znatizeljni mislilac
Poznat
- Poruka
- 9.009
Odakle uopste njima ta zabluda o nista?da mogu samo na jedan dan da pozajmim njihovu svest..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odakle uopste njima ta zabluda o nista?da mogu samo na jedan dan da pozajmim njihovu svest..
Ja bih rekao da je čovek itekako na dobitku.
I ne samo čovek.
Život je fantastično čudo!
To što ipak gubi to čudo-tja,da ga ne gubi-ne bi više bilo čudo.....
To je samo dete.
Pusti ga da upozna život.
Možda će u njemu pronaći nešto za sebe.
A ti, Zoro, nisi više dete, a bilo bi ti najbolje da to ponovo
postaneš - lepo je...
Mate, izostavio si jednu veliku grupu ljudi, ljudi koji postoje.
To su ljudi koji vole život , uprkos svemu.
Nazovi ih slobodno hedonistima , jer to i jesu.
Oni nisu ni begunci, ni slepci, ni buntovnici, ne zavaravaju se.
Znaju da stoje u redu i čekaju.
Ali njih život ne plaši, a ni smrt.
Čovek se rađa i umire.
Između toga je put koji ćeš preći, tvoj život.
Moža bit opasan, grozan, nepodnošljiv, uzbudljiv, prelep i - neponovljiv.
Šta bi hteo?
Da se udobno ljuljuškaš , med i mleko, da si besmrtan?
E, pa toga nema.
Ne u ovoj priči koja se zove ž i v o t.
I ne treba ni da bude.
Previše smo odrasli za bajke.
Čoveka koji u životu ne pronalazi ništa osim očaja,da upozna život?
a šta ćemo sa onim što Niče reče " ko god se malo dublje zagleda u život, nailazi na očaj." ?
Da, eto podseti me ti na moju davnu tvrdnju da je jedina stvar gora od smrti upravo - besmrtnost.Ne volim previše ni meko ni med, a besmrtnost je i od smrtnosti gora.
Čiveka koji u životu ne pronalazi ništa osim očaja,
treba pustiti da se udavi u njemu.
A šta će tebi Niče, Zoro?
Te sam svrstao u grupu onih kojih je briga za to šta se dešava (a pri tom nisam mislio na ravndoušne poput Mersoa). Ne zvuči tako poetski, ali meni je to isto.
Opisavši deponiju od sveta priznao sam da za bolju ne znam. Ne volim previše ni meko ni med, a besmrtnost je i od smrtnosti gora. Mada ne verujem u reinkarnaciju podržavam ideju njenog prekida (što je u budizmu posledica dostizanja nirvane). Isti taj budizam kaže da je život patnja.
A tu grupu zovi kako hoćeš. Čovek je uvek na gubitku. Pa i hedonisti.
Питаш шта би требао да видим у некој речи осим слова? Па њено значење? Ти том речју машеш овде као објашњењем нечијег субјективног стања после смрти. Том речју означаваш то стање? Па ваљда би онда та реч требала нешто да значи.
А шта онда она означава?
Одговор је једино твоју заблуду где сцену у којој будан и постојећи замишљаш свет са натписом у углу "мене овде нема" зовеш стање "непостојања".
Као и заблуду да си икада у својој свести имао неко "ништа" па да указавши на то "ништа" објасниш субјективну егзистенцију после смрти.
ne treba mi Niče, samo sam citirao ono gde smo se pronašli.
Ne mislim da očaj davi.
Mislim da očaj pretvara čoveka u životinju.
A životinje su "pomirene" sa sobom.
Pre mislim da se dave oni koji bi da ubiju vreme, produže pad, ili ga izbegnu.
Dave se u užurbavanju, u pretrpavanju, u hiperaktivnostima, u ambicijama, u varanju smrti..a ona ih mirno čeka i sredi jednim udarcem.
Nije li to smešno?
Pre mislim da se dave oni koji bi da ubiju vreme, produže pad, ili ga izbegnu.
Dave se u užurbavanju, u pretrpavanju, u hiperaktivnostima, u ambicijama, u varanju smrti..a ona ih mirno čeka i sredi jednim udarcem.
Nije li to smešno?
Da, eto podseti me ti na moju davnu tvrdnju da je jedina stvar gora od smrti upravo - besmrtnost.
Смешно је што њих идентификујеш са њиховим телом. Смрт погађа тело не и оно што је човек и што зовемо "ја". Оно што мисли и што се пита о смртности уопште. И што не се не мења како се тело мења. Објекти се мењају не и субјекат.
Оно што зовем "ја" својеврсна је егзистенција квалитативне множине независна од појаваног света и каузалитета. То не може нити настати нити нестати.
пс. Штета што се ове речи разбијају о твоје утувљене догме као јаја о зид? Да можеш да их појмиш поштедео би нас тог патетисања изниклог из заблуда, као да Баркли,Кант Шопенхауер, Бергсон нису ни постојали.
За тебе као да нису посотјали, то је јасно, али то не важи и за све овде..
Ne valja mnogo misliti
značenje - ništa - prošireno ništa u doživljaju, nikakvo iskustvo, nedostatak iskustva, nedostatak svesti, nedostatak svesnosti o sebi
jel to jasno
Сваки објекат можеш уклонити из свести али не и свест саму.
Ево покушавам да замислим ništa u doživljaju, nikakvo iskustvo, nedostatak iskustva, nedostatak svesti, nedostatak svesnosti o sebi. И не успевам?
Зашто?