Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

A jesi li razmišljao o tome da se zajedno sa spoljašnjim svetom gasi i predstava i čovek, ili, jednostavno rečeno, sve?

Čak i da su stvari onakve kakve su u tvojoj filozofskoj viziji- meni se čini da joj kod nekih stvari nisi sasvim dosledan. Sve da postoji korelacija subjekta i objekta, taj lanac koji ih veže ima dva kraja, i oba su jednako važna. Subjekt ne služi ničemu ako samo on postoji. Ako subjektu oduzmeš spoljašnji svet oduzimaš mu jednako važnu građu.

I pazi, ako je "suvom" svetu zaista potrebno svesno biće koje bi ga opazilo da bi se on objektivisao u njegovoj svesti- onda mu ne trebamo ni ti ni ja nego bilo koje svesno biće. Predstava- moja i tvoja, se može zameniti sa toliko miliona drugih. I to nije ista predstava, niti sve one imaju bilo šta zajedničko osim tog spoljašnjeg sveta. I da pretpostaviš tako nešto van moći saznanja - ono o čemu ne znaš dovoljno, možda i ne postoji.

I na kraju krajeva, nije prolaznost ta koja svet čini besmislenim.

A jesi li razmišljao o tome da se zajedno sa spoljašnjim svetom gasi i predstava i čovek, ili, jednostavno rečeno, sve?

Svaki човек има као своју основу несазнатљиви субјекат око кога се ешалонирају слике, опажаји. Прво слика тела, а затим око те слике све остале које зовете "реалност".Те слике се мењају обликом и величином како се моје тело помери, при чему се обликом мења и то тело. Тај скуп слика је моја представа. Лично моја. Свет као предства коју мој субјекат окружује сасвим је другачији свет од твоје представе.

То су различите креације на исту тему.

Пошто је модел заједнички и креације су сличне.
Slika2479_bigthumb.jpg

Оно што је ту идентично и заједничко јесте основа свега тога коју зовемо "ствар по себи". А о којој на основу оно мало што интуицијом наслућујемо можемо рећи да важе сасвим друга правила него она на која си навикао ослањајући се на твоју представу и једино на то

Наша права суштина је та ствар по себи а она је заправо оно што зовемо ЈА, она је наша воља, и онолико колико знамо о томе знамо да то не познаје никакво настајање и нестајање. И да са гашењем представе то остаје иако је санзању непојмљиво то што остаје:

""zadržavajući upravo razliku između pojave i stvari-po-sebi, mi možemo tvrditi da je čovek, doduše, prolazan kao pojava, ali da njegova suština-po-sebi nije time pogođena, daje ona, dakle, ipak neuništiva, iako joj - zbog eliminacije vremenskih pojmova koji su za nju vezani - ne možemo pripisati neprekidno trajanje. Tu bismo, dakle, bili dovedeni do pojma neuništivosti koja ipak ne bi bila neprekidno trajanje. A taj pojam je takav da se, dobijen putem apstrakcije, i može misliti samo in abstracto; ali on ne može da bude poduprt opažajem; on, dakle, ne može da uistinu bude jasan. S druge opet strane, tu moramo imati na umu da mi nismo, kao Kant, potpuno odustali od saznatljivosti stvari-po-sebi, već da znamo da nju treba tražiti u volji. "

Шопенхауер

Čak i da su stvari onakve kakve su u tvojoj filozofskoj viziji- meni se čini da joj kod nekih stvari nisi sasvim dosledan.

То "чак" је овде сувишно јер ове теме о којима говоримо су апсолутно знање а не хипотезе на које си у научном методу навикао.

Sve da postoji korelacija subjekta i objekta, taj lanac koji ih veže ima dva kraja, i oba su jednako važna. Subjekt ne služi ničemu ako samo on postoji. Ako subjektu oduzmeš spoljašnji svet oduzimaš mu jednako važnu građu.

Слажем се. Свет као представа садржи у себи и субјекат и објекат. ОНИ СЕ ПОЈАВЉАУЈУ и нестају заједно.
Изван њих је свет као воља..или ствар по себи.

I pazi, ako je "suvom" svetu zaista potrebno svesno biće koje bi ga opazilo da bi se on objektivisao u njegovoj svesti- onda mu ne trebamo ni ti ni ja nego bilo koje svesno biće.

Мојој представи потребан сам ја, јер је то моја креација. И са променом моје свести нестаје и та креација. Друга бића имају своје креације, Своје унивезруме и своја трајања.

Predstava- moja i tvoja, se može zameniti sa toliko miliona drugih. I to nije ista predstava, niti sve one imaju bilo šta zajedničko osim tog spoljašnjeg sveta.

Не, Него је сваки спољашњи свет представа.. а изван тога је заједничка "ствар по себи".

I da pretpostaviš tako nešto van moći saznanja - ono o čemu ne znaš dovoljno, možda i ne postoji.

Свакако да не постоји на начин који је нама схватљив али постоји. Јер је то заправо једино што апсолутно постоји и у шта апсолутно можемо бити сигурни да постоји.

Погледај ову тему:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/433444-Dekart-Mislim-dakle-postojim

Мојој представи потребан сам ја, јер је то моја креација. И са променом моје свести нестаје и та креација. Друга бића имају своје креације, Своје унивезруме и своја трајања.

Не, Него је сваки спољашњи свет представа.. а изван тога је заједничка "ствар по себи".

Свакако да не постоји на начин који је нама схватљив али постоји. Јер је то заправо једино што апсолутно постоји и у шта апсолутно можемо бити сигурни да постоји.

[/URL]
Ti to možeš samo apsolutno da veruješ i tom verom zamenjuješ neznanje!
Ono što apsolutno možeš da znaš je da ne znaš bilo šta apsolutno!
Možeš bilo koji primer uzeti-pre njega postoji nešto što ne znaš.

Inače,Timosten priča priču koja nije tačna...Evo i na ovoj temi sam prošao
,uglavnom,sve što je pisano...Nije ranije pisano na ovom pdf filozofija nešto
kvalitetnije ,učenije,književnije i metafizičnije...Izmišlja...To je kao s bivšom
SFRJ...ma čak i gore...Naime,naišao sam na nekoliko interesantnih komentara
Borke Patka i još par njih,ali ništa spektakularno...Čak bih rekao da se piše
i kvalitetnije (jer sad i ja pišem...:zelenko3::tease:,a i Marlon (držite ga za Makija?),
Kreptoman,pa i Ozi,Nasqad,Znatiželjni i dosta dobrih drugih...Eš se kamuflirao doduše,
pa Ranjenik,Flay i ove dame kad zuknu-čoveče...)...tako da Timi,brateeee...

Poslednja izmena:
Sve da postoji korelacija subjekta i objekta

Cuj ovo. To da boje nisu na predmetima sam vrlo brzo shvatio, odmah nakon sto sam procitao jednu od tema, da ne postoje ni objekti kad nisu opazeni nesto malo teze...al to da vi koji ste godinama na ovom forumu za razliku od mene i dalje ne kapirate nista od toga nego ste zalepljeni za senke u pecini kao superlepkom...ne znam da li se zezate ili vam je to stvarno toliko neshvatljivo.

Ti to možeš samo apsolutno da veruješ i tom verom zamenjuješ neznanje!
Ono što apsolutno možeš da znaš je da ne znaš bilo šta apsolutno!
Možeš bilo koji primer uzeti-pre njega postoji nešto što ne znaš.

Inače,Timosten priča priču koja nije tačna...Evo i na ovoj temi sam prošao
,uglavnom,sve što je pisano...Nije ranije pisano na ovom pdf filozofija nešto
kvalitetnije ,učenije,književnije i metafizičnije...Izmišlja...To je kao s bivšom
SFRJ...ma čak i gore...Naime,naišao sam na nekoliko interesantnih komentara
Borke Patka i još par njih,ali ništa spektakularno...Čak bih rekao da se piše
i kvalitetnije (jer sad i ja pišem...:zelenko3::tease:,a i Marlon (držite ga za Makija?),
Kreptoman,pa i Ozi,Nasqad,Znatiželjni i dosta dobrih drugih...Eš se kamuflirao doduše,
pa Ranjenik,Flay i ove dame kad zuknu-čoveče...)...tako da Timi,brateeee...

A ti izgleda treba da obnovis sta znaci saznati nesto a sta znaci doci do zakljucka na osnovu intuicije da ne bi opet ubacivali Nicea ovde.

A ti izgleda treba da obnovis sta znaci saznati nesto a sta znaci doci do zakljucka na osnovu intuicije da ne bi opet ubacivali Nicea ovde.
Niče je mogao da koristi samo Organon ,Baconovu indukciju,Hegelovu dijalektiku,a ja preko toga
svu matematičku logiku,logiku velikih skupova,algoritme itd...Da mu držim časove iz logike i pored
sve njegove lucidne ingenioznosti...Zapitani,mi živimo u 21.veku ,vek i po posle Ničea...
Ali ti i ozi čudno se držite te nekrofilske filozofije od pre dva veka...Sakralna filozofija...:zelenko3:

Без обзира на све тешкоће које се код сваког по некада јављају могу вам рећи да је врло лепо живети.То вам говори неко ко је најмање три пута имао среће да не отпутује пре времена у вечна ловишта!
Konačno nešto mudro...
Lepota življenja je vredna življenja i dovoljna da ga osmisli! ! !
Često živimo letargično,ali "samo još da vidimo da se to desi pa..."z;)

Niče je mogao da koristi samo Organon ,Baconovu indukciju,Hegelovu dijalektiku,a ja preko toga
svu matematičku logiku,logiku velikih skupova,algoritme itd...Da mu držim časove iz logike i pored
sve njegove lucidne ingenioznosti...Zapitani,mi živimo u 21.veku ,vek i po posle Ničea...
Ali ti i ozi čudno se držite te nekrofilske filozofije od pre dva veka...Sakralna filozofija...:zelenko3:

Ne znam odakle ti ta potreba da ponavljas isto, vec vidim ozimana kako ti odgovara da filosofija nije novinski clanak koji je zastareo. Niko se ne drzi neke filosofije jer mu se eto tako svidja vec zato sto ima razlog svoje istinitosti, sad kolko predrasude, navike i ostalo rukovode tobom druga je stvar. Ako ti ne vidis razlog istinitosti ostaje ti samo misljenje da je to vera i tu se prica zavrsava. To ne znaci da jeste vera jer ja iz mog ugla itekako znam da nije vera ali ti iz tvog ugla to ne mozes videti iz nekog razloga.

Opet ti sa tom matematikom. Matematicke primere koje sam navodio bili su samo primeri za lakse razumevanje, da se napravi analogija a ne nesto sto ce da ti objasni sustinu zivota i sveta jer to matematika ne moze.

Ne znam odakle ti ta potreba da ponavljas isto, vec vidim ozimana kako ti odgovara da filosofija nije novinski clanak koji je zastareo. Niko se ne drzi neke filosofije jer mu se eto tako svidja vec zato sto ima razlog svoje istinitosti, sad kolko predrasude, navike i ostalo rukovode tobom druga je stvar. Ako ti ne vidis razlog istinitosti ostaje ti samo misljenje da je to vera i tu se prica zavrsava. To ne znaci da jeste vera jer ja iz mog ugla itekako znam da nije vera ali ti iz tvog ugla to ne mozes videti iz nekog razloga.

Opet ti sa tom matematikom. Matematicke primere koje sam navodio bili su samo primeri za lakse razumevanje, da se napravi analogija a ne nesto sto ce da ti objasni sustinu zivota i sveta jer to matematika ne moze.
Znači,suštinu života i sveta si dokučio! Hajde i nama podari to grandiozno znanje!

Vidiš,ja mislim da u moderno doba filozofija i nauke grabe napred zajedno...To je nekad
filozofija bila u sklopu religije...Ostaci su u idealizmu...Verujete u vaše apodiktičke istine.Ja
ne verujem...z:mrgreen:

Без обзира на све тешкоће које се код сваког по некада јављају могу вам рећи да је врло лепо живети.То вам говори неко ко је најмање три пута имао среће да не отпутује пре времена у вечна ловишта!
možeš vidjeti, što pravi tijelo. ili to prave okolnosti? ili nešto trećeg?
svejedno, bilo lijepo ili ne, kad čovjek jednom dobije tijelo, kao trkačeg konja, ništa ga ne može zaustaviti.

Наша права суштина је та ствар по себи а она је заправо оно што зовемо ЈА, она је наша воља, и онолико колико знамо о томе знамо да то не познаје никакво настајање и нестајање. И да са гашењем представе то остаје иако је санзању непојмљиво то што остаје:

А ти си успео да сазнаш оно што сазнање не може да појми???
Ahahahahaa..............!2.jpg

.
.
.
И кад умремо наша Воља остаје?? мора бити, мора бити...јер ја свакодневно примећујем вољу око мене а није моја. Дакле, то су сви они који су се угасили, па сад ведре и облаче својом вољом!?

А ти си успео да сазнаш оно што сазнање не може да појми??? Pogledajte prilog 317076
.
.
.
И кад умремо наша Воља остаје?? мора бити, мора бити...јер ја свакодневно примећујем вољу око мене а није моја. Дакле, то су сви они који су се угасили, па сад ведре и облаче својом вољом!? Pogledajte prilog 317076

Ja ne razumem jel to toliko nejasno. Zakljucak donet na osnovu intuicije a ne saznanja. Jel postoji vreme? Postoji jel tako? I kako znas da postoji ako ga ne saznajes? Eto ti sad pa razmisljaj.

Isto je i sa voljom. Ona nije predmet opazanja, ne opazas ti volju pa da joj dajes atribute nastajanja i nestajanja. Posmatras slike, predmete a ne volju, kao takva ona je intenzivna velicina, nedeljiva, niti nastaje niti nestaje.

А ти си успео да сазнаш оно што сазнање не може да појми???

Od kako smo у филозофији дошли до поделе на појаву и ствар по себи, ово друго је несазнатљиво тј трансцендентно.
Са друге стране, осим сазнања за кога је ствар по себи непојљмива, у нама постоје и другачји духовни садржаји којима иако не можемо дефинтивно разоткрити , итекако можемо наслутиити шта ствар по себи јесте тј да је она блиска ономе што налазимо у самосвести и зовемо воља. а што је совејврсна егзистенција квалитативне множине.

И оно што је најважније, а што ће вероватно занимати верника попут тебе. Јер имам утисак да си верник у црквене догме, јесте да апсолутно знамо шта ствар по себи није. И да у томе нема никаквог чиче на небу који ту нуди награду ако си му понизан раб а прети казнама ако ниси.
Тако нечег у ствари по себи нема. Заправо ниједна од ваших милих црквених догми у то се не може уклопити.
Изгледа да то теби смета па одатле ти смајлији..

И кад умремо наша Воља остаје??

Не, представа нестаје а остаје ствар по себи. за коју знамо да је блиска ономе што налазимо у самосвести и зовемо "воља". Тј то је најближе што истој можемо прићи у свом непосредном искуству.

Kako god da se okrene ovakvo znanje o volji i trajanju i ostajanju nase sustine i posle smrti itd itd nema za nas nikakve koristi. To je znanje koje generise tacno 0 koristi u bilo kom smislu. Uzimajuci u obzir neke filozofe rekao bih da je i potencijalno stetno. Postanes cinican i cangrizav...negodujes i nipodastavas sve...jednostavno beda. Al naravno, ne postoji slobodna volja pa da nesretnici izaberu npr da gaje i uredjuju bastu umesto sto palamude i pametuju po citav dan. Tako da ipak je svejedno..

Ja ne razumem jel to toliko nejasno. Zakljucak donet na osnovu intuicije a ne saznanja. Jel postoji vreme? Postoji jel tako? I kako znas da postoji ako ga ne saznajes? Eto ti sad pa razmisljaj, Isto je i sa voljom. Ona nije predmet opazanja, ne opazas ti volju pa da joj dajes atribute nastajanja i nestajanja. Posmatras slike, predmete a ne volju, kao takva ona je intenzivna velicina, nedeljiva, niti nastaje niti nestaje.

Можда је у питању игра речи али доле испод:

мени казује да ти знаш да има нешто што је сазнању непојмљиво. Онда како си то сазно? Разумеш моју конфузију.

ne vjerujem u nikakvu stvar po sebi. to je puka izmišljotina onih koji ne znaju stati, kad više ništa ne vide.
a volju nam predstavlja koordinator mozak. odluke donose druge instance.
ne posjeduje mozak organski sustav tijelo, nego tijelo posjeduje organ mozak.
da mozak upravlja tijelom, je projekcija invalidnog organa.
odluku koju mozak predstavlja kao volju, nije njegova odluka ni volja.
jetra, crijeva, ili bilo koji drugi organ također na rade snagom svoje volje i odluke.
ali svi oni sigurno utječu na ono što će na kraju mozak formulirati kao odluku - ali to je odluka tijela.
zanimljivo s kojom kriminalnom energijom kojekakvi zalutali vjernici i neznalice žele isključiti tijelo
kao čimbenika, uzrok, zadaću i razlog za postojanje svog napuhnutog ja. bolest želi posjedovati i gospodariti.
izmišljenim bogovima i njihovom navodnom voljom, opravdavaju neoprostive zločine nad tijelom/tijelima (drugih).
to je potpuno u skladu s neprijateljskim i omalovažavajućim stavom (ne samo) judejskih bogomoljaca prema tijelu.

ima na to par zgodnih redova u knjizi čuang tse 2.3:
„Ako ne postoji ništa drugo, tada ne postoji ni ja. Ako nema ja, tada nema nikoga tko može zamijetiti.
Time smo blizu istine, ali ne znamo zašto. Mora postojati jedna izvorna sila, ali mi za to ne nalazimo dokaz.
Vjerujem da djeluje, ali ju ne mogu zamijetiti. Osjećam ju, ali ona nema čvrsti oblik. Je li život stvarno tako besmislen?
Sto udova, devet otvora, šest organa - svi zajedno djeluju. Kojem dijelu daješ prednost?
Voliš ih sve podjednako ili daješ jednom osobitu prednost? Nisu li svi oni sluge?
Mogu li oni međusobno održavati red ili se međusobno izmjenjuju kao gospodar i sluga? …“

Od kako smo у филозофији дошли до поделе на појаву и ствар по себи, ово друго је несазнатљиво тј трансцендентно.
Са друге стране, осим сазнања за кога је ствар по себи непојљмива, у нама постоје и другачји духовни садржаји којима иако не можемо дефинтивно разоткрити , итекако можемо наслутиити шта ствар по себи јесте тј да је она блиска ономе што налазимо у самосвести и зовемо воља. а што је совејврсна егзистенција квалитативне множине.

Не, представа нестаје а остаје ствар по себи. за коју знамо да је блиска ономе што налазимо у самосвести и зовемо "воља". Тј то је најближе што истој можемо прићи у свом непосредном искуству.

Јес ти кад читао оно што напишеш, па покушавао да разумеш то што си прочитао, а не то што си мислио?
Набацио си овде брдо појмова чије значење је само теби разумљиво. Те је немогуће пратити ток твоје мисли. Испада да причаш сма са собом, човече.
пример:

ствар по себи
?? Шта ли је то? Како се та ствар зове? Мош ти ово дефинисати, јер ја немам никакаву прдставу ште је то?

даље: непосредном искуству? Какво је то искуство? Какво је то посредно искуство? самосвести, квалитативне множине...
Ајде мало причај на Српском језику да се разумемо. Иначе, одох ја.

Poslednja izmena:
ne vjerujem u nikakvu stvar po sebi. to je puka izmišljotina onih koji ne znaju stati

Stvar po sebi nije izmisljotina niti vera, uostalom tvoji istocnjaci su dosli do toga ali mistickim putem. Zbog ovakvih stvari ne podnosim ateizam. Upravo oni koji do uvida dodju znaju da je tu znak stop a YHKH trazi dalje, hoce da uoblici saznanjem ono sto se ne moze uobliciti. Kant nije bio nikakav sanjar vec jedan od najvecih filosofa ikad.

ствар по себи
?? Шта ли је то? Како се та ствар зове? Мош ти ово дефинисати, јер ја немам никакаву прдставу ште је то?

Ni ne mozes da imas predstavu. Kant je napravio podelu na stvar po sebi i pojavu pri cemu je predstava u oblasti pojave a ne stvari po sebi. Ona je nesaznajna i do nje dolazimo drugim mocima duha a ne saznanjem.

УНУК: ствар по себи??
Шта ли је то? Како се та ствар зове? Мош ти ово дефинисати, јер ја немам никакаву прдставу ште је то?

Ni ne mozes da imas predstavu. Kant je napravio podelu na stvar po sebi i pojavu pri cemu je predstava u oblasti pojave a ne stvari po sebi. Ona je nesaznajna i do nje dolazimo drugim mocima duha a ne saznanjem.

АЈДЕ???

Pod uslovom da volja za saznanjem ne nastavi i posle smrti da zaklanja sustinu.

Јес ти кад читао оно што напишеш, па покушавао да разумеш то што си прочитао, а не то што си мислио?
Набацио си овде брдо појмова чије значење је само теби разумљиво. Те је немогуће пратити ток твоје мисли. Испада да причаш сма са собом, човече.
пример:

ствар по себи

даље: непосредном искуству? Какво је то искуство? Какво је то посредно искуство? самосвести, квалитативне множине...
Ајде мало причај на Српском језику да се разумемо. Иначе, одох ја.

Ти појмови изникли су из оног великог открића филозофије да је објективан свет који опажамо чулима у целости производ наше свести и да не постоји као такав сам по себи.

Из тог основног открића добили смо све те закључке које спомињем а који покушавају да објасне свет и живот али сада пошавши од правих темеља идеализма, уместо до тада важећег реализма.

Ако то немаш на уму . Ако је темељ твог мишљења и даље сирови материјализам, наравно да не можеш појмити о чему овде говоримо.

Дакле, покушај прво увидети идеалност секундарних квалитета или то да боје, мириси, укуси, звук, чврстоћа, топлота, не постоје на предметима око нас већ само у нашој свести.

У томе ће ти помоћи ово:

http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

А после тога нешто што иде много теже..али је бар некима могуће. Остаје ти да непосредно увидиш да је и сам облик и просторност продукт свести како је то открио Баркли.

Тек после тога запитаћеш се--"Шта онда постоји изван свести?" и доћи до питања о ствари по себи.

ima na to par zgodnih redova u knjizi čuang tse 2.3:
„Ako ne postoji ništa drugo, tada ne postoji ni ja. Ako nema ja, tada nema nikoga tko može zamijetiti.
Time smo blizu istine, ali ne znamo zašto. Mora postojati jedna izvorna sila, ali mi za to ne nalazimo dokaz.
Vjerujem da djeluje, ali ju ne mogu zamijetiti. Osjećam ju, ali ona nema čvrsti oblik. Je li život stvarno tako besmislen?
Sto udova, devet otvora, šest organa - svi zajedno djeluju. Kojem dijelu daješ prednost?
Voliš ih sve podjednako ili daješ jednom osobitu prednost? Nisu li svi oni sluge?
Mogu li oni međusobno održavati red ili se međusobno izmjenjuju kao gospodar i sluga? …“

Тај стих Чуанг Цеа је генијалан. И уместо да спознаш његово значење ти си успео да га укалупиш у сирови материјализам.

Верници реалисти! Мистици реалисти! "Просветљени гуруи" реалисти! Сви мисле да су досегли духовно а и даље су до гуше у блату сировог материјализма и позитивизма који им је утувљен у главу као догма и који немају снаге ни да окрње разумом.

Poslednja izmena:

Back