Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

тзв. Тропар 3. часа? Таса је био изричито против, јер потпуно ремети ток Литургије.
Ниси никад ни читао трећи час по типику кад се служи лутургија... а Тек Таса који је бежо од молитава ко ђаво од крста...

Да сте једном у животу бар једна дан провели у Светогорским манстирима на служби у цркви, видели би како се све уклапа, и кад има и кад нема литургије...

Раније су се увек служила свеноћна бдења пре литургије у ЈАКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА, тако да би трећи и шести час били припрема пре литургије након бдења... око 7 или 8 почињу и спајају се док се врши проскомидија...

Мада, не би ме чудило да сте и проскомидији нашли фалинку и неуклапања у литургијски концеп, јер је увек пре ње, ко Тајна Вечера пре Педесетнице... Ево да вам помогнем са новотаријама бркањем разних типика...

Литургија светог Јакова (ЈЕрусалимска, НЕМА ПРОСКОМИДИЈУ)... измете лепо њу као старију, и искасапите Василијеву и Златоустову као ''додатке источних паписта'' који мењају оригиналну литургију... Ето помого сам вам да дивљате по предању, кад сте већ толико жедни ''научног приступа литургици'', ко и сви празнови који беже од саборне молитве ко од бича

Nije isto ova nova nije jer ako se svestenik umesto "gore imajmo srca " okrece ka zapadu umesto ka istoku onda tu nesto ne stima ili ako kada se osvecuju sveti darovi i ceo hram sa vernim narodom izgovara "i molim ti sja Boze nas" samo jednom umesto dva puta kratko i dva puta dugacko ....a da ne govoriim o nezatvaranju Dveri tokom cele :iturgije sto svakako ima svoje znacenje u liturgijskom smislu ....to je samo mali deo primera sto sam naveo.
то су све глупости. ко сме да затвори двери кад је на почетку Литургије објављено Царство Небеско, у које смо сви призвани?

то су све глупости. ко сме да затвори двери кад је на почетку Литургије објављено Царство Небеско, у које смо сви призвани?
Двери се затварају.
"Након отпуста оглашених, затварале су се двери храма. Ђакони и ипођакони су стајали код двери, како у храм, за време светог Узношења не би нико од верних изашао, као и да нико од неверника и јеретика не би ушао у храм. У Апостолским Установама пише: „Нека се чувају двери храма, да не би унутра ушао неко безверан или недостојан. И ако дође неки брат или сестра из друге парохије, носећи неку хитну поруку, ђакон нека их испита… да нису можда оскврнути неком јереси.“[1]
Као што храм има двери, које треба да чувамо, како унутра не би ушао неко недостојан, тако и човек, чија душа је храм Божији, као двери има чула, која треба чувати у том свештеном часу, како у њега не би ушао грех. Могуће је, наиме, да тада сагрешимо на више начина: видом, слухом, чулом мириса, чулом додира, чулом укуса, језиком и помишљу. И тада се обистињују пророкове речи: Јер се попе смрт на прозоре (Јер. 9,21). Стога, када ђакон возглашава: двери, двери, са мудрошћу пазимо, то значи: Када стојимо на светој Литургији треба себе да очувамо чистима од сваког блудног погледа, од осуђивања браће, ружења и испразног разговора, неумесног смеха и сваке лажи… Само тада заиста стојимо смерно и са страхом Божијим на светој Литургији.
Затварање двери храма указује и на затварање чула и удаљавање ума од земаљских помисли. Тако ослобођен слика и представа испразног света, човек доспева до созерцања божанствености. Реч [Логос] води душу „до умних откривења“ (Преподобни Максим Исповедник[2]).
"
- јеромонах Григорије Светогорац.

Ниси Христов докле год идеш против учења Цркве и хулиш на њене светитеље. Не можеш бирати који ти светитељи пашу а ове остале прозвати јеретицима и ђавољим слугама. Они су у пакету.
па и светитељи су могли бити у заблуди по неким питањима, а опет бити свети. светост није латинска папска незаблудивост, него милост Божија.

па и светитељи су могли бити у заблуди по неким питањима, а опет бити свети. светост није латинска папска незаблудивост, него милост Божија.
Баш као православне светитеље који пишу у корист Откривења редовно назива хулницима и слугама Сатаниним.

Чим си ти конзумирао зизјуласову теологију, коју и сами Грци новокалендарци прогласише за дно дна протестантизма, шта мислиш како Срби, који су 10 пута конзервативнији од Истамбулске патријаршије, гледају на твоје нападе теомахије и антипредањски типик?
вероватно се више саблажњавају мојом тврдњом да на Литургији нема и не сме бити тајних читања молитава (по речима апостола Павла), него твојим тврдњама да Христова Тајна Вечера није била права и истинска Евхаристија.

Ниси никад ни читао трећи час по типику кад се служи лутургија... а Тек Таса који је бежо од молитава ко ђаво од крста...

Да сте једном у животу бар једна дан провели у Светогорским манстирима на служби у цркви, видели би како се све уклапа, и кад има и кад нема литургије...

Раније су се увек служила свеноћна бдења пре литургије у ЈАКИМ ЗАЈЕДНИЦАМА, тако да би трећи и шести час били припрема пре литургије након бдења... око 7 или 8 почињу и спајају се док се врши проскомидија...

Мада, не би ме чудило да сте и проскомидији нашли фалинку и неуклапања у литургијски концеп, јер је увек пре ње, ко Тајна Вечера пре Педесетнице... Ево да вам помогнем са новотаријама бркањем разних типика...

Литургија светог Јакова (ЈЕрусалимска, НЕМА ПРОСКОМИДИЈУ)... измете лепо њу као старију, и искасапите Василијеву и Златоустову као ''додатке источних паписта'' који мењају оригиналну литургију... Ето помого сам вам да дивљате по предању, кад сте већ толико жедни ''научног приступа литургици'', ко и сви празнови који беже од саборне молитве ко од бича
манастирски типик монасима у манастирима, а мирјанима да се врати парохијски (азматски) типик, који је створен по ритму живота световних људи. свакоме према потреби.

вероватно се више саблажњавају мојом тврдњом да на Литургији нема и не сме бити тајних читања молитава (по речима апостола Павла), него твојим тврдњама да Христова Тајна Вечера није била права и истинска Евхаристија.
Ја нисам тврдио да није тајна Евхаристије, али сама Евхаристија је за тебе непознаница, јер Духа Светога не познајеш као Посланика уместо Господа Исуса Христа, који освећује и дарује ИСТО ШТО И ГОСПОД...

Зато си попио банану, јер знам на шта би циљао да сам се сложио са тобом, иако се слажем у томе, али без твог контекста, јер знам да су тако и филокве увалили неким наивнијим православцима... Из тог конеткста ви бургијате по Светом Предању, јер је тешко оспорити ваше лукаве тврдње и слагања

Аха. Онда се извињавам на погрешно схваћеној теми.
зурлоти зурлају против тога да Царске двери стоје све време отворене на Литургији.

све је врло једноставно, Таса је објаснио, али ти си сад горд да то прихватиш.
Ниси ти ни отворио књигу где је Атанасије то објаснио. Зашто нећеш да поверујеш самим Атанасијевим речима, то не знам. Али очигледно да ти тема не иде, и зашто одбацујеш Барберински кодекс, то само ти знаш.
Сам Атанасије је рекао да се неке молитве говоре тајно. И експлицитно је тако рекао, као што сам и навео из књиге "Христос Нова Пасха".

манастирски типик монасима у манастирима, а мирјанима да се врати парохијски (азматски) типик, који је створен по ритму живота световних људи. свакоме према потреби.
Па тако сад и јесте и у вашој новој самочиној пракси јер се ни не бавите богослужењем на делу (нити би требало тако духовно јадни да улазите чак ни у олтар, можда само у припрату као оглашени?), али то није похвално за вас који би свој бедни духовни живот да поставите као ЗАКОНСКУ норму...

Православна Црква је увек вођена и обликована монасима и то не било којим већ најбољима... То вама који сте навикли да будете медиокритети у сваком смислу сем самоумишљеном, смета, и онда упадате у протестантско лудило реформи због своје лењости и лудила среброљубља, уместо да се смирите и признате да нема жељу живите како су свети оци одредили да је спасоносно...

Ниси ти ни отворио књигу где је Атанасије то објаснио. Зашто нећеш да поверујеш самим Атанасијевим речима, то не знам. Али очигледно да ти тема не иде, и зашто одбацујеш Барберински кодекс, то само ти знаш.
ја верујем Атанасијевим речима.

зурлоти зурлају против тога да Царске двери стоје све време отворене на Литургији.
И шта ћеш тим константним подбадањем да добијеш, кад постоји Типик у Цркви и све може да се прочита, кад и како са Дверима?

То је мого Таса да продаје маглу некад 90тих, данас кад имаш литературе и разобличења његовог лудовања ко плеве, све се да проверити у оригиналима

Ух тешка тема баш. Али нису у криву они што кажу да не требају бити отворена.

Па тако сад и јесте и у вашој новој самочиној пракси јер се ни не бавите богослужењем на делу (нити би требало тако духовно јадни да улазите чак ни у олтар, можда само у припрату као оглашени?), али то није похвално за вас који би свој бедни духовни живот да поставите као ЗАКОНСКУ норму...

Православна Црква је увек вођена и обликована монасима и то не било којим већ најбољима... То вама који сте навикли да будете медиокритети у сваком смислу сем самоумишљеном, смета, и онда упадате у протестантско лудило реформи због своје лењости и лудила среброљубља, уместо да се смирите и признате да нема жељу живите како су свети оци одредили да је спасоносно...
немам ја ништа против монашког/манастирског типика, монаси и треба њиме да се руководе, јер они примише ангелски образ. али зашто мирјанима да се намеће нешто што није створено за њих, не прати ритам њиховог живота и не може ни да се испуни, него се увек касапи у мањој или већој мери. зато треба да се врати парохијски типик.

Није тешка, него те превеславају... У криву су сви, који касапе Устав, по папском мерилу...

Само на Светлу Седмицу су увек отворене и то са великим разлогом... Ван тога затворене (углавном) са истим духовним разлозима

апсолутно су у криву. на Литургији не смеју се затварати. то је скандал.

Back