Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

вероватно се више саблажњавају мојом тврдњом да на Литургији нема и не сме бити тајних читања молитава (по речима апостола Павла), него твојим тврдњама да Христова Тајна Вечера није била права и истинска Евхаристија.
Treba posle propovedi episkopâ, najpre zasebno čitati molitve za oglašene, pa kad oglašeni iziđu, neka se čita molitva za kajuće se; kad i ovi, pošto se na njih ruke polože, izađu, tada neka se čitaju za verne tri molitve: jednu, prvu čitati tajno, a drugu i treću na glas. Posle toga neka se mir daje, i pošto prezviteri dadu mir episkopu, tada će laici (uzajamno) mir davati, i tada će se obaviti Sveto Prinošenje; i samo sveštenim licima dopušteno je da ulaze u žrtvenik da se pričešćuju.

Laodikijsko pravilo 19.

Има доста доказа о тајним читањима молитава, то од а.Павла си погрешно схватио.

Није тешка, него те превеславају... У криву су сви, који касапе Устав, по папском мерилу...

Само на Светлу Седмицу су увек отворене и то са великим разлогом... Ван тога затворене (углавном) са истим духовним разлозима
Какво папско мјерило кад то потиче из Грчке?

апсолутно су у криву. на Литургији не смеју се затварати. то је скандал.
У Типицима не пише да се отварају.

Treba posle propovedi episkopâ, najpre zasebno čitati molitve za oglašene, pa kad oglašeni iziđu, neka se čita molitva za kajuće se; kad i ovi, pošto se na njih ruke polože, izađu, tada neka se čitaju za verne tri molitve: jednu, prvu čitati tajno, a drugu i treću na glas. Posle toga neka se mir daje, i pošto prezviteri dadu mir episkopu, tada će laici (uzajamno) mir davati, i tada će se obaviti Sveto Prinošenje; i samo sveštenim licima dopušteno je da ulaze u žrtvenik da se pričešćuju.

Laodikijsko pravilo 19.

Има доста доказа о тајним читањима молитава, то од а.Павла си погрешно схватио.
овде тајно значи нижим гласом, а не шапутањем или мрмљањем у браду као што то зурлоти очекују.

Унијате

Узми Николајевићев ''Велики Типик'', мани се Тасиних лудорија и ''немања докумената'' и ''руских фалсификата Могиле''

овде тајно значи нижим гласом, а не шапутањем или мрмљањем у браду као што то зурлоти очекују.
Тајно значи шапатом (по икономији за спорије памећу, по акривији и буквалном значи утајено, безгласно, безмолвно, тиховатељски)... Ви се мирјански дерете ко тетреби и на ''тихо'', а на нормално ричете ко волови у хору, ко пијани Руси и жене у кухињи

Из 16. вијека Зилоте какви унијати. У свему видите завјере.
Зашто ти тако млађан имаш став да знаш много добро историју, поготову црквену... фанариоти и јесу унијати пре унијата, само то теби није јасно

Тек ће да је учиш и то ако будеш имо среће да праву књигу прочиташ

Мало ти је лоша логика, па то нижим гласом и значи тајно да се не чује да не чују баш сви, јер после се каже друге молитве вишим гласом да чују сви, то ти је као кад двоје причају нешто и говоре гласно и неки поред чују шта причају, и ако оће да нико не чује шта причају онда смање глас и причају нижим гласом и тајно тако да нико не чује шта причају, тако ти је и ово са молитвама.

Зашто ти тако млађан имаш став да знаш много добро историју, поготову црквену... фанариоти и јесу унијати пре унијата, само то теби није јасно
Мораш се и ти мало ослободити предрасуда у разумијевању ствари а не у свему видјети завјеру. Кажеш папска новотарија а помиње се Литургија са отвореним Царским дверима у Евхологиону манастира Кутлумуша из 16. вијека са Атоса.

Тек ће да је учиш и то ако будеш имо среће да праву књигу прочиташ
По могућности зилотску претпостављам?

Мораш се и ти мало ослободити предрасуда у разумијевању ствари а не у свему видјети завјеру. Кажеш папска новотарија а помиње се Литургија са отвореним Царским дверима у Евхологиону манастира Кутлумуша из 16. вијека са Атоса.

По могућности зилотску претпостављам?
Много си дрзак и безобразан, а ништа не знаш из праксе... типичан Тасинић

Узми читај ЗАВНИЧНЕ БОГОСЛУЖБЕНЕ КЊИГЕ СПЦ, а не глупава наклапања Тасе о грчким и светогорским праксама, КОЈЕ НЕ ВАЖЕ ЗА СРБСКУ ЦРКВУ, јер већ постоји Законоправило и остале књиге које га подупиру

Много си дрзак и безобразан, а ништа не знаш из праксе... типичан Тасинић
Ти се видим јако фино понашаш према саговорницима.

Узми читај ЗАВНИЧНЕ БОГОСЛУЖБЕНЕ КЊИГЕ СПЦ, а не глупава наклапања Тасе о грчким и светогорским праксама, КОЈЕ НЕ ВАЖЕ ЗА СРБСКУ ЦРКВУ, јер већ постоји Законоправило и остале књиге које га подупиру
А ко је спомињао Тасу? Опсједнут си са њим.

А ко је спомињао Тасу? Опсједнут си са њим.
Он вам је увалио баљезгарије Зизјуласа и то лудило реформација свега и свачега, мешањем свега са свачим фанариотски...

Зашто браниш тог озлоглашеног човек, кога ни пола твоје цркве не може да смисли, а камо ли други који су директан рат са њим водили због његовог бесомучног мењања свега Предањског и физичког обрачуна са својим разобличитељима?

Он вам је увалио баљезгарије Зизјуласа и то лудило реформација свега и свачега, мешањем свега са свачим фанариотски...

Зашто браниш тог озлоглашеног човек, кога ни пола твоје цркве не може да смисли, а камо ли други који су директан рат са њим водили због његовог бесомучног мењања свега Предањског и физичког обрачуна са својим разобличитељима?
Браним га зато што сам упознат са његовим радом како теолошким тако и другим. "Од Откривења до царства небеског" ми је идаље једна од најдражих вјерских књига које сам икада прочитао и могао бих је изнова и изнова читати. Слушао сам бруку његових предавања и увијек ми је био занимљив говорник и добар предавач. Са својим народом је био кад је био најтеже, до краја је остао оштар и без длаке на језику и није увијао своје поруке било коме упућене. Заједно са Амфилохијем је стално био на удару српских непријатеља иако нису ништа радили сем подржавали народ у борби за опстанак. Мораш схватити да ти живиш у зилотском мјехуру. Да дођеш у Херцеговину или било гдје у РС ти би видио колико њега народ поштује. По Требињу имаш мурале посвећене њему. Ти си упознат само са његовим "негативним" странама које су филтриране кроз пропаганду и наратив против СПЦ.

Браним га зато што сам упознат са његовим радом како теолошким тако и другим.
Ниси... ти си индоктриниран као и свака усијана глава, а не упознат

"Од Откривења до царства небеског" ми је идаље једна од најдражих вјерских књига које сам икада прочитао и могао бих је изнова и изнова читати. Слушао сам бруку његових предавања и увијек ми је био занимљив говорник и добар предавач.
Зато што су изБосне ба... волиш бусање у србство, то те храни

Са својим народом је био кад је био најтеже, до краја је остао оштар и без длаке на језику и није увијао своје поруке било коме упућене.
УДБАшке форе

Заједно са Амфилохијем је стално био на удару српских непријатеља иако нису ништа радили сем подржавали народ у борби за опстанак.
Баш би воле једно да нађеш текст о хаосу који је направио на преговорима са Американцима око Косова... буквално због њега само проглашени за лудаке који се са својима свађају у сред преговора... он навико на циганске форе, па мислио да су и Амери индијанци...

Воли ти њега слободно, али јерес коју је проповедао под заставама патриотизма, мораш боље да упознаш... Време ће ти требати, није то лако трежњење

Мораш схватити да ти живиш у зилотском мјехуру.
Младићу, не познајеш ме... не бих се много хвалио контактима са странцима широм православља, чак и оних који нису истински православни, већ умерно екуменистички настројени

Да дођеш у Херцеговину или било гдје у РС ти би видио колико њега народ поштује. По Требињу имаш мурале посвећене њему. Ти си упознат само са његовим "негативним" странама које су филтриране кроз пропаганду и наратив против СПЦ.
Вас у Требињу и у Босни сматрају за дно дна, а замисли тек у Србији на ком сте гласу због Тасе

а шта пише за звончиће? :lol:
Мало ти је лоша логика, па то нижим гласом и значи тајно да се не чује да не чују баш сви, јер после се каже друге молитве вишим гласом да чују сви, то ти је као кад двоје причају нешто и говоре гласно и неки поред чују шта причају, и ако оће да нико не чује шта причају онда смање глас и причају нижим гласом и тајно тако да нико не чује шта причају, тако ти је и ово са молитвама.
проблем је што се то тајно, уместо нижим гласом / тише тумачи као скровито или сакривено. а уствари је акценат на томе да свештеник неке молитве изговара нормалним гласом тише (а не шапатом), а неке гласније. нема ничег тајног и скривеног, осим саме Тајне, која је тајна јер је тајанствена, тј. несхватљива нашем разуму, а не скривена од очију и ушију.

Ниси... ти си индоктриниран као и свака усијана глава, а не упознат
Ето нек ти ниси индоктриниран.

Зато што су изБосне ба... волиш бусање у србство, то те храни
Да, поносан сам на своје српство. Шта ти је ту проблем?

УДБАшке форе
Ма немој удбашке форе?

Баш би воле једно да нађеш текст о хаосу који је направио на преговорима са Американцима око Косова... буквално због њега само проглашени за лудаке који се са својима свађају у сред преговора... он навико на циганске форе, па мислио да су и Амери индијанци...

Воли ти њега слободно, али јерес коју је проповедао под заставама патриотизма, мораш боље да упознаш... Време ће ти требати, није то лако трежњење
А ето Американци би нам оставили Косово само да није био тај зли Атанасије тамо? Вјероватно би нам и Драч вратили.

Младићу, не познајеш ме... не бих се много хвалио контактима са странцима широм православља, чак и оних који нису истински православни, већ умерно екуменистички настројени

Вас у Требињу и у Босни сматрају за дно дна, а замисли тек у Србији на ком сте гласу због Тасе
Ја нисам из Требиња а кога је свакако брига за кругодвојкашку одбојност ка Србима из РС.

Св. Таса Пеницилин (за зурлоте) :heart::cool::lol:

Ја нисам из Требиња а кога је свакако брига за кругодвојкашку одбојност ка Србима из РС.
Више је према Херцеговцима... они имају статус Црногораца из Босне... и то не без разлога...

Зато је тамо Таса и популаран, само тамо

Више је према Херцеговцима... они имају статус Црногораца из Босне... и то не без разлога...

Зато је тамо Таса и популаран, само тамо
Запитај се зашто имаш одбојност према дијелу сопственог народа.

Запитај се зашто имаш одбојност према дијелу сопственог народа.
Према заблуди имам, према народу не... код вас се гура народ, кад допаднете разобличитељских мука због новотарија и Сатанског Савета Цркава

Према заблуди имам, према народу не... код вас се гура народ, кад допаднете разобличитељских мука због новотарија и Сатанског Савета Цркава
Истог оног чију је стипендију поменути Атанасије одбио?

Back