Ako ne mogu da menjam svet, mogu da menjam sebe..

Ja sam krenuo od Frojda, pa me se nije dojmio, ali Pek jeste,..
Kao i svaki srednjoškolac bio sam opčinjen "Putem kojim se ređe ide".

Međutim, kasnije sam saznao da je Pek bio alkos i preljubnik, da je imao katastrofalan porodični život. Nekako ne volim ljude koji pričaju jedno a rade drugo.

Uvek sam više voleo da učim na primeru nego na rečima.

Da li ćeš tako uticati da se ljudi oko tebe menjaju ?
Mislim da da.

Naučio sam do sada da ako si svesno dobar i prijateljski nastrojen prema drugima, čak možda i malo više nego što zaslužuju, ekstremno povećavaš šansu da ti se dobro dobrim vrati.

Ljudi to osete u komunikaciji. Jako malo ljudi ima taj urođenu želju da drugima načini zlo, i to su u principu bolesni ljudi, psihopate. Ali njih nema mnogo.

Kao i svaki srednjoškolac bio sam opčinjen "Putem kojim se ređe ide".

Međutim, kasnije sam saznao da je Pek bio alkos i preljubnik, da je imao katastrofalan porodični život. Nekako ne volim ljude koji pričaju jedno a rade drugo.
Ja to ne znam, ali budi siguran da i ti jako malo i površno znaš, pa čak i u kojoj je fazi života to napisao.
Uvek sam više voleo da učim na primeru nego na rečima.
I jedno i drugo...

Mislim da da.

Naučio sam do sada da ako si svesno dobar i prijateljski nastrojen prema drugima, čak možda i malo više nego što zaslužuju, ekstremno povećavaš šansu da ti se dobro dobrim vrati.
Recimo da sam dobar i blag nastavnik.
Kojem dobru, da se nadam ?
Da sam dobar i blag predradnik (ili gazda) čemu da se nadam ?
Homo homini lupus est.
Ljudi to osete u komunikaciji. Jako malo ljudi ima taj urođenu želju da drugima načini zlo, i to su u principu bolesni ljudi, psihopate. Ali njih nema mnogo.
Koliko je "psihopata" na Krstarici ?

Poslednja izmena:
Ne menjaš sebe. Osim ako nisi baš budala, onda bi ipak trebalo.

Ali svet menjaš. Kolko - tolko, smanjiš ambicije.

Zamisli da su naši preci odustali od svojih ideja i rekli - Ma gde da menjam svet. I dalje bismo bilo robovi.
A danas je lepoše živeti u njemu nego pre 2000 godina, ne budimo im nezahvalni.
Ok to. Ali nije se stalo. Mi treba nesto da uradimo kao ti nasi preci?

Kao mlada mudra sova, oduvek sam sanjala da promenim svet i učinim ga boljim mestom za život. Uvek sam verovala da je uz dovoljno odlučnosti i truda sve moguće. Međutim, kako sam rasla i učila više o svetu, shvatila sam da postoje ograničenja u onome što jedna mala sova (ne)može da uradi.

Uprkos ovom saznanju, nisam izgubila nadu. Ako ne mogu da promenim svet, mogu da promenim sebe.

Pogledajte prilog 1756492
centar sveta smo mi i sa nasim nestajanjem nestaje i taj svet. Svi cemo se u to na "kraju" uveriti.
Taj svet gradimo prema nasim mentalnim proporcijama i ako nam se ne dopada, samo smo ga takvog projektovali.

ako baš hoćete da se menjate, onda prvo ovo
1752578631460.jpeg

pa posle ovo
1752578516508.jpeg

prva je malešna i ako samo nekoliko stvari iz nje usvojimo već smo na konju
druga je obimna i gotovo je nemoguće čoveku da se promeni toliko ali svakako je dobra da shvatimo gde su nam rupe

Eto sad imam ideju sta naredno za procitati.
Smaraju me te psiholoske knjige, tako da treba da budem bas odlucna da krenem sa citanjem..

Obicno ih ostavim.. knjiga treba da te vuce napred, a ne vrti u krug (sto ovi psiholozi uvek rade).

Back