Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Bog daje coveku mogucnost da bira - izmedju zivota telesnog i zivota po bibliji duhovnog ...kako sad da prelomit bakec :mrgreen:

Aли, Mannibals, да ли "духовни" живот аутоматски значи "живот по Библији"? Да ли за индијске брамане, рецимо, можеш да кажеш да не живе духовним животом зато што не живе по Библији?

Ја сам, рецимо, одабрала толтечку духовност, а веруј ми да је то стварна, озбиљна духовност. Њихов највећи труд састоји се у томе да очисте и поново ставе у функцију "спојни беочуг" с ДУХОМ. С тим беочугом се сви рађамо, али га губимо како живот пролази, и сад га треба некако (тешком муком) поново оспособити.

@Opkoracujem
Пошто видим да те занима феномен свести, препоручујем ти Кастанеду. То ти је неких десетак књига посвећених искључиво свесности, осносно сазнању шта свесност стварно јесте и како да овладамо њоме. А постоји и прилично интригантан одговор на наше питање: има ли смисла живети ако ћемо умрети. Не мораш да прихватиш тај одговор, али ће те сигурно инспирисати на даља размишљања. Срећно!

Aли, Mannibals, да ли "духовни" живот аутоматски значи "живот по Библији"? Да ли за индијске брамане, рецимо, можеш да кажеш да не живе духовним животом зато што не живе по Библији?

Ја сам, рецимо, одабрала толтечку духовност, а веруј ми да је то стварна, озбиљна духовност. Њихов највећи труд састоји се у томе да очисте и поново ставе у функцију "спојни беочуг" с ДУХОМ. С тим беочугом се сви рађамо, али га губимо како живот пролази, и сад га треба некако (тешком муком) поново оспособити.

@Opkoracujem
Пошто видим да те занима феномен свести, препоручујем ти Кастанеду. То ти је неких десетак књига посвећених искључиво свесности, осносно сазнању шта свесност стварно јесте и како да овладамо њоме. А постоји и прилично интригантан одговор на наше питање: има ли смисла живети ако ћемо умрети. Не мораш да прихватиш тај одговор, али ће те сигурно инспирисати на даља размишљања. Срећно!

Ipak mi nisi rekla da li se slazes sa onim sto sam napisao (tj zasto se ne slazes). Ja sam ono napisao kao kritiku na tvoju izjavu da je cilj (po Kastenadi svakako jeste) 'sto veca kolicina svesnosti'. To jednostavno nije cilj, cilj je cela svest, jedan od ciljeva, i cilj su zelje i sadrzaji kojih smo svesni.

Taj tip prica kako se neka crna bica hrane nasom plavom svescu (?) pa je zato kao bolje da je skupimo sto vise da nam nebi (?) otela sve, sto je krajnje nenaucno i nefilozofski, jos gore, nereligiozno, (ako je to to sto mislim da je, posto se ne secam dobro bese li to Kastenada) paranoicno.

Ako se krene od recenice do recenice, od stava do stava , od razloga za i protiv u nekom stavu pa redom, a da se ne uzima sinteticka slika (sveobuhvatna slika i smisao) u obzir , covek prividno ostaje primitivan, prizeman, ali koncentrisan....

Takav nikad nece poleteti, a da nije naucio da slece.

A danas sto kod ljudi vidim je upravo oblik "instant" logike i zelje.
Osete to malo duhovnog i onda krenu da razvijaju naprecac osecaj duhovnosti u sebi, ne shvatajuci da hedonisticki razvijaju osecaj i osecanje, a ne i samu duhovnost.

Zato se mnogima svidi citat koji je ulizivacki slikovit i ukomponovan kao harmonizovane suprotnosti.

Zato mnogi jednostavno prelete preko posta o smislu prdeza, misleci da je to degenerik i njegova potreba za kreativnoscu....nije nimalo in , nije u skladu sa vec izgradjenim osecanjima duhovnog i kako se duhovno oseca ....
Jednostavno nije u skladu sa slikom u nama samima o osecanjima duhovnosti nas samih.

A prica stvarno nema smisla jedino kod osobe koja nikad u zivotu nije prdnula i nikad nije bila naduvena i nikad nije imala proliv.I uopste nije sprdnja....

Ona je vise test za selekciju i filtere koje "duhovni" ljudi imaju, i koji mnogima kazuju o kakvoj je "duhovnosti " rec....Pozerskoj, emotivnoj, kompenzativnoj (nemoc u zivotu se kompenzuje opravdanjem da se duhovnost razvila i sprecila kroz kriterijume i nedostatak vremena veci uspeh u zivotu).....

Da li je previse ostro kad neku selekciju misli, ideja, reci, ljudi uzimas kao osnovu za karakter "duhovnosti" , a preko nje i svesti....o sebi....?

Ocigledno da svaki input oblikuje dalje kretanje tacke sebe/se u prostoru svesti o svemu i sebi...i sirenje epsilon okoline te tacke....koja nikad nije krug, vec ameboidno oblikovan prostor....
-----------------------------------------------
Digresija:
Kad se susretnete sa nekim obolelima od shizofrenije , osnovno sto primetite jeste emotivno neodvijanje operacija zbrajanja...
Da navedem primer, 1+1=?
Dakle emotivno decak je zedan + na brdu je voda = nece dovesti do resenja posalji decaka na brdo i resen emotivni problem....
Vec ce se probati sa resenjima daj da napravimo vodovod, nigde nema tetrapaka, napravite rimski akvedukt, avion nam nista ne pomaze zar ne i slicno.....tj pokusava se recimo breg dovesti ka muhamedu.....

To su obicno posledice "on je uvek u pravu" , "on je u centru svega" nacina razmisljanja, pri cemu on nije isto sto i ja kod takvih osoba, jer ja ponekad nekog i poslusa , a on , centar moje licnosti ostaje neukaljan....

Tada se primecuje ogromna razlika izmedju sugestije nad podsvesti i komunikacije nad podsvesti....
A mislim da je danas ovo najnetacnije (??????) , najcesce pogresno tumacen odnos u vezi ljudi....
Cak i kod Kastanede koji u osnovi krece sa komunikacijom , vrlo lako ljudi skliznu u tumacenje podsvesti kroz sugestiju toj podsvesti i kroz odgovor podsvesti na sugestiju u smislu reaktivnog otpocinjanja nekih promena duse koje ce na neki nejasan u pocetku nacin , dovesti do razresenja i bas onoga sto je sugestijom podsvesti zahtevano......
Bela magija......

To pali kod srednjih osoba, koje su dovoljno jake, tvrdoglave, sebicne, tupe, iskusne, ali ne zbog lakoce metode vec zbog zilavosti svesti .....
Nemojte se igrati sa vizijama duhovnosti ,jer one su samo to , vizije duhovnosti , a ne vasa duhovnost...
Cak i kad ste bogati sa osecanjima raznih elemenata duhovnosti , to je jos daleko ili cak i nedosezno da vi stvarno budete tako duhovni....
Primera imate koliko hocete i obicno to zovete licemerjem, laznim vernicima, teznjom , a ne pravim stanjem i slicna opravdanja....

Ona je vise test za selekciju i filtere koje "duhovni" ljudi imaju, i koji mnogima kazuju o kakvoj je "duhovnosti " rec....Pozerskoj, emotivnoj, kompenzativnoj (nemoc u zivotu se kompenzuje opravdanjem da se duhovnost razvila i sprecila kroz kriterijume i nedostatak vremena veci uspeh u zivotu).....
Кастанеда се и сам спрдао са "духовношћу" схваћеном у модерном (new age) смислу. За њега је рад на духовности био "чишћење спојног беочуга с духом", а то је толико тежак и мучан посао да човек нема другог избора него да постане "беспрекоран ратник" тј. да оно што му се догађа у животу схвати као изазов и као "последњу битку на овом свету", а не као "благослов" или "проклетство". Живети на толтечки начин није нимало лако. То је вечита свест о својој смртности, и нема ничег пријатног у томе (врло далеко од оних клима-уређај-истина).

@ Opkoracujem
Наравно да је циљ цела свесност (Толтеци то зову "тотална свесност" или "трећа пажња") али ово је ТОЛИКО тешко да ја чак и не маштам да ћу то успети. Међутим, то мене НЕ ОСЛОБАЂА обавезе да идем "стазом знања" (свести) па .... докле стигнем. На крају, да би човек стигао до циља мора да направи први корак, па други, па трећи ..... и никад не може бити сигуран да ће имати времена или снаге да стигне до краја, јер "не постоји та сила на свету која ће ти гарантовати да ћеш живети макар и минут дуже". ("Много хтео, много започео, час умрли њега је омео")

Кастанеда се и сам спрдао са "духовношћу" схваћеном у модерном (new age) смислу. За њега је рад на духовности био "чишћење спојног беочуга с духом", а то је толико тежак и мучан посао да човек нема другог избора него да постане "беспрекоран ратник" тј. да оно што му се догађа у животу схвати као изазов и као "последњу битку на овом свету", а не као "благослов" или "проклетство". Живети на толтечки начин није нимало лако. То је вечита свест о својој смртности, и нема ничег пријатног у томе (врло далеко од оних клима-уређај-истина).

@ Opkoracujem
Наравно да је циљ цела свесност (Толтеци то зову "тотална свесност" или "трећа пажња") али ово је ТОЛИКО тешко да ја чак и не маштам да ћу то успети. Међутим, то мене НЕ ОСЛОБАЂА обавезе да идем "стазом знања" (свести) па .... докле стигнем. На крају, да би човек стигао до циља мора да направи први корак, па други, па трећи ..... и никад не може бити сигуран да ће имати времена или снаге да стигне до краја, јер "не постоји та сила на свету која ће ти гарантовати да ћеш живети макар и минут дуже". ("Много хтео, много започео, час умрли њега је омео")

iPAK je nesto i do pravca, mozes krenuti pod tim uglom tamo, a mos pod ovim ovamo...
Super
nema pravca, on ide samo "pravo" da predje nivo, i cilj mu je da jebbe kraljicu, ali se vazda nesto zezne. Sto bi rekli "Thank you super Mario, but princess isn't in this castle" na kraju svakog nivoa. Nemate pojma kako to moze da iznervira coveka koji to igra...

Ako se krene od recenice do recenice, od stava do stava , od razloga za i protiv u nekom stavu pa redom, a da se ne uzima sinteticka slika (sveobuhvatna slika i smisao) u obzir , covek prividno ostaje primitivan, prizeman, ali koncentrisan....

Takav nikad nece poleteti, a da nije naucio da slece.

A danas sto kod ljudi vidim je upravo oblik "instant" logike i zelje.
Osete to malo duhovnog i onda krenu da razvijaju naprecac osecaj duhovnosti u sebi, ne shvatajuci da hedonisticki razvijaju osecaj i osecanje, a ne i samu duhovnost.

Zato se mnogima svidi citat koji je ulizivacki slikovit i ukomponovan kao harmonizovane suprotnosti.

Zato mnogi jednostavno prelete preko posta o smislu prdeza, misleci da je to degenerik i njegova potreba za kreativnoscu....nije nimalo in , nije u skladu sa vec izgradjenim osecanjima duhovnog i kako se duhovno oseca ....
Jednostavno nije u skladu sa slikom u nama samima o osecanjima duhovnosti nas samih.

A prica stvarno nema smisla jedino kod osobe koja nikad u zivotu nije prdnula i nikad nije bila naduvena i nikad nije imala proliv.I uopste nije sprdnja....

Da li je previse ostro kad neku selekciju misli, ideja, reci, ljudi uzimas kao osnovu za karakter "duhovnosti" , a preko nje i svesti....o sebi....?

Ocigledno da svaki input oblikuje dalje kretanje tacke sebe/se u prostoru svesti o svemu i sebi...i sirenje epsilon okoline te tacke....koja nikad nije krug, vec ameboidno oblikovan prostor....
-----------------------------------------------
Digresija:
Kad se susretnete sa nekim obolelima od shizofrenije , osnovno sto primetite jeste emotivno neodvijanje operacija zbrajanja...
Da navedem primer, 1+1=?
Dakle emotivno decak je zedan + na brdu je voda = nece dovesti do resenja posalji decaka na brdo i resen emotivni problem....
Vec ce se probati sa resenjima daj da napravimo vodovod, nigde nema tetrapaka, napravite rimski akvedukt, avion nam nista ne pomaze zar ne i slicno.....tj pokusava se recimo breg dovesti ka muhamedu.....

To su obicno posledice "on je uvek u pravu" , "on je u centru svega" nacina razmisljanja, pri cemu on nije isto sto i ja kod takvih osoba, jer ja ponekad nekog i poslusa , a on , centar moje licnosti ostaje neukaljan....

Tada se primecuje ogromna razlika izmedju sugestije nad podsvesti i komunikacije nad podsvesti....
A mislim da je danas ovo najnetacnije (??????) , najcesce pogresno tumacen odnos u vezi ljudi....
Cak i kod Kastanede koji u osnovi krece sa komunikacijom , vrlo lako ljudi skliznu u tumacenje podsvesti kroz sugestiju toj podsvesti i kroz odgovor podsvesti na sugestiju u smislu reaktivnog otpocinjanja nekih promena duse koje ce na neki nejasan u pocetku nacin , dovesti do razresenja i bas onoga sto je sugestijom podsvesti zahtevano......
Bela magija......

To pali kod srednjih osoba, koje su dovoljno jake, tvrdoglave, sebicne, tupe, iskusne, ali ne zbog lakoce metode vec zbog zilavosti svesti .....
Nemojte se igrati sa vizijama duhovnosti ,jer one su samo to , vizije duhovnosti , a ne vasa duhovnost...
Cak i kad ste bogati sa osecanjima raznih elemenata duhovnosti , to je jos daleko ili cak i nedosezno da vi stvarno budete tako duhovni....
Primera imate koliko hocete i obicno to zovete licemerjem, laznim vernicima, teznjom , a ne pravim stanjem i slicna opravdanja....

Patak, drugi put (ako sam mozda bio pogresno shvacen)
mozemo li nas dvojica da popijemo neko pice, ako ti to nije iz bilo kog razloga neprihvatljivo?

iPAK je nesto i do pravca, mozes krenuti pod tim uglom tamo, a mos pod ovim ovamo...
Што се тиче правца, Хесе:

„Ја сам био хитац природе, хитац у неизвесно, можда ради нечег новог, можда ни ради чега, и мој позив било је једино то да тај хитац из прадубине пустим да дејствује, да осетим у себи његову вољу, и да га начиним потпуно својим.“

„Нема ниједне, ниједне дужности за пробуђене људе осим ове: тражити самог себе, постати чврст у самом себи, напипати свој властити пут који води унапред, куд год било да води.“

А са друге стране:

"Сви путеви воде у Рим" (читај, у свесности). Само ти иди својим путем и ....... ништа не брини. Свест ће да се акумулира (чак и неприметно). Само ћеш у једном тренутку да установиш да је имаш више него раније.:D

Што се тиче правца, Хесе:

„Ја сам био хитац природе, хитац у неизвесно, можда ради нечег новог, можда ни ради чега, и мој позив било је једино то да тај хитац из прадубине пустим да дејствује, да осетим у себи његову вољу, и да га начиним потпуно својим.“

„Нема ниједне, ниједне дужности за пробуђене људе осим ове: тражити самог себе, постати чврст у самом себи, напипати свој властити пут који води унапред, куд год било да води.“

А са друге стране:

"Сви путеви воде у Рим" (читај, у свесности). Само ти иди својим путем и ....... ништа не брини. Свест ће да се акумулира (чак и неприметно). Само ћеш у једном тренутку да установиш да је имаш више него раније.:D

Idem:arrow: Hvala, poz.

Inace, jedan zanimljiv podatak, trenutno je na film glumio Marlon Brando, film je proso pre nekih 20 minuta, i taj film je iso dok sam ja citao ovu neku knjigu "kako da dobijes dobar trip od trave" sto mi je modruna dala, i nije ni malo cudno sto se film zvao "Don Juan de Marco", inace, ja sam mislio da se u ovoj knjigi radi o don Juanu pa se taman ponadao da cu naci slicnosti izmedju mene i njegove malenkosti, a ovo ovamo samo neki stari Don Huan, bez Dz.
Ukoliko korigujem utiske o knjizi javicu.
Inace, uzasno interesantno
prosli put kad sam razmisljao o tome sto je pisao taj Kastenada i citao negde na nekom forumu, desilo mi se isto da bas tad ide film Don Juan, sto povezujem sa tim da je neka pecurka se nasla tu ili da je neko video to na TV kako stalno repriziraju film pa mu je to poteglo asocijaciju na indijanskog carobnjaka Don Huana i o tome otvorio onda i temu da nas jebbe u zdrav mozak. Neznam. Cudan splet okolnosti.
(dragi citaoci...). Neka stoji na filozofiju, posto moze da se dokaze da je na TV bio don huan sa marlon brandom u glavnoj ulozi, plus, on je psihijatar tu, cudno zaista... ps. ima li ko tih pecuraka ili vytre?

ПС: Ја немам. Али ако стигнеш до треће књиге "Пут у Ихтлан" сазнаћеш да "биљке моћи" нису баш неопходне. Дон Хуан их је Кастанеди давао зашто што је овај био "сувише глуп", укочен, искључив, тврдоглав итд, па је д.Х. морао да га мало јаче продрма. Већина других ученика никад није пробала ниједну биљку моћи, нарочито женски део екипе.

Нешто шлајфује. Нисам истраживала шта, пошто се ионако из принципа не дописујем ни са ким приватно. Можда пар корисних иформација (као теби -- адресу сајта) и крај.

Вратимо се теми.:D

A pa onda je jos gore, aj da se samnom nevaznim (i fluidnim sto veli ovaj Dzole Huan) ne dopisujes, pa i da ti oprostim. Ali gde da se bas sa nikim eh... da bi postala zena od znanja moras da pusis, tako bar tamo pise.

Adresu sam ti dao, a ti meni nisi dala adresu nego si dala u cirilici nesto sto je samo trebalo da napises latinicom na gugl da bi nasla to sto trazis, ponavljam, adresu sam dao ja tebi, jer nisi mogla da se setis da treba pisati latinicom mozda :) Znaci, moraces da pusis, i to Tatulu ako se ne varam, tako pise u knjizi, ma sta to bilo... to ti je "saveznik"

22ga strane sam stigo. Sad trenutno pricaju o tome da mora da se bude siromasan (sto je skroz dobro kao suprotnost ove teme...!!!! jer ova potencira neki hedonizam) da bi se postalo zena ili covek od znanja, bar na kratko vreme, tj. nisu to rekli ali idu ka tome.
Slaze se sa temom,posto je to kao neka suprotnost od nje, posto ovde sve neki strahovi od toga da se zivi i ako se ne moze imati sve...

scriptum: nista strasno, kad pusis moras malo i da ga zaslajfujes. I to sve da bi postala "Zena od znanja" posto kazes da ima i za zene ovamo.

Poslednja izmena:
Adresu sam ti dao, a ti meni nisi dala adresu nego si dala u cirilici nesto sto je samo trebalo da napises latinicom na gugl da bi nasla to sto trazis, ponavljam, adresu sam dao ja tebi, jer nisi mogla da se setis da treba pisati latinicom mozda :)
Е, баш си цепидлака. Нисам ни тражила ништа на Гуглу (читала сам нешто друго) и онда, баш кад сам случајно налетела на адресу и хтела да ти пошаљем, видим -- стигло писмо од тебе с истом адресом. Захвалила сам ти се (ћирилицом).

Има жена међу Толтецима колико ти душа иште. Али, пази, опасне су! Погледај само пету књигу ("Други круг моћи") да видиш како су опасне. Чак се уопште не питају "има ли смисла живети ако ћемо умрети", јер и не планирају да умру, него да "пројуре поред Орла" и пређу на други ниво постојања.

Али о томе ја немам шта да кажем пошто нисам ни близу тог "пројуривања", а нећу никад ни бити.

Е, баш си цепидлака. Нисам ни тражила ништа на Гуглу (читала сам нешто друго) и онда, баш кад сам случајно налетела на адресу и хтела да ти пошаљем, видим -- стигло писмо од тебе с истом адресом. Захвалила сам ти се (ћирилицом).

Има жена међу Толтецима колико ти душа иште. Али, пази, опасне су! Погледај само пету књигу ("Други круг моћи") да видиш како су опасне. Чак се уопште не питају "има ли смисла живети ако ћемо умрети", јер и не планирају да умру, него да "пројуре поред Орла" и пређу на други ниво постојања.

Али о томе ја немам шта да кажем пошто нисам ни близу тог "пројуривања", а нећу никад ни бити.

Mora (cim sam te inspirisao da mislis o tome svemu kako ti velis tj. kazes) da sam ti namenjen od strane mesecevog sistema svetle svetlosti i svete presvetosti u smislu da treba da ti na 5 minuta dam pecurku pa da odem, pa ako ces pecurku... os pecurku?

Salim se ja Modruna, E, a Vlasi neki (a i Vlahinje:rumenko:-crvenim se posto su vulgarne) sa kojima sam pricao koriste ko ludi isto tu Tatulu da bi prizvali neka nakaradna bica koja su u stvari jos nakaradnija kad se pojave il nesto tako, i sastaju se, pa rade neke obrede isto ko ovamo ovo. Samo su vlahinje isto "ne za potcenjivati" posto one ne protrce, ali imaju dobru kondiciju, ali nisu sportski tip ako me razumes sto hocu da kazem.

Post Scr: Os te upoznam sa nekim turbo-modernizovanim Vlasima i Vlahinjama sto imaju msn ako te to zanima sta oni rade, sve je (bar dokle sam stigo) slicno, tj isto?

Poslednja izmena:
Да ти право кажем, нисам заинтересована. Каже дон Хуан да су биљке моћи "краљевски пут" у непознато, али да неизрециво уништавају тело. А тело нам је потребно, како год обрнеш, да бисмо стигли до краја пута.

Знам за Влахе, имам другарицу Влахињу чија се прабаба бавила магијом. Али Толтеци се, у ствари, не баве магијом, они су "видовњаци", а под тим подразумевају веома развијену свест. Дон Хуан је испочетка говорио Кастанеди да су они врачеви, али то је било само зато да би га навукао, пошто је видео да се овај ложи на магију.

Али скренули смо с теме.

Толтеци мисле да НЕМА смисла живети ако ћемо умрети. Они кажу да је смрт изазивач, ми смо изазвани, а живот је полигом на коме се та борба одвија. Смрт служи заправо само да нас покреће и гони, јер смо ми, људи, лења и тупава бића која би провела живот са све четири у вис, кад нас не би вечито нешто гонило да се боримо и да идемо напред.

Циљ свега је да постигнемо тзв. "тоталну свест", значи максимално могућу свест за људска бића. То је као положен матурски испит, после кога прелазимо на следећи ниво постојања (рецимо, факултет). Постајемо нека друга врста бића (они кажу "неорганска бића" пошто тамо више немамо органско тело већ смо бића начињена од чисте енергије). Е, сад, колико таквих нивоа постојања има -- појма немам. Али знам да се процес развоја свести наставља кроз све те нивое до неког краја (?) који ја чак не могу ни да замислим.

Poslednja izmena:
Lici li to na ljude koji odmah stisnu poslednji sprat, podrazumevajuci da je vidik sa poslednjeg obuhvatan i sadrzi u sebi sve sto bi moglo eventualno da se vidi sa nekog nizeg sprata....precica do vrha....

Mnogi ljudi koji toliko zude za povecavanjem svog vidokruga da poznaju samo prizemlje, lobi i poslednji sprat.....nalik adrenalin dzankijima.....a mislim da na duhovni nacin to i jesu , te nihovu duhovnost tumacim kao dzanki duhovnost....i tu vazi ono Cuveno razmisljanje Steve Zigona, covek sto se vise uzdigne u necemu to vise ponire u drugoj oblasti kad vec ima takav stav jahanja na talasu......

Lici li to na ljude koji odmah stisnu poslednji sprat, podrazumevajuci da je vidik sa poslednjeg obuhvatan i sadrzi u sebi sve sto bi moglo eventualno da se vidi sa nekog nizeg sprata....precica do vrha....
Не, не и не! Нема пречица на "стази знања". Има, брале, да пропљујеш крв док не стигнеш горе. Само мало њих то може. (Ја у њих, нажалост, не спадам, тако да нећу моћи да вас известим како је горе, у тој другој димензији постојања.)

Не, не и не! Нема пречица на "стази знања". Има, брале, да пропљујеш крв док не стигнеш горе. Само мало њих то може. (Ја у њих, нажалост, не спадам, тако да нећу моћи да вас известим како је горе, у тој другој димензији постојања.)

Modruna, uz duzno postovanje (sto je ujedno i razlog ovakvog mog posta), osecam obavezu da napomenem da mi je ovakav tvoj post pomalo irealan u odnosu na ono kako te ja dozivljavam, to jest, mozda ja bas i ne razumem najbolje to o cemu pricas (nisam citao te stvari) ali mislim da ako je bilo ko na pravi nacin upoznat sa nekim saznanjem onda takav o sebi ne ostavlja ovakav utisak koji sam ja stekao na osnovu tvog posta. Verujem da si se malo zanela ali ipak neka ovo bude iskrena prijateljska (koliko je, naravno, realno da to moze biti ovako forumski) sugestija.

Isus ne trazi osudu za delo ("oprosti im
jer ne zanju sto cine") a da bi reko da ne trazi
ni osudu ni nagradu on kaze "oprosti im (to sto cine)",
vec u stvari oce da kaze "oprosti im to sto cine,
jer ne znaju sto cine" ali bitnije je ono sto nije rekao:
kako nije rekao "a oprosti
im i to sto namerno neznaju sto cine" onda je u stvari
samim tim cutanjem rekao sta ne zeli da im se oprosti: "neznanje",
To je sve jako bitno, jer on to (i ako ja ne verujem u Hristianiti)
govori u momentu 'razdvajanja od tela' aj da tako kazemo.

Sad uzmimo "zlu licnost" i "zlu radnju" - tu je
radnja nesto striktno vezano za telo, i za
"priliku", tj. materijalno. Ako hitleru sudimo za
radnje, onda ce on dobiti jednu veliku kaznu,
a ako mu sudimo za "licnost" onda cemo otrkiti
da bi on da je mogao ubio 10 puta vise ljudi (a
inace je ubio mnogo) nego sto bi ubio, tako da bi
mu kazna bila mnogo veca.

Oslobadjanje od tela u govoru toga don huana pre mislim da je = sudjenje za stavove a ne za radnje, i osuda je uvek > ili =, al nikad < nego sto bi bila samo za same radnje. Kad covek pocinje da se ponasa prema drugima zavisno od toga kako "misle" a ne "kako rade", i da ih osudjuje za ono sto "zele" a ne samo ono sto "zele a i uspeju sprovesti u delo" tad covek za sebe moze reci da je preso na jedan "drugi nivo", prvi je bio "biheviouristicki" a ovaj je vec neki vise duhovan. Ja tako vidim "prelaz na neki manje telesan nivo".

Back