Ako ne mogu da menjam svet, mogu da menjam sebe..

Ne mislim na materijalno.

Ne menjaš sebe. Osim ako nisi baš budala, onda bi ipak trebalo.

Ali svet menjaš. Kolko - tolko, smanjiš ambicije.

Zamisli da su naši preci odustali od svojih ideja i rekli - Ma gde da menjam svet. I dalje bismo bilo robovi.
A danas je lepoše živeti u njemu nego pre 2000 godina, ne budimo im nezahvalni.
I nije bas...sve je zatrovano,zivotinje istrebljene,sume posecene,radioaktivnost prevelika,pijaca voda se sipa u plasticne flase I prodaje itd.

Da bi neko bio snishodljiv, mora za početak da ljude gleda sa visine. To je jako loša osobina, kako god okreneš.
"Snishodljiv je rusizam – ima dva značenja : Prvo značenje – biti trpeljiv, tolerantan prema nekom. Drugo značenje – ponašati se prema nekome s visoka kao prema detetu – odgovara engleskoj reči patronizing (ili condescending)"
Ne postoji precizna reč koja opisuje kad se neko svesno ponaša dobro prema nekom čak i više nego što taj zaslužuje, i ja sam upotrebila najpribližniju a koja se odnosi na rečenicu na koju sam se nadovezala.
Ima širok spektar značenja, a jedna od asocijacija je- Kao prema detetu kad si dobar (više nego što zaslužuje)- Ili mudrac koji je dobar prema beslovesne raji iako ona to ne zaslužuje. A vređa inteligenciju tog "nedovoljno zaslužnog" (primeti navodnike), kad nasluti to. I može da ga dovede u zabludu.

U svakom slučaju razrešavam te obaveze (retroaktivno) da prema meni budeš dobar (valjda se računa i na forumu), koliko god zaslužila ili ne 🫡 :)

Postoji evolucija svesti koja recimo sa Tibeta vrlo brzo menja mnogo ljudi....mi menjamo svet i svet menja nas....
Još pre samo sto godina tesla je bio samo cirkusant, danas je čovek koji je promenio svet...dok mi učimo od sveta i svet uči od nas...

Recimo u prošlom veku mi balkanci smo sami učili neke odnose, drugi su učili od nas, danas mi učimo od njih, a oni uče opet od nas...svest se menja, a to znači da svako menja svet i svet menja svakog od nas....čak i najveće budale se menjaju...

Vjerujem da postoji pozitivna enegria koja privlaci jedna drugu, kao np kad neki bend ima jaku energiju na koncertu, ne mozes objasniti ali sigurno postoji. Sigurno sebi pomazes ako pozitivno mislis , to moze da bude i dobra motivacija.
То наш народ каже:
Како зрачиш тако привлачиш

Back