Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Prenosim citat.

Izvoriste opazanja ili pravo vreme trajanje , stvar po se bi" jeste slicno " živom, samorazvijajućem, oplodnom snagom obdarenom organizmu koji proizvodi ono što u njega nije prethodno stavljeno."

Sa druge strane, memorija koja sakuplja opazajne slike u sebi lici na "beživotno čuvalište u kojem sve što je odloženo leži jedno kraj drugog, ali iz kojeg se ne može izvaditi (analitički) vise nego sto se u njega stavilo(sintetički) .

Postoje dve vrste memorije. Jedna koja pamti slike , i druga koja je izvoriste slika.

Тачно. Али су од истог "материјала". Изворише слика које зовемо "реални спољашњи свет" јесте ствар по себи или квалитативна множина и у њој идеје у Платновом смислу.

Изворише слика којих се сећамо јесте такође део те квалитативне множине коју зовемо меморија, а у којој егзистира не Платонова идеја, него појам. Настао апстраховањем из оних слика.

Јер појам "пас "као што сам писао, иако у себи садржи виртуелно или потенцијално мноштво слика паса из којих је изведен сам по себи није слика. Него квалитативна множина.

И идеја и појам су тенденције квалитативне множине. И из обоје разум креира слике које постоје само док су опажене као такве.

Poslednja izmena:
Тачно. Али су од истог "материјала". Изворише слика које зовемо "реални спољашњи свет" јесте ствар по себи или квалитативна множина и у њој идеје у Платновом смислу.

Изворише слика којих се сећамо јесте такође део те квалитативне множине коју зовемо меморија, а у којој егзистира не Платонова идеја, него појам. Настао апстраховањем из оних слика.

Јер појам "пас "као што сам писао, иако у себи садржи виртуелно или потенцијално мноштво слика паса из којих је изведен сам по себи није слика. Него квалитативна множина.

И идеја и појам су тенденције квалитативне множине. И из обоје разум креира слике које постоје само док су опажене као такве.

Naravno...a slika kao slika ne egzistira u memoriji. Ovako nesto ne postoji u memoriji.

Abstract-3D-Wallpaper-Painting-300x255.jpg

Постоје предемти у мојој свесности док их опажам.. и само док их опажам као такве? Као обојени предмет који има облик ,димензије, просторност. Тако нешто езситира само у мојој представи само донде док је у истој док га опажам. Изван тога , било то у меморији или у ткз, ствари по себи. што је исте врсте. Није такво..... није предмет, није обојено, није просторно.

Изван опажања стварност је сасвим другачија од оне коју опажамо па звао је меморија или другачије.

Слике ,предмети, постоје само у док су опажени и нестају као такви када нису.

Dakle, ono što nije opaženo ne zovi onda predmetom. Zovi ga 'stvar po sebi'... neopažena. Zovi ga sačuvanom informacijom o saznatom opažaju, dakle memorijom doživljaja projekcije... ali ga ne zovi predmetom, kao što ni Svjesnost ne bi niko trebao zvati SVIJEŠĆU jer to NIJE.

Znam. Ja sam odavno izgubio poverenje u te "strucnjake" kao sto rekoh. Jedino sto me navelo da opet razmisljam u tom smeru je to sto je mom drugu pomoglo a i postao sam krajnje ocajan. Al ne znam bas..cini mi se da je on dosta banalan pa i nije neko merilo i tako...
Neam pojma...koliko mogu da vidim-gasim se. Dolazim u to neko doba kada bi trebalo preuzeti odgovornost za sebe i suocavati se sa zivotom a sve dublje tonem u letargiju :(

Aj molim te ako je moguce opisi mi sta ustvari osecas?
Ja na primer sam prosao mnogo toga i uvek sam se izvlacio,nemoj misliti da su ostali normalni bas takvi kakvima se predstavljaju ,sve su to maske koje kad tad padnu u vodu...
Evo kako se ja na primer osecam po pitanju svojih shvatanja-Kao da hodam sam tim putem a i svestan sam da u stvari i jeste tako :)

Ozi aj molim te objasni mi ovo ako si u mogucnosti.Ovo se deslilo na dan -odnosno onog trenutka kada sam uspeo doci do Boga,rekao sam ti da je to bio veliki stres za Bice ali nisam da sam i ja to osetio kao neopisiv momenat gde mi je celo telo odjednom zatreperelo(da se tako izrazim) takvom jacinom kakvu nisam nikada osetio...To su bili rani jutarnji sati 01.01.2011.
A evo i poruke(samo da napomenem da se bavim pcelarstvom)

Ozi aj molim te objasni mi ovo ako si u mogucnosti.Ovo se deslilo na dan -odnosno onog trenutka kada sam uspeo doci do Boga,rekao sam ti da je to bio veliki stres za Bice ali nisam da sam i ja to osetio kao neopisiv momenat gde mi je celo telo odjednom zatreperelo(da se tako izrazim) takvom jacinom kakvu nisam nikada osetio...To su bili rani jutarnji sati 01.01.2011.
A evo i poruke(samo da napomenem da se bavim pcelarstvom)

Повезујеш ову мистерију угинућа птица и риба са тим догађајем?
Ако постоји веза она је синхроницитетна а не каузална .Та веза теби лично много говори и има значаја за тебе и јесте реална , али не шири то на неки глобални значај јер ствари са синхроницитетом тако не функционишу.

Јер, не понекад, него сваког секунда ми смо у исто време главни глумци у својој и статисти у туђим представама.

Овај Шопенхауров цитат много говори и поучан је у том смеру:

"Догађаји у животу човека стајали би у знаку две у основи различите везе: прво:
У објективној, каузалној повезаности природног тока и друго, у субјективној повезаности која је у односу само са оним што је доживео појединац и која је толико субјективна као и снови дотичне индивидуе, и где је њихова сукцесија и садржај исто тако нужно одређен, али на начин одређености сцена једне драме утврђене планом песника. Да истовремено постоје ове две врсте веза и да се у актуелни догађај, обе тачно уклапају као карике два сасвим различита ланца, због чега судбина једног човека увек одговара судбини другог и да је херој своје драме, истовремено статиста у туђој; то је, наравно, нешто што превазилази све наше моћи разумевања и само захваљујући чудесној harmonia praestabilita може се замислити као могуће."

Повезујеш ову мистерију угинућа птица и риба са тим догађајем?
Ако постоји веза она је синхроницитетна а не каузална .Та веза теби лично много говори и има значаја за тебе и јесте реална , али не шири то на неки глобални значај јер ствари са синхроницитетом тако не функционишу.

Јер, не понекад, него сваког секунда ми смо у исто време главни глумци у својој и статисти у туђим представама.

Овај Шопенхауров цитат много говори и поучан је у том смеру:

"Догађаји у животу човека стајали би у знаку две у основи различите везе: прво:
У објективној, каузалној повезаности природног тока и друго, у субјективној повезаности која је у односу само са оним што је доживео појединац и која је толико субјективна као и снови дотичне индивидуе, и где је њихова сукцесија и садржај исто тако нужно одређен, али на начин одређености сцена једне драме утврђене планом песника. Да истовремено постоје ове две врсте веза и да се у актуелни догађај, обе тачно уклапају као карике два сасвим различита ланца, због чега судбина једног човека увек одговара судбини другог и да је херој своје драме, истовремено статиста у туђој; то је, наравно, нешто што превазилази све наше моћи разумевања и само захваљујући чудесној harmonia praestabilita може се замислити као могуће."
E ,drago mi je da zelis da popricas samnom o tome :)
Naravno da smo glavni glumci u svojoj i statisti u tudjim predstavama ali postoji i neko ko rezira tu predstavu,zar ne ?(a to nisam ja ni kao statista ni kao glavni glumac)
Ja nisam u mogucnosti da shvatim sve sto mi se dogadjalo jer ipak sam samo covek i moj mozak funkcionise kao i kod svakog drugog ali ipak ne odbacuje neke stvari u stranu ignorirajuci ih vec pokusava da ih razume.
Ja sam tada planirao da pocnem se baviti pcelarstvom posto imam dosta prijatelja koji se time bave.I tek skoro sam pogledao ponovo ovaj snimak i tek tada shvatio da se grad zove BEEBE pa sam ukljucio i druge reci u razmatranje...Pa zasto bas samo Kosovi jer black bird je u stvari kos,zasto samo drum(bubanj) riba,zasto Arkansas(kovceg-petlja)...Sada sam pcelar evo vec trecu godinu i to volim inace sam zavrsio elektrotehniku ali to nema veze posto ja sam citao sve sto mi padne pod ruku..Rekao sam ti da meni reci ne znace nista ali mi i takodje znace sve.Stvarno sam kroz mnogo toga prosao u svom zivotu a relativno sam mlad 36g.A i relativno sam ostao normalan sta god to znacilo jer evo uspevam da komuniciram sa drugima i dalje i da vodim normalan(kao i ostali) zivot sa svojom porodicom.Jeste da mi drugi ne veruju i da me olako odbacuju kada pocnem pricati o tome ali shvatam ih jer nemaju ista iskustva i zato se osecam tako sam u svemu ovome sto mi se desava jer nemam sa kim to podeliti a da me razume...
Prihvatam svakakva misljenja i stavljam ih na razmatranje.

ја ових дана нешто размишљам о једној планини на којој сам често боравила као мала (није позната као Златибор, Тара, итд) али мени одувек, и дан данас, има неку бајковиту и мистичну ауру.

јуче сам чак и рекла сестри да "ћемо се вратити једног дана горе", она то, наравно није разумела, јер што бисмо се враћали горе?! (ни мени није било баш најјасније што сам то рекла, то је мање више излетело из мене).

и, синоћ је долазило неко друштво и један лик је рекао како он има бабу на једној планини, ја одмах питам која, он каже име ове планине (!) и како му је баба, и остали становници те планине (има их укупно отприлике 15), рекла да горе има патуљака :lol: како их они стално виђају како протрчавају, итд

ја сам се паралисала од страха, не знам зашто. одједном ми је та мистична аура тог места постала јасна.
наравно, настојим увек да код мене рацио преовлада и нема разлога због чега би патуљци некоме били страшни? ем су физички инфериорни у односу на људе, ем чисто сумњам да им је карактер злобан?

али са друге стране - та и слична створења су аутономни психички (духовни) ентитети, питање је само због чега се њихова раван постојања преклапа са нашом баш на тој планини
друга опција је да су сви мештани на лсд - ју, што чисто сумњам, јер једва да имају воду, а камоли приступ психоделицима :lol:

али сада знам што ћу се "дефинитивно једног дана вратити горе". сад ми је скроз јасно :zblesav:

Poslednja izmena:
ako nešto istodobno nastupa, to ne znači da nije uzrokovano od istog uzroka
istodobna pojava raznih stvari i pokreta upućuje često na neki određen zajednički uzrok
često postoji vrlo konkretan interes, koji onemogućava povezivanje određenih pojava
i konzekventno postupanje u skladu s kvalitetom koju si dotični pripisuje ili glumi.

у сваком случају, оно што мене треба да занима нису конкретни патуљци који обитавају на тој планини, већ симболика фигуре патуљка која је следећа:

A folktale animus figure is the dwarf. Dwarfs and other 'little people' work underground in mines, out of which they bring forth gold and other precious substances. This illustrates the way the animus, if cared for and nurtured by a woman (as Snow White looked after the Seven Dwarfs), will bring up from her unconscious many valuable things that will serve her well in her daily life and her quest for self-realization

A obrnuto ne vazi :)
Evo za tebe prijatelju jedne pricice :) Nadam se da ce ti se svideti :)

- - - - - - - - - -

Jednom davno, sva ljudska osećanja i svi ljudski kvaliteti našli su se na jednom skrivenom ostrvu u svemiru ,na Zemlji.
Kada je Dosada zevnula treći put, Ludost je, uvek tako luda, predložila:
»Hajde da se igramo zmurke!
Ko se najbolje sakrije, pobednik je među osećanjima.»
Intriga je podigla desnu obrvu, a Radoznalost je, ne mogavši da prećuti zapitala.:
«Zmurke? Kakva je to igra?»
«To je jedna igra» -započela je da objašnjava Ludost, «u kojoj ja pokrijem oči i brojim do milion, dok se svi vi ne sakrijete. Kada završim, polazim u potragu, i koga zadnjeg pronađem, taj je pobednik.»
Entuzijazam je zaplesao, sledilo ga je Oduševljenje. Sreća je toliko skakala da je nagovorila na igru i Sumnju i Apatiju koje nikada ništa nije interesovalo.
Ali nisu svi hteli da se igraju.
Istina je bila protiv skrivanja, a i zašto bi se skrivala? Ionako je uvek, na kraju, svi “pronaðu”. Ponos je mislio da je to glupa ideja, iako ga je zapravo mučilo što on nije bio taj koji se setio da predloži igru. Oprez nije hteo da rizikuje.
«Jedan,dva,tri...» Počela je da broji Ludost.
Prva se sakrila Lenjost koja se, kao uvek, samo bacila iza prvog kamena na putu. Vera se popela na nebo, Zavist se sakrila u senci Uspeha koji se uz muku popeo na vrh najvišeg drveta. Velikodušnost nikako nije mogla da odluči gde da se sakrije, jer joj se svako mesto činilo savršenim za jednog od njenih prijatelja. Lepota je uskočila u kristalno čisto jezero, a Sramežljivost je provirivala kroz pukotinu drveta. Krasota je našla svoje mesto u letu leptira, a Sloboda u dahu vetra. Sebičnost je pronašla skrovište, ali samo za sebe!
Laž se sakrila na kraju duge (laže, bila je na dnu okeana), a Požuda i Strast u krateru vulkana. Zaborav je zaboravio da se sakrije,ali to nije važno…
Kada je Ludost izbrojala 999.999,
Ljubav još nije pronašla skrovište, jer je sve bilo zauzeto. Ugledavši ružičnjak,uskočila je,prekrivši se prekrasnim pupoljcima.
«Milion!»-zavikala je Ludost i započela svoju potragu.
Prvu je pronašla Lenjost, iza najbližeg kamena. Ubrzo je začula Veru kako raspravlja o teologiji s Bogom, a Strast i Požuda su iskočile iz kratera od straha. Slučajno se tu našla Zavist, i naravno, i Uspeh, a Sebičnost nije trebala ni da se traži, sama je izletela iz svog savršenog skrovišta koje se pokazalo pčelinjom košnicom.
Od tolikog traženja Ludost je ožednila, i tako u kristalnom jezeru pronašla Lepotu. Sa Sumnjom joj je bilo još lakše, jer ona nije mogla da se odluči za skrovište, pa je ostala da sedi na obližnjem kamenu.
Tako je Ludost, malo po malo, pronašla gotovo sve.
Talenat u zlatnom klasju žita, Teskobu u izgoreloj travi, Laž na kraju duge (laže,bila je na dnu okeana), a Zaborav je zaboravio da su se uopšte igrali.
Samo Ljubav nije mogla nigde da pronađe. Pretrazila je svaki grm i svaki vrh planine i kad se već razbesnila, ugledala je ružičnjak. Zaša je među ruže, uzela suvu granu, i besna i iznemogla, počela je da udara po prekrasnim ružinim pupoljcima.
Odjednom se začu bolan krik. Ružino trnje izgrebalo je Ljubavi oči.
Ludost nije znala šta da učini.
Pronašla je Pobedu, osećaj nad osećanjima, ali Ljubav je postala slepa.
Plakala je i molila Ljubav da joj oprosti i na kraju je odlučila da zauvek ostane uz Ljubav i pomaže joj.
Tako je Ljubav postala pobednik nad osećanjima, ali je ostala slepa, a Ludost je prati gde god da ide.

немој ми тако "тепати", осећам се као нека тетка од 46 година која гаји мушкатле на тринаестом спрату старог солитера

:) Ok necu,ali nisam ja prvi poceo :)
Koliko godina imas ako nije tajna :)
Evo za tebe jedna pesmica iz igrice koju igram vec evo 9 godina zove se World of warcraf,Nadam se da ce ti se svideti.

A obrnuto ne vazi :)
Ako je iko razumeo Ozija to sam naravno ja...Izvinjavam se-mislim da ga je Borka
prva pokapirala,ali to ne menja ništa posebno...
Ja ti, radoznali,mogu nastupiti kao idealista i satima na takav način bistriti mnogo toga
i iz metafizike,ali i iz života...
Ono što ne možeš kroz sebe je da budeš lucidno kreativan kao introvert,ako si oformljenog
ekstrovertnog karaktera...
Ekstrovert nastupa društveno angažovano i verifikuje društveno svoje stavove ili od više
ljudi ili praktično...
Evo,ponovo ponavljam da nema značenja da li je neko realista ili idealista za iznalaženja
novih saznanja-daleko je važnije da bude radoznao i nepristrasan pri usvajanju tih saznanja.
Kako sam par puta rekao:na kraju saznajnog horizonta i realista i idealista pobijaju svoje zastave
i gledaju dalje kako će proširiti taj saznajni horizont!

Ako je iko razumeo Ozija to sam naravno ja...Izvinjavam se-mislim da ga je Borka
prva pokapirala,ali to ne menja ništa posebno...
Ja ti, radoznali,mogu nastupiti kao idealista i satima na takav način bistriti mnogo toga
i iz metafizike,ali i iz života...
Ono što ne možeš kroz sebe je da budeš lucidno kreativan kao introvert,ako si oformljenog
ekstrovertnog karaktera...
Ekstrovert nastupa društveno angažovano i verifikuje društveno svoje stavove ili od više
ljudi ili praktično...
Evo,ponovo ponavljam da nema značenja da li je neko realista ili idealista za iznalaženja
novih saznanja-daleko je važnije da bude radoznao i nepristrasan pri usvajanju tih saznanja.
Kako sam par puta rekao:na kraju saznajnog horizonta i realista i idealista pobijaju svoje zastave
i gledaju dalje kako će proširiti taj saznajni horizont!

Istina je da svi mi trazimo nekoga ko ce nas razumeti...

to sam naravno ja...

Nista bez ega.

Posto ocigledno ne shvatas da tvoja prica o ekstrovertima i introvertima nema nikakve veze sa idealizmom to cu morati ponovo da ti napisem. Ne zavisi od tvog karaktera da li ti imas filosofski razbor ili ne, to nema veze sa tim da li si povucen ili drustven kao osoba. Neko ko recimo uvidi korelativnost subjekta i objekta moze da ode sa drustvom na pice kasnije a moze isto tako da bude zakljucan u kuci mesec dana, to nije nikakvo merilo niti ima veze sa tim.

Back