znatizeljni mislilac
Poznat
- Poruka
- 9.009
možda u američkom filmu. jesi već doživio ljude, bio prisutan, kad su oni shvatili da će sutra ili preksutra ili prije umrijeti?
Probaj da se stavis u njihovu poziciju. Jel bi mogao da budes ravnodusan?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
možda u američkom filmu. jesi već doživio ljude, bio prisutan, kad su oni shvatili da će sutra ili preksutra ili prije umrijeti?
Svi prerano pročitaju Kamija, i Hesea, i Kafku i mnoge
druge kjnige.
pa koja je razlika..? Ne velika.
Ceo život treba da bude luda vrteška, u kojoj čovek neće stići da razmišlja o kraju..i tako sve do samog časa umiranja, slažem se
ali
to jednostavno nije izvodivo (osim ako se ne anesteziraš vinjakom ili drogama i ne trezniš se)
Ne, čovek je zapravo previše često i previše dugo svestan života i smrti.
Biti ili ne biti?
trpeti strele sudbine ili spavati, sanjati?
Više nije pitanje šta od ta dva, već kako.
Zašto prosto ne zaboraviš malo na sebe, na svoje ostarele organe,
na sva svoja pitanja, naročito na podpitanja?
Sam sebi si i tamnica i tamničar?
I taj strah...Čemu taj strah od smrti?
Dok razmišljaš o njemu propuštaš sve ostalo.
Zašto ne izađeš malo iz sebe u Svet?
Život jeste luda vrteška i baš ga briga za tebe.
Silaziš na poslednjoj stanici kao i svi ostali.
Pa?
Vozi se i uživaj.
To tvoje "Biti ili ne biti" je samo još jedna banalna i nebitna rečenica
koju treba što pre zaboraviti.
Sada ti izgleda jako značajna, a uskoro će ti biti smešna - baš kao i sve
ostale značajne misli koje si u knjigama nekada podvlačio.
Druga opcija je večita utrnulost u teskobnom mraku, dok gore iznad tvog groba bruji proleće, ljudi idu u kupovinu, planiraju putovanje, ručak, dosadu..
Naravno, Oziman je u pravu, nema svesti posle smrti. Kad mozak istruli nema ništa.
Naravno, Oziman je u pravu, nema svesti posle smrti. Kad mozak istruli nema ništa.
А хајде сада представи ту реч "ништа" . Ја у њој видим само пет слова и ништа више . А ти?
А хајде сада представи ту реч "ништа" . Ја у њој видим само пет слова и ништа више . А ти?
Очито је да видиш нешто друго од тих 5 слова када је употребљаваш као опис субјективног стања нечије свести после смрти ?
Шта је онда то друго што ти видиш у тих 5 слова?
Немој ми само рећи да под том речју замишљаш овако нешто:
![]()
јер је то далеко од ништа.
Нити да под том речју не замишљаш ишта, па то стање.. реч "ништа" означава, јер ти као свако други увек си у свести имао и имаш НЕШТО... никада ништа.!
О чему онда млатараш? Шта нам то овде продајеш као истину, као закључак, као тврдњу?
Јер твоју наивну заблуду? Јер то продајеш људима овде 300 година после Барклија?
A šta treba da vidiš? Ništa, kad bi podrazumevao nešto onda ne bi bilo ništa već upravo nešto. Bože, kakve gluposti ovde čovek treba da objašnjava.
Nije poenta u razmisljanju nego je poenta da istakne kako je materijalizam i vise nego jasan svakome ko je razuman a idealizam bajka kojoj se tezi zbog straha od smrti. Mogao bi on da shvati ovo oko "nista" kad bi hteo ali sta bi bilo onda sa materijalizmom? Morao bi da prizna sam sebi da mu je nacin razmisljanja pogresan a taj film ovde necemo gledati. Za njega materija proizvodi nematerijalnu ideju i to je to.
Da ste ozbiljno učili teorijsku matematiku,a i fiziku,ne bi za vas postojalo
toliko primitivno neznanje o "ništa"!
Svemirski vakuum,posebno međuzvezdani "prostor"smatraju da je ekvivalent tom
ništavilu,naročito u senci kakvog "hladnog "sv.tela... -273 K i odsustvo svetlosti,
te zračenja (naročito neutrina koji prolaze kroz skoro sve prepreke...) je blizu te
matematičke 0 .
E sad...Iz tog istog "ništavila" odjednom počinjiu da se roje čestice-kvanti!
Iz ničeg nešto!
Objašnjenje je jednostavno:Bilo šta u odnosu na ništavilo-ništa je beskonačno veliko!
Dakle:jedan kvant neutrina je 1 na -18/0=beskonačno...Dakle-prelaz ništa u nešto,pod
minornim uticajem je maksimalan...
Nadam se da sam ovo i vama prihvatljivo pokazao...
I nema tu nikakve mistike!
Treba tražiti i nalaziti načina da nam bude moguće da "vidimo" i ostale dimenzije koje ,zasad,
samo teorijski-matematički znamo...Kao moment inercije,kao promena pozicije,kao spin...
Treba i vi idealisti da shvatite da mi ljudi nismo idealna bića i da će naše znanje napredovati kako se razvijamo,
a razvijaćemo se s novim znanjima (nove sinapse!)...
A da si ti malo vise razmisljao svatio bi da je 0 ono sto je nista za saznanje a samo po sebi SVE. Nula u sebi sadrzi brojeve virtualno isto kao i melodija sto sadrzi note. I ona svakako nije nekakvo "nista" kako ti to pretstavljas u tvojim matematickim akrobacijama.
Mislis nula kao potencijal svih stvari i svih stanja?
Oblikom,kao simbol,ukazuje na to.
Treba i vi idealisti da shvatite da mi ljudi nismo idealna bića i da će naše znanje napredovati kako se razvijamo,
Da ste ozbiljno učili teorijsku matematiku,a i fiziku,ne bi za vas postojalo
toliko primitivno neznanje o "ništa"!
Svemirski vakuum,posebno međuzvezdani "prostor"smatraju da je ekvivalent tom
ništavilu,naročito u senci kakvog "hladnog "sv.tela... -273 K i odsustvo svetlosti,
te zračenja (naročito neutrina koji prolaze kroz skoro sve prepreke...) je blizu te
matematičke 0 .
E sad...Iz tog istog "ništavila" odjednom počinjiu da se roje čestice-kvanti!
Iz ničeg nešto!
Objašnjenje je jednostavno:Bilo šta u odnosu na ništavilo-ništa je beskonačno veliko!
Dakle:jedan kvant neutrina je 1 na -18/0=beskonačno...Dakle-prelaz ništa u nešto,pod
minornim uticajem je maksimalan...
Nadam se da sam ovo i vama prihvatljivo pokazao...
I nema tu nikakve mistike!
Treba tražiti i nalaziti načina da nam bude moguće da "vidimo" i ostale dimenzije koje ,zasad,
samo teorijski-matematički znamo...Kao moment inercije,kao promena pozicije,kao spin...
Kako to misliš čemu strah od smrti?
Pa to ne biraš.
Rodiš se, i dok si dete život ti je prepun zanimljivih stvari, svašta nešto saznaješ i jednostavno zabavno ti je da provodiš dane u novom i novom igranju..
Toliko ti je sve interesantno da ne želiš da spavaš. Zavlačiš se u kutije, preskačeš lastiš, trčiš za loptom, kriješ se u plakaru, špijuniraš komšinicu, praviš svoju baštu, svoj herbarijum, crtaš na garaži kredom srce i u njemu slova tvoje simpatije..sanjaš šarene snove, spavaš, a kada spavaš, jedva čekaš da se probudiš, da opet skakućeš u život.
I onda saznaš da ćeš umreti. I ti i sve oko tebe.
Da će ti vezati bradu maramom..da će ti izvaditi veštačke zube pre nego te zatrpaju zemljom..da ćeš postojati samo kao slika zbog koje će nekome krvariti srce bolno i večno
I ti očekuješ da se to tek tako prihvati?
Ja nisam mogao, niti mogu.
Želim da živim uvek i da nikada ne umrem i smatram da je moja želja, koliko god detinjasta, iskrena i zdrava.
Druga opcija je okamenjena pluća gde je nekada bio uzdah, stvrdnuto telo stišnjeno u zemljanoj rupi, telo koje je nekada sedelo ispred tv-a u papučama i ustajalo da naspe sebi kokakolu ili da se javi na telefon
Druga opcija je večita utrnulost u teskobnom mraku, dok gore iznad tvog groba bruji proleće, ljudi idu u kupovinu, planiraju putovanje, ručak, dosadu..
Da se vozim i uživam? Kako se to radi..? Ja ne umem
Ne želim poslednju stanicu.
Interesuju me oni koji za života nisu imali vremena da se zapitaju šta ima i da li ima nešto "posle"
Oni koji su se rodili i umrli. Kojima se pokretna traka ubrzala toliko, ne ostavivši im vremena ni da ubijaju vreme.
Nekima je jedini način opstanka laganje sebe kako crna rupa zapravo nema dno i kako ona zapravo vodi u neku drugu stvarnost,
bez obzira što će kroz nju proleteti preklanog vrata, ili sa smrskanom glavom ili sa ugljenisanim kamenom koji je nekada bio njihovo srce