Ako ne mogu da menjam svet, mogu da menjam sebe..

Kao i svaki srednjoškolac bio sam opčinjen "Putem kojim se ređe ide".

Međutim, kasnije sam saznao da je Pek bio alkos i preljubnik, da je imao katastrofalan porodični život. Nekako ne volim ljude koji pričaju jedno a rade drugo.

Uvek sam više voleo da učim na primeru nego na rečima.

Ja na rečima više naučim nego na primerima :lol: i često me nečiji privatni život ni ne zanima. Ne kažem da ne bi bilo bolje da je drugačije, nego da smo ljudi od krvi i mesa i da to što neko nešto ne radi ili ne može, ne znači da tupi u prazno.

Njegove knjige se svode na "choose your pain" filozofiju, on je valjda svoj odabrao :mrgreen: šta znam

Poslednja izmena:
Ok to. Ali nije se stalo. Mi treba nesto da uradimo kao ti nasi preci?
Nikad se ne staje. Zato što stalno pravimo greške i uvek ima šta da se ispravlja.
Nekad uradiš i bez kalkulacije, prosto jer zdrav razum kaže da je nešto naopako i da treba da se ispravi.

Ja ne volim tu defetističku filozofiju, jer se nameće od strane vlastodržaca, njima ona ide u prilog.

Verujem da je prirodno stanje čoveka da kad vidi rupu na putu na koju može neko da naleti i samo ošteti auto, da će da stavi bar neku granu. Ili kad zatekne mobing u svom kolektivu da će reagovati na to. Sad, zašto je to prirodno stanje poremećeno, je posebna priča.

Sebe ne menjam kako svet ide već kako ja mislim iz srca sam da treba...

Ne možeš promeniti svet a da ne zaprljaš ruke i sebe, ne možeš promeniti destruktivnu prirodu čoveka i njegov ego i želju za moć...Svet su napravili i sistem od ubija ja i krvi nedužni, ubice, lažovi, biznismeni i profiteri vez empatije i kao takav će jednog dana i nestati a pogotovo ova zemlja i narod koji mi sve više dokazuje da mu je empatija za bilo šta skoro mrtva.

Ja se menjam u smeru kako ja mislim tražeći mir iskreno a to vidim nikom ne treba i tako što je meni savest čista i znam da ništa nisam uništio i nekog lagao i slično i to je jedno što mogu.Mogu da ukažem da postje problemi u društvu i da prosledim nekom ko ima težinu reči da to ispravi ili spreči ako može a vidim da je i to nemoguće jer odvratan narod i bagra društva to uguši i zakopa vremenom, razvlači iz inata i uništi pa kad kao se krene nešto da se radi onda kaže e pa sad gotovo nema šta tu da se radi i menja kad je skroz uništeno i sve tako...

Poslednja izmena:
Mislim da da.

Naučio sam do sada da ako si svesno dobar i prijateljski nastrojen prema drugima, čak možda i malo više nego što zaslužuju, ekstremno povećavaš šansu da ti se dobro dobrim vrati.

Ljudi to osete u komunikaciji. Jako malo ljudi ima taj urođenu želju da drugima načini zlo, i to su u principu bolesni ljudi, psihopate. Ali njih nema mnogo.
Oni koji su malo glupi- da. Dok oni malo pametniji osete snishodljivost, da su dobili "više nego što zaslužuju" i to smatraju nepoštovanjem. Ne treba im milost nastala iz loše procene nezasluživanja, nego prirodan iskren pristup, pa taman bio i ne-prijateljski.

Ovo nije tacno.
Na nas mentalni sklop ima uticaja mnogooo toga, da zavisi samo od nas bilo bi divno i lako, ali , nije tako.
da, zavisi iskljucivo od nas. Zato i postoje razlicita misljenja oko jedne potpuno identicne stvari.
Zalazak sunca na obali juznih mora nije isti u ocima osobe koju je upravo napustio partner i novopecenog ljubavnog para.
Svi troje stoje na obali i posmatraju istu scenu, ali sa razlicitim reakcijama. Svako od njih tu scenu "filtrira" kroz sopstveni mentalni sklop i ono sto je lepo i ocaravajuce za jedne, za druge je beznacajno, cak i negativno.

Naravno da nije važno je spasiti se iz rupe.

1000006484.jpg

Ako ne mogu da promenim svet – mogu da promenim sebe.

Ali... šta ako baš to i jeste način da promenim svet?
Kao što je Majkl Džekson pevao – “I’m starting with the man in the mirror.”
Kao što je Đinđić govorio – “Pođimo od svog dvorišta.”

Mi stalno čekamo da neko odozgo nešto promeni.
A gore nije nikakva magija. Gore su samo oni koje smo mi birali, tolerisali, trpeli... ili postali.

Hoćemo bolji narod? Hajde da budemo taj narod.
Hoćemo zdravlje? Prestani da pušiš.
Hoćeš slobodu? Prestani da se voziš kolima svuda – sedi na bicikl.
Hoćeš pravdu? Prestani da tražiš vezu i poznanstvo da bi obišao red.

Jer svaka cigareta je glas za bolest.
Svaki auto kad možeš peške – glas za zagađenje.
Svaka veza preko reda – mali potpis na ugovoru o korupciji.

A šta ako promenimo tu matematiku?

Jer nije samo vlast ogledalo naroda.
Narod je ogledalo samog sebe.

Ako ne želiš da ti dete živi u sistemu punom nereda –
budi red.
Ako ne želiš da te neko ignoriše –
budi pažnja.
Ako ne želiš da te lažu –
budi istina.
Ako hoćeš boljeg čoveka pored sebe –
budi bolji čovek.

To je jedina formula, jedini sistem, jedini zakon.
Ne politika, ne ideologija, nego svakodnevna praksa.
I ne za medalju, nego za dušu.
Jer duša se ne meri krstovima i zastavama, nego postupcima.

Počni danas. Počni od sebe.
Jer dokle god kriviš svet – svet ostaje isti.
A kad promeniš sebe – svet već nije isti.

Zato ne budimo vođeni egom – jer ego traži da uzme, da dominira, da prisvaja.
Budimo vođeni altruizmom – jer on daje, gradi, isceljuje.
U svetu u kojem svako traži da primi – budi onaj koji pruža.
Ne zato što moraš, nego zato što razumeš.
Jer istinska snaga nije u uzimanju, već u davanju.
To je najviši nivo svesti – kad si koristan drugima, a miran u sebi.
I kad ti više nije važno da te zovu Bogom – već da neko zbog tebe veruje da dobri ljudi još postoje.

Ne znam tko je pisao tekstove juznome vetru Ali ima jedna strofa
Napusticu tuzna srca ovaj svijet
Opsenara sto od trnja pravi cvet
Zaista ovaj svet je nas opsenar
Има их што плачу што руже имају трње.
Ти се весели што трње има руже.

Конфучије

Pretpostavljam da ti sebe svrstavaš u one malo pametnije
Što, ti me ne svrstavaš
Ja sam ti recimo glup čovek, volim kad je neko dobar prema meni.
Volim i ja, iako nisam glupa (eto odgovora na pitanje ). Ali kad to čini iskreno, a ne snishodljivo.

A posle mi delom pokaže koliko je dobar prema meni i šta mi zapravo misli.

Ni ovo nije bas tacno.
Veca je verovatnoca da ces ogorcene i pakosne, zavidne sresti u nesrecnijoj sredini…
Dobro, nije baš tačno, tamo neki ljudi u srećnim zemljama su manje pakosni, zavidni, ogorčeni. I lakše je živeti u toj zdravoj sredini.

Ali kad se slegne to početno oduševljenje, opet probije ono isto, od čega su ljudi satkani i što ne volimo.

Što, ti me ne svrstavaš

Volim i ja, iako nisam glupa (eto odgovora na pitanje ). Ali kad to čini iskreno, a ne snishodljivo.

A posle mi delom pokaže koliko je dobar prema meni i šta mi zapravo misli.
Da bi neko bio snishodljiv, mora za početak da ljude gleda sa visine. To je jako loša osobina, kako god okreneš.

Ako se neko iskreno trudi da bude dobar prema ljudima, da pomogne kad god može, da svojim postupcima iz ljudi izvuče ono najbolje, to nikako ne znači da je taj neko snishodljiv. Te dve stvari se praktično isključuju.

Mislim da da.

Naučio sam do sada da ako si svesno dobar i prijateljski nastrojen prema drugima, čak možda i malo više nego što zaslužuju, ekstremno povećavaš šansu da ti se dobro dobrim vrati.

Ljudi to osete u komunikaciji. Jako malo ljudi ima taj urođenu želju da drugima načini zlo, i to su u principu bolesni ljudi, psihopate. Ali njih nema mnogo.
Vjerujem da postoji pozitivna enegria koja privlaci jedna drugu, kao np kad neki bend ima jaku energiju na koncertu, ne mozes objasniti ali sigurno postoji. Sigurno sebi pomazes ako pozitivno mislis , to moze da bude i dobra motivacija.

Back