Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Svi prerano pročitaju Kamija, i Hesea, i Kafku i mnoge
druge kjnige.

Kao mlad voleo sam Don Kihota. Smejao sam se uvek i iznova tako savrsenoj gluposti i naivnosti, toliko savrsenoj da je imala atribute genijalnosti.
Sada kada ga prelistavam ne nalazim u njemu onog istog Don Kihota kome sam se nekada smejao.
Izgleda da je jedan od nas dvojice postao stariji.

Don Kihot mi sada izgleda kao najzivlje, najsvetlije i najmoralnije bice u univerzumu.

Samo je Sanco Pansa ostao isti.

pa koja je razlika..? Ne velika.

Ceo život treba da bude luda vrteška, u kojoj čovek neće stići da razmišlja o kraju..i tako sve do samog časa umiranja, slažem se

ali

to jednostavno nije izvodivo (osim ako se ne anesteziraš vinjakom ili drogama i ne trezniš se)

Ne, čovek je zapravo previše često i previše dugo svestan života i smrti.

Biti ili ne biti?

trpeti strele sudbine ili spavati, sanjati?

Više nije pitanje šta od ta dva, već kako.

Zašto prosto ne zaboraviš malo na sebe, na svoje ostarele organe,
na sva svoja pitanja, naročito na podpitanja?
Sam sebi si i tamnica i tamničar?
I taj strah...Čemu taj strah od smrti?
Dok razmišljaš o njemu propuštaš sve ostalo.
Zašto ne izađeš malo iz sebe u Svet?

Život jeste luda vrteška i baš ga briga za tebe.
Silaziš na poslednjoj stanici kao i svi ostali.
Pa?
Vozi se i uživaj.
To tvoje "Biti ili ne biti" je samo još jedna banalna i nebitna rečenica
koju treba što pre zaboraviti.
Sada ti izgleda jako značajna, a uskoro će ti biti smešna - baš kao i sve
ostale značajne misli koje si u knjigama nekada podvlačio.

Zašto prosto ne zaboraviš malo na sebe, na svoje ostarele organe,
na sva svoja pitanja, naročito na podpitanja?
Sam sebi si i tamnica i tamničar?
I taj strah...Čemu taj strah od smrti?
Dok razmišljaš o njemu propuštaš sve ostalo.
Zašto ne izađeš malo iz sebe u Svet?

Život jeste luda vrteška i baš ga briga za tebe.
Silaziš na poslednjoj stanici kao i svi ostali.
Pa?
Vozi se i uživaj.
To tvoje "Biti ili ne biti" je samo još jedna banalna i nebitna rečenica
koju treba što pre zaboraviti.
Sada ti izgleda jako značajna, a uskoro će ti biti smešna - baš kao i sve
ostale značajne misli koje si u knjigama nekada podvlačio.

Kako to misliš čemu strah od smrti?

Pa to ne biraš.

Rodiš se, i dok si dete život ti je prepun zanimljivih stvari, svašta nešto saznaješ i jednostavno zabavno ti je da provodiš dane u novom i novom igranju..

Toliko ti je sve interesantno da ne želiš da spavaš. Zavlačiš se u kutije, preskačeš lastiš, trčiš za loptom, kriješ se u plakaru, špijuniraš komšinicu, praviš svoju baštu, svoj herbarijum, crtaš na garaži kredom srce i u njemu slova tvoje simpatije..sanjaš šarene snove, spavaš, a kada spavaš, jedva čekaš da se probudiš, da opet skakućeš u život.

I onda saznaš da ćeš umreti. I ti i sve oko tebe.
Da će ti vezati bradu maramom..da će ti izvaditi veštačke zube pre nego te zatrpaju zemljom..da ćeš postojati samo kao slika zbog koje će nekome krvariti srce bolno i večno

I ti očekuješ da se to tek tako prihvati?

Ja nisam mogao, niti mogu.

Želim da živim uvek i da nikada ne umrem i smatram da je moja želja, koliko god detinjasta, iskrena i zdrava.

Druga opcija je okamenjena pluća gde je nekada bio uzdah, stvrdnuto telo stišnjeno u zemljanoj rupi, telo koje je nekada sedelo ispred tv-a u papučama i ustajalo da naspe sebi kokakolu ili da se javi na telefon

Druga opcija je večita utrnulost u teskobnom mraku, dok gore iznad tvog groba bruji proleće, ljudi idu u kupovinu, planiraju putovanje, ručak, dosadu..

Da se vozim i uživam? Kako se to radi..? Ja ne umem

Ne želim poslednju stanicu.

zauberer.gif
kad vas čitam..., mora da strašno uživate.

Druga opcija je večita utrnulost u teskobnom mraku, dok gore iznad tvog groba bruji proleće, ljudi idu u kupovinu, planiraju putovanje, ručak, dosadu..

Apsurd. Небулоза. 300 година су прошла од Барклија. Какав мрак и какво пролеће над умрлим?
То је АПСУРД. Капираш?

Та сцена у којој замишљаш себе у мраку а изнад неко пролеће.... У тој сцени си свестан и постојећи. Хајде уклони тај услов...свестан и посоотјећи па замслли ту сцену?

Али комеја ово говорим. Људи су напуњени предрасудама које никаква истина , никакв аргумент, факт не може да уклони,

Шта уопште онда тражиш на форуму филозофија? Зашто не идеш са својим догмама и веровањима у апсурде на религију, .

Овде би требало да људи употребљавају разум и промисле дате чињенице. А не да у чињенице гледју бело као теле у шарена врата и да се одмах врате својим утувљеним небулозама и апсурдима.

јер:
"Они су као жене, које се стално
враћају својој првој речи
Када им се умно говорило сатима."
Шилер

Naravno, Oziman je u pravu, nema svesti posle smrti. Kad mozak istruli nema ništa.

А хајде сада представи ту реч "ништа" . Ја у њој видим само пет слова и ништа више . А ти?
Очито је да видиш нешто друго од тих 5 слова када је употребљаваш као опис субјективног стања нечије свести после смрти ?

Шта је онда то друго што ти видиш у тих 5 слова?

Немој ми само рећи да под том речју замишљаш овако нешто:

nature17111.jpg

јер је то далеко од ништа.

Нити да под том речју не замишљаш ишта, па то стање.. реч "ништа" означава, јер ти као свако други увек си у свести имао и имаш НЕШТО... никада ништа.!

О чему онда млатараш? Шта нам то овде продајеш као истину, као закључак, као тврдњу?
Јер твоју наивну заблуду? Јер то продајеш људима овде 300 година после Барклија?

А хајде сада представи ту реч "ништа" . Ја у њој видим само пет слова и ништа више . А ти?
Очито је да видиш нешто друго од тих 5 слова када је употребљаваш као опис субјективног стања нечије свести после смрти ?

Шта је онда то друго што ти видиш у тих 5 слова?

Немој ми само рећи да под том речју замишљаш овако нешто:

nature17111.jpg

јер је то далеко од ништа.

Нити да под том речју не замишљаш ишта, па то стање.. реч "ништа" означава, јер ти као свако други увек си у свести имао и имаш НЕШТО... никада ништа.!

О чему онда млатараш? Шта нам то овде продајеш као истину, као закључак, као тврдњу?
Јер твоју наивну заблуду? Јер то продајеш људима овде 300 година после Барклија?

Nije poenta u razmisljanju nego je poenta da istakne kako je materijalizam i vise nego jasan svakome ko je razuman a idealizam bajka kojoj se tezi zbog straha od smrti. Mogao bi on da shvati ovo oko "nista" kad bi hteo ali sta bi bilo onda sa materijalizmom? Morao bi da prizna sam sebi da mu je nacin razmisljanja pogresan a taj film ovde necemo gledati. Za njega materija proizvodi nematerijalnu ideju i to je to.

A šta treba da vidiš? Ništa, kad bi podrazumevao nešto onda ne bi bilo ništa već upravo nešto. Bože, kakve gluposti ovde čovek treba da objašnjava.

Питаш шта би требао да видим у некој речи осим слова? Па њено значење? Ти том речју машеш овде као објашњењем нечијег субјективног стања после смрти. Том речју означаваш то стање? Па ваљда би онда та реч требала нешто да значи.

А шта онда она означава?

Одговор је једино твоју заблуду где сцену у којој будан и постојећи замишљаш свет са натписом у углу "мене овде нема" зовеш стање "непостојања".

Као и заблуду да си икада у својој свести имао неко "ништа" па да указавши на то "ништа" објасниш субјективну егзистенцију после смрти.

znatizeljni mislilac
Nije poenta u razmisljanju nego je poenta da istakne kako je materijalizam i vise nego jasan svakome ko je razuman a idealizam bajka kojoj se tezi zbog straha od smrti. Mogao bi on da shvati ovo oko "nista" kad bi hteo ali sta bi bilo onda sa materijalizmom? Morao bi da prizna sam sebi da mu je nacin razmisljanja pogresan a taj film ovde necemo gledati. Za njega materija proizvodi nematerijalnu ideju i to je to.

У праву си . Пре ће камила проћи кроз иглене уши него што ће се асполутне чињенице доћи до нечијег догмама препарираног разума. Јер ту се ни не пита разум него воља. А воља код таквих је одавно дресирана у материјализаму.

Da ste ozbiljno učili teorijsku matematiku,a i fiziku,ne bi za vas postojalo
toliko primitivno neznanje o "ništa"!
Svemirski vakuum,posebno međuzvezdani "prostor"smatraju da je ekvivalent tom
ništavilu,naročito u senci kakvog "hladnog "sv.tela... -273 K i odsustvo svetlosti,
te zračenja (naročito neutrina koji prolaze kroz skoro sve prepreke...) je blizu te
matematičke 0 .
E sad...Iz tog istog "ništavila" odjednom počinjiu da se roje čestice-kvanti!
Iz ničeg nešto!
Objašnjenje je jednostavno:Bilo šta u odnosu na ništavilo-ništa je beskonačno veliko!
Dakle:jedan kvant neutrina je 1 na -18/0=beskonačno...Dakle-prelaz ništa u nešto,pod
minornim uticajem je maksimalan...:manikir:
Nadam se da sam ovo i vama prihvatljivo pokazao...
I nema tu nikakve mistike!
Treba tražiti i nalaziti načina da nam bude moguće da "vidimo" i ostale dimenzije koje ,zasad,
samo teorijski-matematički znamo...Kao moment inercije,kao promena pozicije,kao spin...
Treba i vi idealisti da shvatite da mi ljudi nismo idealna bića i da će naše znanje napredovati kako se razvijamo,
a razvijaćemo se s novim znanjima (nove sinapse!)...

ništavilu,naročito u senci kakvog "hladnog "sv.tela... -273 K i odsustvo svetlosti,
te zračenja (naročito neutrina koji prolaze kroz skoro sve prepreke...) je blizu te
matematičke 0 .
Iz ničeg nešto!
Objašnjenje je jednostavno:Bilo šta u odnosu na ništavilo-ništa je beskonačno veliko!
Dakle:jedan kvant neutrina je 1 na -18/0=beskonačno...Dakle-prelaz ništa u nešto,pod
Treba tražiti i nalaziti načina da nam bude moguće da "vidimo" i ostale dimenzije koje ,zasad,
samo teorijski-matematički znamo...Kao moment inercije,kao promena pozicije,kao spin...
Treba i vi idealisti da shvatite da mi ljudi nismo idealna bića i da će naše znanje napredovati kako se razvijamo,

A da si ti malo vise razmisljao svatio bi da je 0 ono sto je nista za saznanje a samo po sebi SVE. Nula u sebi sadrzi brojeve virtualno isto kao i melodija sto sadrzi note. I ona svakako nije nekakvo "nista" kako ti to pretstavljas u tvojim matematickim akrobacijama.

A da si ti malo vise razmisljao svatio bi da je 0 ono sto je nista za saznanje a samo po sebi SVE. Nula u sebi sadrzi brojeve virtualno isto kao i melodija sto sadrzi note. I ona svakako nije nekakvo "nista" kako ti to pretstavljas u tvojim matematickim akrobacijama.

Mislis nula kao potencijal svih stvari i svih stanja?
Oblikom,kao simbol,ukazuje na to.

Jesi ti ono bese rekao da ti je sve jasno? Znanje ce napredovati u nauci i zaobilaziti sustinu u svakom slucaju. Time sto si otkrio i saznao nesto novo u toj oblasti ne znaci da si se priblizio sustini zivota i sveta nego samo prosirujes tvoja znanja u okviru pojave i nista vise. Neces do sustine doci tako sto ces cesticu deliti do "beskonacnosti" kako bi opet u pojavi nasao resenje svega nego tako sto ces prozreti citav taj iluzorni krug i shvatiti sta on jeste. Shvatiti sta je pojava a sta transcendentno i zasto uopste postoji ta podela, kako se do nje dolazi...sve dok budes terao po svome sa tim strunama, sinapsama, kvantima i ostalim stvarima neces se pomeriti sa mesta...samo ces na paradokse nailaziti kad-tad.

matematičke 0 .
Iz ničeg nešto!

Stvar je u tome ,da kao sto je Nista samo pojam, tako su i Konacno i Beskonacno samo pojmovi isto u nasoj ogranicenosti shvatanja.Mi stvaramo te barijere i zidove kroz nemogucnost da sagledamo stvar u globalu, inace one ne postoje.Zato ce Um-u uvek postojati nesto iza kao potencijalna mogucnost koliko god daleko isli u micro ili macro i sta god da zamislis to nece biti to dok se ne sjedinimo sa Jednim i sagledamo sve iz jedne drugacije perspektive.Ovako samo ljudsku zamisljenu glupost pokusavamo opravdati sa jos gluposti...A to o napredovanju znanja je samo iluzija onih koji su zarobljeni u tim spoznajama koje smatraju za apsolutne istine.Istina je da sve sto imamo su samo pretpostavke koje se baziraju na drugim pretpostavkama ukoliko imamo takav pogled na svet.

Kako to misliš čemu strah od smrti?

Pa to ne biraš.

Rodiš se, i dok si dete život ti je prepun zanimljivih stvari, svašta nešto saznaješ i jednostavno zabavno ti je da provodiš dane u novom i novom igranju..

Toliko ti je sve interesantno da ne želiš da spavaš. Zavlačiš se u kutije, preskačeš lastiš, trčiš za loptom, kriješ se u plakaru, špijuniraš komšinicu, praviš svoju baštu, svoj herbarijum, crtaš na garaži kredom srce i u njemu slova tvoje simpatije..sanjaš šarene snove, spavaš, a kada spavaš, jedva čekaš da se probudiš, da opet skakućeš u život.

I onda saznaš da ćeš umreti. I ti i sve oko tebe.
Da će ti vezati bradu maramom..da će ti izvaditi veštačke zube pre nego te zatrpaju zemljom..da ćeš postojati samo kao slika zbog koje će nekome krvariti srce bolno i večno

I ti očekuješ da se to tek tako prihvati?

Ja nisam mogao, niti mogu.

Želim da živim uvek i da nikada ne umrem i smatram da je moja želja, koliko god detinjasta, iskrena i zdrava.

Druga opcija je okamenjena pluća gde je nekada bio uzdah, stvrdnuto telo stišnjeno u zemljanoj rupi, telo koje je nekada sedelo ispred tv-a u papučama i ustajalo da naspe sebi kokakolu ili da se javi na telefon

Da se vozim i uživam? Kako se to radi..? Ja ne umem

Ne želim poslednju stanicu.

Naravno da biras i to...
Previse razmisljas o telu i njegovim slabostima,ono je samo vozilo nase ovde na ovome svetu.
Istina je da se plasis nepoznatog jer si navikao na poznato sebi.
Ali kao sto se rodimo tako i umiremo... Privid trajanja kroz secanja nije toliko bitan koliko momenat koji se prozivljava kao jedini upravo u ovom trenutku SADA.Nemoj sebe zarobljavati u stvarnosti koju stvaras na takav nacin iz straha jer posle toga i nastupa kajanje pred trenutak olaksanja koji dolazi,za one stvari koje nismo ucinili a mogli smo.Zivot sluzi tome da se zivi :)
Evo malo o pcelama :) Matica moze da zivi i do 7 godina,zimska pcela oko 6 meseci a letnja samo oko 45 dana.Kada matica snese jaje od trenutka kada ono postane larva a to je treci dan od kada ga je matica snela dok ne postane punoletna pcela potrebno je 21 dan,tada se pcela izleze,zatim nedelju dana otprilike radi u kosnici hraneci mlade larve i cuvajuci ih grejajuci ih ili rashladjujuci,raznosi i preradjuje nektar i polen da bi skupili hranu za zimu.Zatim izlazi iz kosnice, upoznaje se sa spoljnim svetom i ide u sakupljanje:nektara,polena,propolisa,vode...I to cini svega oko dve nedelje dok konacno ne ugine.Ali zato matica moze da snese i do 2000 jaja dnevno sto premasuje njenu trenutnu tezinu 3 puta i tako kolonija opstaje...
Sada se trenutno brinem za njih jer ovaj vetar razbija a one vec imaju oko tri rama legla koje moraju da cuvaju.Matica nosi jaja u donjem delu nastavka a ispod meda koji vremenom nestaje tako da one moraju cuvati -grejati leglo i ne zele ga napustiti cak ni da bi se pomerile 10 cm da dodju do hrane koja im je tada van domasaja i tako cello drustvo moze da propadne ali ja se nadam da ce se snaci i da to nije bas tako kako sam ja zamislio i kako drugi vide.Jer mogu poslati jednu pcelu po hranu koja moze nahraniti od 3 do 5 pcela kao sto obicno i rade ali ja to ne primecujem na pravilan nacin verovatno :)

E imam za tebe jedan film.Bilo bi zanimljivo da ga pogledas:

gledao sam i film a i pćela ima tri oći..sve ja to znam

ali znam i ovo:

u svojoj poemi "Jama", Ivan Goran Kovačić opisivao je kolonu ljudi koji polako, jedan za drugim idu ka kraju, gde ih čeka koljač.

Koljač im prereže grlo i oni se onda skljokaju u veliku jamu ispod.

Neko će u tome videti sliku ratnih strahota..ja u tome vidim sliku života samog.

Sve me više ljudi podsećaju na tu kolonu, samo što na njenom kraju nije eto koljač nego starački dom, (ako već nije infarkt, ili automobil, ili hladna reka, ili betonski pločnik isod solitera)

I dok ih pokretna traka neminovno vodi ka crnoj rupi, neki su odlučili da to vreme "ubiju" tako da na crnu rupu ne misle, da je potpuno zaborave.

Ceo život ulažu u to.

Neki i zaborave.

I onda se strašno iznenade kada ih neko ili nešto podseti da se traka neumitno kreće i da crna rupa, uvek gladna - čeka.

Nekima je jedini način opstanka laganje sebe kako crna rupa zapravo nema dno i kako ona zapravo vodi u neku drugu stvarnost, bez obzira što će kroz nju proleteti preklanog vrata, ili sa smrskanom glavom ili sa ugljenisanim kamenom koji je nekada bio njihovo srce

Interesuju me oni koji za života nisu imali vremena da se zapitaju šta ima i da li ima nešto "posle"

Oni koji su se rodili i umrli. Kojima se pokretna traka ubrzala toliko, ne ostavivši im vremena ni da ubijaju vreme.

Interesuju me oni koji za života nisu imali vremena da se zapitaju šta ima i da li ima nešto "posle"

Oni koji su se rodili i umrli. Kojima se pokretna traka ubrzala toliko, ne ostavivši im vremena ni da ubijaju vreme.

To ti je kao kad se u laboratoriji igraš elementima prirode i kombinuješ ih u eproveti...neke kombinacije su eksplozivne pri samom dodiru. I kad god ih ponovo spojiš... oni opet eksplodiraju. Tako i neke kombinacije 'gena' ne mogu da opstanu. Pa šta se onda dešava? Pa ništa, sve iz početka, dodaš malo ovog malo onog 'u epruvetu' i pokušaš ponovo, dok ne uspiješ. A kad uspiješ, onda ono što je proizašlo iz tvog eksperimenta 'ubija svoje vrijeme', tj, ti ubijaš svoje vrijeme bivajući zagledan u svoju kreaciju i očaran njome, uspavljujući tako svoj nagon za stvaranjem.

Nekima je jedini način opstanka laganje sebe kako crna rupa zapravo nema dno i kako ona zapravo vodi u neku drugu stvarnost,

То није лагање себе него констатовање аподиктичке апсолутне чињенице.

Лагање себе је код оних који мисле да цео тај пут са јамом на крају постоји изван њихове свести и да их на крају тог пута после пада у јаму чека ништа.

bez obzira što će kroz nju proleteti preklanog vrata, ili sa smrskanom glavom ili sa ugljenisanim kamenom koji je nekada bio njihovo srce

Такву сцену видеће џелат и једино ће постојати у његовој свести, представи, и нигде више. А што се тиче субјективне егзистенције "жртве", она се наставља на начин трансцендентог, за који не можемо много рећи шта јесте али апсолутно можмео рећи да јесте нешто. Нешто што назиремо интуицијом и зовемо , дух, квалитативна множина, воља, трајање.

Што је основа како овог живота тако и свега. Јер то нити је настало нити може нестати.

Back