisam videla da se ta plemenitost i razumevanje odnosi i na zene.

mamaVesna: Da li ti to tvrdis da opodjena jajna celija ima srce (i nervni sistem, pa je u stanju da oseca?)? Jer to je ono sto nastane spajanjem spermatozoida i jajne celije - oplodjena jajna CELIJA, koja ima svoje organele, citoplazmu itd., ali NE i organe.
Ukoliko nisi mislila na momenat nakon oplodnje, onda te molim da budes precizna - u kom trenutku plod ima srce, nervni sistem itd. i zbog cega odredjena granica od 10 nedelja nije odgovarajuca.
Tvrdnja da je celija ili skup celija osoba, jednostavno ne stoji.

Mozda je prejako reci da deca mogu da upropaste zivot, ali recimo da mogu ZNACAJNO da ga promene. Nekad ce ta promena biti pozitivna, ali nekada ne. "Sve se moze kad se hoce" definitivno ne stoji uvek, svaki ozbiljan covek zna da je to izreka za malu decu, mozda se moze reci "sve se moze kad se hoce i kad se sve ostalo podredi tom zeljenom cilju".

I jos jednom da apostrofiram: zabrana abortusa zabranice samo legalni abortus, u tom slucaju imucnije zene nastavice da se nezeljene trudnoce resavaju u lekarskoj ordinaciji, pod drugom dijagnozom (znate li vi iza koliko dijagnoza stoji kiretaza kao resenje?), a one siromasnije ce glavu stavljati u torbu prepustajuci se kojekakvim kasapima i babama-vracarama.

Ja mislim da nasim zenama treba dobro predavanje o kontracepciji,jer im je abortus jedina,vecini.Ja nisam protiv abortusa,ali kada vidim,sto imam puno puta situaciju,udatu zenu,u normalnim materijalnim uslovima koju mrzi da stavi spiralu ili koristi nesto drugo,zgadim se.Treba dozvoliti abortus,ali uciniti nesto da obrazujemo nase seljacko stanovnistvo i objasnimo im sta je to kontracepcija i kako se koristi.Na RTS-u je odavno bila jedna jako dobra emislija na temu abortusa a gosti su bili psiholog,sociolg,pop i statisticar.Kod nas ima preko 200 000 abortusa godisnje,sa brojem stanovnika od 10-ak iliona,nije li to previse???

anakin:
vas dve ste potpuno pobrkale stvari. niko nije rekao da deca upropascavaju zivot ali valjda svaki covek ima pravo da odluci KAD zeli da ima decu. i da li zeli da ih ima.

stvarno mislite da je plemenito dati dete na usvajanje? ja ne mislim.

niko ovde nije rekao da je abortus dobra i plemenita stvar. ali on je postojao oduvek i postojace, i za to sigurno postoji mnogo dobar razlog (ili vise njih...mozete se praviti blesave do sutra ali realnost je malo surovija nego sto ste zamislile). zar nije bolje da se to radi u kontrolisanim uslovima gde je rizik po zdravlje zene ipak manji nego u ilegali?

a sto se tice hriscanske plemenitosti, do sad nisam videla da se ta plemenitost i razumevanje odnosi i na zene.

Nista ja nisam pobrkala, samo sam izgleda pogresno shvacena.

Dakle, ja sam protiv abortusa kao cina, jer ga smatram ubistvom. Medjutim, ne mislim da ga treba ukinuti, dakle treba da postoji kao opcija, jer na zalost ima onih koji ne razmisljaju kao ja i koji ce to uraditi ovako ili onako, pa je onda bolje da to bude u bolnici, legalno, a ne ko zna gde.

Ne mislim da je plemenito dati dete na usvajanje, ali je svakako jos manje plemenito ukinuti mu svaku sansu da postoji. Postoje deca, ljudi, koji su bili usvojeni od strane plemenitih ljudi i koji su uspeli da izrastu u dobre i plemenite ljude. Ili hocete da kazete da svako ko je bio usvojen u stvari nije trebao ni da zivi.

To sto svaki covek ima pravo da odluci kad treba da ima decu, to je u redu. Ali ako taj covek ili zena napravi gresku koja dovede do nezeljene trudnoce, onda treba da snosi posledice svoje greske, pa da svoj zivot prilagodi novonastaloj situaciji i detetu koje nista nije krivo zbog njenih/njegovih pogresnih procena.

Eto toliko. Nadam se da je sada jasnije.

Greene:
mamaVesna: Da li ti to tvrdis da opodjena jajna celija ima srce (i nervni sistem, pa je u stanju da oseca?)? Jer to je ono sto nastane spajanjem spermatozoida i jajne celije - oplodjena jajna CELIJA, koja ima svoje organele, citoplazmu itd., ali NE i organe.
Ukoliko nisi mislila na momenat nakon oplodnje, onda te molim da budes precizna - u kom trenutku plod ima srce, nervni sistem itd. i zbog cega odredjena granica od 10 nedelja nije odgovarajuca.
Tvrdnja da je celija ili skup celija osoba, jednostavno ne stoji.

Mozda je prejako reci da deca mogu da upropaste zivot, ali recimo da mogu ZNACAJNO da ga promene. Nekad ce ta promena biti pozitivna, ali nekada ne. "Sve se moze kad se hoce" definitivno ne stoji uvek, svaki ozbiljan covek zna da je to izreka za malu decu, mozda se moze reci "sve se moze kad se hoce i kad se sve ostalo podredi tom zeljenom cilju".

I jos jednom da apostrofiram: zabrana abortusa zabranice samo legalni abortus, u tom slucaju imucnije zene nastavice da se nezeljene trudnoce resavaju u lekarskoj ordinaciji, pod drugom dijagnozom (znate li vi iza koliko dijagnoza stoji kiretaza kao resenje?), a one siromasnije ce glavu stavljati u torbu prepustajuci se kojekakvim kasapima i babama-vracarama.

Ja ne znam gde je granica, kada skup celija postaje osoba. Da li ti znas? Imam dvoje dece i znam da se u obe trudnoce na ultrazvucnom pregledu videlo malo srce koje kuca pre navrsenog treceg meseca. Mozda bi neko strucan mogao da da odgovor na ovo pitanje.

I zanima me koliko ti dece imas?

Nemam nijedno dete i upravo branim svoju odluku da dete (jos uvek ili zauvek) nemam.
Ne znam gde je granica izmedju skupa celija i osobe (mada se ta informacija svakako moze naci - ako nadjem vremena pogledacu na internetu), nisam licno istrazivala to pitanje jer verujem lekarima koji su granicu postavili na 10 nedelja. I ne znam sta se tacno moze videti na ultrazvuku, a sta je prozivod nasih zelja i imaginacija (razliciti ljudi na razlicitim slikama mogu svasta da vide), po meni je nervni sistem glavna stvar da bi neko nesto osecao, bivstvovao kao osoba itd.

U poslednjih 10 godina nekoliko puta mi se desilo da sam se bojala da sam u drugom stanju uprkos koriscenju kontracepcije. Nisam bila, na moju srecu, ali da jesam ne bih se dvoumila ni casa vec bih abortirala. To dakle nije bila moja greska, krivica itd. jer ja jesam koristila kontracepciju, vec ona statisticka verovatnoca koja, koliko god mala bila, nekog ipak pogodi. I ako vec jesam postupala savesno, i nisam (kao sto to kaze Senka) spavala bez razmisljanja i odgovornosti sa kim stignem, zasto bih morala da snosim tako drasticne posledice kao sto je rodjenje (nezeljenog) deteta? U tim nekim momentima sam se osecala grozno, ali ne mogu da zamislim taj osecaj uhvacenosti u klopku da ipak nije postojao izlaz u vidu abortusa?
Obrazlozenje u vidu saveta da sa svojim muzem ne treba da spavam ako ne zelimo potomstvo ostavite za vernike, u koje ja ne spadam, i sto po zakonu ne moram da budem.

I zasto bi osoba koja ne zeli dete morala da navodi BILO KAKVE razloge? Zbog cega ta opravdanja: nema se, ne moze se itd. pa onda ulazimo u raspravu sta je dovoljno, a sta nedovoljno za podizanje deteta.
Zakoni koji su danas na snazi zeni (i muskarcu) daju pravo da imaju zeljeno dete, a ne da prvo cekaju da se rodi pa da onda otkriju da li su ga zapravo zeleli ili ne. Roditeljstvo je po meni samo jedan aspekt licnosti i covek ne treba da se odrekne svega sto je pre toga bio samo zato sto je postao roditelj, ja cu mozda pozeleti da u zivotu budem I MAJKA, ali definitivno ne SAMO MAJKA.

A zbog gore spomenute nesavrsenosti kontracepcije, abortus mora da ostane kao eventualno potrebna, iako nepozeljna opcija.
Veliki broj abortusa u Srbiji jeste povezan sa nekoriscenjem kontracepcije, ali ne samo zato sto zene to mrzi (kako je gore neko napisao), vec zato sto se zene BOJE kontracepcije izgleda vise nego abortusa, ima puno ginekologa koji nevoljno propisuju kontraceptivna sredstva, a licno poznajem i jednu lekarku koja je vise puta abortirala "jer je kontracepcija stetna".

Anonymous:
Incognito hvala!
Verujem da ce mi saveti tvoje seke pomoci bar malo... :D
Slazem se s tobom da ne treba ukiniti abortuse...i svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu...
Veliki pozdrav!
I ja tebi zelim puno srece u onome sto si namenio u zivotu! :wink:

Upravo se i radilo o tom tvom DURAXU!!!!To su ti srasni kondomi jel?Epa vidis meni su bas ti unistili zivot!Tri puta!Hvala na popovanju!

Incognito:
Uff, slucajno zatvorih prozor gde sam kucao, pa nestade poduzi post... 'ajd bicu kraci...

Mi se izgleda ne razumemo... Ja tebe ne osudjujem sto nisi izvrsila abortus, vec samo zato sto si dosla u situaciju kad si morala da razmisljas o istom. Za sve ostalo nije na meni, niti bilo kome drugom, da sudi... Kao sto rekoh, koliko je ta tvoja odluka bila mudra, vreme ce dati konacni sud. A to ces saznati za nekih 20-ak godina. Iskreno se nadam da cete uspeti da izvedete to dete na 'pravi put' i zaista vam zelim srecu u tome.

Medjutim ovde nije rec o tebi, meni ili bilo kome pojedincu, vec o abortusu u globalu. E sad, ovde ima mnogo gostiju pa ne znam ko je sta napisao, tako da sam ja u jednom postu obuhvatio sve sto sam se setio.

Zabraniti abortus bi bio idiotluk nevidjenih razmera i stojim iza toga. Jos bi bilo idiotskije zabraniti kontracepciju kao sto neko predlozi.

Dakle, vracamo se na pocetak price. Abortus NE TREBA zabraniti, ali bi trebao biti skuplji kako ga neupuceni ljudi u rizike istog, ne bi dozivljavali kao kontraceptivno sredstvo. Vec od 11-12 godina se moraju deca edukovati o svemu u vezi seksa (zato jarko podrzavam predloge da se seksualno obrazovanje uvede u skole, kad vec roditelji ne mogu da progutaju knedlu i razgovaraju otvoreno sa svojim detetom), sa posebnom paznjom na kontracepciju i rizike od abortusa.

Kad bi mene neko pitao, ja bih uveo kaznu za roditelje cija maloletna cerka zatrudni, jer to znaci da je nisu propisno edukovali. Dete u ranim godinama svoga zivota NE MOZE da preuzme odgovornost odgajanja sopstvenog deteta, i time ne ugrozava samo svoj zivot, vec i zivot neduznog deteta, bas kao sto su njeni roditelji ugrozili njen ne dajuci joj potrebnu edukaciju. Koliko se secam, postoji takav zakon u nekoliko evropskih zemalja.

Takodje, mislim da su zaista retke (u hiljaditim delovima promila) osobe koje mogu preuzeti punu odgovornost za svoje potomstvo pre 25-e godine zivota, a mnogi nisu ni u svojim 30-im. Zaista, cast izuzetcima...

I iz svih tih razloga, abortus se ne sme ukinuti ni pod razno.

A pitacu seku da ti napise nesto o tome preko vikenda kad bude imala vremena... Mozda ti pomogne da na se na vreme adekvatno prilagodis situaciji u kojoj se nalazis. Sve u svemu, puno srece...

A za osobu koja mrzi kondome:
Jeste li ti i tvoj decko sigurni da znate kako se koriste kondomi? Znas, to se ne guta... ;)

Salu na stranu, meni je u zivotu samo jednom pukao kondom, i to zato sto je bio kupljen na trafici, u zurbi... Srecom, pukao je prilikom stavljanja...

Sanse su oko 0.00001% da zatrudnis pri upotrebi kondoma koji je kupljen i skladisten na adekvatnom mestu i u adekvatnim uslovima (apoteka). I ne moras bas kupovati kineske kondome (zasto mislite da Kina ima najvise stanovnika :lol: ) samo zato sto su jeftiniji duplo od recimo Durex-a... Usteda na tome moze daleko skuplje da te kosta kasnije. Kupi recimo Durex Extra-Safe u apoteci, pa probaj rukama da ga rasparcas, da vidis koliko je to jako. Zaista su sanse gotovo minimalne da se zatrudni sa kondomom, a 3 puta za redom, to je vec bioloski fenomen.

Takodje, ako ste koristili lubrikante, sa kondomom u obzir dolaze samo oni bazirani na vodi (AstroGel npr.), jer oni bazirani na uljima/petroleumu (Vazelin npr.) ostecuju lateks...
DUREX JE FIRMA KOJU TUZIMO ZA OSTETU!Moja supruga i ja smo svedoci.Pet puta mi je pukao, a da nisam ni osetio,cak smo komadice trazili u njoj!!A nismo ni jedini,moj advokat pronasao je jos 14 parova koji su spremni da svedoce na ovu temu!O kiretazama nebih ni da pricam!

Nekolico cinjenica o kondomima i njihovom koriscenju:
- Kondomi imaju rok trajanja koji uvek treba proveriti pri kupovini.
- Kondome treba kupovati iskljucivo u apotekama zbog znacaja pravilnog skladistenja. Kondomi koji se 'suncaju' u izlozima bakalnica i trafika najverovatnije nisu u ispravnom stanju i ne garantuju sigurnost.
- Iz istog razloga, dakle u cilju ne izlaganja kondoma bilo kom izvoru toplote - pa ni telesnoj, nikada ih ne nosite 'uz telo'(unutrasnji dzepovi i sl.).
- Jednom kupljene kondome cuvajte na suvom, hladnom i od svetlosti zasticenom mestu. Upotrebite ih bar 2 meseca pre isteka roka naznacenog na pakovanju.
- Prilikom stavljanja kondoma obratite paznju da prilikom otvaranja ambalaze ili samog postavljanja ne ostetite noktima kondom.
- Kondom postavljajte iskljucivo cistim rukama.
- Ukoliko koristite lubrikativna sredstva (tkzv. sredstva za 'podmazivanje') koristite iskljucivo ona na vodenoj bazi. Lubrikanti na bazi ulja mogu ostetiti i time uticati na pouzdanost kondoma.
- Prilikom stavljanja kondoma pratite uputsvo za upotrebu - obavezno palcem i kaziprstom pritisnite vrh kondoma prilikom navlacenja kako biste istisnuli vazduh iz prostora namenjenog za ejakulat. Ukoliko ste nepravilno postavili kondom - verovatnoca od pucanja je daleko veca negu u suprotnom slucaju.
- Vodite racuna da u slucaju kondoma ne vazi pravilo 'one size fits all', odnosno, kupite kondome u velicini koja vam odgovara, sto ce doprineti boljem prijanjaju i vecoj bezbednosti (smanjuje se rizik od pucanja ili spadanja).
- Pozeljno je da koristite uz kondom i neko spermicidno sredstvo u vidu gel-a, pene ili filma, upravo radi dodatne sigurnosti u slucaju pucanja.

-Srecno.

Senka Z.:

Nekoliko pitanja za sve devojke-zene kojima je ovaj naslov skrenuo paznju: 1.Koliko znaju o abortusu; 2.Da li ga podrzavaju; 3.I da li su uopste sigurne sta donosi abortus? :?: :!:
JA SAM IMALA ABORTUS U DECEMBAU-STAR 11-NEDELjA I SAD SE PLASIM DA NECU MOCI DA ZATRUDNIM??? DA LI SAM U PRAVU???

Anonymous:
Anonymous:
Incognito hvala!
Slazem se s tobom da ne treba ukiniti abortuse...i svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu...
Veliki pozdrav!

Upravo se i radilo o tom tvom DURAXU!!!!To su ti srasni kondomi jel?Epa vidis meni su bas ti unistili zivot!Tri puta!Hvala na popovanju!

Sta pricas ti??? :shock: :shock: :shock:
Izvini ne razumem te???? Nemim sam te (vas) uvredila? I ko to pise? :?: :shock:

M.K.:
Senka Z.:

Nekoliko pitanja za sve devojke-zene kojima je ovaj naslov skrenuo paznju: 1.Koliko znaju o abortusu; 2.Da li ga podrzavaju; 3.I da li su uopste sigurne sta donosi abortus? :?: :!:
JA SAM IMALA ABORTUS U DECEMBAU-STAR 11-NEDELjA I SAD SE PLASIM DA NECU MOCI DA ZATRUDNIM??? DA LI SAM U PRAVU???
Preporucila bih ti da posetis nekog zaista strucnog ginekologa(mozda i nekog privatnog jer su oni uglavnom bolje opremljeni) i da se posavetujes sa njim da uradis neke analize.Ne mora uopste da znaci da neces moci da rodis.Samo bih ti preporucila da redovno odlazis na kontrole i proveravas da nemas neku infekciju,da li ti jajnici nisu upaljeni,cisticni i sl.I bice sve OK!

Anonymous:
Anonymous:
Anonymous:
Incognito hvala!
Veliki pozdrav!

sorry-pogresan citat! :oops:
Sta pricas ti??? :shock: :shock: :shock:
Izvini ne razumem te???? Nemim sam te (vas) uvredila? I ko to pise? :?: :shock:

NISU TEBI SVE NA BROJU!!!!
anabell:
Senka, majke ti, ja sam mislila da sam radikalna, ali citajuci tvoj post, vidim da sam
malo dete!
Posto svaka zena ima 30 godina plodnosti, moze da rodi 30-oro dece. Hoces li ti da imas toliko dece? A pusti ti Vladiku Nikolaja, oko onoga sto on propagira postoje mnoge oprecne misli, bas u samim pravoslavnim krugovima. Cuj, spirala-zmija! Ljudi, ne padajte u verski fanatizam i paranoju!!! Jos su u vreme Abrahama zene primenjivale kontrapcepciju, o tome postoje dokazi. Senka, molim te, ne uzimaj zdravo za gotovo sve sto crkva propagira, vekovima pre toga je propagirala sveti krstaski rat, pa su ljudi ubijali i jos se lupali nogama u dupe od srece, misleci da rade svetu stvar!!! Hoce li crkva da hrani dvadesetoro tvoje dece? Osvesti se! Bog
nije tamo gde ga trazis, shvati.

Anonymous:
NISU TEBI SVE NA BROJU!!!!
anabell:
Senka, majke ti, ja sam mislila da sam radikalna, ali citajuci tvoj post, vidim da sam
malo dete!
Posto svaka zena ima 30 godina plodnosti, moze da rodi 30-oro dece. Hoces li ti da imas toliko dece? A pusti ti Vladiku Nikolaja, oko onoga sto on propagira postoje mnoge oprecne misli, bas u samim pravoslavnim krugovima. Cuj, spirala-zmija! Ljudi, ne padajte u verski fanatizam i paranoju!!! Jos su u vreme Abrahama zene primenjivale kontrapcepciju, o tome postoje dokazi. Senka, molim te, ne uzimaj zdravo za gotovo sve sto crkva propagira, vekovima pre toga je propagirala sveti krstaski rat, pa su ljudi ubijali i jos se lupali nogama u dupe od srece, misleci da rade svetu stvar!!! Hoce li crkva da hrani dvadesetoro tvoje dece? Osvesti se! Bog
nije tamo gde ga trazis, shvati.

Izjasni se malo ubedljivijim argumentima, ako ti to dozvoljava tvoj IQ!

Anonymous:
Isto tako ima devojke koje nisu to uradíle!!!
Lepo si rekla sta ako su imale jak razlog pa onda ako jesu to ih ne treba doticati...

Ale neeeeeeeeeeeeeeee i neeeeeeeeeeeee o tome vam i pricam svako ima bar malo savesti... da sad ne pisem sve ponovo ali procitaj celu temu pa ce ti biti jasno o cemu pricam... i dobro je sto si to napisala pa kao je tim devojkama koje su abortirale... stvari su mnogo jasnije...
Ima takvih devojaka, i niko ne moze da razume njihovu situaciju dok se ne nadje u njoj. zelim svima vama koji sude o ovom cinu kao o ubistu, da se nadju u mojoj kozi

anabell:
Ja sam upravo govorila da ne postoji nijedno nacelo, iz kojeg god ugla gledano (a da ne bude odraz nehumanosti) koji opravdava abortus.

postoji...zakon odrzanja vrste. ako je majka u opasnosti sa bebom, nagon je da spasava sebe a ne bebu, posto ona ima sanse da napravi jos potomaka, a beba nema sanse da prezivi (govorim o nagonu a ne razmisljanjima). sta vredi radjanje jednog nezeljenog deteta ako to ostavi lose posledice na majku? zene ipak nisu fabrike za radjanje.

Back