Чини ми се да не постоји једнозначан одговор на ово. Ја сам се већ на другим местима изјаснила ЗА постојање судбине, али та "судбина" захвата само неке сегменте нашег живота. У другим сегментима смо слободни. Значи постоји нешто као проценат слободе односно неслободе. Астролози би, на пример, рекли да је слободнији онај човек који има више планета на источној страни неба, тачније -- проценат слободе једнак је проценту источних планета. Не знам да ли је тако, нисам проверавала, само наводим шта астролози мисле.
А и тамо где је судбина одређена има нешто што зависи од нас, а то је: какав ћемо став заузети према тим догађајима. Опет дон Хуан: беспрекоран ратник доживљава све шта му се догађа као ИЗАЗОВ, а обичан човек "или као благослов или као проклетство". Другим речима, беспрекоран ратник је активан чак и у односу на предодређену судбину, а обичан човек је пасиван чак и онда кад има слободу делања.
А зашто је пасиван? Зато што у дну душе зна да свако делање повлачи за собом ОДГОВОРНОСТ, а већина људи не жели да буде одговорна, више воле да кажу: тако ми је бог одредио.
Већ сам негде рекла да је изгледа истина по овом питању парадоксална: кад се родимо, нађемо се у неким одређеним, датим условима на које не можемо да утичемо, па и касније у животу дешавају нам се ствари које ни на који начин нисмо изазвали, ПА ИПАК смо одговорни за свој живот. У овом контексту "одговорност" значи да заузмемо активан став према животу, ма какав он био, да схватимо дату нам животну ситуацију као изазов, и видимо шта највише можемо да извучемо из ње. И да преузмемо одговорност за последице својих одлука.
Ово горе је врло тешко, тим пре што људима делује неправично (нисмо сами одабрали ни свој карактер ни догађаје који су нам суђени, а ипак смо за све то одговорни), али изгледа да треба да прогутамо кнедлу и ипак заузмемо активан и одговоран став према животу.