Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

А ако нестане свести после смрти са њом нестаје и представа нестаје и твој спољашњи свет. Оно што тада бива сазнању је непојмљиво. Али шта год то било то је блиско оном што налазимо у себи и зовемо ЈА, ВОЉА, ТРАЈАЊЕ, ДУХ.

!
Koja kontradikcija...Prvo tvrdiš da je nepojmljivo,a onda pojmiš da je ipak to JA,VOLJA itd...
Hajde odluči se:pojmiš ili ne pojmiš...:hahaha:

Koja kontradikcija...Prvo tvrdiš da je nepojmljivo,a onda pojmiš da je ipak to JA,VOLJA itd...
Hajde odluči se:pojmiš ili ne pojmiš...:hahaha:

Не појмим него непосредно увиђам. Од када је Кант дошао до поделе на појаву и ствар по себи при чему је ствар по себи nepoznato x , уништена је спекулативна метaфизика. Тако да сазнање не може претендовати да спозна ствар по себи. Али to не важи за филозoфију интуиције. Која је касније увидела да у свом искуству имамо и нешто што сазнање није, и што нам самим тим може приближити ствар по себи, А то је управо воља.

Јер у увиду воље у самосвести форме сазнања ,простор, самим тим и време, као и каузалитет, чак и подела на субјекат и објекат попушта своје стеге тако нас проближујући ствари по себи.

То није дефинитивно откровење исте али је најближе што истој можемо прићи.

"Ne treba, međutim, zanemariti činjenicu, ja sam je uvek imao u vidu, da ni unutrašnje opažanje, koje mi imamo o svojoj sopstvenoj volji, još nikako ne daje potpuno i adekvatno saznanje stvari po sebi. To bi bio slučaj kada bi to opažanje bilo sasvim neposredno. Ali pošto se ono izvodi tako što volja, otelotvorujući se, stvara sebi i intelekt (radi svojih odnosa sa spoljašnjim svetom) i intelektom sebe u samosvesti (nužnoj suprotnosti spoljašnjem svetu) saznaje kao volju, onda to saznanje stvari po sebi nije potpuno adekvatno. Pre svega, to saznanje je povezano s formom predstave; ono je opažanje i, kao takvo, deli se na subjekt i objekt. Jer, ni u samosvesti ja nije sasvim jednostavno, već se sastoji od saznavaoca (intelekta) i saznatog (volje); intelekt ne biva saznat, a volja ne saznaje, iako se oboje stiču u svest jednog ja. Ali upravo zato to ja nije sa sobom sasvim p r i s n o, nije, tako reći, prozirno, već je neprozirno i stoga samom sebi ostaje zagonetka. Dakle, i u unutrašnjem saznanju još uvek postoji razlika između bivstvovanja-po-sebi njegovog objekta i opažanja tog objekta u saznavalačkom subjektu. Međutim, unutrašnje saznanje je oslobođeno od dveju formi koje pripadaju spoljašnjem saznanju, oslobođeno je, naime, od forme prostora i od forme kauzalitetakoja posreduje u svakom čulnom opažanju. S druge strane, ostaje još forma vremena, kao i forma bivanja saznatim i saznavanja uopšte. Dakle, u tom unutrašnjem saznanju stvar po sebi je, istina, u velikoj meri zbacila svoje velove, ali još se ne pojavljuje sasvim gola. Usled forme vremena koja joj je još svojstvena, svako svoju volju saznaje samo u njenim sukcesivnim pojedinačnim činovima, a ne kao celinu po sebi. Zato niko ne poznaje svoj karakter a priori, već ga upoznaje tek putem iskustva i uvek nepotpuno. Pa ipak, opažanje u kojem saznajemo pokrete i činove sopstvene volje mnogo je neposrednije od svakog drugog opažanja. Ono je tačka gde se stvar po sebi pojavljuje naj-neposrednije i gde je saznavalački subjekt osvetljava iz najveće blizine; zato je taj tako prisno saznat događaj jedino i podesan da se njime tumači svaki drugi događaj."

Шопенхауер

Svet kao volja i predstava 2

А тиме што смо јој тако пришли и наслутили можемо рећи шта она није, иако не можемо рећи шта јесте.

Није нешто у чему важе форме простора и времана - линије, Самим тим не познаје нити јендост нити мноштво, нити почетак нити крај. Сами тим ни бескрај.

Само у том негативном смислу јесмо бесмртни, У смислу да наша суштина уопште не улази у форме коначности или бесконачности. Форми које важе само за представау, само за појаву.

безброј семенки умре на сваку успешну.
безброј људи умре на сваког ко се обожи.
шта је ту нејасно?

Нејасно је ко је тај "обожени"? Јел то неко ко је довољно скрушен и понизан раб и слуга божји ?

Poslednja izmena:
Ima značenje negacije svesti, što nastaje posle smrti, a što je nezamislivo u toku života jer je mišljenje ograničeno uslovima mišljenja.
imaš očigledno problem sa kopčanjem toga da iako nešto ne može da se zamisli, može da bude. Kao npr. nesvest. Nema iskustva jer nema svesti, ali se svejedno dešava ljudima. Svake noći.

Za ovo drugo, ništa nisi pobio.
Za bilo kakvu promenu potrebno je vreme. Da bi imao promenu stvari po sebi, to mora da se odvija u vremenu.

"genije" kad negiras ono sto je bilo u svesti (objektivan svet) oduzimas samo to...objektivan svet a ne i supstanciju koju nisi ni imao u racunici. Ono sto je u osnovi svesti nikad nisi imao u racunici stoga to ne mozes ni oduzimati ni dodavati, to uvek jeste i zato ova tvoja izlaganja jesu najobicniji apsurd, nikad nije bilo "nista" ni pre rodjenja, ni tokom zivota niti ce biti posle smrti, ne ukidas ti sopstvo time sto je nestao svet nego ukidas samo taj svet, onaj kome se svet ne prikazuje JESTE a to sto takvu egzistenciju ne mozemo saznati ne daje ti zapravo da to nazoves "nista" jer je to itekako nesto. Kapiras li ti nesto. Egzistencija nema suprotnost, nema nepostojanja....

Iz dosadašnjih držanja ko pijan plota mogu kompetentno zaključiti samo da ste se us...uplašili
na smrt i ne date tu stvar po vama ni za šta na svetu...Ko ni ovi krššćani krst...
A krst je bila sprava za mučenje i ubijanje pa se njome diče...Katastrofa od morala...:eek::(
(Da su pucali u Isusa-pištolj bi im visio na kajli,da su ga besili-konopac-e ne valja konopac...:mrgreen:)
Tako ni vi ne date stvar po sebi koja je opet neka đavolska izmišljotina i zbog koje ćete...hm...naderati...:per::mrgreen:

Iz dosadašnjih držanja ko pijan plota mogu kompetentno zaključiti samo da ste se us...uplašili
na smrt i ne date tu stvar po vama ni za šta na svetu...Ko ni ovi krššćani krst...
A krst je bila sprava za mučenje i ubijanje pa se njome diče...Katastrofa od morala...:eek::(
(Da su pucali u Isusa-pištolj bi im visio na kajli,da su ga besili-konopac-e ne valja konopac...:mrgreen:)
Tako ni vi ne date stvar po sebi koja je opet neka đavolska izmišljotina i zbog koje ćete...hm...naderati...:per::mrgreen:

Naravno..opet netacno a kako bi drugacije i bilo sa tobom. To da je nista pseudopojam je definitivna istina pa bio ti u stanju to da shvatis ili ne. Ovde ti se iznosi argumentovano da egzistencija nema suprotnost a ti iz nemogucnosti da shvatis sve svodis na veru. Tebi ostaje da verujes jer ne mozes da shvatis argumente koji ti se iznose kao sto bi nekom debilu ostala vera da je 2+2 jednako 4 kad vec ne moze da shvati. Medjutim nije to problem. Ne moras ti nista da razumes al frustrira kad se postavljas kao neko ko je iznad drugih i sam kazes da nisi filosof..pa za nekoga ko nije filosof previse sebi dajes na znacaju. Dajes sebi za pravo da kritikujes filosofe ti koji nisi filosof.
Nista se ti ne razlikujes od nekog vernika u Boga. Kao sto oni gledaju da li se nesto uklapa u sveto pismo tako i ti gledas da li se to uklapa u nauku. Ako se uklapa ti to proglasavas tacnim ako se ne uklapa onda krece mehanizam odbrane....jer imas predrasude..jer si navikao da se nauka bavi definitivnim istinama a filosofija mlati praznu slamu...ti si na to navikao..imas takav stav decenijama i sad naravno sta god da ti se iznese ti ces da postavis glupe smajlice i naravno da to frustrira....Tvoj strah od smrti nemoj da projektujes na druge, ja znam tebi ostaje vera...ali samo tebi i jos nekolicini, onome ko razume ne treba vera.

При чему је овај део лево прошлост, у средини садашњост а део десно је будућност,

Покушај да одбациш ову линију подељну на три дела и да после тога размишљаш о времену? :neutral:

И постаће ти јасније како то изван нечије свести нема даљег тока времена.

Nema sanse, kakva bi to jeres bila. Daleko je on od toga a da ne pricam o ovoj temi.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/391024-Percepcija-i-memorija

pa naravno da ne možeš zamisliti nešto gde nema misli. tako će biti i kad umreš - NIŠTA

На питање како ће бити после смрти ..одговараш тако ће бити? Показујеш на нешто?

А на шта то показујеш? На сцену где неко будан , постојећи и свестан замишља себе како покушава а не успева замислити непостојање. И онда ту сцену, тај догађај, зовеш "непостојање или ништа".

Зар је толико тешко увидети да у искуству никада нисмо имали, нити је могуће имати ништа, или непостојање, или несвест.

Самим тим та реч "ништа" када је свест у питању нема важења. Не може се на њу применити.

Али овде се очигледно суочавамо са том заглибљеносшћу људи у материјализам и њиховој несвести
када су духовни садржаји у питању. Па тако када говоримо о субејтивној егзиситенцији говоримо о непосредном , о духовном. А многи на то нису навикли, па самим тим не могу схватити чињеницу да се на субјективну егзистенцију не може применити појам "непостојање" а да он нешто значи?

mhm..
objasni to onima koji su se probudili iz kome ili nesvesti

samo im reci da su za to vreme bili ništa i da nisu ni postojali..

Свест тих који су били у коми такође је континуитет. Њихова свест пре коме наставља се на свест после буђења из исте. Znaci и ту imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

А што се тиче времена које је протекло. Оно је постојало једино у твојој свести као линија и то док си мислио о њему и нигде другде. Изван нечије свести нема тока времена.

А да би ово појаснио поновићу опет ових пар реченица, које својом једноставншћу можда могу и да се пробију до нечијег разума. Или бар механизми одбране имају великих проблема да то превиде и потисну у одбрани догми.... због једноставности истог.

Када неко размишља о времену у свести има овако нешто:

iStock-Hypnoanalysis-Past-Now-Future1.jpg

При чему је овај део лево прошлост, у средини садашњост а део десно је будућност,

Али време није линија?

Покушај да одбациш ову линију подељну на три дела и да после тога размишљаш о времену? :neutral:

"Slucajno" naletim malo pre na DJ-a(nema slucajno kod mene sve se desava sa razlogom :) ) koji je objedinio neke moje omiljene muzicke numere i dobro zvuci :)
E sada ako niste doziveli iskustvo kao sto sam ja, koje Katy prikazuje kao energija koja izbija iz ruku i stomaka kao sto sam ja mogao kada sam bio jedno sa Svetim Duhom i dok sam bio na pravom putu,onda jos uvek ima smisla tragati,kao sto i ja i dalje tragam :)Znam da nisam imao hrabrosti da nastavim tim putem-uplasio sam se i na kraju odlepio :),ali evo me o5 nastavljam :) Little rock...

Poslednja izmena:
Свест тих који су били у коми такође је континуитет. Њихова свест пре коме наставља се на свест после буђења из исте. Znaci и ту imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

А што се тиче времена које је протекло. Оно је постојало једино у твојој свести као линија и то док си мислио о њему и нигде другде. Изван нечије свести нема тока времена.

А да би ово појаснио поновићу опет ових пар реченица, које својом једноставншћу можда могу и да се пробију до нечијег разума. Или бар механизми одбране имају великих проблема да то превиде и потисну у одбрани догми.... због једноставности истог.

Када неко размишља о времену у свести има овако нешто:

iStock-Hypnoanalysis-Past-Now-Future1.jpg

Али време није линија?

сидарта поста буда
исус поста христос
тела + нема, духовност живи.

На питање како ће бити после смрти ..одговараш тако ће бити? Показујеш на нешто? А на шта то показујеш? На сцену где неко будан , постојећи и свестан замишља себе како покушава а не успева замислити непостојање. И онда ту сцену, тај догађај, зовеш "непостојање или ништа".
Зар је толико тешко увидети да у искуству никада нисмо имали, нити је могуће имати ништа, или непостојање, или несвест.
Самим тим та реч "ништа" када је свест у питању нема важења. Не може се на њу применити.

Шопенхауер је о томе писао на овај начин:

"Vreme kad mene više neće biti doći će objektivno; ali subjektivno ne može ono nikada doći. Zato bi se čak moglo postaviti pitanje koliko svako u svojoj duši zaista veruje u nešto što ne može zapravo ni da zamisli; ili, nije li možda, budući da je duboka svest o neuništivosti našeg bića-po-sebi povezana sa tim čisto intelektualnim eksperimentom, eksperimentom koji je svako već izveo više ili manje jasno, nije li možda za nas naša sopstvena smrt, u stvari, nešto najneverovatnije na svetu."

samo ni tvoje ni ozijevo nema veze sa svijetom, nego s deformiranom psihom.

има оних који имају закржљале и оних са развијеним мишићима...
има оних који су испод и оних изнад 100 по памети...
има и оних који већ све знају ал им ништа није јасно.

сидарта поста буда
исус поста христос
тела + нема, духовност живи.

Nikada Isus nije postao Hrist, nikad 'čovjek' ne može postati ništa drugo do... 'čovjek'. 'Čovjek' je krajnja tačka projekcije, ona koju Biće Duhom obuhvata, sagledava i doživljava. Duh 'čovjeka' kao i tijelo 'čovjeka' nestaju kad se pažnja Bića pokrene u nešto drugo, univerzalini Um recimo, čije je Znanje ono što se u bibliji naziva HRISTOM. Tada Duh postaje Duh univerzuma. Isus nikada nije postao Hristos... Biće jeste... i SADA JESTE.

Izvan svesti ima toka vremena, samo nema svesti da registruje tok vremena.
Kad ti krnu anesteziju onesveste te, prođe 3 sata bez svesti, anestezija popusti, svest se vrati i sat pokazuje 3 sata više.
Iako je svest to doživela u kontinuitetu, vreme je teklo dok je čovek bio u nesvesti.

I ja ne verujem da mi zapravo raspravljamo o ovome.

Back